Nä du Mannerström

08s28-faks-996

Ja hörrni, debatten om bilden ovan är i gång. På ena sidan med människor som reagerar på att bilden är sexistisk och på andra sidan människor som reagerar på människorna som säger att bilden är sexistisk.

Så vad är det då för en liten bild? Jo det är en klassisk kodad bild med fokus på det som anses viktigast på kvinnokroppen dvs. !!!!—> stjärt och bröst <—!!!! Hälften av kvinnorna på bilden är mest bara en röv, då det tydligt är den kroppsdelen som står i fokus (kockrockarna har ju dragits upp för den sakens skull). Och så en man, helt påklädd, med allvarlig min, tittandes in i kameran. I hans hand håller han i en purjolök(?) som han daskar i den andra handen. Det här är klassiska bildkoder och inte alls svåra att tyda: Kvinnokroppen ska du titta på, lockas av, kåtas upp av och kanske vilja daska en purjolök på, alternativt föra in den någonstans :-D

Kvinnorna är kroppar och utseende, medan mannen står för handling.

Som sagt, det är inget nytt utan bildkoder som används mycket och ofta. Det håller tv-kocken Leif Mannerström med om och säger följande till Aftonbladet:

1
Ja du, Mannerström. Kvinnor har tjänat mindre än män i alla tider, det är inget konstigt med det! N-ordet har sagts i alla tider, det är väl inget konstigt med det! Rasism har funnits i alla tider, det är inget konstigt med det! Människor har våldtagit varandra i alla tider, det är inget konstigt med det! Homosexualitet har alltid setts som en sjukdom, inget konstigt med det!

ELLER kan det KANSKE vara så, att bara för att ett fenomen har funnits i ”alla tider” så behöver inte detta rättfärdiga fenomenet i sig? KANSKE kan det snarare vara så att det tvärtom är ett kvitto på att det är hög tid att förändra fenomenet?

Mannerström fortsätter:

2

Ja du, Mannerström. Om det ändå bara handlade om en kvinna utan baddräkt. Dessa klassiska argument om att ”nakenhet är inte farligt” och ”kvinnokroppen är ju vacker” alltså.

Det har aldrig handlat om bilder på nakna kvinnor. Det handlar om HUR den nakna kvinnokroppen framställs och HUR den ”används”. I det här fallet är inte ens kvinnorna nakna, de skulle lika gärna kunna haft just baddräkter på sig. Det handlar om att kvinnorna står och svankar iklädd kläder som de flesta professionella kockar (kvinnor och män) inte skulle ha på sig i ett kök. Det handlar om att använda kvinnokroppen för att sälja. Kvinnorna på bilden är ditplacerade som passiva kuttersmycken. Något som Mannerström också bekräftar genom att konstatera att man aldrig skulle ”sätta upp bilder på fula kvinnor”. Men vackra kvinnor är okej menar han.

 

Och så undrar man varför våldtäktsanmälningarna ökar, varför våld mot kvinnor är såpass utbrett, varför kvinnor tjänar mindre. Självklart är inte bilden ovan ensam ansvarig för detta – men bilder som den bidrar absolut till att kvinnor ses som allmängods, som ett objekt fri att använda i alla syften och något att inte ta på riktigt lika stort allvar som män.

 

Att reagera på bilden ovan är aldrig att vara överkänslig (som för övrigt är ett klassiskt argument för att avfärda kvinnors reaktioner). Tvärtom är det en jävligt sund reaktion, en reaktion som bekräftar att du är analyserande, kan se sammanhang och tror på att saker och ting kan förändras. Några egenskaper som både Anders Vendel och Mannerström bör öva lite på.

98 kommentarer
 1. Sanna skriver: augusti 9, 20139:30 f m

  Bravo Hanna! Än en gång slår du huvudet på spiken, så rätt! :D

 2. Emelie skriver: augusti 9, 20139:36 f m

  Du är så bra!

 3. Caroline skriver: augusti 9, 20139:49 f m

  Vet en del saker jag skulle kunna göra med en purjolök mot Anders Vendel också.

