Kvällstanken

Ibland kan jag uppleva att diskussioner om feminism lätt övergår till en diskussion om att det finns annat i världen att bry sig om. När jag pratar om kvinnoförtryck, låga löner, skevt ideal, sexism, kvinnohat etc. så hör jag inte alls för sällan att det finns fler ”grupper” som förtrycks. Hörselskadade, rullstolsburna, romer eller svarta – för att nämna några.

Det håller jag verkligen med om. Intersektionell feminism handlar ju om att se att det finns t.ex. en vithetsnorm, heteronorm, klass och könsmaktsordning. Det är viktigt att förstå, ta hänsyn till och diskutera.

Problemet är att diskussionen som handlade om t.ex. sexism så lätt hamnar i en diskussion om att det minsann är ”synd om” fler grupper. Detta ska poängteras tydligt, eftersom det är så himla P R O V O C E R A N D E att snacka om att kvinnor förtrycks i världens mest jämställda land.

För ärligt talat, i diskussioner om t.ex. rasism när säger någon egentligen ”men kvinnorna då?!? De är de minsann också synd om!” …?

12 kommentarer
 1. Namn skriver: juli 16, 201312:19 f m

  Hej fina Hanna, fina förebild och alla andra. Titta gärna på våran nystartade blogg som kommer handla om det jobbigaste/finaste/värsta/bästa vi vet. Högstadiet och allt som hör till det. Trevlig läsning, kram. / http://hogstadiet.blogg.se/

 2. VisaLiza skriver: juli 16, 20138:39 f m

  Jag har också tänkt på det där och tror att orsaken är att då blir frågan mindre obekväm. Att kvinnor förtrycks blir liksom inte så farligt om det finns fler som också förtrycks. Märklig logik men jag tror att det ligger något i det. Liza

 3. Carinasdotter skriver: juli 16, 201311:55 f m

  Åh, den vill jag också läsa! Återkom gärna med vad du tycker om den!

 4. Hanna skriver: juli 16, 20131:58 e m

  Sjukaste! Jag och min man hade precis den här diskussionen igår. Jag kan ibland känna att förtrycket mot kvinnor är det problem som vi någonstans måste börja med. Om vi inte kan se och komma till rätta med något så grundläggande som att män och kvinnor bör ha samma villkor, rättigheter och skyldigheter ens i Sverige så har jag svårt att se hur vi ska komma till rätta med alla andra förtryck. Förtrycket mot kvinnor blir på något sätt ett förtryck i förtrycket om du förstår hur jag tänker? Jag kanske bara snurrar till det men det tänkte jag och min man på igår i alla fall (jag har btw fått honom att börja läsa din blogg nu då jag ofta hänvisar till dig, han har till och med ”stjärnmärkt” den eller vad det heter)!
  Du är så otroligt bra och inspirerade måste jag säga! Jag har tänkt på det många gånger men aldrig kommenterat..

  Hur går det med RFSU-produkterna förresten? Mitt underliv frågar mig det varje dag och jag kände att jag kanske borde vidarebefordra denna fråga. Det kanske redan är klart och jag inte var en av de lyckliga och då ska jag införskaffa dem på egen hand.

  KRAM
  Hanna

 5. Linnea skriver: juli 16, 20132:48 e m

  JA! PRECIS så är det ju! Åååh, blir så jäkla frustrerad! ”Aaah men va faaaan, sluta jiddra, Sverige är jämställt, bry dig om något vettigt istället”. Gah, jag blir typ sur bara jag tänker på det. Vi ska fortsätta kämpa Hanna, och vi ska för 17 i mig vinna. Du är bäst och jag älskar när du skriver om genus, jämstäldhet, feminism etc etc. Rock on bah!

 6. lias from da Lucksta skriver: juli 16, 20133:55 e m

  Har också upplevt det flera gånger… Bästa svaret där brukar ju vara ”vad engagerar du dig som är viktigare då?” :)) varför finns inte logiken att alla inte aktivt kan jobba för ALLT som bör jobbas för, men att alla kan göra något? Självklart bör en ju inte ignorera andra orättvisor eller viktiga saker, bara för att en har ”händerna fulla” med sitt.
  Men lite där känner jag själv att jag stupat nu ändå, för är SUPERinne på miljötänk, och då menar jag radikalt utav bara fan. Dock är det för tillfället så att jag fortfarande bor hemma, så kan inte genomföra alla mina (för mig) krav på tillverkning, innehåll osv i produkter. Kan ju inte tvinga mamma och pappa att köpa en miljöbil t ex, tyvärr!
  Men för mig blir det svårt att välja mellan feminism, genus och dyl och miljö.. För jag KAN inte vara lika insatt och jobba aktivt för båda grejerna. Inte just nu i uppstarten för båda.

