Varför är det ett problem?

För några veckor sedan skrev jag om hur lätt det är att bli arg på saker, men ofta glömma bort att argumentera varför jag blir arg. Vi reagerar över sexism eller liknande men förklarar inte lika ofta ingående vad själva problemet är. Självklart är det tröttsamt att behöva göra detta var eviga gång, men jag tror det är ett bra sätt att reda ut för sig själv varför ilskan är viktig, och för andra varför en blir arg. Hitta kärnan till problemet.

Här kommer två punkter där jag benar ut anledningen till varför jag reagerar som jag gör.

 

Någon säger ”bög”, ”bögjävel” eller ”äru bög eller?!” till någon annan.

Ordet ”bög” är i sig inget problem (dels för att gayrörelsen tagit tillbaka ordet till något positivt), men problemet uppstår ju när det används som ett skällsord. Att använda en grupps människors sexualitet som ett skällsord är ju inte särskilt snällt. Tvärtom är det väldigt osnällt – mot bögarna. Det är helt enkelt ett simpelt sätt att säga bög = inte något bra. Vi lever idag i ett heteronormativt samhälle där det till för bara några decennier sedan var klassats som en sjukdom att gilla något av samma kön, hela gayrörelsen har kämpat hårt för att få samma rättigheter som heterosexuella, men fördomarna är som i mycket annat svårare att bestiga. Att kalla någon för ”bög” i syfte att förnedra/jävlas på något sätt  är helt enkelt att försvåra för människor, människor som dessutom redan är extremt utsatta på många olika sätt runt om i världen.

Självklart FÖRSTÅR jag att det ofta är en oskyldig slentriangrej för många, och att alla som använder sig av liknande uttryck inte är renodlade homofober, men uttrycket i sig är ju otroligt homofobiskt och något fler faktiskt bör reflektera över. Jag trodde att typ klassresan i 8C skulle bli sista gången jag hörde den här typen av uttryck men har den senaste tiden hört det vid flera tillfällen.

 

Riskettan – någonstans i Stockholm. Medelålders trafiklärare:
– Nu vill jag att ni, i mindre grupper, diskuterar skillnader mellan män och kvinnor. De här kan ju ses som lite kontroversiellt va, men faktum är att det är stora biologiska skillnader mellan män och kvinnor som visar sig i trafiken va, fler snubbar dör i trafiken va, se så diskutera!

En av mina bästisar berättade om denna händelse. Har skrivit lite om det här fenomenet förr, det sjuka som sker runt om i Sveriges trafikskolor. Körkortselever får alltså höra på när läraren förklarar de ”biologiska skillnaderna” mellan män och kvinnor som gör att fler män dör i trafiken.

Visst förstår jag att generellt sätt så kan kvinnor och män bete sig olika i trafiken, men att det skulle bygga på biologiska skillnader? Finns ju tusentals exempel som vittnar om motsatsen. Alla de män som är mer ”försiktiga” (<- en egenskap som skrevs upp på tavlan under ”kvinnligt”) i trafiken än mig då? Är de mindre man än mig? Saknar de den där genetiska lilla bryggan som gör dem mer orädda i trafiken? Och vad gör det mig som är rätt oförsiktig i trafiken nu för tiden? Till en man?! Sist jag kollade var punanin där.

KAN det KANSKE vara så att killar generellt sätt kör mer bil? Leker med bilar? Uppmuntras att köra bil? Har kompisar som kör bil? En pappa som kör mer bil än ens mamma? Kört moped sen tidig ålder? KAN det KANSKE vara därför killars beteende i trafiken GENERELLT sett skiljer sig från tjejers?

Mmmm. KANSKE. *ringer trafikskolorna och kommer med förslag*.

