Jag svarar på era senaste frågor

HANNA! Apropå att du blekt dina toppar tidigare, så undrar jag hur du blev av med ombren? Färgade du med permanent hårfärg över hela håret eller toning och blev det samma färg som resten av håret osvvv? Känns som det är svårt att få bort? Kram!

ÄLSKADE! Jag färgade hela håret i en mörkare brun nyans och det blev bra från första början! Däremot blev ju mina toppar heeeelt förstörda av att blekas gång på gång. Det är alltså det jag ska klippa bört i mörrn.

helo

Vad tycker du om Kenzas och Tyras uttalanden att ”alla tjejer är väl feminister”? Tack för världens bästa blogg!

Jag blir väldigt glad och tillfreds. Visst önskar jag att de båda skrev om genusfrågor och lyfte orättvisor mellan könen, och kanske också förklarade mer ingående kring VARFÖR de är feminister. Begreppet kan ju bli urvattnat. Men! Å andra sidan tycker jag att det är skönt och viktigt att de båda har ett positivt förhållningssätt till begreppet så att de förhoppningsvis kan påverka hundra tusentals unga kvinnor som läser. Någonting säger mig att Kenza har bra koll på vad feminism handlar om (grundar detta HELT på min magkänsla och att hennes syrra är/varit politiskt aktiv åt vänster…?) men att det helt enkelt blir för jobbigt att gå in i den diskussionen med så många läsare. Men om hon gjorde det skulle jag älska henne till min död (r.i.p).

 

Alltså detta jävla avgrundshål. Jag känner igen ungefär allt du skriver om ångest och psykisk ohälsa och jag orkar för i helvete inte mer nu. Tampades med ätstörningar i flera år, vilka fortfarande bestämmer sig för att hälsa på ibland, min mamma har cancer, jag har sådana sjuka ångestproblem vilket antingen gör att jag tror jag är sjuk (kan få sådana sjuka ångestattacker och vara säker på att jag inte är frisk och snart är det slut typ) eller bara allmänt dödsångestar mig. Alltså idag tog det fan priset när jag var helt säker på att en kille tänkte spränga flygplanet vi var på för jag var helt säker på att han lämnade sin väska när han gick av. ALLTSÅ vad är det med mig? Har sökt till vårdcentral flera gånget för olika paniknojjsaker och alltid varit frisk. Jag börjar fan bli rädd för mitt beteende. Bor dessutom utomlands så det är ju svårt att hitta hjälp och jag har ingen alls att prata med om det här och jag är på riktigt rädd för att jag håller på att tappa bort mig själv i allt det här.

Åh, vill bara bjuda hem dig till mig, dela på en flaska rött, prata hela natten och hålla om varandra. Du ska helt klart gå och få hjälp med dina ”paniknojjor” som du kallar dem, jag tycker att du ska gå och prata med en legimiterad psykolog som är specialiserad på ångestproblematik, utomlands finns det också bra psykologer! Börja sök på Internet, alternativt sök om du kan gå något slags terapi ÖVER internet. Att paniknoja är så himla, himla jobbigt. Och jag tänker inte gå in på vad som hände på planet när jag och Anton mellanlandade i Berlin en gång…………. Men jag vet hur det känns. Framförallt det här med att vara rädd för sig själv, rädd för att förlora kontrollen, det är så sinnessjukt läskigt. Och jag vill verkligen att du ska förstå att du inte är ensam och att hjälp går att få. Stor kram genom hela cyberspace.

 

Vet att du har pratat om din hypokondri och så men skulle du inte kunna utveckla det i ett helt inlägg tillägnat hypokondriker? Känner själv igen mig och vill (precis som du) inte känna mig ensam i mina känslor.. Typ att jag nästan önskar att jag fick cancer så jag slipper oroa mig och få det bekräftat. Såna härliga tankar. Tack för bra blogg osv! :)

Jag ångrar nästan att jag skrivit att jag är hypokondriker nu när jag på riktigt börjat förstå vad det faktiskt är genom att ha människor i min närhet som ”hyppar” sig på riktigt. Jag skulle nog säga att min ångestproblematik handlar om annat en sjukdomar, MEN! det är ju precis samma känslor bakom, som oro, panik, nojjor etc. Du ska absolut inte känna dig ensam, hypokondri är sjukt(hehe) vanligt. Och ibland ”önskar” även jag att jag skulle bli sjuk/något dramatiskt skulle hända etc. bara för att oro ska få en anledning till att existera. Ett tips är att lyssna på Hannah&Amandas podcast om Ångest där en får höra lite om Amandas hypokondri.

