Sexismen i vår vardag

Se den här filmen.

EverydaySexism är ett twitterkonto startat för att samla all vardagssexism kvinnor runt om i världen tvingas utstå, dagligen. Genom att skriva och berätta om det vi är med om blir det också ett verkligt problem. Idag har kontot över 54 000 followers och tusentals berättelser om sexuella trakasserier i kvinnors vardag.

Det är något mycket mycket skevt med att dessa män (och nä, inte ALLA män) ser det som sin rättighet att ta och känna på kvinnors kroppar. Handlar det inte om fysiskt kontakt är det kommentarer som spelar på kvinnors utseenden.

Ingenting är roligt med att en okänd man tar sig friheten att slå en kvinna på stjärten, smeka någon över midjan, klämma på någons bröst eller stoppa in fingrar under en kjol.  Ingenting är kul med att höra hur okända män helt oannonserat beskriva vad de tycker om våra kroppar.

Det är ingenting att skratta bort eller tro att kvinnor ”få ta” just för att de är kvinnor. Tvärtom är det nervärderande och avmänskligande och det gör mig så in i hjärtat arg, ledsen och förbannad när jag tänker på mina egna upplevelser och det vänner har berättat. Hur jag en gång blev fasthållen bakifrån av en okänd kille vid en bar, eller en kompis som fick bevittna en onanerandes man på tunnelbanan. Det gör mig också nedstämd när jag tänker på hur en hanterar det efteråt. Hur jag försöker skaka bort känslan av äckel och bara förlikar mig med att världen ser ut såhär.

I videon ovan möts ni av unga tjejer som fått sperma på benen, händer på låren och kommentarer om sina kroppar. Det händer varje dag i kollektivtrafiken, i affären, på gatan eller varför inte i sociala medier. Det drabbar mig, dig, våra syskon, döttrar, mammor och kompisar. Det är så jävla vidrigt på så många nivåer och det måste få ett slut.

Det är också verkligen något skevt med världen när skaparen av twitterkontot får dagliga hot om hur hon ska bli mördad eller våldtagen – enbart för att hon uppmärksammar det enkla faktum att varje kvinna har rätt till sen egen kropp.

 

43 kommentarer
 1. Caroline skriver: juni 10, 201310:23 f m

  Jag tycker att det är hemskt att det här är den vedertagna synen på män inom feminismen. Som om de vore en flock med djur utan kontroll på sina instinkter. Jag tror alla har stött på ett och annat rötägg genom åren, men min upplevelse av män är trots det att de allra flesta är himla fina, snälla människor som aldrig skulle göra en fluga förnär. Synd att du och så många andra är med och sprider sådan här dynga. Hade det varit ombytta roller hade du förmodligen kallat det för näthat …

  Svar: Nähäru, det är ju PRECIS den mansrollen som feminismen (och genusvetenskapen med mansforskningen) vill sudda ut. Inlägget där jag skriver om ”alla män är potentiella våldtäktsmän” handlar ju just om hur samhället ser män som okontrollerbara djur (genom att säga att kvinnor som blir våldtagna får ”skylla sig själva”. Feminismen vill ju sudda ut könsroller som säger hur män och kvinnor ska vara, dvs. att män har en okontrollerbar sexualitet – en mansroll som idag får konsekvenser med att en del män tafsar på kvinnor.

  Bara för att du inte har upplevt sexism i din vardag betyder ju inte att det inte sker? På samma sätt som att bara för att någon inte känner någon fattig så finns ju ändå klasskillnader.

  SJÄLVKLART är majoriteten av alla män inte några som trakasserar kvinnor sexuellt, men betyder det att vi inte får belysa problemet med dem som faktiskt gör det?! De tusentals kvinnor som DAGLIGEN vittnar om att de sker, har de fel? Bör de stå ut med att okända män rör dem?

  Väldigt märkligt resonerat.

 2. Anna skriver: juni 10, 201310:53 f m

  Hej Master, kan inte du skapa en best of flick, så vi lite nyare eller nostalgiska läsare kan gotta oss i dina bästa texter? PUSSI

 3. Mia skriver: juni 10, 201310:59 f m

  Usch.
  Förra veckan kom 4 byggarbetare in i min lgh för att fixa lite grejer. Den ena säger ”här kommer 4 män in när du är alldeles ensam, nu blir du rädd va?”
  Jag blev helt stel. Vafan initierar han? Att de ska slå mig? Gruppvålda mig? Mörda mig?
  Jag sa ”nej du, jag är inte rädd för er. Välkomna in för att göra ert jobb”

