”Genustjafset”

Under gårdagen har det ramlat in ett tjugotal kommentarer (och mejl?!) som vill att jag ska kommentera Bellas blogginlägg om pronomet hen och ”hornsgatanvänstern”.

Och jag blir alldeles matt. Fast allra mest blir jag nog ledsen.

Inlägget och uttalandet av Bella är ju en direkt effekt av att känna sig hatad av ”hornsgatanvänstern”. Jag är fullkomligt övertygad om att hennes känslor kring hipsters, vänsterrörelsen, ”pk-maffian”, feminister etc. handlar om att hon inte känner sig välkommen i den typen av kretsar. Vilket i sin tur gör henne arg och inte på något sätt vill lyssna eller förstå vad den falangen har att säga.

 

Låt oss alla ta ett djupt andetag ett litet slag och fundera på vad det är som formar dem vi är? Låt oss gå tillbaka i vår uppväxt; hur har våra föräldrar och våra vänkretsar påverkat oss? Hur har vi kommit fram till de åsikter vi har i dag? Låt oss också fundera över de fördomar vi har och hur vi bemöter människorna vi har fördomarna mot. Nu pratar jag inte bara om våra fördomar mot invandrare, funktionshindrade etc. (för ja, det HAR vi) utan mot en typ av människor vi säger oss ”ogilla”. För min egen del handlar det om hela högerblocket, ta-sig-i-kragen-tänket, brats, sverigedemokrater m.fl.

Bella startade sin bubbelgumsrosa blogg som fjortonåring. Hon kallade sig ”Blondinbella” och var en precis nyfrälst MUF:are. Alla ni som någon gång varit med i ett politiskt ungdomsförbund vet hur det kan vara – en överväldigande känsla av att ha ”hittat hem”, bli accepterad osv. Hon mötte självklart ett stort motstånd, fick en hel del hat från stora delar av vänsterrörelsen och en blodig mink kastad på sig. Det är klart att det format henne från grunden, hon var ju trots allt bara ett barn.

Jag brukar försöka skriva om hur viktigt det är att vi är öppna för nya insikter. Att inte någon slags stolthet hindrar oss att tänka längre och föra diskussionen framåt. Men den Bella jag hör uttala sig som hon gör är en stolt person, någon som inte vill ta in, redan har bestämt sig och aldrig någonsin vill ge ”hornsgatanvänstern” rätt.

Det är som om hon tror att det handlar om en slags image. Att jag (och många av er) skulle tycka att det var coolt och trendigt att använda sig av hen och ha ett genustänk. Som om vi inte vågar något annat. Som om det hör till den lilla upprullade mössan och stuprörsjeansen. Som om det är ett krig mellan vänster och höger, Stureplan och Hornsgatan, pk-maffian och ”de som vågar säga sanningen” osv.

När det i själva verket handlar om rättvisa för oss alla. När det handlar om att inte vilja diskriminera människor, när det handlar om att vilja förändra gamla strukturer. Att inse hur språket formar vårt samhälle och framförallt är en avspegling av vår verklighet. Varför är då hen så provocerande? Vad är det som är så himla farligt med att adderade ett pronomen som hjälper oss i både text och tal. När Bella ser det där barnet som föräldrarna valt att klä i den färg de tycker är fin, så kan hen vara just det ordet som HJÄLPER och inte stjälper henne. Vad är det som händer om hon skulle säga ”vad söt hen är” …?

Det är som om Bella går omkring med föreställningen om att barnen förlorar sina kön om vi har ett genustänk. Som om ”kvinnligt” och ”manligt” vore biologiska egenskaper. Men vad är kvinnlighet? KAN det vara så att det vi ser som ”kvinnlighet” och ”manlighet” är socialt och kulturellt skapat? Att en kvinna som ÄR mer riskbenägen, som gillar att meka med bilar, som är rak och ärlig etc. inte är mindre kvinna bara för att nämnda egenskaper är något typiskt ”manligt” i vår västerländska kultur? Att en man som gillar att sy, är rädd för att köra snabbt, hatar motorer och älskar cider inte är mindre man?

Och om hon nu var så övertygad om att våra ”manliga” och ”kvinnliga” egenskaper var något som sitter i vår genuppsättning, borde inte hon då vara den sista som oroade sig för att de ”egenskaperna” skulle försvinna?

 

Vi lägger så otroligt mycket värderingar i vad som är ”kvinnligt” och ”manligt” och talar om det som om det vore någon sanning. Att höjden av manlighet var att våga gråta offentligt på 1700-talet handlar inte om att vår genuppsättning såg annorlunda ut på den tiden, utan att våra könsroller ständigt är i förändring.

Vi placerar oss hela tiden i mallar – mallar där inte alla känner sig bekväma. Mallar som säger hur vi ska bete oss och vara beroende på vilket kön vi föds med. Mallarna säger något om vad vi ska tjäna, vad vi bör jobba med, hur vi bär klä oss och vilka vi bör älska. Bella pratar om sin ”feminina” sida, men jag är så nyfiken på vad hon menar med detta? Att hon är fysiskt kurvig? Eller handlar det om att hon gillar kläder…? Smink?

Och vilka är de här männen som ”inte ser ut som män” som hon skriver om? Alla de män som inte bär kostym? Som inte vill träna? Som rakar bort sitt skägg? Som också vill sminka sig? Som också tycker det är kul med kläder? Skulle de vara mindre man än någon annan man?

 

Även om jag kan förstå var Bellas värderingar och världsuppfattning grundar sig i, så har även hon ett ansvar – kanske speciellt i egenskap av en slags opinionsbildare. Det är så otroligt synd att hon inte vill släppa sin stolthet och föraktet hon känner mot vänsterfalangen. För det är så himla viktigt att inse att de här decennierna av forskning inom ”genustjafset” inte är något hitte-på av ”hornsgatanvänstern”. Det är inget hitte-på när det handlar om att alla människor oavsett vad är värda ett liv i rättvisa. ”Genustjafset” handlar om att våga ge alla människor ett liv med samma förutsättningar och möjligheter.

235 kommentarer
 1. Erika skriver: april 1, 201310:10 f m

  <3<3<3<3

 2. Rebecca skriver: april 1, 201310:16 f m

  Hanna, det är så tryggt att veta att du sätter ord på det jag känner. Tack, tack för klokheten och för att du är en sån fantastisk person.

 3. Annie skriver: april 1, 201310:18 f m

  Åh vad bra du är! Precis så!

 4. B skriver: april 1, 201310:19 f m

  Bra bra bra Hanna. Jag läser ofta din blogg men kommenterar sällan. Jag tycker du är en utmärkt förebild för bloggläsare och att du tar på dig ansvaret att förklara genus och könsroller så att alla (förhoppningsvis) förstår är större än du tror. Jag vet att du hjälper många på traven i sitt genustänk och öppnar en del ögon med det du skriver, det är så himla himla viktigt. Tack!

 5. Karro skriver: april 1, 201310:20 f m

  Bra skrivet! Vi formas så otroligt mycket av vår uppväxt. Men med ett öppet sinne kan vi alltid fortsätta utvecklas.

 6. Helen skriver: april 1, 201310:30 f m

  Bra skrivet!

 7. Lisa skriver: april 1, 201310:34 f m

  Precis just så.

 8. Lovisa skriver: april 1, 201310:34 f m

  Det här var tamefan det finaste jag hört sedan jag konfirmerade mig!

 9. Antonia skriver: april 1, 201310:42 f m

  Haha säger som Lovisa! Du äger!

 10. ellen skriver: april 1, 201310:46 f m

  Jag blir så glad när du skriver dessa svarsinlägg, känns som du vrider världen rätt när ett inlägg som isabellas vänder den upp-och-ner. Att smarta människor i denna tidsålder förnekar det otroligt viktiga i genus gör mig rädd, och faktiskt jävligt ledsen, därför är din blogg så viktig för mig.

 11. Ordterror skriver: april 1, 201310:46 f m

  Heja Hanna! Bra skrivet.

 12. Karin skriver: april 1, 201310:47 f m

  Amen.

  En liten petitess-grej bara, har du någon källa på att det var manligt att gråta på 1600-talet? Har för mig att det var först på 1700-talet som idealet blev så, att det var då människor överhuvudtaget fick ett mer känslosamt beteende till sina djur ochsåvidare. Skitgrej i ett jättebra inlägg, är bara nyfiken!

 13. Maja skriver: april 1, 201310:53 f m

  Tack för ditt fantastiska driv och intresse som får oss andra att orka ta dessa diskussioner även efter det känns helt hopplöst ibland. Som när man läser Blondinbellas blogg.