 4. Elsa skriver: augusti 9, 20139:57 f m

  Bravo master! *applåderar med tårar i ögonen*

 5. Anna skriver: augusti 9, 20139:59 f m
 6. Rebecca skriver: augusti 9, 20139:59 f m

  Tack, Hanna, för att du orkar ta diskussionen varje gång. Du gör så himla mycket skillnad. <3

 7. Anna skriver: augusti 9, 201310:00 f m

  Tummen upp! Håller med !

 8. Sara skriver: augusti 9, 201310:04 f m

  Dom där herrarna skulle tvångsmatas med din text tills dom gråtande ber om förlåtelse.

 9. Paula skriver: augusti 9, 201310:05 f m

  Tack för att du satte ord på allt det jag kände när jag läste artikeln.

 10. Linnéa skriver: augusti 9, 201310:11 f m

  Du kanske kunde byta ut det till ”n-ordet”? Onödigt att använda rasistiskt språkbruk, även fast man gör det för att dissa dito.

  I övrigt, så bra skrivet!

 11. Emma skriver: augusti 9, 201310:26 f m

  Samtidigt som den här bilden får användas som reklam så går folk och hklar upp sig på hur ICAs reklam visar hur andra människor äter vad vi klassar som husdjur. Fattar inte hur människor är funtade!? Jag menar, hur kan folk tycka detta är okej men rasa över att se en reklamfilm som speglar verkligheten (på ett humoristiskt vis)…. Blir så matt…

 12. Jazzmalin-Jazza Lugnt skriver: augusti 9, 201310:45 f m

  Tack för det! :D

 13. Elsif skriver: augusti 9, 201310:47 f m

  Tack, Hanna-Pee för att du ännu en gång sätter ord på det en själv försöker uttrycka.

  Och neeeeeeeej, Mannerström, vad ledsen jag blir! Du har alltid varit min favoritgubbe…tills nu :’( Bara för att du känner att du blir omsprungen av tiden och att din generation ”inte förstår sig på” sånt där ”trams”, behöver du inte kasta ut dig vad som helst för att behålla din ”stolthet”. Kanske du borde tänka om och faktiskt LÄRA dig vad sexism betyder och innebär, och varför folk bryr sig.

 14. Annika skriver: augusti 9, 201310:55 f m

  ”jag tror inte att man skulle sätta upp bilder på fula kvinnor”? Jag kräks. Bekräftat, bara de som anses vackra är välkomna. Bra att veta..

 15. Michelle skriver: augusti 9, 201311:01 f m

  Blir så matt och tårögd men samtidigt SÅ STÄRKT av att läsa dina bra och smarta texter. Så jäkla bra du Hanna

 16. Minja skriver: augusti 9, 201311:20 f m

  Jag önskar att alla puckon skulle läsa din blogg.

 17. Luucy skriver: augusti 9, 201311:21 f m

  SÅ bra!!

 18. Amanda skriver: augusti 9, 201311:24 f m

  åååhh jag blir så upprörd. Mannerström alltså. Hävadade ju också för några veckor sen att det bara är ointellektuella som står i kö på Systembolaget. Alltså vart lever han? I vilken värld?

 19. Fanny skriver: augusti 9, 201311:28 f m

  Jättebra skrivet som alltid Hanna! Dessutom, en sak jag tänkte på, så snubblar ju en kvinna på bilden och tappar ut äpplena i korgen. Jag vet inte om det är en överanalys, men hon snubblar = klumpig = kvinnor kan inte jobba i kök?

 20. Denis skriver: augusti 9, 201311:35 f m

  Superbt! Man blir ju förbannad :/ Fortsätt kämpa! Det ska jag göra!

 21. Maja skriver: augusti 9, 201311:52 f m

  Alltså jag orkar inte med världen längre…

 22. så tröttsamt skriver: augusti 9, 201312:02 e m

  Hur svårt ska det vara.. Blirsåtröttpåtrångsyntamänniskor. Vet inte vart jag ska ta vägen. Är så JÄKLA tacksam att jag inte föddes en eller två eller tre generationer tidigare. Nu är vi i alla fall på väg i rätt riktning. Så klart mycket tack vare tjejer som tagit striden före oss. Hoppas att alla tjejer och förhoppningsvis majoriteten av de killar som är unga idag kommer uppfostra nästa generation till att tänka LITE längre.