  Jag tycker iom detta inte att alla män är äckel. Inte heller att alla med blåkläder är obehagliga. I te heller att alla feta, skäggiga 40+are är ett hot. MEN jag ser att det är ett problem att vissa människor uttalar sig och beter sig illa mot andra. Och det är ett jävla problem som Måste
  lyftas.
  Tack för att du lyfter frågan H. Framförallt så småflickor idag börjar våga säga ifrån. Kram

 4. mb skriver: juni 10, 201311:02 f m

  ja gud vad hemsk du är som berättar sanningen Hanna. ett tips till alla som känner att de måste försvara alla stackars män som blir förföljda av feminister: kolla över vad ni gör. precis som i våldtäktsfall där skulden läggs på kvinnan lägger ni skulden på folk som berättar om det som hänt dem. istället för att tänka ”det är kanske fel på samhället som lär män att kvinnans kropp är inget värd” tänker ni ”fan vad dåligt av dessa kvinnor att gå ut med sina erfarenheter. de skämmer ju ut alla SNÄLLA män som inte gjort något”. alltså sweet fucking jesus. det handlar inte om personliga påhopp, det handlar om samhället i stort. män måste se sin position precis som vita måste se sin. tycker ni det är så jävla jobbigt att behöva erkänna att ni är privilegierade: BRA. ännu ett tecken på att det är samhället det är fel på. förstår inte hur man inte kan vilja ha ett jämställt samhälle på alla plan. ett samhälle där ingen blir trakasserad för varken kön eller hudfärg.

 5. Em skriver: juni 10, 201311:04 f m

  Att det accepteras sa till den milda grad att ett litet fatal idiotmän far bete sig sa här, det är ju problemet. Förstar inte det här att det skulle betyda att alla män är svin? Har väl ingen sagt, men SAMHÄLLET är sadant att dessa fa som gör fel far hallas och inget säger ifran. Tjejer far lära sig att det är ”sa det är”.

  Varför är det sa svart att första att det är strukturerna som kritiseras av bland annat Hanna och inte varenda enstaka man pa denna lilla jord.

 6. Caroline skriver: juni 10, 201311:06 f m

  Men Hanna, hade du tyckt att det hade varit lika häftigt om någon hade startat ett twitterkonto om muslimska män under hashtaggen #everydayhonourviolence till exempel? För om jag känner dig rätt så hade du tyckt att ett sådant drag hade varit att dra alla över en kam.

  Svar: Men Caroline(obs! fiktivt namn!), det är med all säkerhet alltifrån kristna, judiska, katolska till muslimska män som sexuellt trakasserar kvinnor. Är fullkomligt övertygad om att det har att göra med en könsmaktordning och inte religion :-)

 7. Evelina skriver: juni 10, 201311:06 f m

  Tack för ett väldigt bra inlägg. Videon berörde nått enorm då jag har känt exakt likadant i så många situationer: ”äsch det är inte så farligt”, ”inte värt att bli upprörd”, osv, när män har tagit sig friheten att både ta på och kommentera min kropp. Att som ”Caroline” ovan påstå att vi alla ”har stött på ett och annat rötägg genom åren” men att vi inte ska älta mer över det, är en del av samma struktur som fick mig att bara le lite snällt när tre män kommenterade min kropp på gymmet: ”fräsch kropp”, ”sexig rumpa” – Äsch, några rötägg bara, vifta bort det. Men nu handlar det ju faktiskt om så mycket mer än så – det handlar om rätten till min egen kropp. Tack Hanna för att du tar upp dessa frågor!

 8. I skriver: juni 10, 201311:10 f m

  Mb: så himla bra skrivet. Håller med varenda ord!

 9. Caroline skriver: juni 10, 201311:17 f m

  Ja, du tror såklart att det är ett sexistiskt manssvin som sitter här och skriver under fiktivt namn.

  Svar: Haha, du har kommenterat i annat namn förr <3

 10. Ellie skriver: juni 10, 201311:24 f m
 11. Paulina skriver: juni 10, 201312:02 e m

  HANNA omg du måste kolla det sista klippet om dieter från nyhetsmorron imorse, FRUKTANSVÄRT konservativ syn på ‘manliga’ och ‘kvinnliga’ dieter, en av de s.k. ‘experterna’ uttryckte sig tom så grovt som: ‘Den stora skillnaden på mäns och kvinnors dieter är att män gillar riktigt mat och behöver mer kött protein..’ etc etc. ALLTSÅ se klippet, det är bedrövligt man vill bara kolla kalendern för att se om vi är kvar i 40-talets könssyn eller ej. VIDRIGT.

  http://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon?video_id=2376728

 12. Fredrika skriver: juni 10, 201312:33 e m

  Blir ledsen över att det alltid finns folk som inte ser det faktiska problemet utan försöker hitta andra saker att klaga på istället, som i detta fall ”Caroline” som väljer att kommentera ”feminismens syn på män” när hen uppenbarligen inte har en aning om vad feminism faktiskt är. Varför fortsätta på detta otrooooligt tröttsamma spår om att det är dumt att dra alla män över en kam och att det är så synd om de som faktiskt inte våldtar (som feminism inte ens vill få det att verka som men ok).