 14. oprofessionell skriver: april 1, 201310:53 f m

  *applåder som aldrig tystnar*

 15. sonja skriver: april 1, 201310:53 f m

  word.

 16. jennifer skriver: april 1, 201310:54 f m

  ”Genustjafset” handlar om att våga ge alla människor ett liv med samma förutsättningar och möjligheter.

  JA, precis så. Så himla rätt. Du är så, så vettig.

 17. nadja skriver: april 1, 201310:56 f m

  som sagt: word. där satte du den

 18. Divine Magazine skriver: april 1, 201310:58 f m

  så himla bra skrivet Hanna! <3

 19. Johanna skriver: april 1, 201310:58 f m

  Karin; Magnus von Platen har skrivit om gråt i ”Den gråtande svensken” och Peter Englund har skrivit om gråtens historia i ”Förflutenhetens landskap”.

 20. Em skriver: april 1, 201311:03 f m

  Hanna, du är fantastisk! <3

 21. Elisabet skriver: april 1, 201311:04 f m

  Ett jättebra svarsinlägg! Tur att det finns nån som kan reda ut ett och annat.

 22. petra skriver: april 1, 201311:05 f m

  fantastiskt inlägg, du har så rätt i allt du skriver!!!! en annan sak, för ett tag sen skrev du ett inlägg om det där med kompisar som tycker man är dålig på att höra av sig, vilket skapar en ångest att göra det medan det finns kompisar man ändå alltid orkar höra av sig osv…. fattar du vilket jag menar? skulle så gärna vilja läsa det men hittar det inte någonstans.. :))) tack för bästa bloggen! puss

 23. Rebecka skriver: april 1, 201311:07 f m

  Håller med! Så härligt när någon som vet hur man formulerar sig sätter ord på ens känslor. Du är så jävla in i helvete viktig! Världen är galen som inte gett dig ett eget tv-program för vettigare människa finns kanske inte.

 24. ingrid skriver: april 1, 201311:07 f m

  Det som är så ruttet av Isabella är att hon är bara villig att generalisera om ”motståndarna” men aldrig om sin egen sociala klass och politiska tillhörighet. Att ha blivit attackerad med en flådd mink är såklart vidrigt men hur hör det hemma i den här debatten? Har inte förståelse för att hon är så pass ignorant att hon drar den kopplingen.

  Sen tycker jag att hennes ”inlägg i genusdebatten” är helt vansinniga – hon talar ju om helt andra saker än vad den egentligen handlar om! Det här är inte genusdebatt, det är ignoranta, felaktiga ramsor som bygger på okunskap. Om Isabella orkade lyssna på ”motståndarna” skulle hon se förbi sina fördomar och kanske fatta. Men såklart viktigt att man bemöter hennes argument, eftersom hon har så pass stort inflytande.

 25. Juliaaa skriver: april 1, 201311:07 f m

  Bra Hanna!! Älskar att du förklara pedagogiskt, lugnt och logiskt, trots att det är ett ämne som ligger så nära hjärtat. BRA JOBBAT MASTER! Det kommer göra skillnad i längden!

 26. K skriver: april 1, 201311:11 f m

  TACK FÖR ATT DU FINNS

 27. Jennie skriver: april 1, 201311:11 f m

  Du är bäst!

 28. Kajsa skriver: april 1, 201311:16 f m

  Bra skrivet! Lugnt, metodiskt och väldigt pedagogiskt. Gillar speciellt när du skriver om hennes tankar, varför hon tänker/gör som hon gör. Jag hoppas att Blondinbella läser detta och för en gångs skull inser att man kan ha en lugn diskussion med oss vänsterhipsters utan att vilja döda varandra. Tack för ett fantastiskt bra inlägg!!

 29. Linnea skriver: april 1, 201311:21 f m

  Alltså master! Dethär är lätt det bästa inlägget jag läst om denhär blondinbella-grejen, det behövdes verkligen att någon gjorde henne till människa och visar att man faktiskt utan svårighet kan förstå varför hon skriver som hon gör. Det är ju så himla lätt att bli svartvit och tycka att hon är ”dum i huvudet” men med den inställningen är det ju omöjligt att nå fram och faktiskt prata om den egentliga frågan! Åh! Vet inte hur jag ska formulera mig riktigt mer än att hela Dethär inlägget är så jävla bäst! Precis som du och hela din blogg plus crew liksom! Bah massa kärlek!

 30. Oscar skriver: april 1, 201311:26 f m
 31. isa skriver: april 1, 201311:29 f m

  Du är bäst Hanna! Heja dig och dina kloka åsikter master!

 32. Elin skriver: april 1, 201311:33 f m

  Tack.

 33. julia skriver: april 1, 201311:38 f m

  JAJAJAJAJAJAJJAJAAAAAAAAAAAAAA! tack så mycket för ett vettigt inlägg i den här diskussionen.

 34. Malin skriver: april 1, 201311:44 f m

  Du är nog den smartaste jag känner. Inte för att jag känner dig. Men ändå.

 35. Isabelle skriver: april 1, 201311:51 f m

  såååå grymt skrivet, du kommer förändra världen en dag!! heja heja hanna!

 36. Linn skriver: april 1, 201311:57 f m

  Hanna!! Du är fantastisk! så himla himla himla bra skrivet!!!!

 37. hanna skriver: april 1, 201311:58 f m

  Jättebra skrivet! Jag kan också förstå Bella på ett sätt. När man är så ENORMT framgångsrik som man ändå måste säga att hon är, fattar jag att det kan vara svårt att greppa att kvinnor är missgynnade. ”Jag har ju lyckats toppenbra, så allt är ju okej”.

  Synd bara att hon inte verkar se att saker så som sexuella övergrepp också har med könsroller att göra </3

  Men jag tycker absolut att vi kan prata mer om en inkluderande feminism-rörelse!! Det är bra och viktigt!!!

 38. A-K.S -Dagdrömmaren skriver: april 1, 201311:59 f m

  Tycker att hela genusgrejen är ganska löjlig

 39. joanna skriver: april 1, 201312:00 e m

  Du sätter verkligen ord på det jag tänker! Jag är så glad att det finns såna som du, som tar sig tiden att förklara, utan att gå till attack eller fördumma någon. Jag tror det är avgörande för många, att många ändrar uppfattning efter att tidigare haft en felaktig bild av feminism, eftersom feminister oftast framställs som aggressiva i medier.

 40. Frida skriver: april 1, 201312:00 e m

  Åh Hanna! Vad jag älskar när du gör sådana genomtänkta blogginlägg, ÄLSKAR!! Konstruktivt, fint, smart, värdigt, HANNA PERSSON!

 41. LadyLatrodectus skriver: april 1, 201312:02 e m

  TACK

 42. fia skriver: april 1, 201312:05 e m

  Spot on! Som vanligt :D

 43. Birgitta skriver: april 1, 201312:09 e m

  Sitter och nickar mig igenom hela texten, så himla bra skrivet!

 44. Clara skriver: april 1, 201312:09 e m

  Orka va så jävla GRYM!!!
  <3<3<3

 45. Bia skriver: april 1, 201312:15 e m

  Gilla, gilla, gilla!
  Så bra sagt!

 46. Astrid skriver: april 1, 201312:19 e m

  Detta är så bra! Så förståndigt. Du är grym på att skriva och förklara så man får en bild av VAD som stämmer och hur man borde se på grejer. Det är så viktigt att vara kritisk mot sig själv. Tack Hanna!

 47. jenny skriver: april 1, 201312:21 e m

  fett

 48. nina skriver: april 1, 201312:22 e m

  JAG ÄLSKAR DIG!!! tack hanna tack!

 49. masters eviga beundrare skriver: april 1, 201312:22 e m

  du är så sjukt jävla bra, vet du det? ja, bella har fel och jag håller med dig helt och hållet – men jag måste säga att jag älskar hur du faktiskt förklarar och inte skriver ”lol hon e ba döm i hövve”. du bryr dig, och du vill hjälpa och förändra och om världen hade fler masters skulle den vara ett jävla mycke bättre ställe

 50. Frida skriver: april 1, 201312:25 e m

  Bästa jag läst på länge!

 51. Tanja - rastlös skriver: april 1, 201312:25 e m

  Jag blir mest trött på att det alltid ska vara någon sorts motsatsförhållande – som att det är helt omöjligt att tycka att sakfrågan genus är viktig för att en röstar blått. Själv är jag rejält politiskt liberal och brukar rösta åt höger men tycker ändå att jämställdhet och genus är otroligt viktigt. Det ena måste inte utesluta det andra.