 23. Karolina skriver: augusti 9, 201312:03 e m

  Du är så himla bra och gör skillnad, på riktigt. Tack för att du tar dig tid och ork att kämpa och inspirera! Heja Hanna!

 24. Mikael skriver: augusti 9, 201312:03 e m

  Precis så. Jävligt risig bild och jävligt risiga uttalanden av Mannerström. Hade tänkt skriva något liknande om et själv, men skönt att någon annan orkade – och gjorde det grymt!

 25. Alina skriver: augusti 9, 201312:05 e m

  WORD!!! Vad tusan är det med världen? Jag blir så jäkla förbannad!!!!

 26. anna skriver: augusti 9, 201312:15 e m

  Du är så jävla BÄST, Hanna!!!!
  Läste Mannerströms rövuttalande imorse och satte kaffet i halsen.
  ÅÅÅ vill att alla ba ska läsa blöggen din

 27. wigwag skriver: augusti 9, 201312:24 e m

  Hahaha.. Vilket äckligt jävla gubbslem! Nä du kändiskuken Mannerström. Du är inte större eller står över tidsandan. Feminism är på riktigt i den riktiga världen och har du inte fattat det än får det bli den svåra vägen för dig. Du har gjort bort dig och nu ska du suga feministkuk ditt AS!

  Svar: Fast du, Wigwag, är ju en näthatare som sprider hat på diverse feministiska bloggar? Försöker du nu med något slags nytt grepp där du låtsas vara feminist för att dra den i smutsen …? Synd att spilla energin på det istället för att försöka läsa vad som faktiskt står och ta till sig budskapet istället för att hela tiden slå ifrån.

  Kram

 28. Julia skriver: augusti 9, 201312:33 e m

  TACK, Hanna!

  Jag är så oändligt trött och så jävla förbannad på att det än idag ser ut som det gör, och att om man tar upp ämnet direkt blir avfärdad och i många fall fördummad.
  Jag är också förbanna över vardagssexismen som faktiskt finns överallt, hela tiden. Jag är trött på att höra ”skämt” om att alla tjejer är slampor, att ”det är ju så det är”, och att aldeles för många tycker det är helt okej att smälla till en på rumpan och tro sig ha rätten över ens kropp. Jag är också så äckligt trött på att många män tror att de kan säga vad de vill till en och tror att man på något sjukt sätt ”gillar det innerst inne” eller ”vill egentligen”. Det är inte jag eller eller någon annan kvinna någonsin som ska behöva dåligt och känna sig äcklad av såna här uttalanden och handlingar, därför måste något förändras jävligt snart.
  Så tack än en gång för att du är så grym och förklarar på ett bra och sakligt sätt utan att gå till atack och sjunka till många motdebattörers nivå. Feminism behövs, vilket bevisas gång på gång.

  Jag tror fan jag avgudar dig hääänna, STOR kram till dig

 29. Sofia skriver: augusti 9, 201312:34 e m

  TACK!! Du anar inte hur mycket det betyder att gå in på din blogg och läsa alla klokheter. <3

 30. Matilda skriver: augusti 9, 201312:56 e m

  Jag läste Mannerströms uttalande och tänkte: Det där kommer Hanna reagera på, det där kommer Hanna skriva om. Du inspirerar mig. Du är bäst.

 31. Lise skriver: augusti 9, 20131:06 e m

  Du är så jävla bra som vanligt!

  Vill tipsa om den här kuliga bilden jag hittade i gruppen ”Varför apor aldrig bär rosa klänning” på fb (för det är ju som vi alla vet skönt med humor också) http://e-lucassi.blogspot.se/2013/08/oppet-brev-till-anders-vendel.html

 32. Johanna skriver: augusti 9, 20131:18 e m

  APPLÅDERAR!!! Du är så BRA Hanna! <3

 33. Catharina skriver: augusti 9, 20131:22 e m

  SÅ bra skrivet, Hanna!! Varenda ord du skriver…så rätt!

