Jag svarar på era senaste frågjävlar

Men Master, du har ju sagt att ägget du föddes ur var vitt?

Det ni inte heller vet var att jag föddes färgblind….

 

Hej Hanna!

Jag har sett att du ofta byter ut ”man” mot ”en”, och det är något som jag tycker är väldigt bra! Känns ju onödigt att använda ”man” hela tiden och fortsätta sprida mannen som normen.

Men jag har en fråga! Är det ok att jag byter ut alla ”man” mot ”en” när jag tex skriver en uppsats i skolan? Alltså, tror du att läraren kommer fatta vad jag menar eller kommer hen tycka att det ser konstigt ut?

KRAMEN!

Åh vilken bra idé! Jag tycker absolut att du ska testa! Det är genom att göra sådana saker som språket går framåt och en får människor att tänka efter. Ladda med bra argument kring varför du gör som du gör ifall läraren skulle ifrågasätta på något sätt. Lycka till <3

 

Snälla Hanna kan du inte tipsa om var man köper de snyggaste bas t-shirtarna?? Är i desperat behov haha och du har ju alltid så fina :)

Tackaaarrrrrr! Weekday tycker jag är grym på det! Sen har även ”killavdelningen” på Topshop en hel del fina tishor!

 

 

Är det där en löskrage? Vill så gärna ha en neutral vit löskrage men hittar ingenstans :( Det ska se ut som att man har en skjorta under fast man INTE har det! Knasigt! :)

Nix! Det är en liten skjorta från Weekday. Men om du vill ha en löskrage som en har under tröjorna så vet jag att COS har sånna!

 

Hej Hanna! Varför är det fel att tänka ”kvinnor och män är olika och det är okej”?? Det stämmer ju faktiskt, enligt mig då. Men vore intressant att höra varför det är gammaldags och inte öppet?

Ja, kvinnor och män ÄR olika. Men skillnaderna är ju socialt och kulturellt skapade, dvs. kvinnor föds inte med någon gen som ger oss ett enormt sug efter att städa och diska (när kvinnor oftast generellt sätt är de som gör detta). Alla de kvinnor som inte städar och diskar – skulle de vara några som föds utan denna gen? På samma sätt föds inte män med en gen som gör dem ”hårda” och ”okänsliga”. Att kvinnor generellt sätt är de som har hand om hushållsarbete och att män generellt sätt gråter mindre handlar ju enbart om vårt samhälles KÖNSROLLER (dvs. genus). Att detta inte handlar biologiska skillnader blir så extremt självklart när en tittar på hur könsrollerna förändrats under historien, hur män på 16oo-talet skulle gråta för att vara ”manliga” etc.

 

 

Jag borde kommentera röret men distraheras av dina fina glasögon. Var köpte du dem? :)

Tackarrrr! På Lovleyewear.

 

Hur slutade det och framför allt vad gjorde du med lådan och kameran?

Jag fick lådan och ”skärmen” i lådan var en läsplatta…… :-)

 

 

Honeybobo ser lite ut som Jessa från Girls….?

HAHAHA JA??? Något med läpparna och ögonen?? Så jävla bra spaning.

 

kollade på samtalet med clara och natashja, löööve them alltså! måste fråga om det var till dig natashja pikade om läsare som bara älskar allt du skriver? Tyckte jag kände igen skrattet ditt hehe… //Stalkern

Ho ho ho ja! Det var mig hon spände ögonen i; ja.

 

28 kommentarer
 1. Mia - kakor, klänningar och svunna tider skriver: mars 29, 201310:20 f m

  Bra det där med ”en”, tycker jag. På mitt modersmål, malungsmål, så heter det redan så. Har gjort sedan urminnes tider. Där har aldrig ”man” ens funnits, så jag har inte ens märkt att du har bytt ut ”man” mot ”en”.