 52. Linda skriver: april 1, 201312:31 e m

  Tack för att du tog dig tid att formulera detta otroligt välskrivna inlägg. Du är så himla bra och Du behövs i denna värld. HANNA FOR PRESIDENT!

 53. Djungelsoda skriver: april 1, 201312:43 e m

  ”Det är som om hon tror att det handlar om en slags image. Att jag (och många av er) skulle tycka att det var coolt och trendigt att använda sig av hen och ha ett genustänk. Som om vi inte vågar något annat. Som om det hör till den lilla upprullade mössan och stuprörsjeansen. Som om det är ett krig mellan vänster och höger”

  För många (även vänstermänniskor) är det ju just så. Även vänstermänniskor vill bli sedda och hörda. Framförallt de yngre kan jag tänka mig. Dessutom är det ju lätt hänt att människor, just för att de känner sig hatade och möter stort motstånd (vilket ju även vänstermänniskor och genusfolk kan göra). Samma mekanism funkar ju åt båda håll, vänstern stänger öronen för oliktänkande och skriker högre för att dränka dem som tycker annorlunda. Precis som Bella tycks göra (medvetet eller ej).

  Jag säger inte att det Alltid är såhär, för många (de flesta?) vänsteranhängare och genustänkare kan argumentera för sig själva och bemöter oliktänkande med lugn och sansade diskussioner. Precis som många på andra sidan kan det.

  Men det FINNS ju ett ”krig” mellan höger och vänster. Att vara extrem i sina åsikter uppmuntras, och ju mer höger respektive vänster man är, desto mer status får man inom den egna gruppen.

  Så jo, det handlar i många fall delvis om ens egen ”image” och att människor tycker om att tillhöra en grupp och känna sig uppskattade.

 54. Linda skriver: april 1, 201312:44 e m

  Blir väldigt glad över att du skriver så nyanserat. Alldeles för få gör det, enligt mig. Det är så lätt att inte vara nyanserad när en inte håller med, vilket ofta bara resulterar i offensiva ordalag. Du förmedlar istället en förståelse för att det finns bakomliggande orsaker till, i det här fallet, Blondinbellas åsikter. Jag tror att det viktigaste i de här frågorna är att få ”motparten” att inte låsa sig i sina tankar på grund av att ”anfall är bästa försvar”. Precis som du gör.

  Fortsätt som du gör för du behövs verkligen!

 55. Emilia skriver: april 1, 201312:44 e m

  Bäst!

 56. h skriver: april 1, 201312:45 e m

  <3

 57. Cassandra Fundberg skriver: april 1, 201312:47 e m

  Amen.
  Så himla bra skrivet.

 58. Elsa skriver: april 1, 201312:50 e m

  Riktigt bra skrivet! Jag gillar ditt tänk starkt!

 59. Sofie skriver: april 1, 201312:51 e m

  Tack för att du är så klok. Och tack för att du skrev det här inlägget. Ville dra av mig håret när jag läste Bellas inlägg..

 60. Cecilia skriver: april 1, 20131:01 e m

  SÅ BRA SKRIVET!!! Du är klok som en bok!

 61. alva skriver: april 1, 20131:07 e m

  rock on sistah

 62. Tove Jansson skriver: april 1, 20131:08 e m

  tack hanna. tack.

 63. Maja skriver: april 1, 20131:10 e m

  Måste säga att jag beundrar dig! Du är så vettig och klok och har den där förmågan att förklara och argumentera för saker på ett sådant bra och ödmjukt sätt! Du borde verkligen överväga en karriär som lärare, tror du skulle kunna öppna många killars och tjejers ögon för vad ”genustänk” faktiskt är. Känner själv att jag får massor med nya insikter av att läsa din blogg. Kram!

 64. Alexandra skriver: april 1, 20131:18 e m

  Jag kommenterar aldrig bloggar men vill bara säga att fy vad tur att det finns människor som dig. Önskar att alla skulle läsa din blogg. Jag själv är inte alls inne i den här ”genusgrejen” men jag vill förstå och du gör det så lätt. Tack för din blogg. Du är bäst!

 65. JoLu skriver: april 1, 20131:19 e m

  Åh, blev glad när jag läste ditt inlägg, vasst och bra skrivet. Håller med dig och hade inte kunnat formulera det bättre själv.

 66. Andrea skriver: april 1, 20131:20 e m

  Så himla klockrent, underbart argumenterat med respekt och förståelse, men med en supervass analys! Tack för denna totalt fantastiska text!

 67. Malin skriver: april 1, 20131:22 e m

  Blev lycklig in i själen av att läsa detta! Du är så klok och lyckas verkligen formulera det helt rätt!

 68. Bravo! skriver: april 1, 20131:23 e m

  Klokt skrivet, bra Hanna! Det är nog dags för mig att börja läsa din blogg! : )

  Skönt med lite andrum här när man blivit matt av Blondinbellas åsikter och försökt kämpa på i hennes kommentatorsfält så gott det går! Det gör mig dock glad att vi är så många som säger ifrån.

 69. Josefin skriver: april 1, 20131:23 e m

  Du är så bra Hanna!! Du skriver så bra och vettigt, lätt att förstå, samlat och tydligt.

 70. Kajsa skriver: april 1, 20131:27 e m

  Tack!

 71. Anna skriver: april 1, 20131:27 e m

  ME LOVES YOU HANI!

 72. Namn skriver: april 1, 20131:34 e m

  Tack för att du finns Hanna!

 73. Nikki skriver: april 1, 20131:36 e m

  Jaaaa! Så himla bra Hanna. Moget, sjävklart och helt rätt bemött. Mycket mycket bra<3

 74. Sabina skriver: april 1, 20131:41 e m

  AMEN SISTAH!!!!!!!!!!!!!!!!!!! <333333

 75. Matilda skriver: april 1, 20131:42 e m

  Hurra för dig Hanapee! Mycket bra skrivet!!! *emoji med klappande händer*

 76. linnea skriver: april 1, 20131:51 e m

  du är så klok, vill vara din pojkvän!!!!

 77. Johanna skriver: april 1, 20131:52 e m

  Du är så jävla vettig. Känns som att en del viftar bort genustänk mm för att det är kOnSTiGa vänsterpersoner som skriker högt om det och de blir avskräckta för att en inte vill förknippas med sådana personer plus att en inte kan tycka likadant som en kOnStIg person. Jag har inget emot de konstiga vänsterpersonerna (jag är väl själv en) men ibland känns det ganska bra att ”vänsterfolket” som du kunna ta upp saker på ett lugnt och väldigt vettigt sätt så att ”högerpersoner” kanske lite lättare kan ta till sig. Jag menar inte att dissa de som är annorlunda (och vad är egentligen annorlunda?) men ibland känner jag att man kanske inte alltid får rätt bemötande från högern om man bara signalerar att man tycker så om man inte rakar armhålorna, är vegetarian och har otrendiga kläder. Detta kan ha kommit fram helt fel men det jag vill säga är att du är skitbra och viktig.

 78. Mella - stolt medlem i PK-maffian skriver: april 1, 20131:54 e m

  Bästa, klokaste och finaste Master HP :’) Vilket fantastisk inlägg. Kanske ditt bästa någonsin, vilket inte säger lite. Så smart, så nyanserat, förstående men ändå ansvarsutkrävande. Framför allt modigt att våga skriva ett sånt här inlägg riktat till någon man ”känner”. Jag blir så glad när du inte bara tar ställning i situationer som denna, utan även gör det på ett så himla bra sätt.
  Hoppas Bella läser och tar till sig lite. Hoppas, hoppas, hoppas.

 79. Caroline skriver: april 1, 20131:56 e m

  Hej Hanna! Jag ska hålla ett tal om framtiden i svenskan och har bestämt mig att ta om ideal/sterotyper. Har du några tips på källor eller om vad jag ska kunna berätta om? Just nu har jag lite om hur media påverkar oss och att idealen har flyttat ner till de yngre åldrarna och även mer på männen, att det kanske kommer bli mer i framtiden osv. Som sagt har du några tips? :)

 80. Karin skriver: april 1, 20131:59 e m

  Jag säger som så många andra redan har skrivit: TACK för att sätter ord på det som jag tänker. TACK!

 81. sofia wikström skriver: april 1, 20131:59 e m

  *Bugar för dina fötter* Så bra så bra. Du gör världen renare.

 82. Hanna skriver: april 1, 20132:06 e m

  Jag är fan rörd. Så jäkla spot on. Tack för att du är så rak, tydlig och klok! *ryggbank*

 83. Ina skriver: april 1, 20132:07 e m

  Heja! Spot on.