 

0500217c85bd11e180c9123138016265_7

master kan du inte köra en lajvblogg idag? Har söndagsångest och jag skulle må mycket bättre om jag fick höra din fina röst!!

Hihi va kul att jag kan gö dä trygg mä röstn’ min. Men inte idag. I morrn däremot kör jag och Martin tror vi! Runt 16,17 någon gång! Återkommer om detta i morrn.

 

Skulle bli superglad om du kunde berätta vart du köpt din jacka (tröja?!) som du har på bilden? :) Kraaaaam! 

Det är en jacka från Zara, dock två år gammal tror jag! <3

1

 

Hej Hanna! Alltså, jag har blivit mer intresserad av feminism på senare tiden, tidigare har jag väl kanske bara varit ytlig feminist men skulle nu vilja fördjupa mig. Så tänkte jag YES, jag vill läsa en bok som handlar om feminism men vem tusan vet något om vilken bok jag ska läsa då?

DU! Har du något bra tips? :)

Åh vad KUL att du blivit intresserad av feminism *tar tag i ditt huvud och kysser dig i pannan hårt*. Jag brukar tipsa om Lena Gemzöe’s bok Feminism – som är en väldigt övergripande bok om feminism. Annars är ju Nina Björks Under det rosa täcket en klassiker som inte går ur tiden!

 

Ville uppmärksamma denna artikeln http://www.sydsvenskan.se/kultur–nojen/bisarra-blickar-i-danskt-program/och det vidriga programmet det handlar om, kan du inte skriva om detta?

Asså. Jag vet inte vart jag ska ta vägen när jag ser det där. Fick det tipsat till mig på mejl förra veckan och har sedan dess funderat på hur jag ska formulera mig kring det. Är fortfarande mållös. Det är höjden av objektifiering av kvinnokroppen, att titta på kvinnokroppen som en sak de kan recensera. Det är en attityd som i förlängningen innebär att vem som helst kan göra vad som helst med en kvinnokropp – eftersom den bör behandlas som en pryl. En leksak. Något som är till för mannens ögon, njutning och lust. Det är program som direkt leder till att kvinnor våldtas.

 

20 kommentarer
 1. Anna skriver: april 8, 20138:28 e m

  Jag tycker att du ska läsa detta för lite bloggkärlek
  http://kenzas.se/2013/04/05/svaren-12/

  ”Vad tycker du om andra bloggare såsom Hanapee och Egoina?

  Svar: Älskar dem ♥♥♥ Bloggarna dårå, känner ju inte dem. Men Egoina har jag träffat ett par gånger och hon är go.”

 2. Maja skriver: april 8, 20138:34 e m

  Till hen som lider av hypokondri:

  Jag vet exakt vad du menar när du skriver att du nästan önskar att du ska få cancer. Min ångest yttrar sig inte som hypokondri utan jag har istället haft en ständig oro för att det ska ske en olycka eller råka ut för en galning. Kände mig som världens psykfall när jag berättade för min terapeut att jag ibland önskade att jag skulle vara med om en naturkatastrof t.ex en jordbävning. MEN det är tydligen en relativt normal känsla eftersom kroppen producerar något slags stresshormon när man är rädd och detta går över först när ”faran” har skett och man kan andas ut, därför ”vill” man att det man är rädd för ska ske så att hormonnivån kan sjunka till normal nivå. (ok jag kan inte förklara men min terapeut gjorde det mycket bättre)

  Hur som helst ville jag bara säga till dig och alla andra med panikångest, hypokondri och oro: SÖK HJÄLP! Det finns så mycket hjälp att få av en bra terapeut och man kan må så himla mycket bättre. Får ont i hjärtat när jag tänker på alla som går runt och mår dåligt när det är relativt ”lätt” att bli av med dessa tankar och känslor med rätt hjälp! Kramiz!