  Se problemet istället.

  Jag och min tjejkompis var 14 år när vi åkte pendeltåg och upptäckte att mannen framför oss, sisådär 40-50 år gammal, hade snoppen liggandes framme. När vi upptäckte det blev vi självklart sjukt illa till mods men vågade inget säga utan tittade istället ut genom fönstret. ”Det är okej tjejer, titta ni, det är ingen fara” säger han. Jag sitter blick stilla, vågar inte röra en fena, tittar bara ut genom fönstret och så fort tåget stannar på vår station så kastar vi oss ut, livrädda för att han ska göra något eller följa efter (vilket han dock inte gjorde). I efterhand är detta inget jag pratat mycket om direkt, utan det har snarare varit något jag har mått såpass dåligt över att jag inte vågat eller velat prata om det. Det är först nu i mer vuxen ålder som jag inser hur vidrigt det är och hur de bara kommer undan med det. Vi var 14 år.

  För ett par veckor sedan stod jag och väntade på bussen, med mig hade jag min sex månader gamla son som satt i vagnen. En bil körde förbi, tutade, och ut genom rutan sticker en man ut sitt tryne och busvisslar och ler ett vidrigt leende. Så oförskämt och jag hade ingen möjlighet att göra något då han bara for förbi i sin bil.

  Jag har en pojkvän som jag älskar. Jag gör mitt allra bästa för att inte göra skillnad på män och kvinnor. Jag är feminist. SE PROBLEMET ISTÄLLET.

  Svar: <3 !!

 13. Caroline skriver: juni 10, 201312:35 e m

  Ursäkta, är du på riktigt? Vilket namn då?

 14. Y skriver: juni 10, 201312:50 e m

  TACK Hanna för att du tar upp sånthär. Jag är så glad att du tar dig tid att kämpa mot dessa sjuka saker, och du har även fått mig att inse att detta är värt att kämpa för. Du har lärt mig så himla mycket, och jag är så glad att jag hittade din blogg. Kramar!

 15. SRN skriver: juni 10, 201312:58 e m

  Jag lider verkligen med alla som blir trängda. När tystnad, förvåning och kanske en blygt flackande blick blir ett alibi för att utnyttja situationen. Jag har en liknande historia. Jag var 16 år när en lätt berusad och mycket äldre nära vän till familjen, på en midsommarafton, tog sig friheten att berätta och visa vad vi skulle göra tillsammans. Min kropp var inte längre min egendom, min vilja inte hörsammad eller ens efterfrågad. Ingenting dramatiskt hände annat än avklädande blickar, explicita ord och trevande händer på min kropp, men det är något som följt mig genom livet.

  Det är naturligtvis inte enda gången något sådant hänt. Hur ofta känner man inte dessa händer när man är ute. Ibland ställer jag mig frågan om det är jag som är orsaken. Att det är jag som utstrålar något. Att det i själva verket är jag som bjuder in.

  Låt även mig förtydliga att jag inte är ute efter att dra alla över en kam. Men vi måste ändå belysa och prata om att detta är något som händer runtom oss varje dag.

 16. Emelie skriver: juni 10, 20131:02 e m

  Hej Hanna!
  Jag beundrar dig väldigt mycket och tycker du verkar vara en fantastisk person. Jag är själv dock inte alls insatt i genus, feminist och sådant men har respekt för er som är det. Men jag undrar en grej och jag vet inte om det egentligen har något med genus och feminist att göra. Jag vet att du inte har några egna barn ännu men kommer kanske ha i framtiden, frågan är hur ställer du dig till barnens klädsel? Om du får en tjej kommer du klä henne i rosa och klänningar och liknande? Alltså kommer du klä dina barn efter deras kön? Kanske jag uttalar mig fel men hoppas du förstår vad jag menar :) Ha en bra dag, Master! :)