33 kommentarer
 1. Josefine skriver: juli 28, 201311:16 e m

  Det där med körskolan är så tråkigt, tror nästan alla tjejer råkar ut för något sådant. När jag tog körkort för fem år sedan hade jag en annan körskolelärare än mina ordinarie på halkbanan. Vi skulle även öva omkörning på vägen dit och innan jag, och den andra tjejen i bilen (men inte innan killarna), skulle köra om kläckte han kommentarer som ”se så, var inte rädd för att gasa ordentligt nu så du verkligen kommer om”. En liten kommentar, men för mig var den riktigt gubbslemmig för det var så uppenbart att han trodde att jag inte kunde gasa endast pga att jag var kvinna.
  Det tråkigaste är att jag pratade med en yngre vän till familjen för ett par veckor sen, som håller på att ta körkort nu på samma körskola som jag, och hon har fått samma bild av den här mannen och detta redan innan hon har haft någon lektion med honom. Tydligen är det det ryktet han har; han har en erkänt dålig kvinnosyn. En kan ju hoppas att ryktet når körskolan och att de tar ett snack med honom men jag är tveksam till att han är typen som ändrar sig. En annan tjejkompis körde mycket med honom och tyckte det funkade bra, enligt henne var en bara ”tvungen att stå på sig lite och tuffa till sig” och ”inte låta honom trycka ner en”. Kan ju tycka att det inte är ngt en ska behöva tänka på under körlektioner kanske..

 2. Caroline skriver: juli 28, 201311:26 e m

  De biologiska faktorerna mellan män och kvinnor i det här fallet stavas testosteron, som kan leda till ökat aggressivt och kriminellt beteende. Givetvis har en väsentlig del att göra med att pojkar uppmuntras mer till att leka med bilar, men lite får du nog faktiskt ta och rucka på skygglapparna. Det FINNS ju faktiskt biologiska skillnader mellan män och kvinnor, hur mycket du än önskar att så inte var fallet.

  Svar: *ruckar på skygglapparna* självklart finns det ju biologiska skillnader :-) Nämnde jag inte punanin? Hormoner är också skillnad, ja. Så du tycker att det var rätt av körskolläraren att säga att det handlar om biologiska skillnader när kvinnor och män kör olika?

 3. Elin skriver: juli 28, 201311:33 e m

  Du är bäst Hanna!

 4. Petra skriver: juli 28, 201311:34 e m

  Alltså, du säger att trafikläraren sa att DET FINNS biologiska skillnader som visar sig i trafiken. Då reagerar jag mer på ditt uttalande ”det har inte med något biologiskt att göra”. Skulle du kunna vara lite öppen för att det kanske är en blandning mellan biologi och påverkan utifrån? Och att denna yttre påverkan måste ha sitt ursprung nånstans? Bara för att det finns många kvinnor som är mer riskbenägna än många män och skillnaderna är större inom än mellan könen så betyder det ju inte att det inte finns något samband med biologi.

  Svar: Trafikläraren syftade på att det är de biologiska skillnaderna som gör att kvinnor och män kör olika. Ta gärna fram en godkänd forskningsrapport från efter 1980 som visar att vår genetik avgör hur vi kör bil. På riktigt alltså, jag hittar ingen.

 5. Jennie skriver: juli 28, 201311:56 e m

  Jag går på gymnasiet, naturprogrammet (där folk ändå anses vara ganska bildade) och hör bög användas som skällsord var och varannan dag i skolan. Helt sjukt.
  Och jag var på riskettan i fredags, och dessa så kallade genetiska skillnader skrevs upp på whiteboarden. G a h h h h h hh!

 6. Andrea skriver: juli 29, 201312:01 f m

  Hade riskettan för några veckor sedan, blev fruktansvärt irriterad när han slängde ur sig det ena påståendet efter det andra, för att ”väcka diskussion”. Det finns andra sätt att diskutera ett ämne, utan att komma med sexistiska (och även en del rasistiska) påståenden.

 7. Emilia skriver: juli 29, 201312:04 f m

  Fast jag skulle säga att det hör ihop med genus och att fler män dör i trafiken tycker jag är helt naturligt. Flickor fostras till att vara lugna och försiktiga, när man sedan börjar köra bil kör man lugnt och försiktigt. Pojkar däremot fostras till att ta för sig och aggressivitet accepteras på ett helt annat sätt än för flickor, när män sedan börjar köra bil gör man det snabbt och hetsigt. Nu generaliserar jag naturligtvis.

 8. Caroline skriver: juli 29, 201312:24 f m

  Jag tycker absolut att det var rätt att ta upp den frågan med eleverna. Det du uppvisar i det här inlägget är en högst sekundär källa. En kompis som har sagt till dig att sådär sa minsann körskoleläraren och så tar du det som en absolut sanning. För egen del så kan det där lika gärna vara något som är helt plockat ur sin kontext, exempelvis att de biologiska skillnaderna endast var en del av de skillnader som diskuterades.

  På vilka sätt känner du dig hotad av att biologiska faktorer skulle kunna spela in i mäns och kvinnors olika beteenden? Det är ju ett faktum i djurvärlden att hanar och honor beter sig olika, så varför är det så himla konstigt att vi människor gör det? (Och nej, kör inte med ”vi är intelligenta varelser”-kortet, för biologin ändrar du inte på i första taget hur utvecklad hjärna du än har).