  Peppigt! :)

 2. Emilia skriver: mars 29, 201310:45 f m

  Vet du, jag kom på en rätt cool grej då jag läste dethär med ”man” och ”en”. Jag är halvfinsk och på finska finns det inte nåt som heter ”han” eller ”hon”, utan alla oavsett kön kallas för ”hän”. Inte nåt jag reflekterat över förräns nu faktiskt, men rätt najs..

 3. Camilla skriver: mars 29, 201311:19 f m

  Till den som undrade kring att använda ”en” i uppsatser i skolan.
  Det gör jag alltid. Jag använder tillochmed hen när jag tycker att det är relevant.
  Och ingen lärare har nånsin ifrågasatt det.

  Sååå, bara kör!

 4. Josefin skriver: mars 29, 201311:21 f m

  Ett litet tips bara, MAN (hehe) borde inte använda sig av ordet ”man” i en uppsats i skolan över huvudtaget, och inte ”en” heller kan jag tänka mig. Det är inte rätt i akademiskt språk, skitjobbigt ibland men det går ju att använda sig av andra ord! :)

 5. Sarah skriver: mars 29, 201312:11 e m

  Älskar det jag tror är en uppsnappning av Sveriges mästerkock-Magnus; Tackarrrrrr!! Kan säga att min kompis och jag hunnit avverka en del tackarrrrrr (och skratt) denna vecka!!

 6. Anna skriver: mars 29, 201312:21 e m

  Hej smarta du Hanna!

  Jag slåss ofta med mig själv med att kvinnor och män or olika/lika med tanke på frågan som du svarade på här. Såklart jag inte tror att det är nån gen som gör att kvinnor vill/ska laga mat osv. Men något är det väl som skiljer män och kvinnor åt som inte är socialt och kulturellt skapade, eller? Jag kan inte sluta tänka på det fallet där två identiska tvillingpojkat föddes i USA. På något vis blev den ena pojkens kön skadat och deras läkare kom på iden att helt enkelt göra om kuken till en vulva. Det här barnet uppfistrades sedan som en flicka och föräldrarna berättade aldrig för tvillingbarnen att de var födda som tvillingpojkar. Barnet som hade blivit omopererat mådde extremt dåligt. Tvillingsyskonen fick till sist reda på sanningen och det slutade mycket tragiskt och de begick båda självmord.

  Hen trivdes aldrig med sig själv och hade identitetskriser. Hen trivdes inte i sig själv, för hen var inte sig själv. Det får mig att inte kunna tänka annat än att det är någon skillnad (men inte i vem som städar/ är bäst på att leda/ ska hämta barnen på dagis osvosv).

  Hjälp? <3

 7. Emma skriver: mars 29, 201312:42 e m

  FICK DU EN HELT NY LÄSPLATTA AV LOKA!??!

 8. Kica skriver: mars 29, 20131:07 e m

  Jag måste bara fråga dig om du hört Finlands Eurovisions bidrag 2013 ? Tänkte höra vad du som feminist tycker om den. Sångerskan säger ju själv att allt i sången är ironiskt menat. Men ville bara höra vad master tycker och tänker om saken.

 9. Anna skriver: mars 29, 20131:38 e m

  Fast jag skulle nog saga att varken ”man” eller ”en” hor hemma i en uppsats eller dylikt. For vilka ar de? Sa nej, inget ”en” istallet for ”man” (aven om tanken ar god). Antingen citeras nagon eller sa ar det forfattaren sjalv som har en asikt.

 10. Kerstin skriver: mars 29, 20131:43 e m

  Yo master!
  Jag har en till liten frågjävel, vad tycker du om rumpbilden Kenza lagt upp??
  Peace

 11. Petra skriver: mars 29, 20132:17 e m

  Tror du inte alls på biologiska skillnader mellan könen eller har jag fattat det rätt? Tycker det känns helt självklart att vi har fler olikheter än det mest uppenbara.. Vi har ju våra olika fysiska funktioner som alla vet om, det är ju bara logiskt att vi skulle ha andra olikheter också, som inte syns. Men såklart inte nån gen som gör att vi tjejer vill diska, och just i vårt samhälle så tror jag inte att de olikheter som finns är relevanta så alla kan ändå behandlas lika. Men jag tycker inte det är oreflekterande att säga att kvinnor och män är olika, och jag tror det är viktigt att nånstans komma ihåg att vi faktiskt är det.