 17. Maria skriver: juni 10, 20131:12 e m

  Mycket bra skrivet… För fyra år sedan var jag med om två fruktansvärda saker på samma dag. Jag cyklade till badplatsen själv och där var heller inga när jag kom fram. Efter en stund kom en gubbe som satte sig bredvid mig för att prata. Han tog inte alls in mina signaler om att jag ville vara för mig själv utan blottade sig för mig. Panikslagen flydde jag på cykel och han sprang till sin bil och följde efter naken. Senare på eftermiddagen skulle jag åka tåg till min bror. Skärrad efter att ha suttit i polisförhör tänkte jag att jag kunde andas ut nu. När jag närmade mig slutdestinationen satte sig en man snett mittemot, lade en jacka över skrevet och började helt sonika glo på mina ben och onanera. Jag började må illa och storgråta på en sekund och bytte vagn, där satt jag sedan och kände mig så äcklad och undrade i vilken värld jag befann mig… =/ Hade jag inte varit med om det första samma dag kanske jag kännt mig stark nog att säga till personalen, men som du skriver vill man mest skaka av sig det och glömma det. Går Inte =P

 18. Maria skriver: juni 10, 20131:17 e m

  … eller som när jag var ensam hemma för 1,5 år sedan och en hantverkare kom in och började med att ”jag har inte lust att fixa badrummet, jag har lust att göra något Annat *blink*, han fortsatte sedan med sexistiska uttalanden som ”kan jag få lite papper?, ja alltså det är bara vatten jag ska torka upp, inget annat om du trodde det”, höhö. Jag blev så rädd efter ett par timmar att jag gick till biblioteket. Kom hem klockan 18 för att vara säker på att han åkt. Men då kommer han tillbaka. När min fästman kommer hem från jobbet 18.30 försvinner han illa kvickt. Jag var så livrädd att han skulle göra mig något. Usch, superviktigt att uppmärksamma detta som sagt!

 19. Elin skriver: juni 10, 20131:56 e m

  Älskade master, skriver för att be om råd. Jobbar på ett café i London, vilket jag älskar. Men får dagligen stå ut med ”roliga” kvinnoskämt, ständigt höra att jag inte kan lyfta tungt, inte kan fixa den trasiga diskmaskinen etc, endast pga av att jag är kvinna. Är självklart glad för hjälp när jag inte kan, men de tar alltid för givet att jag inte kan lyfta en låda äpplen för att jag inte har kuk. Det värsta är att jag får det från tjejerna med. ”Lämna det åt killarna istället” varför? Har även hänt ett par gånger att en kille slagit mig på rumpan, och jag har blivit skitförbannad, men han bara skrattar bort det.
  Jag har försökt starta en diskussion, blivit arg, ignorerat det. Inget funkar. Det enda som händer är att jag blir stämplad ”feministfitta”. Dessa ”skämt” kommer även från chefen, så känner att jag inte kan säga vad som helst, eftersom jag behöver mitt jobb. Har du några råd, hanapeeeeee?
  (Om du för övrigt känner för att ha en föreläsning på engelska när du är i London, så är du mycket välkommen hit! )

 20. Mirre skriver: juni 10, 20132:47 e m

  http://www.youtube.com/watch?v=SPFtsX8pwDg

  Kommenterade det osmakliga i att en man tafsade på kvinnor vid 1:25, vilket enligt videoskaparen skulle vara en ”win situation”, och fick genast kommentarer som ”shut up gay”…. hat finns överallt.

 21. Teresa skriver: juni 10, 20132:57 e m

  Hi Hanna, I have a question.
  I am a feminist. I would love to see women and men living equally and peacefully together. I am against rape culture, against victim blaming, against all that.
  However, I fear one thing: The video you posted just focuses on the men that do evil. They focus on the harrassment, on the rape, on the ”bad men”.
  I firmly believe in the concept that if you want something to be extinguished, you’ve got to replace it with something better. I think it’s no use fighting AGAINST sexism, AGAINST racism, AGAINST homophobia. The things you focus on, you attract, that’s an universal law. I think we feminists should focus on our empowerment. Make visions for an egalitarian world. Write about how wonderful it should be, instead of moaning and lamenting about how bad it is. It just does not work that way. We have got to come up with concepts that replace sexism and constitute an equal relationship between men and women.