  Svar: Om du tar en titt på kommentarerna i detta inlägg, eller söker här i genuskategorin så ser du att fler än min ”sekundära källa” delar den här uppfattningen om riskettan.

  Under mina kurser i genusvetenskapen pratar vi om precis du skriver, honor och hanar i djurvärlden – och hur naturstudier och naturfilmer görs utifrån mänskligt beteende – det är ingen absolut sanning när lejonhanen kallas djungelns konung, honorna jagar osv.

  Jag är inte helt omöjlig inför att vissa biologiska skillnader finns mellan kvinnor och män och honor och hanar, men jag tycker att de skillnaderna får ta sån extrem stor plats i vårt samhälle idag, och framförallt värderas olika.

  I flera månader har du Caroline kommenterat min blogg och ställt dig kritisk till i princip allt jag skrivit. Det är ju bra att du orkar, en ska ju våga ifrågasätta.

  Men om du nu tror så hårt på de biologiska skillnaderna mellan män och kvinnor, honor och hanar har du ingenting att oro dig för, biologiska skillnader och ”naturen” är ju väldigt svårt att förändra.

  Kram!

 9. Y skriver: juli 29, 201312:33 f m

  Blir så arg på dessa saker. Just nu retar det mig mest detta med obligatorisk militärtjänstgöring i Finland. Bor själv i Finland och har just nu min andra hälft där. Men jag blir så irriterad, varför är det endast obligatoriskt för män? Är det inte lite gammalmodigt, att tänka att män är bättre på att försvara landet än vad kvinnor är? Hör kvinnan hemma i köket och mannen ut på fältet? Är jag som kvinna sämre för att jag har en fitta mellan benen? De få kvinnor som ändå i Finland tar värnplikt så får t.ex. kläder anpassade för män. Hela denna grej är så mansdominerad! Jag hatar det. Och för att inte tala om showerna de ordnar på soldathemmet med ”lättklädda damer” som underhållning för den ack så svåra militärundervisningen. Hej patriarkatet.

 10. Jenny skriver: juli 29, 201312:36 f m

  Hej Hanna, det lustiga är att du nämner detta med trafikverket för jag ”print screenade” nämligen en bild för ett tag sedan när jag satt och studerade körkortsteori – du vet det klassiska när man sitter framför datorn och klickar. Frågan jag valde var på måfå, och definitivt inte ensam bland dessa typer av frågor. Detta är 2013 och en seriös fråga från en instans som ska bevilja/neka mig ett körkort och det skrämmer mig.

  ”I vilken situation är risken för grupptryck störst”
  a) När fyra killar åker med en tjej
  b) När fyra killar åker med en kille
  c) När fyra tjejer åker med en tjej
  d) När fyra tjejer åker med en kille

  Utöver det betalade även jag pengar för en risketta som jag trodde skulle gälla faror i trafiken – inte för att kartlägga så kallade ”biologiska skillnader” mellan könen. Under lektionen jag var på ägnade vi en timme åt att skriva upp vad som var manligt och kvinnlig, precis som du beskriver. I min naivitet tänkte jag att min körskola var ovanligt inskränkt a la byhåla och stannat i utvecklingen för några år sedan men att du tar upp det här bevisar att jag hade fel. Det enda jag kunde tänka på, förutom att det var bull shit, var hur det på något vis skulle vara relevant för mitt sätt att köra bil senare? Hur de ens kunde motivera att ta upp detta på en risketta eller över huvudtaget. Ska jag varje gång jag möter en kille i trafiken bli rädd och tveka eftersom de är sådana våghalsar? Eller ska jag varje gång jag möter en tjej köra ut före eftersom jag ändå vet att hon är lite mesigare och tveksam? Alltså, jag förstår inte. Eftersom jag har uppkörning snart vill jag gärna veta det snart – all info vi fick har de ju sagt på körskolan att vi ska använda och jag står lite rådlös i detta.

