Oooook klarar nästan ej av denna video

Idag har jag skrivit om Beyoncé och Game of Thrones. ”The complicity!!” (<- som Sigge Eklund hade sagt) finns så klart i båda popkulturella fenomenen. Men what the heck den här videon ger mig styrka i kampen mot patriarkatet. Ojojoj sistah-hooden jag känner nu.

19 kommentarer
 1. Helena skriver: maj 31, 201311:51 e m

  På ett sätt är just det här inlägget så fantastiskt bra, mitt i prick och fulländat! Hur du får in att det alltid finns flera sidor av ett mynt, Sigge Eklund, Beyoncé, Game of Thrones OCH TJEJER!!!! På en pytteliten bloggyta! De e duktigt! Ps. om du skulle få in the sims i det här också så hade det varit perfektion av ett inlägg i mina ögon ;p

 2. Anna skriver: juni 1, 201312:45 f m

  Hanna! Denna video är grymt bra! Jag måste bara komma med en vädjan om stöd! Det är nämligen så här (är aningen berusad när jag skriver detta men samtidigt mycket upprörd); jag pratade idag på förfesten med en kille som i princip tycker att kvinnor inte är lika bra chefer som män. Han tog då upp exempel som att efter Steve Jobs (apple) tog en kvinna över och säljningen gick nedåt, det var samma sak med ett annat företag (kommer inte riktigt ihåg vilket, är för upprörd) där samma sak hände, företaget gick nedåt i % när en kvinna tog över. Jag påstår då att jag ser inte människorna som kön utan jag ser människan som MÄNNISKAN. Visst, det var väl olycksaligt att när en kvinna tog över så gick det nedåt, MEN, det har inte att göra med att hon har en mutta utan det har väl isåfall att göra med hennes KOMPETENS som chef, med henne som människa att göra och inte att göra med att hon är just kvinna. Jag tycker alltså att det kan lika väl gått dåligt när det varit en man som tog över. Han tyckte dock att det var exempel på att kvinnor borde vara sämre chefer än män. Jag blev så jäkla upprörd och arg och började skälla på honom. Han bad mig då att kontra med ett företag där en kvinna leder, och jag blev då så frustrerad och arg på mig själv för att jag inte visste något att komma med! Jag erkänner att jag inte är superinsatt i detta ämne men din blogg har gjort att jag verkligen fått upp ögonen för detta och jag visste inte hur mycket jag faktiskt brydde mig förrän denna kille satt och sa dessa sakerna. Jag blev så fruktansvärt irriterad att jag hade kunnat hoppa på honom men jag kommer mycket hellre med bra argumentation på kvinnor som leder stora företag, inte just för att de är kvinnor utan för att DE ÄR BRA PÅ DET. Jag vill liksom inte snöa in mig på kön utan mer på vad som finns i hjärnan. Därför tycker jag det är sjukligt frustrerande när folk dömer efter kön, spelar ingen roll om det är för män eller kvinnors fördel, det är väl ändå kompetensen som spelar roll! Fick även reda på att jag har en klasskompis (kille) som sagt att han aldrig skulle kunna ha en kvinnlig chef. Aldrig blivit så arg i hela mitt liv tror jag. Det är nog ikväll jag upptäckt att jag nog kan vara lite av en feminist trotsallt!!

  Men det jag nu slutligen frågar efter; vad ska jag säga i sådana här situationer? Det hjälper ju inte att bli arg och skälla utan jag vill gärna ha bra argument! Jag har ju så mycket åsikter men kan aldrig formulera de på ett bra sätt, vilket är sjukt frustrerande?! Hjälp master, vad ska jag säga??

  / Anna

 3. AGGE skriver: juni 1, 20131:11 f m

  ”Men die in war. But we are not men” – Deanerys Targaryen

 4. rebecka skriver: juni 1, 20131:34 f m

  okej, är såld, first thing in the morning ska jag ladda ner game of thrones season 1.

 5. LN skriver: juni 1, 20131:58 f m

  åhhhh du är så bra!!! videon <3<3

 6. E skriver: juni 1, 20132:56 f m

  Amen fyfan va kul att träffa dig på ljungrens ikväll, sorry att vi störde dig men kunde fante låta bli. Du är grym! <3

 7. frida skriver: juni 1, 20138:30 f m

  <3<3<3

 8. R skriver: juni 1, 20139:31 f m

  men varför måste alla kvinnor porträtteras som sexobjekt i den serien? Tänker inte du på det? Jag hatar filmer och serier som alltid ska visa kvinnobrösten (för dem visas för att behaga mannen i den serien) där män aldrig visas nakna alls. Eller visas män nakna i den serien också?

