Rekokillar i skolkorridoren

1

God morgon älskade fanz

 

Alltid lika obekvämt att fota sig i offentliga sammanhang. Men *a BlOgGeR goT tO dO wHat a BloGgEr goT tO dO*. Jag sitter alltså på skolan och slänger hatiska blickar omkring mig. Råkade glömma dataladdaren hemma vilket innebär att jag inte kan spela musik på datorn i mina hörlurar eftersom batteriet då kommer ta slut. Och det behöver jag ju på seminariet. Detta innebär att jag måste sitta och lyssna på andra studenter här……..

Nyss gick det förbi ett gäng jag fördomsfullt skulle kalla ”svartrockarkillar” och pratade i hög decibel om hur ”tjejer står när de ska fotas” och så gjorde det en av dem en hånande kissnödig-pose och sa nåt i stil med att det är ”coolare med tjejer som growlar” …eller något, kan ha hört fel. Jag slängde hursomhelst en hatisk blick och började tänka på de här poängerna jag har hört heterokillar försökt plocka genom hela min uppväxt.

 

Klassikern:

”Det allra vackraste är naturliga kvinnor! Tycker det ser så…. tacky ut med mycket smink

Jaha, okej. Så nu ska jag inte ens ha möjligheten att operera mig eller sminka mig vacker för att passa in i idealet, nu ska jag FÖDAS vacker. Omöjlig uppgift.

 

Eller:

”Jag tycker att riktiga kvinnor har kurvor, man vill inte sticka sig”

Aja, får väl gå på Lindex och köpa vadderade trosor (vilket jag gjorde som 19-åring) så att min spinkiga kropp inte misstas för en ”oriktig kvinna”.

26 kommentarer
 1. Elin skriver: februari 1, 201311:52 f m

  Åh älskade Hanna, känner så väl igen mig i dessa uttalanden, och alla jädra bilder på facebook och dylikt med bilder där det står att ”detta är sexy” och så en kurvig kvinna och en bild på en smalare kvinna med texten ”detta är inte sexy”. ÅH inse att alla kvinnor är vackra och sexiga oavsett kroppstyp och vem fan är de att bestämma vad som är sexigt. Finns inte direkt motsvarande uttalanden för killar där tjejer står och säger att de inte vill ha en smal man utan de vill ha nått att ta i. Känns som att världen blir lite bättre iaf när du tar upp sådant här i bloggen och sprider det lite.

  Och btw, måste tacka dig för tipset om mensvärk som du gav i podden/bloggen! Om att onanera bort smärtan, fungerade fucking fantastiskt när man ligger och vrider sig i plågor och väntar på att värktabletten ska verka. Hade aldrig tänkt på det förut eftersom det inte direkt är det första man tänker på när man har megaont. Så TACK för smärtlindring när min livmoder får för sig att ha ihjäl mig.

 2. Nicole skriver: februari 1, 201312:32 e m

  Och vi som har kurvor tycker de ändå är för ”mulliga”.

 3. Elin skriver: februari 1, 20131:28 e m

  Hanna! Bästa du! Jag är så GLAD och TACKSAM för att du skriver om dessa saker! Fortsätt att upplysa om maktstrukturer, genusfrågor, könsmaktsordning. Det behövs så mycket att det inte är klokt! Ha en fantastisk helg!

 4. Em skriver: februari 1, 20131:33 e m

  LIte of topic, men vad säger du om detta: https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/62961_408859085868469_1682951028_n.jpg

  Jag blir irriterad minst sagt men kan inte riktigt sätta ord pa det, kanske du? Du är ju väldigt bra pa det :)

 5. envig skriver: februari 1, 20131:50 e m

  DÄ Ä JU FÖR VÄL ATT DÄ FINNS SÅNA SNÄLLA KILLAR SOM ACCEPTERAR KURVIGA GROWLTJÄJÄR!!!

  :(

  SVAR: JAMEN HUGA!!!! Skönt också att de ska ta sig friheten och berätta det om och om igen

 6. envig skriver: februari 1, 20131:56 e m

  p.s.
  Tycker verkligen om att du tar upp sånt här, både med allvar och humor inblandad.
  Visst finns det andra bra bloggar som riktar in sig på genus, men du framför dina åsikter på ett så skönt och lättillgängligt sätt (och detta är asbra för de männsker som inte har någon vidare koll på genus och normativt beteende).
  Du är asbra.
  d.s.