 11. Bea skriver: juli 29, 20139:19 f m

  Alltså längsta komentaren, men så mycket frustration över detta!!! Tar mitt körkort just precis nu. Är det mest genuskonservativa och framförallt heteronormativa (och hjärndöda) jag gjort i hela mitt liv. Riskettan,det forsta läraren säger är att han vägrar använda ”hen” > resulterar i att jag använder hen under hela undervisningstimmarna ofc. När vi sedan ägnar 1 1/2 h åt att prata om hur vi tycker att män och kvinnor ”är”. Trots att det enda som det finns forskning på är män skadar sig mer i trafiken+lämnar större ekologiskt fotavtryck så kommer svaren: tjejer ser inte skillnad på höger och vänster, män är mer aggressiva, kvinnor pratar mer i telefon > att jag svarar varje gång: fast män pratar nog lika mycket i telefon…. eller det finns ingen forskning på det/ forskning visar att det är större individuella skillnader än mellan kön osv så svarar lärarare + bröliga killarna (3 st som skriker ut svaren jämt fast än ”alla ska delta”): ALLA HAR RÄTT TILL EN ÅSIKT, DETTA ÄR FAKTISKT VAD JAG HAR SETT OCH UPPLEVT DÄRFÖR ÄR DET SANT FÖR MIIIIIIIIG. & jag bara blir så tröttttt. Varför kan man bara inte diskutera vad som är fatligt beteende i trafiken: typ riskbenägenhet & överskatta sin förmåga för att sedan typ diskutera hur könsroller skapas och påverkar i sådan situationer.

  Heteronormativiteten kommer återkommande tillbaka (dels som innan då de dikotomiserar män och kvinnnor då) men också under halkbanan då citat: ”brudar ni vet nu i semestertider då gubben kör, var har ni handväskan? I Baggaget? Nä såklart inte, ni har ju hela ert liv där; telefon, läppstift sen vad gör ni med fötterna, vilar dem på instrumentbrädan- tänk om gubben gasar på?” & under riskettan: ”visst i boken står det att killar utsätter varandra för större grupptryck men tänk om han vill ragga på brudarnna där bak i bilen och stjlar ;D minst lika farligt”. Jag känner bara: :**(, 60 hp genusvetenskap = spelar ej någon roll här och *facepalm*. Pricken över I:t är när vi under riskettan pratar om droger & vår lärare säger att: t o m samhällets elit använder sig av droger (alltså de som studerar på universitetet) & t o m de som är så SMARTA fatta hur vanligt det är då. & jag bara orkar inte mer. Orkar inte ge mig in i en diskussion om klass och klassförakt också. Problemet med just kökort & att det får fortsätta är att jag vill j u bara bli klar & så fort jag blir klar tänker jag aldrig mer tänka stoppsträcka, dimljus eller bromsservo whatever. > att ingen bryr sig att ta tag i det och trafikverkets utbildningmaterial ligger och ruttnar under disktrasan år efter år men samtidigt som den lärs ut.

 12. den rabiata orakade rabiesfeministen Fanny skriver: juli 29, 201310:04 f m

  Det finns så många ord folk använder som är rasistiska/sexistiska etc helt utan eftertanke. Jag använde sjukt många sexistiska ord som helst, såsom typ ”hora”, ”fitta” etc, men har slutat med det helt nu och tycker bara att det låter förskräckligt när andra använder det. Men de flesta är så vana vid sådant språkbruk att de inte ens tänker på det.

 13. Matilda skriver: juli 29, 201310:11 f m

  på min risketta avslutades powerpointen med följande:
  Så vad har vi lärt oss av detta? – Kör som en kärring!
  Och föreläsaren skrockade ”höhöh ja detta rör upp feministernas känslor, men det är sant”

 14. Jennifer - intern i Indien skriver: juli 29, 201310:14 f m

  Sjukt intressant med avslutet i den här texten… Inväntar med spänning hurdan deras respons kommer vara ;)

 15. Lisa skriver: juli 29, 201310:46 f m

  Alltså det här med riskettan upprör mig så otroligt mycket. När jag läser kommentarerna här får jag intrycket av att de flesta utbildare för riskettan har som krav att beröra skillnader mellan män och kvinnors körbeteende, utan att de själva får någon som helst utbildning i ämnet, utan bara utgår från sina egna fördomar.

  När jag gick riskettan för två veckor sedan pratade vi också om skillnader mellan mäns och kvinnors beteende i trafiken, och tack och lov så lades fokus på VARFÖR män statistiskt är med om fler olyckor och är mer benägna att ta risker, och tack och lov löd förklaringen att killar LÄR SIG att ta risker, att vara busiga, att vara oförsiktiga och tuffa, medan tjejer lär sig precis motsatsen. Är glad att jag slapp *ta debatten* med nåt stolpskott som skyller ALLT på biologiska skillnader.