 3. sophie skriver: april 8, 20138:38 e m

  Hej! Superfin blogg! Blir alltid glad av att läsa, du utstrålar sjäkvdistans! Mer femnistböcker behövs i livet: färgen rosa av Fanny Ambjörnsson. Bitterfittan av Maria Sveland. Flickan och skulden och en riktig våldtäktsman av Katarina Wennerstam. Stjärnor utan svindel av Lousie Boije Af Genäs. Enkel nivå och därför lätt att relatera till. All kärlek till dig!

 4. Helena skriver: april 8, 20138:41 e m

  Ja! Lajvblogg, lajvblogg!

 5. hanna - happy happy fatgirl skriver: april 8, 20139:13 e m

  Jag har inte heller kunnat formulera ett enda vettigt ord om det danska skitprogrammet, och då brukar jag ändå vara ON FIRE och blogga järnet när jag är arg, men den här grejen gjorde mig bara FÖR arg, sådär arg att jag liksom inte kan formulera det mer civiliserat än ”uhuhufgukgaaaaaaahhhhhhhh”.

 6. Namn skriver: april 8, 20139:18 e m

  Haaannaaa jag reagerar lite på en grej i dethär inlägget. Du tror Kenza har bra koll på feminism och du motiverar det med din magkänsla och tron om att hennes syster vart politiskt aktiv …. ”åt vänster” (???) Menar du då att de som är mer vänster i sin politiska syn har ett bättre mer feminisktisk tänkande? Jag själv är lite mer åt höger och tar det lite som en förolämpling, som att du då skulle se mig som mindre kapabel till att ha ett bra genustänk. Sen menar jag inte att du har fel vill bara veta lite mer hur du tänker.

  Älskar din blogg :)

  Svar: Är fullt medveten om att du som höger eller liberal kan vara feminist och tro på en könsmaktsordning, men jag tänker att det är och länge har vanligt att vara intresserad av och tro att feminism är vägen till jämstäldhet om en är åt vänster :-)

 7. Emelie skriver: april 8, 20139:30 e m

  Kenzagrejen! Vet att Lady Dahmer skrivit att hon är en av få som Kenza följer på twitter, kanske därför en tror att hon generellt har bra koll på feminism! Samt att Kenza skrev relativt uttryckligen att hon röstade rött i förra valet!

  Sedan ”Namn” här uppe så förknippas vänster ofta med feminism därför att båda de politiska ”ideologierna” (kommer verkligen inte på ett bra ord för att beskriva vad feminism samt politisk färg har gemensamt) analyserar maktstrukturer! Feminism analyserar könsmaktstrukturer och vänster klassmaktstrukturer. Att vara höger är att vara mer konservativ och (marknads)liberal – alltså att tro på ett bevarande av traditioner (inte feminismens favoritgrej) och på att allt beror på människans fria vilja (dvs inte ta hänsyn till maktstrukturer i samhället).

 8. Leonora skriver: april 8, 20139:36 e m

  Beträffande ”grundar detta HELT på min magkänsla och att hennes syrra är/varit politiskt aktiv åt vänster…?)”

  Alltså, åter igen (har kommenterat detta en gång för länge sedan när jag kände av samma sak i någon av dina texter): Jag tycker verkligen att du borde tänka lite mer på dina smygreferenser mellan ”vänsterfolk” och feminism. Ibland även ”högerfolk” och rasism(!). Alltså, blir fett besviken. Och ja, jag väljer att kalla detta för ”smygreferenser” därför att du inte uttrycker att det faktiskt är så du tycker rakt ut men det blir uppenbart ATT du tänker det. Jag gillar din blogg Hanna, och även om det antagligen är en majoritet renpräglade ”vänstermänniskor”/ ”=”feminister / ”=”ickerasister som följer dig dag ut och in så vet jag att det finns läsare här som har den ideologiska uppfattningen att samhället kan förändras till det bättre även med blå politik och starka incitament för att få alla människor som KAN arbeta ut i arbetslivet. Hur som helst, jag vill inte behöva gå in på skillnaderna i blocken – men jag känner mig lite olustig kring att du ofta får det hela att låta som att ”allt moraliskt rätt” alltid skulle ha tendenser till rött och vice versa. Sedan är det klart att man får ha en politisk åsikt och att det är svårt att hålla sig objektiv när man diskuterar hjärtefrågor som av naturliga skäl har politisk förankring, men du har själv pratat om sociala medie-profilers ”ansvar” och detta tycker jag faller in under samma tema.