 84. Josefin skriver: april 1, 20132:13 e m

  Instämmer i lovorden ovan. Bra skrivet. Jag hoppas att unga tjejer läser din blogg och inte Blondinbella.

 85. Lina, brev från Amerika skriver: april 1, 20132:17 e m

  Så jäkla bra skrivet!

 86. cassandra skriver: april 1, 20132:22 e m

  Har skrivit ett inlägg om det här med att jag är kvinna endast för att jag har en fitta mellan benen!

 87. lina skriver: april 1, 20132:24 e m

  Tack!!! Blev helt matt av att ha läst blondinbellas inlägg!

 88. BELLA skriver: april 1, 20132:29 e m

  Klokt inlägg Hanna. Tänk dig en highfive komma farande igenom cybervärlden!

 89. Zanna skriver: april 1, 20132:31 e m

  Mycket bra skrivet!! :)

 90. Sanne skriver: april 1, 20132:33 e m

  Mycket bra inlägg, tack för en fantastiskt givande blogg!

 91. Elsa skriver: april 1, 20132:37 e m

  HANNA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! DU AR BAST!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 92. Linn skriver: april 1, 20132:39 e m

  Världen behöver fler som dig Hanna!

 93. Erika skriver: april 1, 20132:46 e m

  SÅ. BRA.

 94. Ina den Fina skriver: april 1, 20132:48 e m

  Jag tog tillfället i akt och citerade dig i min blogg, mycket bra analys! Pöss

 95. Mattis skriver: april 1, 20132:52 e m

  Hejsan.

  Mycket bra och intressant skrivet, jag håller med om det mesta i inlägget (vilket tål att påpekas eftersom det nedan kan misstolkas som en invändning).

  Jag tror dock att orsaken till att en del människor blir provocerade av genusdebatten kan vara värd att fundera på. Vi kan väl ta ”hen”-debatten som utkämpades förra året som exempel. Utöver att själva debatten i mina ögon inte riktigt framstod som en debatt i ordets rätta bemärkelse var ett grundproblem att de båda sidorna konstant talade förbi varandra och gärna om helt olika saker. Detta gjorde den något tjatig.

  För jag tror grunden till att en del människor blir irriterade över ovannämnda ”genustjafs” är att det uppfattas (n.b. ”uppfattas”, inte ”är”) som något av en revolution från ovan. Samma människor som gnäller över PK-maffian, kulturmarxism, batikhäxor och andra vagt definierade men tydligen mäktiga grupper tror jag ser genus som någonting som ett litet kotteri akademiker och opinionsbildare trycker på de otvättade massorna. Denna uppfattning tror jag i sin tur leder till en stark motreaktion som kretsar kring ett avfärdande av hela genusdiskussionen, jämställdhetsdebatten och behovet därav.

  Det här är givetvis olyckligt – detta då jämställdheten på många sätt är ett av de få riktigt viktiga emancipatoriska projekten vi fortfarande har kvar. Men samtidigt tror jag inte man behöver oroa sig allt för mycket. Motreaktionen framstår i min värld som högljudd snarare än effektiv. Trenden tycks ju vara att det blir allt svårare att peka på specifika egenskaper som är direkt kopplade till ett specifikt kön. Detta märks inte minst på arbetsmarknaden där man kan notera att det finns manliga sjuksköterskor och kvinnliga infanteriofficerare.

  Målsättningen är i min värld att vi i slutändan ska landa i ett samhälle där folk får göra som de vill. Om en kvinna vill bli bilmekaniker, om en man vill sminka sig, om en kvinna vill vara hemmafru, om en man vill bli skoghuggare – allt detta borde vara socialt accepterat. Och p.g.a. ovannämnda (ganska stillsamma) trend tror jag även att det kommer att bli så.

  Med Vänliga Hälsningar, Mattis

 96. T skriver: april 1, 20133:03 e m

  Fantastiskt bra skrivet!

 97. Carro skriver: april 1, 20133:05 e m

  Så jäkla bra skrivet! Tack!

 98. Nina skriver: april 1, 20133:06 e m

  Bästa jag har läst på länge, heja!! <3

 99. Amanda skriver: april 1, 20133:12 e m

  love joOoOooo

 100. mallan skriver: april 1, 20133:14 e m

  Underbart! Du är klok du..

 101. Alexandra skriver: april 1, 20133:19 e m

  I <3 You!

 102. Va? skriver: april 1, 20133:19 e m

  Jag håller med dig i sak, men tycker detta inlägg är lite tråkigt. Är det inte bättre att förklara varför du har rätt istället för att analysera någon annans barndom och uppväxt. Många av oss har politiska åsikter av andra anledningar än att vi föddes på en viss plats och har umgåtts med vissa människor. Det är ett val.

 103. Luucy skriver: april 1, 20133:23 e m

  Fast det finns ju vissa skillnader på kvinnor och män. Vi har ju olika hormon som påverkar oss på olika sätt. Vi kvinnor föder barn och männen har snopp. Liksom vi är ju inte 100% lika rent fysiskt, men vi ska ju vara 100% lika värda. Om du förstår hur jag tänker?

 104. Malin skriver: april 1, 20133:30 e m

  Åter igen bevisar du att du är en fantastisk förebild väl värd att se upp till!

 105. Jag hoppas SÅ att Isabella läser detta.

 106. Frida skriver: april 1, 20133:33 e m

  Det här var så bra skrivet att jag vill lipa.

 107. Marit Mitteregger skriver: april 1, 20133:33 e m

  Där satte du ord på något jag tänkt på länge. TACK! Heja dig! :)

 108. Linn skriver: april 1, 20133:36 e m

  Å du är så bra, rös när jag läste sista stycket. Det är så bra att du finns och får en att tänka lite längre. Att ta det ett varv till. Så väldigt viktigt. Tack!

 109. Linda skriver: april 1, 20133:39 e m

  High five Hanna! Bra där! Så otroligt viktigt att vi diskuterar de här oerhört viktiga frågorna och tar diskussionen med så många som möjligt så ofta som möjligt! Tack för att du bidrar till att göra samhället lite bättre genom ditt engagemang!

 110. Matilda skriver: april 1, 20133:42 e m

  AMEN.

 111. Fanny skriver: april 1, 20133:44 e m

  Verkligen jättebra text!

 112. k skriver: april 1, 20133:54 e m

  Word!

 113. Amanda skriver: april 1, 20133:58 e m

  Hej, väldigt bra skrivet. Jag tycker att det är bra att du trycker på 1. Att människor kan uttrycka sig/ta ställning på ett egentligen felaktigt sätt på grund av att de känner sig utanför/illa behandlade av en viss grupp. 2. Att man TROTS DET har ett eget ansvar och därmed borde få kritik när man uttrycker sig såhär. 3. Att det är VIKTIGT att fooooortsätta förklara för de här människorna hur viktigt det är med genus.

  Så, summa sumarum – bra skrivet.

  Tycker även att hennes argument om att det är jobbigt då man inte vet vad barnet har för kön. Små barn ser väldigt lika ut oavsett kön och det är väl bara att fråga om man inte vet.

 114. Frökenfilantrop || Your cup of tea skriver: april 1, 20134:17 e m

  Väl skrivet Hanna!
  Ja som många andra också verkar känna upplever jag att Bella lever i sin egna bubbla. Just det att hon även anser sig vara en guru och någon att vända sig till om man är ung tjej med dålig självkänsla mm känns så otroligt tungt och rent av sorgligt.

  Jag har själv träffat Bella men känner absolut inte henne egentligen. Här har jag själv skrivit en reaktion på hennes uttalanden och era (du och Dahmers svar)
  http://frokenfilantrop.se/2013/april/och-jag-har-aldrig-ratt-att-vara-overman-aldrig-gjort-mig-fortjant-av-att-vara-i-underlage.html

 115. tess skriver: april 1, 20134:22 e m

  Det är en sån skön upprättning man får av dig… Igår när jag läste allt som bella skrev blev jag fan nedstämd o kände åh gud vad jobbigt detta är, för att min åsikt och mina resonemang kommer aldrig komma fram för jag inte har någon opinion…. Så kommer du och skriver något så bra så bra så man kan pusta ut och bli glad, och se alla andra som kommenterar och tycker det är bra, jippiiii!!

 116. Andrea skriver: april 1, 20134:34 e m

  Som alltid, så har du rätt. Så rätt.

 117. Namn skriver: april 1, 20134:39 e m

  TACK för att du som har möjlighet att nå ut till Bella sätter ord på mina tankar!! Master<3<3

 118. Frida in Thailand skriver: april 1, 20134:40 e m

  Wow du är så bra och duktig på att skriva och förklara.
  Tack för att du finns och orkar lägga ner tid och energi på att skriva såna här inlägg. Så viktigt!