 7. Rob skriver: februari 1, 20132:11 e m

  probelmet är väl egentligen att man inte kan gå utan smink utan att känna sig ful. Det är ju nån jävla konstig retuscherings-ideal som råder och jag tror de killar som säger så menar på att de är bättre om alla bara skiter i att sminka sig. De pojkvänner som jag haft har alltid sagt att jag är osm finast när jag inte bryr mig. Min pojkvän nu brukar utbrista att jag är så himla vacker när jag ser ut som en jävla uteliggare. Han tycker det är attraktivt för ”att jag inte bryr mig” och inte rent utseendemässigt. Förstår du vad jag menar? Det är attityden och modet att våga stå emot som är häftigt och starkt. Och jag önskar att alla kunde känna så så vi alla bara kunde få sluta kämpa för att intala oss att det är okej å gå ut utan att ta på oss smink. Det är ju för fan inte ens naturligt med smink.

  Det där med kurviga tjejer är finast gör mig lite ledsen dock. Jag har alltid vart rak och haft små bröst så jag har ju känt mig okvinnlig och äcklig. Så man bör ju bara lägga av å prata om utseende överlag så har vi ju klarat av den biffen

 8. en tjaj skriver: februari 1, 20132:17 e m

  men….jag fattar inte problemet med svartrockarna?

 9. julia skriver: februari 1, 20134:18 e m

  Alltså hatar när att höra att kvinnor ska ha kurvor, sen är man född som en fiskpinne; smal, spinkig och alldeles platt. Det är väl bra att det inte bara fokuseras på att vara smal utan att kurvor också är vackert, men varför prata om hur kvinnor SKA se ut då man inte kan göra så mycket åt om man är född att vara spinkig eller kurvor. Och när killar pratar om kurvor menar de oftast stor rumpa, stora bröst och att resten av kroppen ska vara smal, hur fan lyckas man med det liksom?!
  Sen det där med att killar ofta säger att naturligt är vackert, det är väl bra att de inte uppmuntrar smink. Men varje gång jag gått utan mascara till skolan på senare år har nästan alla jag träffat sagt ”oj, pigg idag eller haha?” vilket leder till att man fortsätter sminka sig för att inte se trött ut.
  Vad ska man ta sig till?!?!

 10. corre skriver: februari 1, 20135:04 e m

  Åh, du är så bra! Är riktigt glad att jag hittat din blogg.

 11. Karin skriver: februari 1, 20135:39 e m

  Åh, vad jag håller med. Jag är inte direkt spinkig så visst är det kul att höra när killar säger att de gillar tjejer med kurvor, men jag blir så arg när folk säger att ”riktiga” kvinnor har kurvor. Det är fel när någon säger att smala tjejer är snyggast, men inte när man säger att kurviga tjejer är det? Inte alls dubbelmoral.

 12. Josefine skriver: februari 1, 20135:49 e m

  Även fast jag absolut förstår vad du menar, Hanna, så måste jag säga att jag tycker att det börjar bli väldigt svårt för killar att uttrycka sig över huvud taget nu för tiden.
  Säger de att dem vill ha mycket smink på tjejer så är det fel, och om de vill ha oss naturliga så är det också fel. Vill de ha spinkiga tjejer är det fel och likaså om de säger att de föredrar kurvor. Vad de än säger tolkas det som diskriminerande och kritiskt, de beskrivs som offer för medias förvridna bild av kvinnan eller bara skitstövlar som är utseendefixerade. Jag menar, vi har ju även krav på killar; att de helst ska vara längre än oss, ha mörkare röst och hår på benen, saker vissa killar säkert har komplex över. Utseendefixerade ”krav” är inte något endast män sysslar med.

 13. hej skriver: februari 1, 20136:03 e m

  problemet är inte att killar föredrar ett visst utseende eller säger att någon är fin utan smink problemet är när man påstår att tjejer SKA se ut på ett speciellt sätt oavsett om det är att man ska vara kurvig eller smal.

 14. Anna skriver: februari 1, 20137:14 e m

  Till Josefine: skriv inte vi när du menar vilka krav DU har. Alla har inte samma vettu :):)
  Och Hannas poäng är väl ändå att varför kommentera utseendet överhuvudtaget? Varken män eller kvinnors utseende då.

 15. emelie skriver: februari 1, 20137:46 e m

  Börjar också jag bli småtrött på allt som killar inte får uttrycka. Jag personligen tycker att det är snorbra att det finns pojkar som inte tycker att tjejer inte måste ha smink på sig, att de tycker att det vi är vackra naturligt (sedan finns det så klart de fall av män som inte menar det de säger men det finns också de som ärligt tycker så). För mig så har det varit skönt att få höra andra röster än de som ropar högst i vårt samhälle som säger att vi ska se ut som dittan och dattan. Jag är så fånigt less på detta. Så många kvinnoröster som talar om för oss hur vi ska se ut och hur vi ska bära upp våra kläder och hur vi absolut inte bör se ut osv. För mig personligen så är det just andra kvinnor som har gett mitt självförtroende en fet dänga. Kan fortfarande hata att gå in i butiker där butiksbiträden synar en uppifrån och ner och säger allt med ögonen, eller gå i korridorer där ett tjejgäng sitter och så uppenbart tänker saker om en och sedan viskar sinsemellan när man passerat.