  Tack för en bra blogg annars!

  Svar: Oj! Med referensen till Kenzas syrra syftade jag helt enkelt på att hon varit politiskt aktiv, att jag skrev ”åt vänster” är väl för att det är VANLIGARE att kalla sig feminist och vara insatt i feminismen när en är åt vänster. Självklart förstår ju jag att du som liberal eller höger kan vara feminist och tro på en könsmaktsordning :-) Men de tär klart att mina egna politiska åsikter ibland lyser igenom – vilket inte är så konstigt. Är ju väldigt ÖPPEN med var jag står och tycker rent politiskt? Har ju skrivit om det återkommande gånger i sju år :-)

  Sen vill jag poängtera att jag absolut inte har något hat/avsky mot liberaler eller högerblocket, min storebror är aktiv inom folkpartiet och honom ser jag både upp till och respekterar!

  Stor kram

 9. Dilan skriver: april 8, 20139:41 e m

  Äääär väldigt dålig på att kommentera din blogg trots jag följt dig i evigheter älskade Master, dock rätt aktiv på att kommentera din instagraaaam. Skulle du kunna tänka dig att umgås med en bloggläsare till dig?
  Jag typ fullkomligt ÄLSKAR dig master, du är så KLOK, BRA, säger/skriver så enormt kloka saker. Älskar smarta kvinnor som dig. Älskar dina Seriösa inlägg samtidigt som jag älskar dina skämtsamma inlägg då man fullkomligt sitter och apgarvar framför datorn (HAHAHA).
  Lämna oss aldrig Världens bästa Master, helt vilse i min vardag utan dig. Sån avkoppling och befrielse att läsa din blogg.
  Hoppas innerligt att du svarar på detta
  LOVE

 10. Ebba skriver: april 8, 20139:49 e m

  Hej Hanna! Jag tänkte bara tipsa om en väns jättebraiga politiska blogg. Killen heter Per-Markus och jag tycker verkligen han förtjänar att uppmärksammas. Adressen lyder http://pm-risman.blogg.se

  Kram på dig

 11. Ebba skriver: april 8, 20139:51 e m

  Ojsan! Skrev fel adress hehe.

  http://pm-risman.bloggplatsen.se ska det vara!!

 12. Elena skriver: april 8, 201310:18 e m

  Hej Hanna! Du är bra.
  Icke att förglömma angående frågan och svaret om Kenza och Tyra är att feminism trots alls inte ska vara och inte är en ”kvinnofråga”. Jag vet att du vet, men ville bara inflika med något väldigt självklart.

  Sedan tycker jag seriöst du skulle passa väldigt bra i lila hår. Inte knallila men kanske mörklila toppar? Buhbye! /tjejen som en gång tipsade om strutsen på skidor och fortfarande lever på framgången av ditt blogginlägg om den.

 13. Alice skriver: april 8, 201310:18 e m

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16564218.ab

  Hela Putins kommentar om vad han tyckte om attacken är så vidrig, jag citerar ”Man borde vara tacksam mot flickorna, de hjälper till att göra mässan mer populär”. Var det för att de visade sina bröst tro? Han har ju helt klart fått fel bild av hela anledningen till varför denna ”attack” ägde rum… Det är så sjukt vidrigt att vid till och med sådana här demonstrationer så är det (vad jag antar) kvinnans kropp som kommer i fokus, istället för anledningen… till och med rubriken lyder ”naken”. SÅ TRÖTT

 14. Lusse skriver: april 8, 201310:26 e m

  Vill tipsa dina läsare om den här videon: http://youtu.be/ihd7ofrwQX0 Många kanske redan har sett den men har man inte det, så gör det! Vet att det finns många snälla, smarta och roliga människor som hänger här på bloggen och jag tycker själv om när andra tipsar om grejer här. Det ska du ha cred för HP, du har en fin samling med folk här och ofta känner jag kärleken när jag hälsar på! Hur fint som helst (:

 15. Mikaela skriver: april 9, 20138:57 f m

  Hej! Jag tycker att Gemzöes bok är bra också, men något jag tycker är tråkigt är att den tar upp Queerfeminism så lite. det är ju en stor ”gren” inom feminism, med många intressanta tankar. tänker att man en behöver köpa allt av alla inriktningar, man kan ju blanda som man vill! :) alltså gemzöes bok innehöll väldigt lite queerfeminism i den version jag läste när jag började läsa genus för 7 år sen ler gammal. Iallafall! Vill därför som ett komplement också lägga till tipset ”vad är Queer?” av Fanny ambjörnsson! Läs den allihopa! :)

 16. Elin skriver: april 9, 20139:11 f m

  Okej ser att flera skrivit detta ovanför men kan inte låta bli. Tycker du är jätteklok och jättevettig men det gör mig lite ledsen att du anser feministisk vara ett sådant drag åt vänster, du har liksom alltid den utgångspunkten i dina texter. För mig som är åt höger och liberal är det en självklarhet att män och kvinnor och ALLA ska ha likvärdiga förutsättningar. Tycker absolut inte det har någonting att göra med huruvida man är vänster eller höger, vi är väl alla smartare än så.

  Svar: Läs gärna mina svar angående den här frågan på de andra kommentarerna :-)))))))))

 17. Elina skriver: april 9, 201311:21 f m

  Hej Hanna! Jag ska skriva ett slags tar eller presentation om skönhetsideal och skulle behöva din hjälp! Du är så himla nytänkande och ger så bra nya perspektiv och aspekter när du skriver! Skulle inte du kunna tillägna ett inlägg om skönhetsideal och vad det har för konsekvenser för samhället och vad du tror kommer att hända i framtiden?
  Du är bäääääst! pözz

 18. Matilda skriver: april 9, 20131:35 e m

  Ja, jag har läst kommentarerna ovan och även dina svar. Men jag vill flika in här även jag att jag ser ingen som helst koppling mellan rött/vänster och feminism. Vad grundar du på att det BRUKAR vara så..? Jag är mer blå i min politiska åsikt men ser mig själv som stark feminist. Tycker du är överdrivet generaliserande i denna fråga och det klingar lite illa i mina öron.

  Svar: Jag grundar det på att i vänsterblocket fokuseras det på strukturer och erkänns en könsmaktordning (nåja) (läs exempelvis Löfvens kongresstal för i år!). Det är ju skillnad på den vanligtvis vänsterorienterade feminismen och liberalfeminism, självklart förstår jag att liberalfeminismen finns och att den såklart är bättre än ingen feminism – men det är ju fortfarande inte där jag står :-)

 19. Dilan skriver: april 9, 20138:34 e m

  Inget svar på min fråga :( :(

 20. Daniella skriver: april 9, 20139:12 e m

  Hej Hannapeeee!
  Jag gick till kuratorn på skolan för några månader sen. Hon tipsade mig om mindfulness som jag tycker är en grym grej! Jag kan vara nojjig och oroa mig väldigt mycket. Och mitt nya motto är ”dåtiden har varit, gjort är gjort. Nutiden är nu och försök att lev här och nu också. Framtiden har inte varit än så oroa dig inte”.

  Första gången kuratorn tog upp det här så tänkte jag ” Näää men inge meditationtrams” För jag är verkligen ingen människa som är sådär ”djup”.
  Men jag sökte vidare och fick ett papper av henne med fakta om mindfulness och jag tycker det var väldigt bra. ”Mindfulness handlar bland annat om sinnesnärvaro. Genom att vara medvetet närvarande i nuet kan man bli friare att välja hur man vill agera på det som händer i tankar, känslor och kropp i varje ögonblick”

  Sen tror jag att acceptans är jävligt viktigt. Det är okej att vara ledsen, att inte alltid vara på topp. Livet har upp och nerförsbackar och så är det för alla människor.

Skriv en kommentar