  My question to all you Hanapee-Readers: How to? I agree, sometimes you have to talk about the scandalous state we’re in (just to raise awareness and explain that it’s a REAL thing), but that should not be our focus. How can we paint a picture that shows people how good an equal world would be? I’d love to hear your answers…

  Cheers, Teresa
  <3

 22. Namn skriver: juni 10, 20133:43 e m

  Åh jag blir så arg! Så otroligt viktigt att vi börjar uppmärksamma det här! Vad får människor att tro att dom kan ta på någon annan hur som helst?! Hela min högstadie tid blev förstörd tack vare två killar som tryckte upp mig mot väggen, tog på mig, sa massa nedlåtande kommentarer om min kropp osv. Dom killarna förstörde en så stor del av mitt liv och jag önskar att det redan då skulle tagits till hårdare åtgärder mot dom! Jag kan knappt prata om det, inte ens idag fem år senare, för jag skäms så otroligt mycket. Men nu ska jag sluta med det, det var dom som gjorde fel.

 23. Fanny skriver: juni 10, 20133:48 e m

  35-årig man utsatt för ”oralsexattack” på Sweden Rock Festival. Oacceptabelt.

  http://nyheter24.se/nyheter/brott-straff/747639-35-arig-man-utsatt-for-oralsexattack-pa-sweden-rock-festival

  Svar: Vidrigt.

 24. Hanna skriver: juni 10, 20134:55 e m

  Caroline, det handlar inte om alla män!!! Alltså nästan skrattretande att du tror de. Och sååååå kul att du inte verkar förstå grejen med IP nummer. Åh älskar dig för de, för du får mig att skratta lite till <3

  Jag har en storebror, två lillebröder, en pappa, en pojkvän och flera underbara killkompisar. Och gud, herregud vad jag älskar dem. Skulle aldrig få för mig att lägga de i samma fack som den man som en gång när jag var elva år och korsade min skola runt fem tiden med en kompis fick mig att känns sånt obehag. FEM, då har precis alla gått hem. Och han vill att vi ska komma fram till honom, lockar med godis och pengar. Sen ställer han sig upp med sitt vidriga kön framme i handen. Och ja, jag säger hans vidriga kön, Jag tycker inte killars kön i allmänhet är vidriga. Utan hans, hans var vidrigt och är vidrigt. För man gör inte så. Har sedan dess haft svårt att gå hem själv ens på eftermiddagen. Är 18 nu. Så jag är rädd för män när jag är ensam. Försöker oftast lugna mig med att det kan vara någons pappa, någons son, bror, pojkvän blabla. Men ibland så går de inte. För även våldtäktsmännen är alla dessa saker. Och jag är 18, en tjej som ääälskar att dansa och att ha kul. Men trots de måste jag ibland tänka när jag går ensam från bussen, lite på pickalurven och något för tajta jeans och klockan visar fyra. Att trots jag är livrädd och går så snabbt jag kan, händer de något, så finns de folk som tycker att jag får skylla mig själv. "Hon bad om de" Alltså HAHA <3 Ibland så kan jag önska att om jag skulle vara med om något så hemskt att jag sitter där i salen, stark som en björn. Och ser domaren rakt in i ögonen när han frågar "vad hade du på dig" eller "hur har ditt sexliv sett ut tidigare" och säga med stadig röst "Hur fan kan de vara väsentligt käre domare?" För jag förstår inte, förstår absolut inte detta. Varför ska vi först vara rädda och sen bli beskyllda. Min pappa brukar de få gångerna han går hem på kvällarna, om han hamnar bakom en tjej brukar han gå långsammare och kanske ringa någon och säga att han är hemma om fem minuter. Speciellt om han ser att tjejen vänder sig om några extra gånger och ser lite orolig ut. Han känner sig inte förtryckt, han vet bara hur världen ser ut just nu. Och vill visa att han absolut inte skulle göra henne illa.

  AAAhhhhh Finns så mycket att säga om detta och det är synd att många människor ser de som fel att ta upp de här historierna.
  Du är så jävla grym Hanna!!

 25. Alexander Ospino Munter skriver: juni 10, 20135:21 e m

  Så jävla sjukt, äckliga jävla varelser… Kvinnor – lär er självförsvar! Det ska inte behövas, men tyvärr så gör det ju det.