 34. Nina skriver: augusti 9, 20131:23 e m

  Jag vill också tacka för det här inlägget, du skriver träffande och jag blir otroligt upprörd. Sprider genast detta vidare på alla sätt och vis!

 35. Y skriver: augusti 9, 20131:26 e m

  Tack Hanna, håller med dig till 100%. Jag är så himla trött på att alltid bli dumförklarad när jag reagerar på dessa saker, och jag är så trött på att alltid se liknande saker vart jag än går, hela tiden.
  Vardagssexismen finns överallt. Blir så trött på att folk ska säga att ”du överreagerar” ”vi kan inte göra någonting åt det där, det har funnit i alla tider” eller ”det där är väl inget att bli upprörd över, samma sak händer ju för män”. Men det ÄR inte samma sak för kvinnor och män, det ÄR mycket oftare som kvinnors kroppar sexualiseras och utnyttjas och det MÅSTE finnas någonting vi kan göra åt det. Det går inte bara att blunda och titta åt andra hållet, vi måste reagera! Och så går man in på din blogg och ser att man inte är dum i huvudet eller överkänslig. TACK Hanna, TACK för att du finns. Du får verkligen vardagen att bli lättare och man blir så peppad av inlägg som dessa.

 36. Jenny skriver: augusti 9, 20132:44 e m

  HALLELUJA!!!

  Huvudet på spiken, som alltid!

 37. Alex skriver: augusti 9, 20133:19 e m

  Håller med dig också Hanapee. Du kämpar för rätt sak!
  Förstår din frustration men det blir ju pannkaka av hela artikeln och ämnet när det är Mannerström och – den här? – ”Vendel” du försöker hänga ut!

  Varför dyker du inte djupare ner i samhällsproblemet och hänger ut glamour-modellerna som ställt upp på skiten för? Eller går direkt på ämnet ‘VAD PENGAR GÖR MED MÄNNISKOR’. ?!

  Du kränker ju samtidigt dessa modeller som kanske är supernöjda med sitt jobb – men jag gissar att det är ”de vet inte bättre själva”-mentaliteten på den punkten eller?…

  Det är sant – att både kvinnor och män har vikt ut sig sedan urminnes tider.
  Pga att det är Pengar / Uppmärksamhet / Ära /… – som styr! Men att jämföra det med våldtäkt, ”neger”, rasism, homosexualitet, … är ju bara ruttet!
  Speciellt våldtäkt som i särklass är det mest omänskliga någon kan göra mot en annan och dessutom ett grovt BROTT!!!

  Annars bra skrivet Hannapee!

 38. Sofia skriver: augusti 9, 20133:47 e m

  Klockrent inlägg!

 39. wigwag skriver: augusti 9, 20134:16 e m

  Såg nu när jag googla runt lite att Mannerström tydligen inte sett bilden innan han uttala sig vilket delvis kan ursäkta lite grann. Han talar ju också om ”halvnakna kvinnor” vilket också tyder på att han inte förstått bildens sexisitiska porrkaraktär. Jag anser att bilden är olaglig och att Vendel med företag ska stämmas på skadestånd för brott mot marknadsföringslagen. Hallå konsumentOmbudsman eller annan lämplig myndighetsperson. Vakna!

 40. Linnéa skriver: augusti 9, 20134:40 e m

  Hanna! Det är så ordentligt jävla befriande att få läsa dessa inlägg. Är så fruktansvärt trött på att bli bemött med att ”en liten bild” egentligen inte har något med könsmakten att göra. NÄHÄ SÅ ATT KVINNOR STÄNDIGT PORTÄTTERAS SOM SEXOBJEKT ÄR EN REN TILLFÄLLIGHET?!? Känns så tröttsamt att behöva förklara hur könsmakten är så närvarande… Men du är helt fantastiskt och dina inlägg är kanon! Dem ger lite mer tålamod till att faktiskt ta debatten. Kram!

