Det här är inget hittepå

 

Såhär ser löneskillnaderna ut mellan män och kvinnor för 2011. Tabellen visar alltså på hur många antal 1000 kronor du tjänar i månaden per yrke. På vänster sida har du kvinnornas löner och på höger männens. Om du jobbar inom branschen med ”företagsekonomer, marknadsförare och personaltjänstemän” och är kvinna är din snittlön runt 9000 kronor lägre än din manliga kollegas.

Alla deltidslöner är omräknade till heltidslöner.

 

Ibland är svårt att diskutera jämställdhet. Ofta möts man av människor och röster som hävdar att Sverige är ett jämställt land och att energin borde läggas på annat håll. Att hens ”mamma minsann aldrig har stått vid spisen och dessutom har en hög lön”.

Det biter inte alltid att förklara hur vi måste kunna tala om kvinnor och män i grupp när vi talar om jämställdhet. Då är det bra med statistik. För bland förvirrande genusbegrepp och maktordningar kan det vara lättare för en ointresserad typ att förstå orättvisor om vi har det svart på vitt.

Vill du ha mer kött på benen när du diskuterar jämställdhet? Då tycker jag att du ska läsa hela rapporten från SCB -> läs här.

 

24 kommentarer
 1. Saga, ALLT OM SIMS skriver: december 6, 20126:34 e m

  Bra inlägg Hanna!

 2. Amanda skriver: december 6, 20126:46 e m

  Det är ju sånt här som gör en så förbannad så man vet inte ens vart man ska börja. Att man som kvinna inte ska få lika mycket betalt när man har samma arbete och gör samma jävla jobb. Det finns inget jämställt eller rättvist med det. Och att det finns så många män som inte tycker att det är nåt fel med det? Att det liksom är rätt att dom får mer betalt. Jag bara hatar den här världen ibland.

 3. Lisa skriver: december 6, 20126:57 e m

  viktigt viktigt, bra hanna!!

 4. Ellen Lindberg skriver: december 6, 20127:05 e m

  Det är så jäkla sjukt att det idag, år 2012, fortfarande skiljer så oerhört mellan lönerna.

 5. Malin skriver: december 6, 20127:09 e m

  Skrev min C-uppsats i musikpedagogik för ett år sen, om sång men med genusperspektiv. Och jag blir fortfarande så sjukt irriterad på hur det ser ut i samhället med sånt! Usch!

 6. Ella skriver: december 6, 20127:15 e m

  Å vad arg jag blir varje gång jag ser sån här statistik! Arg för att det alltid ska förklaras bort – ”ja men det är ju gör att kvinnorna varit hemma med barn och inte har lika lång erfarenhet i branschen…” Jada jada…. När ska gemene man fatta? Att det ÄR såhär?!

 7. Adam skriver: december 6, 20127:21 e m

  Så ofattbart konstigt samhälle, förbannad blir man!

 8. Friday skriver: december 6, 20128:41 e m

  På den statistiken står det att kvinnor ligger liter över männen i vård och omsorgsjobben.
  Jag jobbar på det största sjukhuset i Göteborg och där stämmer det verkligen inte, männen får mer i löneutveckling än kvinnorna som har jobbat lika länge och är lika gamla, männen hos oss är favoriserade av chefen (som är en kvinna), männen får mer ansvarsområden trotts att fler kvinnor visade intresse, de får gå fler utbildningar.
  Jag blir helt tokig när jag tänker på detta, så himla arg och kränkt.
  Inom ett yrke där kvinnor dominerar så är vi fortfarande under männen, kan vi inte iallafall få skina inom ett område?!
  Bör kanske tilläggas att vi är 100 personer som jobbar på min avdelning och det finns MAX 20 män..
  Jag vet inte ens hur jag ska kunna arbeta emot detta och föra fram oss kvinnor, det känns helt omöjligt, och att ens nämna att man är feminist på mitt arbete med en man i närheten, då blir det en jävla diskussion, de lever kvar i 50-talet.
  Och vet inte hur många gånger jag har blivit ”undan knuffad” när vi ska lyfta en patient av en viss man på mitt jobb, ”vi tar det här, sitt du ner”.

  Nu blev det mycket.. Känner mig bara så jävla arg på hur det går till fortfarande år 2012.
  Du är bra som lyfter fram detta! Go master!

 9. bajsa skriver: december 6, 20128:48 e m

  svar på friday: jag betvivlar inte att det förhåller sig så på sjukhuset där du jobbar. Det betyder inte att det är så i resten av sverige (precis som SCB har visat). Vi måste se på det intressanta i att lönen är ungefär lika för män och kvinnor inom just vård och omsorg. Det är nämligen det jobbet som är traditionellt mest kvinnligt av jobben ovan (källa: jag).
  Att männen i det fallet har lika lön som kvinnorna (och lägre än män i allmänhet) beror alltså på att dessa män har valt ett kvinnojobb.. Städare kan också tänkas vara mer kulturellt kvinnligt, och där är skillnaden också mindre.. Alltså: Skillnaderna finns inte enbart inom yrkesgrupperna utan även yrkesgrupperna där emellan. När ett jobb går från att vara mansdominerat (läkare) till att fler kvinnor blir det, sjunker lönen (och vice versa) (Åter igen är jag för slö för att kolla källa)

  menar absolut inte att kritiserar utan snarare att lägga på ytterligare dimensioner på den problematik du beskriver!