  Jag blir ärligt glad av killar/män eller flickor/kvinnor som säger att man duger mer än väl precis så som den man föddes till. För det finns väl kvinnor som också säger sådant, och de får väl minsann ingen känga för det? Snarare tvärt om – de hyllas som människor som brinner för att tjejer och kvinnor ska få stärkta självbilder.

  Citerar en bit från ditt inlägg: ”Klassikern: ”Det allra vackraste är naturliga kvinnor! Tycker det ser så…. tacky ut med mycket smink” Jaha, okej. Så nu ska jag inte ens ha möjligheten att operera mig eller sminka mig vacker för att passa in i idealet, nu ska jag FÖDAS vacker. Omöjlig uppgift.”

  Jag undrar om du är allvarlig när du säger att det är en omöjlig uppgift att födas vacker? Där har ju du (eller vem som helst som tänker så) själv satt upp en färdig ram för att människor i sin natur inte kan vara vackra? Att man bara kan vara ordentligt vacker med smink? Missuppfattar jag din mening eller är det så du menar?

  Nu vill jag inte utgå från att det är så du menar men det gör så ont i mig att sådana tankar om oss själva är så vanliga.
  Då fortsätter vi bara att spinna vidare på hjulet som säger säger att i slutändan, flickor, så bör vi nog använda smink ändå. Vi ser ju trots allt bäst ut på det viset.

  Jag brottas själv en del med det här och visst kan hålla med om att jag ibland får känslan av att jag ser bättre ut när jag får förtydliga, försköna, framhäva eller dölja någonting i mitt utseende. Men ju mer jag håller på, desto mer blir jag så otroligt less på detta påfund.
  Varför håller jag på? Varför duger det inte som det är, varför känner jag mig inte riktigt lika fin när jag ser ut som jag faktiskt ser ut?
  Du sa ju när du svarade på dina frågor från läsare i videoformat (när du fick frågan ditt förhållande till smink när du är feminist och det där) att man vill känna sig fin och därav är det ok att använda smink, och att det är ingenting fel i det. Vilket jag håller med om. Sminket i sig är ju inte problemet. Visst ska man få känna att man känner sig fin, men felet och problemet är att vi ska behöva smeta på det där, även om det är mycket eller pyttelite och först DÅ känna att vi är fin. Att vi inte kan känna att vi är NOG FINA redan utan det där. Fattar du hur jag menar?

  Varför fortsätta mata på brasan om att långa svarta tjocka ögonfransar är det vackraste och att en jämn slät hy är det mest eftersträvansvärda och att lite svart eller påsar under ögonen är fult och skall döljas samt att kindbenen ska framhävas lite diskret så där.
  Jag undrar varför vi har satt det idealet och jag undrar varför vi fortsätter att leva upp till det.
  Så för att understryka: sminket i sig är inte det sämsta, det sämsta är att vi känner att vi behöver det för att kunna känna att jag är som finast.
  Och som sagt. Jag kämpar lika mycket med detta själv så dessa tankar är riktad till mig själv kanske allra främst. Jag vill inte behöva känna att jag ska checka av mig själv i speglar och se om jag är fin. Jag vill vara som när man var liten 10åring och bara leva och ta för sig av livet och inte bry sig om hur man ser ut eller inte ser ut i ansiktet eller på kroppen.

 16. Elina skriver: februari 1, 20137:50 e m

  SÅ JÄVLA BRA

 17. Amanda skriver: februari 1, 20138:29 e m

  Att killar har orealistiska krav på och fantasier om tjejer är ju inget nytt. Jag tycker det är värre när det är tjejer som säger ”riktiga kvinnor har kurvor”. Man tycker ju att vi tjejer borde hålla varandra om ryggen liksom. Och ja det är ju som sagt kul att höra sånt när man har kämpat med att gå upp i vikt hela livet. Och så blir man pikad för att man är smal och folk tror att då har man minsann inga komplex. Sen så skulle ju aldrig nån säga ”du jag tror inte du ska äta det där du är ju redan ganska tjock”, men ingen har problem med ”du som är så smal, ät lite till”.

  Men sen måste jag få vara lite gnällig och säga att jag gillar inte att det alltid känns som nåt negativt när du nämner svartrockare/gothare/hårdrockare. Känns som att du generaliserar väldigt mycket. Du har många olika fans Hanna och alla lyssnar inte på samma slags musik som dig. Jag jobbar som florist, tycker det är jätteroligt med t.ex smink och skönhetsprodukter men jag älskar även hårdrock och hardcore-musik och det är aldrig nån som tror att jag lyssnar på den typen av musik när dom träffar mig.