  För att män kör mer aggressivt på grund av testosteron köper jag inte över huvud taget. Då skulle en lika gärna kunna säga att kvinnor kör mer aggressivt p.g.a. PMS eller mensvärk eller whatever. Men vänta, nu kör ju inte kvinnor mer riskbenäget än män (generellt)… ? För vi har LÄRT OSS att inte göra det.

  Tack för ett bra inlägg Hanna.

 16. jenny skriver: juli 29, 201312:50 e m

  Hej Hanna! Jag håller på att övningköra. På handledarkursen snackade körskoleläraren något om att han hade en övning att övningköra runt ett kvarter så att man fick träna på att kolla överallt i alla speglar mm ,hitta dragläget & svänga ut på vägen i en korsning. Då hade han jämfört mellan sin son & dotter att dottern hade lärt sig att komma ihåg att göra alla saker som behövs på färre varv än sonen. Hans motivering var att killar är mycket ivrigare & mindre fokuserad än vad ”tjejer är”. Lite konstigt att han tar med sina barn som exempel i sin undervisning & verkligen tryckte på att killar var sämre bilförare än tjejer killar har tydligen högre självförtroende än tjejer, det visste jag inte! Den här körskoleläraren var ca 60+ & skulle gå i pension snart. Hoppas att det kommer en ny lärare som inte drar alla killar över en kam & tror att alla är fartgalningar. Det finns många killar som är fartgalningar men det finns många tjejer oxå. Alla är olika, vilket kön vi än har, vissa är mer lika än andra men ändå olika

 17. cecilia ilar skriver: juli 29, 20134:01 e m

  var med om EXAKT samma sak på min trafikskola och höll på att kräkas!!

 18. amanda skriver: juli 29, 20134:58 e m

  när jag gick på handledarutbildning, så berättade min körlärare att fler män dör i trafikolyckor än kvinnor, sen ställde han en fråga: ”Varför är det så?” han svarade själv också: ”För de kör som kärringar”
  äckelgubbe.

 19. Sara skriver: juli 29, 20135:06 e m

  Jag var på riskettan för ett par veckor sedan (här i sönsvall) och då kom det fram samma grej som du beskriver ovan. Vi fick även rådet att ”köra som en kärring”. Jag kunde givetvis inte hålla tyst utan ifrågasatte hur mitt kön påverkar mitt körande osv men han ville inte riktigt lyssna/ta till sig. Vart rätt osoft stämning men däää skiter en väl i. Har nyligen utbildat mig inom bl.a genus och intersektionalitet och känner väl ca varje dag hur jävla rätt val jag gjort. Finns mycket att jobba med här hemma i svallet!

 20. V skriver: juli 29, 20135:09 e m

  Tog körkort i våras och förvånas över att enligt dina kommentarer här så är det alltså en gemensam läroplan över hela Sveriges trafikskolor det här med att en måste tala om ”det manliga och kvinnliga körsättet”. Som Jenny skrev häruppe var det för mig också väldigt många sådana frågor om vilken könsgrupp som var farligast att åka med etc.
  Under riskettan skulle vi i grupp om två diskutera vad som var manligt och kvinnligt i trafiken och sedan säga detta till läraren och det skrevs upp på tavlan och sen skulle vi diskutera om det var positivt eller negativt, dessa egenskaper. Jag blev otroligt arg och när det kom till min grupps tur så förklarade jag att jag motsatte mig diskussionen och vägrade vara med i den då körsätt inte är förutbestämt från födseln utifrån kön. Min lärare blev otroligt nervös ( en kvinna i medelåldern som tidigare förklarat att hon ”kör som en man” ( vilket, som i de flesta grejer, gör en kvinna häftig och tuff, att hon vågar köra som en man och gasa på och inte som en mesig kvinna, usch fy skam vem vill vara kvinna??)) och hon bad om ursäkt och höll med mi, men lät ändå lektionen fortsätta på samma vis, så det är nog en läroplan de alla lär sig. Av fem timmar så var detta segment en timme. En timme av bullshit och hittepå. Vidrigt. Hatade att ta körkort ur genusperspektiv.

  Lång kommentar, men jag klarar bara inte av när en utbildning utgår från halvsanningar, särskilt inte för en sådan ung publik.