 119. Hanna skriver: april 1, 20134:41 e m

  tror fan jag älskar dig

 120. ellen skriver: april 1, 20134:41 e m

  Du är så jävla grym! Blir så himla provocerad i sådana här sammanhang att en sådan som Blondinbella tjänar en jävla massa pengar på sin blogg och du INTE gör det? Du som har en massa vettiga saker att säga och fyller en superviktig funktion i samhället när du blandar kloka insiktsfulla inlägg med humor, vardag och ångest. Det är ju sånt som får oss alla att växa som människor och lära av varandra!! Love u!

 121. rebecka skriver: april 1, 20134:51 e m

  kysser marken där du går! Du får allt att låta så klokt och förståndigt.

 122. Anna skriver: april 1, 20134:52 e m

  Det här är det bästa jag har läst på länge. Jag möter så många människor varje dag som är rädda för ordet hen, och det dära ”genustjaffset”, inte minst på min arbetsplats som är en förskola. Där om någonstans borde vi som är vuxna se till att vara mån om att inte prata om könen, att se till barnens person istället för kön. Men många av mina kollegor är rädde för detta, det är ”nytt och läskigt”.
  jag kan även diskutera detta till enda med vissa av mina vänner, jag kan ibland bli så arg på vissa människors inskränkthet att jag måste gå därifrån.
  Du är så braaa!

 123. Erika skriver: april 1, 20134:54 e m

  Jag tycker du borde läsa detta: http://cassandrabirgitta.devote.se/blogs/25432043/fittan-goer-mig-kvinna.htm
  Hon skriver det så att alla kan förstå. Fittan gör en till kvinna.

 124. Fanny skriver: april 1, 20134:55 e m

  Du är så jävla klok och bra

 125. Jennifer skriver: april 1, 20135:08 e m

  Du är en av de absolut klokaste personerna jag (inte) känner.

 126. Namn skriver: april 1, 20135:09 e m

  <3

 127. Samuel skriver: april 1, 20135:17 e m

  Att ha rättigheten att behandlas likvärdigt oberoende av vilket kön du har är väl snarare en mänsklig rättighet än vad det är en politiskt åsikt? I genusdebatten är det nog alldeles för enkelt att hamna i ett vi mot dem-tänkande, mest p.g.a att det handlar om ämnet man eller kvinna.
  När man börjar prata om sådana sakfrågor som ”hen” eller vilken färg ett barn ska ha på sina kläder bortser man alltför mycket för den riktiga frågan; Kvinnor ska ha samma rättigheter och skyldigheter som män. För visst är det svårt att föreställa sig att en kvinna medvetet tycker att hon ska bli behandlad sämre?

  I en fråga finns det oftast två svar, ja eller nej. Vissa står för ett ”ja” för att de kommit fram till denna åsikt med hjälp av sin egen logik och ifrågasättningsmöjlighet. Andra personer kommer fram till denna åsikt genom att de har en person eller flera som denne litar på och tycker är smarta, så de sväljer allt vad denna person/personer har att säga. På samma sätt finns det folk som tycker ”nej” i en fråga för exakt samma skäl. Sedan i genusdebatten kan man tänka att ”ja, för jämställdhetssidan” vill ha ett bra samhälle för alla, medan andra sidan kanske tänker lite mer på sig själva eller sin religion. Detta gäller i min mening dock endast för de som med hjälp av sin logik kommit fram till ett svar. De som inte säger ja eller nej på grund av sin logik kan då lika gärna stå på vilken sida som helst.

  Så man kan då tänka att blondinbella är pissed på de personer som står där och står för något när de inte vet vad de står för, längre än att någon smart person sagt det till dem. Dessa personer har också lätt för att göra saker som de tror hjälper kampen, medan det ända de gör är att dra isär folk och oftast tvingar till en vi mot dom-känsla.

  Blondinbella är nog ändå en feminist. Men för samma skäl som otroligt många män oftast upplevs som icke-feministiska så kan hon ibland få prata med någon extrem ja-sägare istället för den debatterande logiska feministen som tar världen till nya höjder. På så sätt kan man ofast bli deffensiv mot sin rätta åsikt.

 128. Anna skriver: april 1, 20135:19 e m

  Åh grym är du! Tack för dina kloka inlägg i debatten, du behövs!

 129. ELIAS skriver: april 1, 20135:23 e m

  JAG ÄLSKAR DIG.
  PUSS!!!!!!

 130. S - Besinna skriver: april 1, 20135:35 e m

  Vilket bra inlägg. Tack!
  Tyvärr tror jag inte att det kommer öppna Blondinbellas ögon eller någon som henne. För jag tror det är en del av deras image att vara på det sättet. Så de vet väl redan att allt du skrivit här är rätt, men vill ändå hävda något annat.

  Själv blir jag så arg när hon skriver inlägg som säger ”alla kan bli allt de vill de e bara att kämpa”. Jaså? Usch. Men jag läser hennes blogg varje dag, för jag gillar massa annat med henne. Man kan inte gilla allt med någon. =)

 131. Mikaela skriver: april 1, 20135:42 e m

  Väldigt bra inlägg, tack!

 132. Julia skriver: april 1, 20135:43 e m

  Du är så viktig i den här debatten! Tack!!!

 133. Emilia skriver: april 1, 20135:43 e m

  TACK!

 134. Michaela skriver: april 1, 20135:54 e m

  Så jävla smart är du! Extra pluspoäng får du för att du vågar säga din åsikt även fast du känner Bella IRL.

 135. Elli skriver: april 1, 20135:59 e m

  Jag rös, lite av vårkylan i rummet och mycket av dina ord. Fantastiskt. Hoppas att Bella läser detta, gör om och gör rätt. För detta är rätt, i mina, dina och förhoppningsvis de flestas ögon.

 136. Sofia Thulin skriver: april 1, 20136:09 e m

  Bra skrivet!!

 137. amanda skriver: april 1, 20136:16 e m

  team hanna!!!

 138. Amanda skriver: april 1, 20136:21 e m

  Det är du som till stor del har fått mig att förstå hur jävla viktigt det här är. Innan förstod jag till viss del nu FÖRSTÅR jag. Mer och mer för varje sekund. Och jag har börjat säga ifrån. Jag har börjat uppmärksamma. Du är så himla vis och vettig. Tack!!

 139. Isolde H skriver: april 1, 20136:25 e m

  +1 på ett fantastiskt inlägg!

 140. emelie skriver: april 1, 20136:29 e m

  LYCKA i att läsa DIN blogg, det här inlägget var absolut en fröjd.

 141. Sophia skriver: april 1, 20136:34 e m

  <3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3

 142. Elin skriver: april 1, 20136:36 e m

  En dos gymstereotyper kommer lastat.
  http://www.youtube.com/watch?v=QI7S7mKYHhY

  Inte för att det har något med ditt inlägg att göra utan för att jag tänkte på dig när jag såg det. Både tjejer och killar kan skratta åt klippet.

 143. Felicia skriver: april 1, 20136:38 e m

  Score. Som vanligt. Tack för att du formulerar allt på ett lättförståeligt vis som man själv försökt göra hundra gånger om, utan att lyckas.

 144. Sofia skriver: april 1, 20136:42 e m

  HANNA HANNA HANNA, DU ÄR SÅ SMART OCH FÖRSTÅNDIG, KRAM PÅ DIG!

 145. Kalmár skriver: april 1, 20136:57 e m

  Klokt skrivet! Det glädjer mig att visdom emellanåt klär den annorstädes kaotiskt hatiska tapestri vi kallar internet.

 146. Terese skriver: april 1, 20137:12 e m

  WORD. Du är grym master!

 147. Vansinnigt välformulerat och klokt och jag tycker att ALLA borde hålla med dig om det du skriver.

  För övrigt förstår jag inte hur NÅGON som på riktigt förstår vad genustänk och normkritik handlar om alls kan ha mage att kritisera och ifrågasätta det. Jag kan faktiskt inte det. Hur kan någon tycka att det är FEL att vilja att alla ska få ta plats och må bra i det här samhället?

 148. Amanda skriver: april 1, 20138:04 e m

  Hur är det med den man som gillar att vara manliga och göra manliga saker? Som min kille..ses han som en konservativ person då lr blir han accepterad..

 149. Bettina skriver: april 1, 20138:14 e m

  Tack! Mycket bra skrivet.

 150. [...] inte vilket kön barnet har. För att väga upp skriver Lady Dahmer i vanlig ordning bra.  Även HanaPee skriver bra om en viktig [...]