  Jag minns det som igår när jag och några kompisar var ute, vi var väl i 18-19-årsåldern. Min ena tjejpolare hade hotpants på sig, det var sommarvarmt ute och alla var på kanonfint humör. På den korta tunnelbaneresan mellan t-centralen och kungsträdgården så tog en kille tag och klämde på min kompis rumpa – ja han ansåg väl det vara hans rätt när hon var så utmanande klädd. Jag minns hur vi andra inte direkt hann uppfatta vad som hände då det gick så fort. Men vi hör när de börjar bråka. För min tjejkompis var rapp, hon gav killen en snyting tillbaka, som han inte var man nog att ta, utan han flyger istället på henne och börjar slåss. Vi andra hoppar också in i fighten när vi ser vad som händer och det slutar med att killen blir ivägburen av sina kompisar, skrikandes och med näsblod rinnandes nerför munnen. Vi var i chocktillstånd och jag blev (och blir fortfarande) så jävla förbannad över att detta kan hända! Det handlar inte om något grottmannabeteende tror jag, att de inte kan behärska sig. De kan nog det – om de vill. Men de väljer att ta sig rätten att trycka ner en kvinna, att bestämma över henne. Väldigt planerat, inte över en ren och skär, okontrollerbar impuls. Och vad som är värst egentligen vet jag inte… Men jag var så jävla stolt den dagen över min tjejkompis, som vågade sig på denna kille som var större än henne, och gav honom en snyting så han började blöda. Låter kanske brutalt, men det var precis det som behövdes i den situationen. Så nästa gång han får för sig att tafsa ”lite oskyldigt” ,som han säkert anser det vara, så kanske han bär med sig kunskapen om att det faktiskt kan vara någon som ger tillbaka. Nu skriver jag säkert jätteinkonsekvent, men det blir lätt så när man är uppe i varv. Så jag slutar nu istället… Stå upp om det händer er, skrik rakt ut, ring någon, gör nåt. För det är fan inte OK. Avskum..

 26. Henny skriver: juni 10, 20135:26 e m

  Var bara tvungen att dela detta om någon hade missat det. ”When an incident happens and a man gets carried away…is it social misbehaviour or is it a crime?” Fucking hell.

  https://twitter.com/georgiaburnz/status/343794780251250688/photo/1

 27. rekan skriver: juni 10, 20137:53 e m

  Fast Hanna, det är väl ändå inte bara kvinnor som har rätt till sin egen kropp. Även barn och män kan utsättas för det du skriver om och även de ska under inga omständigheter drabbas av sexuella trakasserier :(

  Svar: Suck och stön *ber en bön*. Ja, SJÄLVKLART kan ALLA människor oavsett kön och ålder drabbas av sexuella trakasserier, men varför tror du att det kommer in tusentals rapporteringar från kvinnor världen över? Som dagligen blir sexuellt trakasserade idag eller när de var mindre? Jo, bi lever i en KÖNSMAKTSORDNING. Snälla, snälla googla begreppet och läs på om vad olika maktförhållanden innebär.

  Förlåt om jag låter elitistisk osv. men jag är så trött på att behöva förklara om och om och om igen.

 28. Caroline skriver: juni 10, 20139:24 e m

  Hanna (ej Hanapee): Nu är det ju så att eftersom den här bloggen drivs av Hanna Persson, så är det ju också hon som sätter reglerna. Om hon hävdar att mitt namn är fiktivt och att jag brukar använda mig av andra alias, så kan ju inte jag göra mycket annat än att hävda att så inte är fallet, eller hur?

 29. Elsa skriver: juni 10, 201311:56 e m

  Jag var med om en underlig sak i dag. Gick inne på Ica maxi när en gammal gubbe kom fram och lite halvflummigt ber om en kram. Han menade på att när han såg mig kände han för att bara krama mig. Jag skrattade och sa ”visst”. Men när jag skulle ge han en enkel snabb kram så pressar han mitt bäckenen mot hans så att jag fick slita mig loss hans grepp. Jag skrattade ytterligare, fast något mer osäkert denna gång, och gick vidare. Men jag skulle sagt till honom, skulle sagt att det där var absolut inte okej.
  Jag kände mig fan kränkt sådär efteråt. Usch.

 30. Jag skriver: juni 11, 201310:54 f m

  Under gymnasiet extrajobbade jag på en hamburgerkedja. Jag vantrivdes av många orsaker, men en natt kom droppen som fick bägaren att rinna över.

  Brolle hade varit i stan och spelat, och med tanke på ruschen inne på restaurangen efter att krogarna stängt, antar jag att Brolle var en ganska populär artist i min stad. Han kanske fortfarande är. Nåja.

  Den lilla barska tjejen som var vår personalchef beordrade mig att städa i matsalen. Jag suckade. TYST! Jag suckade tyst för mig själv. Hör personalchefen att jag suckar blir saken än värre! Greppade sopkvasten och drog ner kepsen i försök att göra mig osynlig. Jag skämdes över att jobba där och hoppades innerligt att ingen jag kände varit ut den kvällen. Jag mådde illa av avsmak för mitt jobb. Den där karriärstegen jag fått berättad om på anställningsintervjun måste ha varit utlånad under tiden jag var där. För jag hittade den då aldrig. Jag stod hela tiden på botten med skitgörat. – .. men jag bet ihop. Jag skulle vara glad att jag hade jobb, sa folk, och att jag fick pengar.