 12. Lisahh skriver: mars 29, 20133:45 e m

  En till frågjävel: Visst är det något man inte får nog av med charlie schulman???

 13. Fia skriver: mars 29, 20133:53 e m

  Vi har haft en diskussion, lärare och elever, om användandet av ”en” i uppsatser på högskolenivå (ej akademiska texter, alltså, där ska man helst inte använda något av dem). Jag har varit för detta eftersom ”man” känns könsvinklat. Men det är det inte. Ordet ”man” när det används som personligt pronomen är ett könsneutralt ord, inte att förväxla med ”man” som substantiv. Jag är en stark förespråkare av ”hen” där det behövs, men min personliga åsikt är att nackdelarna med att byta ut ”man” mot ”en” (t.ex. att det låter som talspråk, man försvårar läsningen och texten blir sämre. Det låter som att man förväxlar svensk grammatik med engelsk!) väger över de positiva (att försöka modernisera språket och ta bort ord som låter könsbestämda). På mitt universitet är det inte tillåtet att använda ”en” i text.

 14. Jennie skriver: mars 29, 20134:54 e m

  Är inte ”en” ett dialektalt ord som används istället för ”man” och enbart existerar i vissa dialekter och inte en lösning för att radera mannen som norm? Personligen skulle jag inte godkänna ”en” i skriftspråk. Det skär sig i mina öron, kanske främst för att det inte är naturligt i min dialekt. Däremot är ”hen” ett senare inövat pronomen som jag kan använda i både tal och skrift.

 15. mary skriver: mars 29, 20135:33 e m

  Hej Hannaaaaa.
  Har lite skrivbitchmode activated idag.
  Generellt ‘sett’, pleaaase.
  Verb: se, såg, sett
  Substantiv: sätt = vis

  Puss.

 16. josefin skriver: mars 29, 20137:20 e m

  hjäääälp! emoji vilken ska man ha??? kostar de??

 17. Louise skriver: mars 29, 20139:25 e m

  oj baslinnen på killavdelningen! Det är något som man borde testa haha!

 18. Anna Röd - Nörd & Filmskapare skriver: mars 29, 20139:50 e m

  Tycker att ditt svar på ”kvinnor och män är olika” är så jäkla bra och självklart!
  Typ jag är hårdare och mer ”envis och driven” än min lillebror, skulle man följa man och kvinna normerna så vore jag hennes storebror,, haha xD

 19. Judith skriver: mars 29, 201310:18 e m

  Jag måste bara få berätta en liten anekdot som en vän till mig var med om för ett par år sedan. Låt oss kalla hen för lovisa.

  Detta utspelade sig på ett stort äventyrsbadhus, i tyskland, och lovisa slänger sig ut i en såndär supersnabb vattenrutchkana, helt utan eftertanke. Inte nog med att man åkte supersnabbt i denna superrutchkana så spolades en stark stråle från toppen av banan, för att nå den maximala hastigheten. ut slängde sig Lovisa, men på köpet fick hon även vattenstrålen rakt upp i analen. Oturligt nog hade hon bajs på g, så när hon nådde botten av kanan märker hon att bajs börjar RINNA ur stjärten på henne. Bland alla kompisar, i poolen. Så hon gjorde det som vi alla skulle gjort: klev upp ur poolen, sprang mot toan med benen ihoppressade där hen blev sittandes en bra stund. Än idag är hen ovetandes om någon bevittnade denna surrealistiska händelse.

  En brutal historia som gång på gång får mig att fnissa till. RÄNNSKETA I ETT BADHUS!!