 151. TantMango skriver: april 1, 20138:17 e m

  Jag gillar att du försöker förstå, det brukar jag också försöka. Jag tror det är enda sättet att kunna nå varann. Jag tror även utöver det du skriver att personer som säger ”män ska vara män och kvinnor ska vara kvinnor” är de som själva passar in i könsrollsnormerna, som känner sig bekväma i hur det fungerar. Och då kan det vara svårare att förstå hur jobbigt det kan vara för de som inte passar in.
  Jag skrev just om hur vi behandlar barn gällande utssende och kön idag: http://tantmango.se/en-dotter-ar-sa-mycket-mer/

 152. Malin skriver: april 1, 20138:19 e m

  Älskar´t. Drömde förresten om att jag vann en tävling inatt och fick åka med dig till dina föräldrar. Blev granskad och fick tårta. Och öl.

 153. Jennifer skriver: april 1, 20138:24 e m

  Men helvete en kille är en han och en tjej är en hon, varför krångla till det?
  Man kan väll få gilla rosa klänningar som kille och ändå kallas för han/honom? Det är väll inte själva pronomet som avgör hur identiteten byggs upp.
  Jävla sossefasoner alltid något att klaga på

 154. Maria skriver: april 1, 20138:27 e m

  Tack, Hanna. Jag kan bara säga tack!

 155. Josefine skriver: april 1, 20138:31 e m

  Du har verkligen fått mig att få upp ögonen för genustänk. Hade jag inte läst din blogg hade jag nog inte lagt någon större vikt vid det, men nu. Nu har du tänt en eld inom mig och harrejävlar vad den tar sig! Fortsätt skriv och du kommer att få andra tjejer att få ögonen för detta. Eller det handlar väl om förståelse, jag förstår nu. Tack vare dig! För att du skriver så bra. Fortsätt så dina frön master!

 156. Sandra skriver: april 1, 20138:33 e m

  Så himla bra skrivet!

 157. Amanda skriver: april 1, 20138:52 e m

  Tycker de är bra men oxå väldigt ovant..går inte att föreställa sig en sån verklighet då tjejer alltid ska vara tjejiga och killar manliga så länge jag ksn minnas..men kan förstå att ni svenskar vill se en förändring..för svensk kvinnlighet är aldrig nåt jag strävat efter…kommunikationen mellan män och kvinnor i sverige är ju verkligen den sämsta möjliga.. så ja det behövs en förändring och detta kanske är rätt väg

 158. Dido skriver: april 1, 20138:53 e m

  Det var bra formulerat hörrudue.

 159. Love skriver: april 1, 20138:55 e m

  Wow vad bra att du tar detta!

  Jag tänker mig att likt mycket är könet en konstruktion. Visst föds oftast en ”biologiskt” till att tillhöra ett kön. Sen tänker jag mig att samhället, kultur och familj konstruerar vad som är flicka och vad som är pojke.

  Att Blondinbella tar avstånd ifrån detta för att det är någon slags new-age/vänstern/harry potter/hitta på känns bara så himla löjligt.

  Att hon måste försvara sig i två olika inlägg känns ännu mer löjligt.

 160. Linnéa skriver: april 1, 20139:03 e m

  Tack!!! Så bra skrivet! Jättebra inlägg! Är så glad att du och din blogg finns, behövs verkligen. Så synd att det är ett sånt motstånd mot feminism och att så ogenomtänkta inlägg som Blondinbellas får så stort utrymme! Skönt att du skrev detta!

 161. Homme skriver: april 1, 20139:11 e m

  ”Jag brukar försöka skriva om hur viktigt det är att vi är öppna för nya insikter. ”
  Hycklare, du är ju inte öppen för den vetenskapliga och politiska sanningen.

 162. Karolin skriver: april 1, 20139:24 e m

  Fifaaan vad bra du är…

 163. André skriver: april 1, 20139:41 e m

  Åh jag blev så himla glad när jag läste början av texten. Det började ju så bra med att man bör ta med en förståelse för bakgrund … och sen blev det bara pannkaka.

  Följande antagande finns i texten
  ”Och om hon nu var så övertygad om att våra ”manliga” och ”kvinnliga” egenskaper var något som sitter i vår genuppsättning, borde inte hon då vara den sista som oroade sig för att de ‘egenskaperna’ skulle försvinna?”
  P tror att A leder till C. Alltså kan P inte tro att B leder till C.
  Det är helt ologiskt och visar på total brist för förståelse av henne. Det antyds även att P tror att enbart A leder till C vilket det heller inte finns några belägg för. Resten av analysen följer i samma fotspår.

  Svar: Haha <3

 164. Elfrida skriver: april 1, 201310:27 e m

  Inte för att vara den som är den men vänster och höger skall alltid tjafsa om precis allt som går att tjafsa om… Det går åt båda hållen, inte bara ett. Kanske inte var speciellt relevant för inlägget men jag reagerade på att du skriver att hon inte vill släppa vänsterföraktet. Alltså precis som vänstern inte vill släppa högerföraktet.

  Jag är varken blå eller röd men jävligt less på att politik idag enbart innebär pajkastning och kan förstöra de finaste av vänskaper. Helt jävla sjukt…

 165. Linnéa skriver: april 1, 201310:45 e m

  Heja Hanna! Älskar din blogg, går alltid in här när jag vill läsa om vettiga grejer. Fortsätt som du gör, du inspirerar många människor med ditt genus-tänk.
  Kram.

 166. [...] Länkar som utlovat! Blondinbellas första kommentar och här hennes andra. Och svar från Lady Dahmer och Hanna Pee [...]

 167. x skriver: april 1, 201310:54 e m

  DU är så bra Hanna! av alla bloggar jag läser klickar jag på din sist..sparar den godaste godisbiten till slutet! jag möts av humor och djupa, kloka tankar. Du har öppnat upp mina ögon med ditt genus-tänk!
  Du är bäst bäst bäst bäst bäst!!

 168. Josefine skriver: april 1, 201310:55 e m

  TACK för att du finns och ger mig hopp om mänskligheten när Bellas inlägg bara gjorde mig så uppgiven för vilken värld jag har fött min dotter till. Har följt Bellas blogg i flera år, aldrig tidigare varit inne på din, men byter härmed ut hennes mot din. Har varit ok med att Bella och jag tyckt olika om saker och ting tidigare men här gick gränsen.

 169. C skriver: april 1, 201310:56 e m

  jag tänkte precis samma sak när hon skrev det där ”vad söt .. eeh är”. Att hon inte visste om hon skulle säga han eller hon, det är ju DÄR hon får användning av ordet ”hen” :) rena skolboksexemplet ju

 170. Johanna skriver: april 1, 201310:59 e m

  Sjukt bra skrivet!

 171. Toraa skriver: april 1, 201311:23 e m

  Heja Hanna! Tack för att du orkar skriva så klokt och lugnt och på
  Ett sätt som alla borde fatta. Genus finns i allt och det är så synd att inte alla vill se det, speciellt när de har en så stor (tyvärr) roll som blondinbella i samhället. Mera Hanna, kärlek till dig!

 172. Mathilda skriver: april 1, 201311:40 e m

  Du är så duktig! Tack för din fantastiska förmåga att sätta ord på saker och ting! PöZZZZ

 173. [...] vet jag engelska kvinnor dom är inte så himla tråkiga att dom handlar smink på Åhlens och Kicks, [...]

 174. Yohanna skriver: april 2, 201312:21 f m

  Orkar ej hur bra du är! har gått och funderat på det här i måånga dar nu, och fick inte någon klarhet i mina tankar tills jag läste det här! TACK för att du för diskussionen!

 175. Sara skriver: april 2, 201312:23 f m

  superbra inlägg! du är så vettig <3

 176. Emmah skriver: april 2, 201312:36 f m

  Jättebra Hanna! Som vanligt.
  Man får heller inte glömma att Blondinbella är en person som gillar att provocera.

  Jag tycker det är irriterande att när man trycker på jämställhets- och antirasismfrågor blir man automatiskt placerad åt vänster. Jag har alltid röstat blått och blir vansinnig på ojämställdheten och smygrasismen i det här landet. Det är väl något som ALLA borde förstå- inte bara de som röstar rött?
  Vidare är det ju sjukt att PK har blivit ett skällsord? Är det inte något att sträva efter- vettiga åsikter? Och vad är alternativet- att vara låtsasrasist för att inte vara PK (gudbevare)?