  Jag trängde mig ut bland folkvimlet. Noga med att undvika ögonkontakt. Ingen fick ju känna igen mig. Jag ville inte finnas där. Till min fasa var jag inte osynlig. Någon hade upptäckt mig och stod bredvid mig och försökte få min uppmärksamhet. ”Du, tjejen..-” Även om jag ville sjunka genom golvet var jag professionell. Jag svarade honom med den trevligaste tonen jag kunde hitta. Vi stod redan ganska nära varandra – den påtagligt berusade mannen och jag. Han sluddrade: ” .. – kan inte du få kön att gå snabbare här?” Jag stod fortfarande med mitt påklistrade leende och hann inte svara honom förrän han fattade ett stadigt grepp om min rumpa. ”Kom igen, gumman. Det .. -” varpå jag avbröt meningen med att knuffa undan honom och stampa irriterat därifrån. Jag orkade inte med att behöva stå ut med ett jobb jag vantrivdes på och samtidigt behöva bli klämd på rumpan utav någon otålig full gubbe som inte hade tid att vänta på sin hamburgare.

  Jag var på väg in att lämna kvasten i skrubben igen då personalchefen pickade mig på axeln. Jag vände mig om och hon sa: ”Jag såg det där.. -” Jag hann känna lättnad av att kunna få medhåll från någon annan, innan hon fortsatte ”- .. och vi knuffar inte våra gäster här.” Va? Jag kände mig förnärmad och började försvara mig själv – berättade om rumpgreppet. Personalchefen skakade på huvudet. Det var fortfarande inte acceptabelt. Jag hade gjort fel. ”Vi är måna om våra kunder. Den kunden kanske inte kommer tillbaka efter det där” Jag trodde inte det var sant. Jag är glad över att mitt vanligtvis konflikträdda jag hade stängt av och jag direktagerade istället. ”Nä, – ..” sa jag och tog av mig kepsen. ”- ska det vara på det viset kommer inte jag heller tillbaka.” och gick hem.

  Det här var 6-7 år sedan. Jag har fortfarande inte hört från någon på restaurangen. Inte heller skrivit på några uppsägningspapper. Praktiskt taget är jag kanske fortfarande anställd.

 31. Vardagssexismen | emeliecharlotta skriver: juni 12, 201311:34 f m

  [...] HanaPee skriver om sexismen i vår vardag. Det som händer varje dag. Det lilla som vi aldrig skulle anmäla, gråta för eller kanske ens säga ifrån. En busvissling, en “snygga-rattar”-kommentar när vi går förbi varandra på stan. Vad är ok? Är något ok? När fick vi godkännande att kommentera varandras kroppar offentligt? [...]

 32. Anneli skriver: juni 12, 201311:58 f m

  Kära master!
  För ett par dagar sedan var jag med om att en man pussade åt mig på väg hem från mataffären. Jag blev upprörd, vände mig om mot mannen och höjde mitt långfinger åt honom (varpå han bara hånflinade åt mig). När jag kom hem berättade jag för min kompis vad som just hänt, och hon svarade att det bästa man kan göra är att bara ignorera sånt eftersom att de här männen vill ha uppmärksamhet. Jag funderade på det hon sagt och jag håller inte med. Genom att vara tyst och inte låtsas om honom, visar jag ju inte att jag inte är okej med att bli behandlad som ett objekt, vars kropp är fri för alla att kommentera hur de vill. Jag funderade och funderade, men kunde inte komma på något bra svar på hur jag skulle ha agerat istället. Kanske skulle jag sagt det till honom, eller rent av fråga honom varför han gjorde så för att få honom att tänka efter? Skulle jag svarat att han är ful och äcklig?

  Men det var igår som det blev riktigt obehagligt. Jag satt i en solig park på en bänk och väntade på att min pojkvän skulle komma med tåget. Eftersom att jag inte hade något bättre för mig satt jag där kanske en timme. I början var det mycket folk på bänkarna bredvid mig, men efter en trekvart satt bara jag, och två män på bänken bredvid mig kvar. Då började den ena mannen prata med mig. Först skojade han lite. Sen reste han sig upp, ställde sig framför mig, böjde sig över mig (ganska nära) och sa ”din kropp… den vara vacker”. Jag kunde inte fatta att han sa så, så jag svarade inte först. Så då sa han det igen. Och sen började hans kompis mala på om min kropp och mina bröst. Jag svarade till slut att så säger man faktiskt inte till folk, och jag uppskattar det inte. Sen gick jag därifrån.

