Chime for change

12 2013-06-09 kl. 12.24.063 2013-06-09 kl. 12.23.12

Igår sändes Chime for change – galan som samlar in pengar för kvinnors utbildning, hälsa och rättigheter runt om i världen. Nu finns två timmars höjdpunkter samlat på svtplay HÄR.

Jag tyckte att galan var överraskande bra på att lyfta frågor som våld mot kvinnor, trafficking, vikten av utbildning och hade dessutom det grymma mottot ”vi kan aldrig röra oss framåt när hälften av jordens befolkning hålls tillbaka”. Kvinnor som åstadkommit fantastiskt arbete inom just ovan nämnda ämnen talade på scenen och Prins Harry nämnde suffragetterna kamp?!?!<3 <3

Under galan uppmärksammas det också hur kvinnor ständigt hålls tillbaks av mansdominerande strukturer (även ordet ”strukturer” inte användes vad jag hörde…) men att genom bl.a. internet och möjligheten för förtryckta kvinnor att blogga/publicera youtube-filmer osv. har dessa strukturer börjat luckras upp i och med att kvinnoförtryckande regimer fått ögonen på sig från resten av världen, men självklart är den uppluckringen otroligt seg och på många platser går det till och med åt andra hållet där kvinnors rättigheter förminskas.

Det jag hade önskat mer av var kanske mer fokus på regimerna som förtrycker, varför trafficking faktiskt få pågå och vilka som sitter på de beslutsfattande positionerna som inte tar frågorna på tillräckligt stort allvar. Hade också varit intressant om de lyfte den heta potatisen *SEXISM*… intressant att se hur det hade funkat tillsammans med stora delar av underhållningsbranschen som var på plats.

 

Totalt samlade galan in flera miljoner dollar till att hjälpa kvinnor runt om i världen och lyfte frågor (som ofta annars kallas för ”kvinnofrågor”) som ”riktiga” världsfrågor som rör hela jordens befolkning vilket är så himla HIMLA viktigt.

Ta er två timmar åt att se detta!

1

8 kommentarer
 1. Maja skriver: juni 9, 20133:06 e m

  Hej! Jag tittade också på galan igår på svt, men jag tycker att citatet från Oprah Winfrey var lite felöversatt, även om det bara var ungefärligt. Citatet lyder ”You get in life what you have the courage to ask for”. (Källa: http://womenshistory.about.com/cs/quotes/a/oprah_winfrey.htm) Jag förstår din översättning och analys utifrån det, men jag personligen uppfattade citatet som slagord för alla kvinnor (tillsammans och enskilt) ska våga kämpa för sina rättigheter och inte nöja sig med den situationen är idag. Jag tyckte att galan var bra, och även inkluderade flera samhällsaspekter och att även fler män måste ta ställning för detta problem. Ville bara inflika med denna kommentar!

  Svar: Ahaaa, ja då blev det ju en annan femma hörru! Tack för infon!

 2. Johanna skriver: juni 9, 20133:13 e m

  Lyssna på den här http://open.spotify.com/track/0KgKOqM11WUTOtqqAY7QYR din sköna böna!

 3. Luucy skriver: juni 9, 20134:36 e m

  Jag tittade på den innan idag, riktigt bra!

 4. Magdalena skriver: juni 9, 20136:56 e m

  jag kanske är den enda som missat denna video http://www.youtube.com/watch?v=yyDUC1LUXSU
  Såg den på gymmet i veckan (utan ljud). Vidrig! Blir nästan ännu värre av att de försöker få den att vara så ”lekful”" och oskyldig. SKönt att se att iaf NÅGRA av kommentarerna på youtube visar att folk ändå har lite vett i skallen, även i USA :)

 5. D skriver: juni 10, 20131:18 f m

  Tycker inte om att vissa uppträdanden var så sexuella. Trots att jag försökte fick jag ändå känslor av ”sälj en grej, med en tjej”. En annan sak var också när kamera-hen började filma i kjolpartiet och sedan upp mot rumpan på en artist, liksom vad var det egentligen? Får ont i magen av sånt, även om ändamålet är riktigt bra och helt fantastiskt så känns det fel att det nästan alltid ska vara på det viset. Det, är också en viktig grej som jag tror är en av grunderna till jämlikhet – att avsexualisera kvinnor, speciellt i komersiella syften. Eller ”uppsexualisera” männen. Vad tycker du? Vore intressant att se hur du reflekterar över det.

  Ska ta mig tid att se hela imorgon, kunde bara se början nu. LOVE YOU MASTER

 6. Isa med ulmi skriver: juni 10, 20139:19 e m

  Det var så sjuuukt bra!
  Något som verkligen öppnar ögon och gör skillnad.

 7. Sara skriver: juni 12, 20134:58 e m

  Jag tycker galan var bra. Det är alltid bra att uppmärksamma kvinnors kamp över hela världen och få upp ögonen om hur illa det verkligen är. Men det jag kan irritera mig på är att det ofta ses som ett problem som till största del existerar i tredje världen och att västvärlden på något sätt ska ”rädda dem” utan att inse/erkänna att det existerar även här. De tog endast upp en sak om hur det ser ut i USA (kvinnan som blivit utsatt för trafficking).

  Det jag vill säga är att jag håller med dig, det vore intressant att se dem lyfta de strukturella problem som finns. Jag vill absolut inte förminska det kraftiga våldet som finns, men som du säger, strukturerna som existerar över hela världen tillåter det ju.

 8. Diana Antonia skriver: juni 12, 201311:59 e m

  Såg det mesta av galan, men spelade förbi det mesta av musiken. Tyckte det kändes konstigt med lättklädda tjejer som dansade, det motarbetade liksom syftet. Men mycket tänkvärt när man får så mycket fakta.

Skriv en kommentar