 41. Jennie skriver: augusti 9, 20134:50 e m

  Hanna: Jag har precis hittat din blogg via en person på menskopp.se klyftig nog att tipsa om dig. Hade ingen aning om vad som väntade men OJ vad positivt överraskad jag blev av det här första inlägget jag läser av dig. Tack för att du står upp och kämpar!

  Och Alex – jag tror nog inte hon jämförde kvinnors utvik med våldtäkt. Hon jämförde mäns sätt att visa upp kvinnor på, med våldtäkt. Att båda grejerna har funnits i evigheter och borde den ena grejen rättfärdigas just på grund av det så borde det gälla den andra grejen också. (Men naturligtvis ska inte någon av dem rättfärdigas för att de funnits i evigheter.)

 42. Isabel skriver: augusti 9, 20135:07 e m

  WORD Hanna!

 43. Annie skriver: augusti 9, 20135:20 e m

  Du är ju bara bäst alltså!!!

 44. ”Snart anses allt sexistiskt” alltså kära nån – detta ÄR sexism när den är som värst. Alldeles alldeles fasansfullt och skitäckligt faktiskt. Och det handlar som du skriver inte enbart om vad de har på sig, utan att hela bilden, poserna, helheten skriker SEXIIISM och ”skitdålig porr”.

  Jag har för övrigt också alltid tyckt Leif är så gullig. Borde väl fan kunnat lista ut han är sexist. Så klart.

 45. Rebecka skriver: augusti 9, 20135:58 e m

  Så himla bra inlägg, bra att du klart o tydligt redogör för problemen, du är så klok o duktigt hanna!:-D

 46. Emmy skriver: augusti 9, 20136:25 e m

  Du er så JÆVLA flink, og klok. Bra jobba.

 47. Sofia skriver: augusti 9, 20136:27 e m

  Fy fan vad du är bra!

 48. Mli skriver: augusti 9, 20136:40 e m

  Tack Hanna för att du än en gång satt ord på mina (och många andras) tankar som jag inte själv kunnat uttrycka. Du gör skillnad och du är fantastisk.

 49. Mli skriver: augusti 9, 20136:40 e m

  Synd på Leif Mannerström för övrigt, alltid gillat honom. Tills nu.

 50. Frida in Thailand skriver: augusti 9, 20136:53 e m

  BRA SKRIVET!

 51. Maria skriver: augusti 9, 20136:55 e m

  Fantastiskt, fantastiskt bra skrivet. Klockrent rakt igenom och så Viktigt.

 52. Sofie skriver: augusti 9, 20137:16 e m

  Du är bäst!

 53. A skriver: augusti 9, 20137:47 e m

  What she said!

 54. Milena skriver: augusti 9, 20138:21 e m

  Alltså Sverige 2013? En blir så trött. Men bra skrivet!

 55. s skriver: augusti 9, 20138:31 e m

  Tack för detta inlägg! Jag försökte tidigare idag ha en diskussion med en kvinnlig kollega som inte alls kunde se hur detta var sexism och sa att kvinnorna minsann gått med på detta själv osvosv, utan att förstå vad jag sa om strukturer och kvinnor som objekt och mannen som subjekt. Hon sa dessutom att alla de största kockarna var män, så därför skulle bilden vara okej (?!). Enligt henne så försökte vi feminister alltid hitta något att klaga på och förstorar upp allting. Jag blev så trött och överkörd av ickeargument att jag inte ens orkade säga emot mer utan bara bytte ämne…… Så verkligen, tack! Det känns skönt att veta att man inte är ensam (och lite ännu mer fantastiskt att min underbara killkompis blev lika arg som jag blev när han läste kommentarerna på aftonbladet och hörde om min kollegas resonemang).

 56. Johanna skriver: augusti 9, 20138:43 e m

  Du är så jävla smart!!!