  Jag undrar master, hur ska man bemöta sån här skit? Jag var nästan rädd ett tag, och tänkte att om det hade varit mörkt i den här parken just nu, då hade de våldtagit mig (min pojkvän berättade senare att det är stans mest våldtäktstäta ställe). Jag vill inte sitta tyst som ett fån och låta dem att tro att jag inte bryr mig.

 33. bowlingjocke skriver: juni 16, 20133:14 f m

  Jag blir verkligen också ledsen när jag hör och läser här hur tjejer generellt sätt blir behandlade.
  Men jag måste ändå säga att tjejer som klär sig väldigt utmanande inte ska komma och gnälla över att män tittar och får rumpan klämd litegrann. Det är såklart tragiskt att det sker, men jag tycker iallafall att det är liiiite självförvållat om man som tjej går runt i shorts som är lika korta som ett par trosor. Klart som fan dom får blickar. Och klart som fan dom vill ha uppmärksamheten.

  Om vi vänder på steken lite… Jag har en kvinnlig arbetskollega som kan bli rätt full och påträngande. Kramar en bakifrån och klämmer en på rumpan. Men inte säger vi män till och gnäller om det? Just för att det är en kvinna som gör det. Jäklar i helvete ifall en man hade gjort så på en av kvinnorna. Hade man väl blivit anmäld för sexuella trakasserier och fått sparken.

 34. google apps sync skriver: oktober 13, 20147:29 e m

  To determine the present keyword competition, work it out with the Google Ad – Words Keyword Tool which will return results about ”Advertiser Competition” for
  each and every of the proposed keyword. It is important that you just take the time to
  understand how all these work, and the way they can be integrated for your advantage.
  People soon located realize that getting listed inside the online directories
  could lead to a greater google search ranking, plus
  they begun to exploit that.

 35. tambaayang pinoy skriver: oktober 27, 20141:28 f m

  In the second case, it is better to use speakers to improve the
  volume and quality of the sound you would get. Movie essay writing can be a very interesting assignment because you
  don’t have to spend hours and hours into research work.
  Internet has become the first and foremost choice
  of movie freaks, as through this way not only they can watch their desired movies via streaming way online,
  but they can also easily and quickly access much more interesting
  stuff concerning movies.

 36. Juli skriver: november 23, 20151:27 f m

  It is possible for you to to entry our Hungry Shark Cheats by clicking on the Hack Hungry Shark Evolution Now” button above.

  Have a look at my web blog hungry shark evoluion hack
  apk no survey – Juli,

 37. imtigroups.com skriver: november 24, 20157:53 e m

  Howdy ¿Le importaría compartir que el blog plataforma que
  estés trabajando con usando? Estoy mirando para iniciar mi propio blog pronto pero estoy teniendo una dura
  decidir entre BlogEngine / WordPress / B2evolution y Drupal.

  La razón que pido es porque su diseño parece diferente a la mayoría de los blogs y estoy buscando algo completamente único única.
  PS Mis disculpas para conseguir fuera de tema, pero tuve que pedir!

 38. Jefferson skriver: december 20, 20154:18 f m

  The post you are replying to is over 2 months old.

 39. dien dan rao vat yen bai skriver: februari 29, 201611:39 f m

  I am really enjoying the theme/design of your blog.

  Do you ever run into any web browser compatibility issues?
  A handful of my blog visitors have complained about my
  blog not working correctly in Explorer but looks great in Opera.
  Do you have any solutions to help fix this issue?

 40. Donnie skriver: augusti 6, 20168:46 f m

  After I originally left a comment I seem to have clicked the -Notify me when new comments are
  added- chrckbox and from now on every time a comment is added I get four emails with the
  exact same comment. Perhaps there is a means you are able
  to rremove me from that service? Thank you!

 41. 2 degrees booster skriver: oktober 11, 20167:08 f m

  Why people still use to read nwws papers when in this technological gloibe all
  is available on web?

 42. marketing contenido reus skriver: december 16, 20165:28 e m

  Recientemente he comenzado un sitio web, la información de tu blogg me proporciona mucha informacion. Gracias por todo tu tiempo y trabajo.

  Saludos

 43. Olen Starnes skriver: februari 17, 20192:21 e m

  Halloj där, Jag ville bara påminna dig om att just nu kan du testa alla nyaste spelen snabbt och enkelt med bank id!

  https://kasinooo.com/

  Lycka till! =)
  /Niklas

Skriv en kommentar