  Och en till grej som jag tycker är lite konstig är, att för mig så hänger feminism och miljöproblem ihop. Bland annat för att det anses ”maskulint” att köra bensinsprutande onödigt stora fordon, äta kött osv och feminint att, helt sjukt nog, ens bry sig alls om miljön. Tror dessutom att konsumtionshets och krav (på kvinnor) hänger ihop och är en bidragande faktor till förtryck.

  Men nu till min egentliga poäng, vet att jag läst om att du i förra valet röstade på MP och att du försökt leva *miljövänligt* osv, och hur går det? Vad gör du, och hur går dina tankar kring det ämnet? Skulle bli så SJUKT glad om du, med så många som läser din (ÖNDERBARA BLÖGG), kunde *lyfta den frågan* lite.

  Kan tipsa om filmen ”story of stuff” på youtube om du inte sett den redan. Är typ 20 min lång och så att säga sevärd.

  Bara kärlek till dig! /Hon som klängde på dig på gatufesten förra sommaren och babblade om Skvadern

 7. Cecilia skriver: juli 16, 20136:46 e m

  Håller verkligen med om att feministiska frågor ofta ses som någon ”andra gradens” rättvisefråga. Nina Åkestam uttryckte det väldigt bra i en intervju med allbright.se för några veckor sedan (läs den!) – feminism är, precis som alla andra former av jämställdhetsengagemang, en frihetsfråga som alla som tror på människors lika rättigheter (dvs förhoppningsvis de flesta människor) kan skriva under på, inte ett lyxproblem eller något som hör ihop med vänsterpolitiska åsikter.

 8. Ida Johagen skriver: juli 16, 201310:15 e m

  Detta har jag tänkt på mycket också, klokt formulerat! Håller helt och hållet med, det händer fasen hela tiden.
  Men det är bara att inse, det är mycket att jobba med i världen men halva jordens befolkning är på de flesta platser utsatta på ett visst sätt som andra halvan av befolkningen inte är, oavsett grupper inom denna könsindelning, och detta måste få ses som viktigt och grundläggande att arbeta för att ändra på. Förändring sker inte av sig själv. Förändring sker för att människor reser sig upp och säger ”Nej, nu gör vi så här istället”.

 9. Lester skriver: juli 18, 20138:31 f m

  … ja, om man läst boken ”härskartekniker” är det ett av de första exempel som tas upp: att styra bort fokus från det aktuella problemet eller frågan genom att ta upp andra problem och frågor, beskylla och trivialisera det man säger.

  Då gäller det att vända om diskussionen igen. ”Ja visst sker det andra lika hemska saker världen över. Men nu pratar jag inte om dem. ”

  Säger härskarteknik-boken. ( Nu även med martyr-metoden. )

 10. Erika skriver: juli 19, 20136:51 f m

  Hej! Vill bara påpeka att vi inte är världens mest jämställda land nåmer. Om jag minns rätt ligger vi på 4e plats efter våra grannländer. Kanske inte en jätteviktig detalj i det hela……

  Fortsätt som du gör! Kram

 11. Cecilia skriver: juli 19, 20138:11 e m

  För mig hänger dock alla dessa förtryck ihop och jag kan tycka att det är väldigt provocerande när man i ett feministiskt forum inte alltid öppnar upp för ett intersektionellt perspektiv, utan bara någon gång ibland vill sätta på de glasögonen. För mig som är en icke-vit kvinna så har jag ett dubbelt förtryck som jag vill kunna diskutera utan att de vita kvinnorna (dvs. alla andra i min feministgrupp) ska säga att det inte är relevant för den här diskussionen eller att jag ska sluta ”tycka synd om” mig själv. Varför vill många vita feminister inte röra vid det förtryck som jag blir utsatt för och som de bidrar till? Jag vet inte om detta var vad du menade med ditt inlägg, men jag hoppas i alla fall att du blir mer intresserad av ett intersektionellt perspektiv och inte anser att rasism, sexism, heteronorm mm ska diskuteras i isolerade sammanhang. De alla går hand i hand.
  Kram!

  Svar: ABSOLUT ska en alltid ha ett intersektionellt perspektiv, och jag tycker att det finns problem i att mycket av feminismen grundar sig i vit medelklass. Precis som du skriver går det hand i hand, det jag menar är att det är omöjligt att föra en diskussion om det hela tiden går från ämnet med attityden att just kvinnoförtryck inte är viktigt. Kram! :-)

 12. Fredrik skriver: januari 28, 201411:54 f m

  Vithet och vithetsnorm mm är rasistiska uttryck.
  Kan inte nog påpekas men tyvärr ser inte
  feminister/antirasister sin egen dubbelmoral.

Skriv en kommentar