 20. Emma skriver: mars 30, 20139:48 f m

  Anna, det finns vad jag förstått en del av hjärnan som styr vårt könsmedvetande som utvecklas redan i fosterstadiet. Detta gör att vi är psykologiskt medvetna om vårt fysiska kön. Om man då blir uppfostrad till ett annat socialt kön kan man må väldigt dåligt, eftersom man samtidigt får lära sig att detta genus hör ihop med ett annat fysiskt kön än det man upplever sig tillhöra. Var hittar man ditt exempel förresten? Låter väldigt intressant eftersom läkaren gjorde något man vetat är fel i 20-tal år.

 21. Sofia skriver: mars 30, 201311:22 f m

  Emma, jag googlade (tvillingpojkar könsbyte USA) och fick upp en liknande historia, men ingen tog självmord. Den könsopererade blev pojke när han fick reda på sanningen i tonåren (för han mådde extremt dåligt som ”flicka”), gifte sig och adopterade tre barn. Tvillingbrodern blev alkoholist och ensam. Läkaren i fråga hette John någonting (orkar ej kolla….) och verkade alldeles för inriktad på att han teori skulle stämma att han lät offra en ung människas psykiska hälsa. Lääääs här: http://wwwc.aftonbladet.se/nyheter/0011/13/david.html

 22. Kaj skriver: mars 30, 20133:47 e m

  Haha! Visst härmar du Magnus i Sveriges mästerkock när du skriver ”Tackarrrrrrr”? Bäst!

 23. rebecca skriver: mars 31, 20134:23 e m

  jag skrev både ”hen” och ”en” i min senaste hemtenta och på opponeringen fick de andra konstruktiv och relevant kritik för sitt arbete av läraren men till mig sa hen bara att detta var första arbetet där ordet ”hen” används som hen någonsin läst. och sen frågade hen om vad jag menade när jag skrev ”en” och ifall jag skrivit fel för ”är det ens svenska det här????” då förklarade jag varför jag använder det ordet ibland och tog boken egalias döttrar som exempel men det verkade inte riktigt gå fram och jag fick aldrig någon riktig respons på min tenta

 24. Anna skriver: mars 31, 20134:24 e m

  Exemplet jag skrev om behandlades på en utställning/teater på stockholms stadsteater för elever och handlade om genus och kön. Installationen avslutades med en teater där hens liv porträtterades. Det hela var då en sann historia. Det var två år sedan jag såg den, så jag minns inte allt. Sofia; den där artikeln du länkade var rätt historia, men den skrevs 2000, innan de båda hade begått självmord. De begick självmord 2002 respektive 2004.

 25. Fanny skriver: mars 31, 20137:37 e m

  Jag tycker det ofta kan vara bättre att byta ut man mot du eller vi. Eller den specifika människan/gruppen man menar (”I skolan är man alltid hungrig” kan bli ”I skolan är vi/eleverna/många alltid hungriga”) Alternativt formulera om meningen om det är hopplöst! ”Man” är väldigt talspråkigt och inte uppskattat i skolan men i bloggen spelar det ju ingen roll! Kram! :)

 26. Lena skriver: april 5, 20139:53 f m

  Med STOOOOOR risk att betraktas som en hopplös språkpolis kan jag ändå inte låta bli att berätta att det heter ”generellt sEtt”, samt ”i stort sEtt”. Dvs. man SER på världen generellt eller i stort. Du skriver så fantastiskt bra och klokt, så om sådana små skönhetsfläckar kan rättas till blir det helt enkelt perfekt (men vem vill vara perfekt, i och för sig).

  Ber om ursäkt för detta tillrättavisande, men till mitt försvar kan jag säga att jag aldrig skulle ha kommenterat om du inte vore så allmänt briljant.

 27. Malin skriver: april 6, 201310:39 e m

  Apropå en istället för man. När jag skrev min C-uppsats förra hösten fick vi inte använda man på det sättet överhuvudtaget, svårt och ovant till en början, men det blev jättebra till slut! Och nyttigt att tänka om. Den var dessutom genusvinklad, så då var det ju såklart extra viktigt för att inte förväxla med man som i könet.

Skriv en kommentar