 57. Emilia skriver: augusti 9, 20139:08 e m

  Jag vill inte störa dig med vidriga saker mitt i Way Out West men du måste läsa denna artikeln, http://www.lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2013/08/Tva-miljoner-valdtagna-i-krigets-Kongo/#.UgNwKp8Ugh0.facebook. Det är så fruktansvärt att hjärnan bara vill stänga av.

 58. Ellie skriver: augusti 9, 20139:28 e m

  Det sista stycket är SÅ himla viktigt! Sambandet mellan objektifiering och värre handlingar är, enligt mig, den viktigaste anledningen till att uppmärksamma sexism. Stående ovationer till dig!

 59. mb skriver: augusti 9, 201310:43 e m

  Tycker om dig och respekterar dig väldigt mycket, så satte i halsen när jag såg att du använde n-ordet. Även när man citerar borde man undvika att använda det ordet, iallafall som vit. Menar inte att jag förlorade respekten för dig, för alla gör misstag, menar inte så – blev bara chockad. Och ännu mer chockad över att bara EN person på 57 kommentarer reagerade på att ordet fanns med i sin ocensurerade form.
  Hoppas du förstår vad jag menar och censurerar ordet i framtiden. I övrigt: bra inlägg! Helt sjukt att han själv inte fattar vad det är han säger. Liksom när han pratar om att det är vackert med nakna kvinnor om de är vackra – just precis, om de lever upp till hans och andra mäns förväntningar – annars inte. Usch.

 60. bernard skriver: augusti 9, 201311:16 e m

  Om det finns tjejer som ställer på sådana bilder nästan oavsett anledning , då är det tjejerna som är problemmet i minst lika hög grad som de som visar bilderna !

 61. Annika skriver: augusti 9, 201311:19 e m

  Jag avundas hur väl du kan formulera dig. Jag försöker just skriva ett inlägg om varför det är stötande med kommentarer som ”har du mens eller?” och det var inte det lättaste. Jag beundrar helt enkelt ditt sätt att skriva! Heja till favoritbloggen!

 62. Hanna skriver: augusti 9, 201311:41 e m

  Bra skrivet!

 63. Cattis skriver: augusti 9, 201311:51 e m

  Åhhhh….får en liten hjärtinfarkt! Tack för ett outstanding inlägg. Jag blir verkligen ledsen in i själen när jag läser vad han har sagt! Ett av problemen är att alla dumskallar får vatten på sin kvarn eftersom en KÄNDIS faktiskt höll med om vad de brukar säga. Fy fasen vad dåligt av honom…..tänkt att till och med han visar sig vara ett litet kräk!!!!

 64. Elsa skriver: augusti 10, 201312:05 f m

  Jättebra skrivet Hanna. Hela grejen är absurb, varför upphör man aldrig att förvånas?

 65. Emma-Alla goda ting skriver: augusti 10, 201312:36 f m

  HÄRLIGT HANNA!!! Där satt den! Blir lite förvånad över Mannerströms kommentarer dock…

 66. Rebecca skriver: augusti 10, 20132:39 f m

  Hej Hanna! Jag känner frustrerad av att försöka få tex min pojkvän och andra män i min omgivning att förstå mig och mina feministiska åsikter. Känns som allt alltid får ett hugg tillbaka. Försöker förklara mina synpunkter och diskutera varför tror DU/NI att det är så här, borde det inte vara såhär osv. Men det jag alltid får kastat i ansiktet är ”om ni kvinnor nu vill bli behandlade lika, varför gör ni musikvideos, låtar och liknande där ni konstant använder er kropp/låttexter på ett sexuellt sätt? Om ni nu vill ha respekt varför gör ni porr och blir förtryckta av män?” Och jag försöker förklara att alla kvinnor såklart ser inte problemet i skillnaderna mellan män och kvinnor, de ser inte vilken kvinnosyn som skapas av detta. Många kvinnor ser inte att världen är inte jämställd och jag vet inte hur jag ska försöka få fram ett riktigt bra och vettigt svar på detta. Varför kvinnor ofta referar till sin kropp i media genom olika sexuella inslag. Vad ska jag svara när dom säger så?