 177. Martina skriver: april 2, 201312:58 f m

  Hej, läste Bellas kommentarer och hamnade här. Tror jag läst någon gång i mina dagar för känner igen dig och det där med falukorv…

  Jag har ALDRIG fattat ”hen” grejen och valt att inte försöka heller, då det verkar komplicerat… jag säger han/hon men om andra håller på med hen och om mina barn får lära sig sånt yada yada, det bryr jag mig inte alls om, det är bra i längden! Men jag är nog lite tråkig ännu och kommer inte kunna ”komma ihåg” att säga det. Kommer vara den där tanten som alla säger är gammalmodig;)

  Men måste säga du förklarar det hela så otroligt bra, för även om jag inte förstått det helt, så kände jag att Bellas inlägg var himla konstigt. Förstod men samtidigt blev jag jätteirriterad, för det var väl ändå inte färg det handlade om. Nej, du skriver jävligt bra alltså, det gillar jag. Och jag förstår dig till punkt och pricka, en tjej som kan argumentera och skriva. Tack för det och jag kan nu se det lite annorlunda och förstår hela ”hen” debatten bättre och vad det står för.

 178. Anders skriver: april 2, 20131:21 f m

  Intressant och bra skrivet! Som pragmatisk och liberal hoppas jag verkligen att de här debatterna kan leda till en ökad samsyn i frågor som rör jämställdhet och feminism. Vänstern och liberaler är i grunden inte varandras ”fiender” i den här debatten jag skulle till stora delar säga att vi delar samma mål, men till viss del har olika syn på hur målet ska nås. Personligen ser jag inga som helst problem med ordet hen och jag använder det själv i rapporter inom skolans värld ett utmärkt komplement till ”han/hon” eller dennes. Det jag dock värjer mig mot är när språkförändring ”påtvingas” uppifrån dvs att institutioner får krav på sig att börja använda ett ord, likväl som jag inte heller tycker att dessa institutioner bör säga att ordet inte är en del av det svenska språket. Sedan är det så att språk alltid förändras och kommer så alltid och göra.

 179. Sara skriver: april 2, 20132:21 f m

  SÅ SANT!! SÅ BRA!

 180. tove skriver: april 2, 20138:27 f m

  Där satt den.

 181. Carin skriver: april 2, 20139:02 f m

  HEJA!

 182. Caroline skriver: april 2, 20139:15 f m

  Jätteviktigt inlägg i debatten, tack Hanna!

 183. MysanB skriver: april 2, 20139:57 f m

  Tack Hanna! Du och det du skriver är så jädrans viktigt!

 184. Natthi skriver: april 2, 201310:16 f m

  Du är så otroligt fantastisk, Hanna!
  Tack, tack, tack.

 185. J skriver: april 2, 201310:59 f m

  Tack för att du finns!

 186. amanda skriver: april 2, 201311:31 f m

  <3!

 187. Jessica skriver: april 2, 201311:34 f m

  du är nog den vettigaste, smartaste, bästa jag vet.

 188. jessica skriver: april 2, 201311:37 f m

  Jag blir så himla glad att du skriver om det på ett så bra sätt. Hade jag vart din mamma hadr jag blivit tårögd av stolthet. Nu är jag inte det. Men jag är din medmänniska som blir det.

 189. Ida skriver: april 2, 20131:03 e m

  Tack för att du orkar skriva! Jag blev så ledsen, frustrerad och provocerad av BBs inlägg, men kände att det inte finns någon vits med att svara henne, hon förstår ju ändå inte. Men såklart är det viktigt att svara, att diskutera och skapa debatt. Så tack för att du orkar! Och mycket bra skrivet.

 190. Kristin skriver: april 2, 20131:20 e m

  ÅH, HANNA. Vet att du fått så jävla många kommentarer nu och då känns det ju liksom onödigt och överflödigt att kommentera. Men jag måste bara säga att du är SÅ bra. Du skriver det jag tänker och jag slipper bli helt matt och ledsen över att bara anti-personer syns och hörs. HanaPee till president!

 191. Sara skriver: april 2, 20131:34 e m

  Fantastiskt bra skrivet!

 192. Jenny skriver: april 2, 20131:43 e m

  Hejja Hanna! Älskar att läsa din blogg och dina genus inlägg! :D Keep up teh good work!

 193. Namn skriver: april 2, 20131:56 e m

  Du är så klok!

 194. Linda skriver: april 2, 20132:00 e m

  TACK HANNA!
  Ett otroligt bra och viktigt inlägg. Som så många gånger förr ger du mig hopp <3

 195. Teresa skriver: april 2, 20132:16 e m

  Hey, dear Hanapee-Readers, could you maybe explain something to me?
  I’m very interested in this discussion, since I read both Hanapee & Blondinbella’s blogs. I’m German, so I only read them in Google translate mode and I don’t understand one particular thing:

  What is it with the swedish word ”HENNE”? Could you please explain to me why there is a dicussion whether to use this swedish pronoun or not? I didn’t quite understand that and I’m really interested in the gender-discussions in Sweden, since it’s the most forward country ever when it comes to equality. Thanks!!
  Love you, Sandra, you’re the best. Hugs, T.

  Svar: Hi Teresa! Love to hear that you read my blog! The word ”henne” is really ”hen” (maybe your translate function translated it wrong). The word ”hen” is a mix between ”he” and ”she”. It can have a great function in this type of conversation:

  – I’ve been to the doctor today
  – Oh, what did hen say?

  Do you understand? Have a great day!

 196. Jocke skriver: april 2, 20132:53 e m

  Detta var sannerligen bra läsning! Finner det extra glädjande att du visar på förmåga att kunna ta ett steg tillbaka och se till helheten i debatten, och inte bara fastna i icke-relevanta detaljer så som många andra tyckare gör. Du verkar inte hata på något sätt, utan visar förståelse och kunskap om vad som ligger till grunden för människors beteenden idag. Du förstår och verkar acceptera källan, och är öppen för ny kunskap och nya sätt att tänka. Det är väldigt fint av dig, och jag hoppas att dessa beteenden är genomgående för din personlighet, och inte något unikt med just detta inlägg.

  Den pajkastning och hat som florerar i många av dagens samhällsdebatter måste sluta. Människan måste börjar lära sig om acceptens och försoning. Jag önskar att fler resonerade så som du precis gjort! Tack för en bra text!
  /Jocke

 197. Anders skriver: april 2, 20133:24 e m

  Hallo Teresa,

  Hmm, ”hen” und ”henne” sind unterschiedlich von einander. ”Henne” ist die deutsche Pronomen ”sie” und ”hen” ist eine Gender neutrales Wort für ”es”. Die Diskussion gehst über ob mann diese Wort nutzen soll oder ob es schon so eine Wort gibt. ”Den” und ”dennes” sind auch neutralen Pronomen zum beispiel. Aber ”den” und ”dennes” sind nicht Gender neutral. Diese Wörter nutzt mann traditionell wenn mann über dingen reden und nicht menschen.

  Verdammt mein deutsch ist grade schlecht! Ich brauche eine neue tandem=)

 198. Bästa Bella | kvinnopartaj skriver: april 2, 20133:43 e m

  [...] rör sig om detta som månne något orättvist får exemplifiera något jag tycker är inte bara oschysst utan rent [...]

 199. Elvira skriver: april 2, 20135:49 e m

  Jättebra skrivet! Är så ledsen över hur Bella som moderat får hela högern att framstå som antifeminister/antigenus/hen-hatare. Är moderat men älskar hur du resonerar i genusfrågan! Pusss

 200. Tone skriver: april 2, 20135:51 e m

  Du är så bäst! <3

 201. Mel skriver: april 2, 20136:10 e m

  men JA

 202. .... skriver: april 2, 20136:39 e m

  Vilken grym förebild du är, fantastiskt inlägg!

 203. Anonym skriver: april 2, 20137:32 e m

  Tack tack tack Hanna – du behövs! Fantastiskt att du verkar ha fått personer som initialt inte varit intresserade av genus att förstå och hålla med. Och även skapat diskussioner om hen på tyska. Du är grym!

 204. Linnea skriver: april 2, 20138:20 e m

  du. är. bäst.

 205. Zara skriver: april 2, 20138:27 e m

  MASTER *klappklappklapp* MASTER *klappklappklapp* MASTER *klappklappklapp* Bäst!

 206. Nora skriver: april 2, 20138:30 e m

  Finaste maaaster, så glad att du finns!

 207. Genusdebatten. | nikolina stålhand skriver: april 2, 20138:40 e m

  [...] HanaPee är som vanligt smart och tänkvärd. Cimon har också han fått till bra tankar kring denna debatt. Och så den hatade och älskade Lady Dahmer som i flertalet inlägg uttalar sig kring hen, genus, blått/rosa, kvinnlighet osv. In och läs direkt om du nu inte skulle ha något mer viktigt för dig denna tisdagskväll. Juste. Läs. [...]