 21. Lina skriver: juli 29, 20135:27 e m

  Hej!
  Det där om riskettan är så sant! Blev så himla förbannad då jag satt där och denne medelålders man står och berättar att tjejer ALLTID är så himla försiktiga, blir rädda när motorn brummar, vågar inte dra hårt i växelspaken osv. Vi diskuterade ju såklart också skillnaden mellan pojkar och flickor i trafiken, men gick aldrig in på de biologiska skillnaderna, tack och lov. Det som däremot var deras avslutande bild för hela grejen, det som de antagligen ville att alla ungdomar skulle komma ihåg, var en bild med texten ” Rädda liv – Kör som en kärring”. Bra budskap till sextonåringar.

 22. Elle skriver: juli 29, 20137:10 e m

  Hej!
  Idag läste jag din blogg på riktigt för första gången, och älskar den! Så uppfriskande med vettiga och roliga feministiska bloggare! Fortsätt gärna så! Du gör ett viktigt jobb ! :)

 23. Sara skriver: juli 29, 20138:47 e m

  När jag läser folks kommentarer så undrar jag var det är för risketta jag har gått på.. Visst diskuterades lite ”manligt-kvinnligt”, men knappt mer än 2 minuter max. Och då enbart statistikgrejer, som stt fler män dör i trafiken osv. Vi pratade mer om droger, trötthet, och sånt.. :)

  Själv kör jag nog rätt så ”manligt”. Här är vi inte rädda för att gaaaasa på så gruset sprutar ;)

 24. 1337 skriver: juli 29, 201310:57 e m

  Jag gillar inte att bli kallad n00b :’(

 25. Emma skriver: juli 30, 20131:43 e m

  Jag håller i det stora hela med om det du skriver. Dock stör jag mig lite på att du fördummar trafikläraren på riskettan genom att framställa det som att hen inte kan tala ordentligt. Man kan nog vara både välartikulerad och ha de åsikterna.

  Svar: Jag försökte vara rolig, ledsen att det inte framgick.

 26. Hmm skriver: juli 30, 20134:15 e m

  @Carolina: Hur tänker du om det faktum att som art så är människan i sort sett det enda arten där det är kvinnan som pyntar sig för mannen. Nästa alla anda djur så är det hanen som pyntar sig för att imponerar på honorna. Säger det dig något om hur snedvridet det har blivit bland människor om du nu ska ha djurriket som förebild ;)

 27. Emma igen skriver: juli 30, 201310:42 e m

  Hanna: Ja jag förstår ju egentligen det! Sorry, jag var lite bitter innan. :)

 28. Amelia skriver: juli 31, 20131:23 f m

  Being gay is twice as manly as being straight.. Bokstavligen;)

 29. johanna skriver: juli 31, 201310:05 f m

  åh gud ja. inget gör mig mer frusterad än när människor beter sig som att det är fullständigt okej att använda ”jävla bögigt” för att sedan försvara sig med att de inte är homofober. urgh. har varit i den diskussionen pinsamt många gånger

 30. Caroline skriver: juli 31, 20133:36 e m

  Hmm: Nu pyntar sig förvisso mannen för kvinnan också i form av att han ska ha välansat skägg, kortklippt hår, vältränad kropp och lukta gott. Utöver det ska han också imponera på kvinnan genom att ha en fet plånbok, hålla upp dörren, bjuda på drinkar och betala för maten på restaurangen, så jag säger att du har fel där. För mig är det helt uppenbart att mannen ska imponera på kvinnan även hos människosläktet.

  Frågor på det?

 31. Ida skriver: augusti 1, 201310:17 f m

  Att det finns skillnader mellan män och kvinnors framfart i trafiken kan ju vara ett symptom på socialt konstruerade könsroller, dvs. att kvinnor generellt sett kör mer ”lugnt och försiktigt” eftersom det ligger i kvinnans så kallade ”natur”, medan män i enlighet med den manliga normen gasar på samt tar fler risker. Skillnaderna behöver ju alltså inte vara biologiska, men kan ändå anses existera vilket ger utslag i statistiken. Trafikläraren i sin tur reproducerar dessa könsroller. Insiktsfull kille där…

 32. karla skriver: augusti 9, 20136:26 e m

  Med svansen mellan benen minns jag när jag gjorde riskettan och vi diskuterade fördomar eller vad det var. Jag bidrog med att säga att män kör oansvarigt eller nåt liknande. Well said….. :-)

 33. Ida skriver: augusti 11, 201311:04 f m

  Jag sa till en körlärare förra veckan att jag tycker det är svårt att backa runt hörn. Han sa ”Ja men du är normal, tjejer har svårt för det !”.

Skriv en kommentar