 9. Kajsa skriver: juni 1, 201310:26 f m
 10. Kajsa skriver: juni 1, 201310:37 f m

  @rebecka: Det finns en risk att du blir besviken – kvinnosynen i GoT är inte direkt jämställd. Framförallt har man när man gjorde om boken till TV-serie lagt till mycket saker som inte borde vara där såsom våldtäkter som aldrig var med, horhus som inte porträtteras i boken etc. Jag tycker om TV-serien, men det finns tyvärr mycket att störa sig på…

  Svar: Håller med, sjukt mycket onödigt kvinnobröstguppande i periferien. Mn samtidigt så porträtteras många kvinnor i maktpositioner och på mer komplicerade sätt än ”snygg och sexig” :-))))))))))

 11. Lolloh skriver: juni 1, 201311:36 f m

  God job!

  Ärligt vad tänker ni om förortsupploppen?
  Om ni har en åsikt svara gärna här: http://lolloh.blogg.se/2013/june/det-ar-verkligen-tragiskt-att-det-skylls-pa-samhallet-2.html#comment

 12. Maja skriver: juni 1, 20131:06 e m

  Vilken är din favoritkaraktär i game of thrones?? :))))

 13. girls in Game of Thrones! | Helena skriver: juni 1, 20134:12 e m

  [...] Va tvungen att föra den vidare efter att ha sett den hos Hanna! [...]

 14. Em skriver: juni 1, 20135:11 e m

  Er enig i at det er mye nakenhet der, men mye av nakenheten blant kvinnene hvor de egentlig står i maktposisjonen, men det heller er medieomtalen av nakenheten som posisjonerer dem som objekt. Fex. andre gangen Daenerys ligger med Khal. Og når hun står naken opp med dragene. Flere også, men eksempler hvor kvinnen ikke fremstår som hverken skjør og ”vakker” eller som et seksuelt objekt man kan ”bruke”. De fremstår som sterke og stødige, heller enn passive seksuelle objekter. Så er det selvfølgelig ganger hvor de bare er pupper og lite annet, men det kompanseres iallefall for til tider.

 15. Tiger skriver: juni 2, 201310:46 f m

  :) Weeeell. Jag älskar kvalitetsserier generellt, men GoT klarar jag bara inte av.
  Nu har jag bara sett första säsongen (OBS!) men för i helvete; testosteronångorna klibbar ihop i mina ögon och de extremt FÅ kvinnokaraktärer som porträtteras är 1.Offer 2.Madonnor 3. Horor.
  Detta romantiseras dessutom å det grövsta i serien (och detta på tal om Beyonces snack om kvinnans makt genom förförelse och manipulation som Du, liksom Jag, tycker känns lite…off.).

  Jag hade haft mindre problem med GoT och dess rolluppdelning om den t.ex.. var historisk. Då hade den känts mer …sorglig. MEN. Det är fantasy och i denna totalt påhittade värld där patriarkat råder läser jag även in kraftigt misogyna tendenser. Urk. Det säger lite om idealen och fantasierna till skaparen/skaparna och just DET känns extremt tragiskt och faktiskt obehagligt.

  Nu har jag som sagt INTE sett de andra säsongerna baserat på min upplevelse av den första, men det här var min kakbit till helheten. ;)

  HP – du rockar! :D

 16. LN skriver: juni 2, 20133:45 e m

  Tiger: I serien håller jag med dig om att problemet med sexualisering är rätt off-putting, men snälla – se resten av säsongerna! De kvinnliga karaktärerna är skrivna som komplexa personer, i lika stor mån som de manliga (även om böckerna tar större hänsyn till detta med) och många av dem utvecklas otroligt i de säsong 2 och tre. Mycket dissande av de patriarkala strukturerna i den senare, as well. Tycker verkligen du ska ge den en chans!!

 17. LN skriver: juni 2, 20133:55 e m

  Tiger: obs tänk typ daenerys targaryen

  http://www.youtube.com/watch?v=V4PPWYCqPKo
  vill du inte bli spoilad så titta kanske inte men tja,

  hennes karaktär kommer växa
  loads

 18. Lina skriver: juni 2, 20134:07 e m

  Alltså. Jag såg första säsongen av GOT och tyckte det var ok underhållning. Men jag stördes av de sjukt dåliga ursäkterna till scener som var med i serien BARA för att visa naket/folk som har sig. Pinsamt DÅLIGT sex dessutom med noll känsla och noll relevans för handlingen. Så jag och mannen orkade inte se det längre. Men fick lite lust nu att ge det en chans till. Men hur som helst, vad tycker du om det?
  Tack för en härlig blogg!!!! Lina :)

 19. Johanna skriver: juni 4, 201310:18 e m

  Made my day!! <3<3<3

Skriv en kommentar