 208. Ellen skriver: april 2, 20138:42 e m

  Bra inlägg Hanna! …även om jag tycker att din parallell i början om att ”alla har fördomar” och att dina egna t ex hänför sig till ”högerblocket (….)och sverigedemokraterna” känns lite som politisk pajkastning i smyg. Kan man ha fördomar mot SD på samma sätt som t ex moderaterna? Kändes bara som en knasig formulering. Annars jävligt nyanserat, som många här redan sagt. Jag tycker att alla dina texter blir så mycket bättre och övertygande med den här ödmjukheten. Jag är själv blå politiskt och det finns mycket jag inte håller med dig om, men det känns som att du verkligen når ut med viktiga frågor och perspektiv när du uttrycker dig på ett sätt som öppnar upp för en konstruktiv diskussion utan ”dolda agendor” eller med inlägg där man enbart ”spyr galla”, om du fattar vad jag menar?

  Mattis i kommentarsfältet – oerhört välskrivna tankar och resonemang. Vill höra mer från dig!

 209. Linnea skriver: april 2, 20139:01 e m

  RIktigt bra skrivet, jag beundrar och respekterar dig för att du känns så oerhört vettig och smart.

 210. Frida skriver: april 2, 201310:00 e m

  så jävlari INTE ett aprilskämt. love you

 211. Molly skriver: april 2, 201310:30 e m

  Du sätter ord på mina tankar och åsikter Hanna, så himla bra skrivet (som vanligt)!

 212. knj skriver: april 2, 201311:29 e m

  Tack!!

 213. Teresa skriver: april 3, 20131:37 f m

  Hey Hanna, dear Anders! Tack for your answers, I think I get it now! There is a similar discussion in German (whether we should always use both the female AND the male form, as in: ”All the actresses and actors attended the party” instead of just ”all the actors attended the party” to raise awareness that the female sex exists too.)
  PS: Sorry for the ”Sandra you’re the best” part, haha, I asked the same question on niotillfem & then did the copy&pasting wrong ;)
  Your blog is very cool, even though it’s a bit hard to read it Google translated, it’s still good fun & very interesting! Love the Swedish blogger scene. Best regards & a hug,
  Teresa :)

 214. Sofie G skriver: april 3, 201310:38 f m

  Detta inlägg gjorde min dag. Tack!!

 215. Rebecka skriver: april 3, 201311:14 f m

  WOW!!! du är grym hanna <3

 216. Johanna skriver: april 3, 201312:39 e m

  Fantastiskt inlägg! Man börjar ju fundera på om BB vill vinna årets provokatörblogg? Läser ofta kommentarerna och ett flertal nämner att hon skrivit i ett tidigare inlägg att hon kommer gå in på det spåret med provokationer! Eller har hon bara blivit bäng? Vad vet jag?:D

 217. Fanny skriver: april 3, 201312:43 e m

  wow…. så genealiskt skrivet att jag blir skakig

 218. sandra skriver: april 3, 20135:14 e m

  voj jävlar så bra och konkret skrivet utan att kasta skit!!! den här texten borde nå ut till ALLA!!!

  Vetskapen om att det inte fanns två kön förrän på 1700- eller om det var 1800-talet skärrade mig, min syster som forskar berättade det för mig. Tidigare sågs kvinnan bara som en sämre version av mannen…. Är det inte värt att vilja komma så långt bort som möjligt från detta tänk??

  Tack för din text!

 219. Johanna skriver: april 3, 20137:40 e m

  KÄÄÄÄÄÄÄÄÄRLEEEEEEEEEK!!!!!!!!!!!

 220. Hanna skriver: april 3, 20138:17 e m

  DU ÄR SÅ JÄVLA BRA.

 221. Sofie skriver: april 3, 20139:06 e m

  En liten fråga bara, du säger alltså att bara för att man inte är feminist är för ”att man inte känner sig välkommen”? Du tror alltså inte att det kan vara för att man inte håller med, helt enkelt? Jag tycker om att läsa din blogg, men ibland förstår jag inte hur du tänker. Jag själv är inte feminist på något sätt mer än att jag tycker män och kvinnor ska behandlas lika och vara lika mycket värda. Dock får jag uppfattningen, av att läsa din blogg, att hela ”vi är likadana”-grejen gått för långt. Vi är TVÅ OLIKA kön, inte ett och samma. När du nu också säger att bara för att man inte håller med er feminister så är det för att man inte förstår vad det går ut på. Och jag undrar, hur kan du säga så? Alla människor har olika uppfattningar, och det finns människor (inklusive mig) som inte stödjer feminismen och vi är inte mindre vetande för det. Vi väljer bara att se världen på ett annat vis. Så du får gärna förklara vad du menar med att Bella är ”för stolt” och vet för lite om ämnet. För även om du inte tänker på det så kan icke-feminister ta illa upp när du säger att vi ”är för stolta för att ta reda på mer”, eller du kanske helt enkelt bara struntar i att andra kan ta illa upp för att det är din blogg och på sin egna blogg får man skriva vadfan man vill, typ. Eller har jag bara missuppfattat det hela?

 222. Amanda skriver: april 3, 201311:30 e m

  Tack Hanna!

 223. Karro skriver: april 4, 201312:07 f m

  TACK för ett välskrivet inlägg! Du är så klok och bra!

 224. [...] vilket jag skrev om här, och flera stora bloggare, såsom Lady Dahmer och Hanapee, skrev superbra inlägg om detsamma med efterföljande intressanta diskussioner. Huvudpoängen var [...]

 225. Veronica skriver: april 4, 201310:23 f m

  Fantastiskt bra inlägg, nog det bästa jag läst på din blogg hittills! När jag läser kommentarer som argumenterar mot hen, genus, med mera, får jag uppfattningen att det inte finns någon analys bakom. Ingen analys alls. Däri ligger problemet, anser jag. Jag diskuterar mer än gärna genus med någon som inte tycker att det är lika viktigt som jag, men då vill jag höra VARFÖR den personen har en annan åsikt.

 226. Philippa skriver: april 4, 201311:37 e m

  Det här var det bästa jag läst

 227. hanna skriver: april 5, 20131:44 e m

  PREACH jävlarrr vad bra skrivet

 228. Anna skriver: april 5, 20133:58 e m

  Oerhört bra skrivet!

 229. Karolina skriver: april 6, 201312:51 e m

  Såå bra skrivet!! Liksom en annan läsare ovan röstar jag också på högern men håller HELT med i ditt fina resonemang! Så snyggt att du fick till dina ”poänger” utan att liksom Bella smutskasta de åsikter du inte håller med om. Heja Hanna! :)

 230. Melinda skriver: april 7, 20139:08 e m

  Åh, jag har precis hittat en ny favoritblogg. Du är BÄST.

 231. Frida skriver: april 8, 20135:54 e m

  alltså SÅ bra skrivet!! du är sååååååå bra!!!
  kram kram kram

  ps. vill att du ska föreläsa på min skola om feminism (/genus) . det skulle vara så coolt att få höra en så klok person prata om något så viktigt! ds.

 232. Emil skriver: april 8, 20138:12 e m

  Ord!

 233. Lisa skriver: april 19, 201310:23 f m

  Instämmer med övriga kommentarer, så bra skrivit!

 234. Kajsa skriver: april 19, 201312:37 e m

  Åh vad min mamma som kastade bh:n och stod på barikaderna på det glada 70-talet önskar att jag var som er.
  Men nu är jag ju inte det.
  Jag blev ekonom. Reste jorden runt. Blev ihop med en snygg rik kille. Röstar på moderaterna. Älskar högklackat. Har en liten hund. Pratar 6 språk. Har alltid champagne hemma. Går gärna på teater. Och värst av allt: jag är nöjd med mitt liv.
  Stackars mamma. Tur att ni för kampen vidare. Jag är ju förlorad.

  Svar: Hej Kajsa! Vad härligt att du lever livet! Det gör jag med :-) Har dock lite svårt att gå i högklackat men jag försöker. Älskar också teater, dricker champagne (när jag har råd). Jag tror inte att du är förlorad :-) Men om du vill läsa på lite om feminism och genusfrågor istället för att ha massa tråkiga fördomar vore det super om du mejlade mig på hanna@hanapee.com så kan jag gärna hjälpa dig! Vill inte att du ska ha fel bild av feminismen.

  Stor kram!

 235. [...] att hon är otroligt rolig, smart och insiktsfull och för att hon gör skillnad. För att hon vågar göra grimaser, har ett gummiansikte och inte [...]

Skriv en kommentar