 67. Elin skriver: augusti 10, 20139:32 f m

  Jag FATTAR inte hur fotograf, ad, vd, you name it kan ha okejat den här bilden??!? Kan inte nån nånstans i ledet sagt ”amen kompisar, är det verkligen helt bra att ha en bild på fyra rövar och en man med en PURJOLÖK” (liksom hallå???)
  Känns så himla självklart att det såna här bilder är dumma i huvudet, men så är det uppenbarligen inte så för så väldigt många… Man blir ju trött :(((

 68. Daniela skriver: augusti 10, 201310:06 f m

  Ååh, så härligt att läsa igenom kommentarerna och se att det faktiskt finns en hel del vettiga människor i denna galna värld! Och master, finner inga ord… Jättebra skrivet!!!!

 69. Soph skriver: augusti 10, 201310:34 f m

  Fy vad bra du är Hanna. Du sätter ord på mina tankar.

 70. KK skriver: augusti 10, 201310:52 f m

  Har Mannerström fullkomligt tappat hjärnan?? Det ser ut som nån annons för ett dåligt strippställe ipå strippen i Vegas. Han måste ha världens sämsta reklambyrå som tänkt ut den där otroligt sexistiska och fullkomliga irrelevanta bilden för all restaurangverksamhet. Skärpning!

 71. KK skriver: augusti 10, 201310:56 f m

  …okej det var inte Mannerströms reklam, men väl hans kommentarer som var ogenomtänkta. Skärpning hur som helst. Mycket bra och välformulerat inlägg som vanligt Hanna.

 72. Paulina skriver: augusti 10, 201311:10 f m

  Hear, hear!

 73. Simon skriver: augusti 10, 201311:50 f m

  Av er debatt vinner han mer än ni någonsin kan ana. Tror ni helt ärligt att man marknadsför med ett sådant koncept utan att tro att någon sätter sig emot det? Spelar ingen roll om vi tycker att han är en idiot, för han är en smart idiot och detta är precis vad han ville åstadkomma med konceptet. Även om vore blind skulle man kunna se att det är sexistiskt koncept och bara för o sälja, o de trasiga är att samhällets åsikt om detta är så splittrat och många skulle man vilja kalla hycklare. Så de enda man kommer uppnå är första största rubrik på aftonbladet.se i en vecka, sedan tystas det ner. Säger inte att man ska ignorera det men man behöver hitta ett annorlunda sätt att ta itu med det.

 74. Namn skriver: augusti 10, 201312:22 e m

  Bra skrivet! Vendel verkar fö vara en riktig mansgris. Strax efter skilsmässan började han träffa en tjej i nära ålder med hans dotter, dvs strax över 18..

 75. I skriver: augusti 10, 201312:27 e m

  Hej Bernard och alla andra dom skyller på kvinnorna och att det är problemet. Har ej tid att förklara detta ingående just nu. Nån annan får gärna fylla i. Men ja, det såklart dåligt att de ställer upp. Men om man tänker liiite längre än så: VARFÖR ställer de upp? Har det med samhällsbilden att göra? Kan det vara så att dessa tjejer liksom miljontals andra inpräntande med att fördelaktigt att medverka halvnaken i en reklam? Att det är okej att se på sin kropp som ett objekt. Det värsta är att sånna som Mannerström och liknande sexistiska as återigen spär på detta sjuka sätt att se på kvinnokroppen. Hade det varit lika ‘naturligt’ att en man hade gjort det? Lika självklart? Fundera. Reflektera. Det jag tror de flesta här vill uppmärksamma är att samhället hela tiden upprätthåller denna stereotypa bild och ser denna typ av sexistisk reklam som något naturligt.