 10. Gina skriver: december 6, 20128:50 e m

  Jag orkar typ inte bry mig. Så förbannad blir jag när jag tänker på det. Det är ju inte konstigt att kvinnorna stannar hemma med ungarna när männen tjänar mer.
  Sjukt att det ska vara såhär när det nästan är 2013

 11. sesskan skriver: december 6, 20129:06 e m

  Jag tror jag ska börja hänvisa till SCBs rapport när jag får konstiga kommentarer som ”det är ju visst jämställt, ni har ju rösträtt!”…. Kanske ska börja bära runt på ett ex i väskan så att jag är beredd ;)

 12. Josefin skriver: december 6, 20129:41 e m

  Usch. Idag hade vi en informationsföreläsning om högskole- och universitetsstudier på min skola. Min studievägledare gav tipset att alla tjejer ”Måste ta för sig i arbetslivet och inte låta killarna köra över ” Jaha, okej då förstår jag, löneskillnaderna mellan könen är alla försiktiga tjejers fel. (och det värsta är nog att det satt cirka 400 18-åringar som i sämsta fall lyssnade på hen)

 13. Linnea skriver: december 6, 20129:51 e m

  det är helt stört och jag hatar det. men skillnaderna beror väl (hoppas och förmodar jag!) också på andra orsaker, som utbildning, erfarenhet osv?

 14. Elin skriver: december 6, 201210:27 e m

  Får sån ångest över att tänka på detta. Jag tar studenten och vill så gärna plugga ekonomi men att veta att jag kommer få en mycket lägre lön bara för att jag inte har en kuk gör mig så FÖRBANNAD!.

  Det känns som att det inte ens är någon ide att plugga vidare.fan.

 15. alva skriver: december 6, 201210:45 e m

  KUUUUK, jag vill spy på det här. Men ja, fett bra att du tar upp det i vanlig ordning. Hp 4 president.

 16. Anna skriver: december 6, 201211:37 e m

  Fick direkt sinnebilden av hur en ursinnigt förbaskad kvinna (jag) tar en den vazzazte kniven i ena handen och en arbetsgivare i andra och bah zip ‘im from the balls to the brain. SÅ AAAAAAARRRRGHHHHHHHHH!!!!

 17. Natalie skriver: december 7, 20129:28 f m

  Fast ser att det är en del prestationsbaserade arbeten. Dvs arbeten där du jobbar på provision. Jag är tjej och arbetar som mäklare. Jag är relativt ung men tjänar mer slantar än vad grabbarna gör. Vet att en stor del av detta handlar om att jag har insett mitt värde och vågar ta betalt. Jag vet att många tjejer i min bransch tänker ”inte ska väl jag ta så här bra betalt” men det ska du visst det!

  Så det jag tänkte på iom denna stapel, många av dessa yrken har 100% provisionsbaserade löner.

 18. Sissel skriver: december 7, 20121:19 e m

  Sjukt det där. Något som inte direkt känns otippat, och som också framkommer i rapporten, är att SD är det riksdagsparti som har lägst andel kvinnor valda i riksdagen. 15% kvinnor, 85% vita kränkta män……. Näst lägst har C med 30%, och övriga (utom KD på 37%) har mellan 40-60% kvinnor.

 19. Lovisa skriver: december 7, 20124:54 e m

  ÅH FYYY! USCH USCH USCH! KAN INTE ANNAT ÄN ANVÄNDA CAPS LOCK OCH GÅ OCH SPY.

 20. Linda Roininen skriver: december 8, 20125:47 e m

  vidrigt, vidrigt och vidrigt. och här sitter man och gör inget åt det. men still alltså. vidrigt. jag kräks lite. jag känner hat mot detta system.

 21. Julia skriver: december 9, 20127:45 e m

  Är så himla himla glad över att du som har så många läsare skriver om det här ämnet och förhoppningsvis får fler människor att öppna ögonen för detta! Önskar att fler storbloggare/”mediapersoner” gjorde det, här finns så otroligt mycket utrymme för att påverka. Heja!

 22. Blogglistan | karinskuriosa skriver: januari 12, 20134:54 e m

  [...] som jag skrattar högst åt, inspireras sjukt av och naaaaaw:ar mest [...]

 23. 百度一下 skriver: juni 21, 201611:16 f m

  ――读孙霞《不提》有感 文:空山明月 留白是中国传统绘画中的一种布局技法,讲成都哪家治疗牛皮癣好究着墨疏淡,空白广阔,百 成都哪家治疗牛皮癣好 度一下,以留取空白构造 百度一下 空灵韵味,给人以美的享受。而中国诗歌中也有大量运用“留白”的表现手法,给人以无限想象的。 孙霞所作的现代诗歌《不提》恰恰是“留白”的巧妙运用,细细品来,看似清淡的语言表达,意境却令人回味无穷。 作者开篇点题“不提”会想你,紧接着笔调一转,“在飘雨的日子,代我去远行。” 不提,是 关节型牛皮癣怎么护理 嘴上不说,实际上,内心想念的思绪已经逐渐浓稠,带着些许的,被无限延伸到了久远的时光。 “比云还轻的往事”,一个轻巧贴切的比喻,将无数个承载着欢笑和泪水的往事轻描淡写。而

 24. Pålsson skriver: maj 26, 20179:40 e m

  Denna graf väger inte in viktiga faktorer som vidare kan förklara varför det ser ut som det gör.

  Enligt scb; män -》väljer i högre grad att arbeta heltid. Arbetar från 8-27% mer än kvinnor. Arbetar i snitt 19 minuter längre per dag än kvinnor. Väljer hellre att förhandla till sig högre lön istället för lägre arbetstimmar.

  Enligt scb; kvinnor -》 väljer deltidsanställningar, tar oftare ledigt från jobbet (mammaledighet ej inräknat), förhandlar hellre till lägre arbetstimmar än högre lön och mera arbete.

  Dvs; män arbetar mer och oftare, försöker öka sin lön då de får tillfälle att påverka, medan kvinnor inte vill arbeta lika ofta eller länge.

Skriv en kommentar