 18. Josefine skriver: februari 1, 20138:42 e m

  Till Anna: Min enda poäng var att jag tycker att det känns fel att ”attackera” män för att de har preferenser när det är något som både män som kvinnor har. Jag inser att media ger en helt befängd och orealistisk bild av kvinnokroppen, att kraven är orimliga, men ska man inte få lov att ha några preferenser alls för det? Det verkar onekligen trist.

 19. Linnea skriver: februari 1, 20139:31 e m

  Det roliga är att när de väl ser en tjej utan smink så är hon ”okvinnlig” och ”ofräsch” och med kurvor tänker de mest bara en booty a la Beyonce eller J-Lo. Så fruktansvärt tröttsamt med dessa killar som känns som samma typer som håller på och tycker att tjejer är ”dumma i huvudet för de vill bara ha douchebags och här sitter jag och är singel och schysst kille” och ÅÅÅÅH. Är det något som är ofräscht så är det deras snedvridna jävla bild.

 20. mb skriver: februari 1, 20139:53 e m

  hp! såg att du hade varit på AG på insta. vill du berätta kort om hur det är där? om det är gott/vad som är gott osv. mvh litar på dina smaklökar.

 21. joanna skriver: februari 1, 201310:20 e m

  Vilken adress är det som gäller om man vill skicka beundrarpost till dig (ja, jag är seriös)? :))

 22. sara skriver: februari 1, 201310:45 e m

  Haahaahaaaaa snälla Hanna, om inte du kopierar en liten del av det upplysta strecket som ser ut som en cigg bakom din högra hand, och placerar den delen på ditt långfinger i kant med ljusrörs-ljuset så att det ser ut som att du håller i en cigg, så gör jag det!!! Skulle va så kul <3

  Förresten, tack för att du kämpar för människors lika värde! Det gör så mycket för mig, och säkert för så många andra också. Kram!

 23. finnen skriver: februari 2, 201312:18 f m

  ” Tycker det ser så…. tacky ut med mycket smink, det är så vackert och naturligt med finnar i hela ansiktet” VARFÖR HÖR JAG ALDRIG DET DÅÅÅÅ???

 24. I skriver: februari 2, 201310:41 f m

  Emelie: Jeg iofs holder med alt du sier, men du motsier deg selv litt. Du vil at man bare skal slippe å tenke på hur man ser ut, hvilket jeg tycker er helt rett. Men du sier det er ”snorbra att det finns pojkar som inte tycker att tjejer inte måste ha smink på sig, att de tycker att det vi är vackra naturligt”, og visst, det er bra det, men da holder vi fortsatt på å definerer vårt eget värde ut ifra hva MENN synes, det er de som liksom sitter på fasiten på hvordan man skal se ut eller ikke. Jeg vil bare at man skal kunne eksistere uten å hele tiden vurdere oss selv etter hva menn tycker om det. Hvorfor må det ens være viktig hva de tycker?

  Min egen pojkvän tycker at jeg er finest uten smink. Det kjennes skønt, og jeg holder egentlig med selv, jeg trives best så til vanligt. Men noen ganger kjenner jeg for å ta på litt mascara endå, bare for kul. Han kommenterte på det en gang, ”men vadå, JEG tycker jo ikke at det er fint, hvorfor har du det på da? Er du ikke tacksam for at jeg liker deg best som du allerede er?”. Til og med han tar det litt for givet at jeg skal anpasse meg etter hans smak, även fast han tycker at jeg duger som jeg er,hvilket jeg skal være ”tacksam” for. Jeg skrattade bare og sa at alt handler ikke om han! Trivelig at han liker mitt nylle liksom, men jeg vil enda bestemme selv hur jeg ser ut :)

  (ursäkta svorskan)

 25. Moralfjant - ung & uppkäftig genushäxa skriver: februari 2, 201312:21 e m

  Jag tycker det är konstigt att folk ska envisas med att spy ur sig sina personliga preferenser precis överallt. Som om deras åsikt betydde nåt för världen. Tycker folk kan hålla sina åsikter om vad dom tänder på för sig själva.

  Ha dina preferenser absolut, prata om dom med en kompis. Men finns ingen mening med att säga det offentligt, faktiskt. Varken för tjejer eller killar.

 26. Jossan skriver: februari 2, 20137:48 e m

  Du är så fantastisk. Du lyfter allt som gör mig så arg och revolutionslustande! Älskareeet tack för att du tänder GNISTAN i mig gång på gång <3

Skriv en kommentar