  Ursäkta röran, hoppas någon kan förklara lite tydligare

 76. Therese skriver: augusti 10, 201312:53 e m

  Det kommer alltid finnas tjejer/kvinnor som ställer upp på såna här bilder. Varför?!
  Hade det inte varit det, så hade ordet ”sexistiskt” aldrig funnits…
  Så länge tjejerna ställer upp så kommer bråket pågå. Alltså så länge vi lever…

 77. wigwag skriver: augusti 10, 20131:39 e m

  Hej I. Frågan om orsakerna till att tjejerna ”ställer opp” är sekundära för problemformuleringen och kontraproduktiv då den tar fokus från pudelns kärna, det primära som är varför Vendel väljer att marknadsföra sig med sexistisk reklam. Hans val. Hans beslut. Är han dum i huvet och inte fattar bättre? Fattar han men tycker det är helt ok? Är det för att det är win/win iom garanterad uppmärksamhet? Är det för att tjejerna tvingat honom? Oavsett vilket så lägger man såklart fokus på den som bär ansvar för det föremål man vill kritisera.

  Vendel tycker säkert det är en win/win situation, min analys, och då är det upp till alla oss som vill kalla sig feminister att göra det lite losigare för honom. Att anmäla till reklamombudsmannen är ett minimum och jag utgår från att det redan gjorts. Men han kan inte utkräva skadestånd och marknadsföringslagen är tydligen inte tillämplig så då måste nån annan lag hittas som han bryter mot. Om ingen sådan lag finns och branschen rycker på axlarna, ungefär som Mannerström gjort, så är dom demokratiska möjligheterna uttömda. I detta läge legitimeras odemokratiska aktioner typ sådant som femen sysslar med. Allt i syfte att få idioter som pissar på sig att inte tycka det är varmt och skönt utan snabbt börja känna obehag och att det svider lite.

  För att också svara på din fråga så tjäna väl tjejerna pengar på nåt dom kände att dom kunde ställa opp på vilket vilket jag tycker dom gjorde helt rätt i. Vi är alla egoister och ser till vårt eget bästa i första hand. Åtminstone är det inget beteende som ligger på feminismens agenda att kritisera om det inte ur en samhällskontext får normativa konsekvenser som tex Vendels agerande har.

 78. Natalie skriver: augusti 10, 20133:03 e m

  Therese:
  Det skulle det visst. Sexism kan ta sig väldigt olika former och har funnits sen långt innan såna här bilder började förekomma i media. Och menar du att hela skulden för detta ligger hos tjejerna? Enskilda individer som kanske är i behov av pengar. Det är ju folk som sitter på pengarna = makten att bestämma hur den här reklamen ska se ut som borde ha tänkt steget längre. Då kan man tänka sig att de borde ha resonerat som så att jaa, kanske ska vi fokusera på MATEN eftersom det är en restaurang? Nej. Ta hit några blonda, storbystade tjejer och klä av dom och ställ dom i förudmjukande poser. Dom får puta med läpparna, svanka i stringkorsett(?) och visa brösten. Det blir bra.

 79. C skriver: augusti 10, 20133:19 e m

  Helt otroligt bra skrivet, håller med dig på alla punkter Hanna!

 80. Ellie skriver: augusti 10, 20134:58 e m

  Håller med dig till 100% master!!!

 81. Petra skriver: augusti 10, 201311:51 e m

  Man marknadsför på ett sätt som fungerar, som lockar folk. Om ingen uppmärksammade detta så skulle det försvinna, så genom att bara bli förbannad på såna här bilder tror jag att man angriper eventuella samhällsproblem från fel håll liksom.
  Och en sån här sågning tror jag kan ha lite motsatt effekt. Den här bilden har ju fått otroligt mycket uppmärksamhet nu pga alla diskussioner om sexism, och det är negativt, visst, men säkert också mycket positivt för dem. Sånt här dissar jag hellre genom att ignorera, alternativt skratta bort det som en oseriös restaurang eller säga ”jaså du har köket fyllt med halvnakna kvinnor, hur är maten då?” eller nåt som kan jämföras med att typ fråga SD vad de vill göra åt koldioxidutsläppen..

 82. nathalie skriver: augusti 11, 201312:32 f m

  Du är så klok att jag blir rörd. Tack för att du är du!

 83. Lina skriver: augusti 11, 20132:11 e m

  Tack för ett fantastiskt bra inlägg! Du sätter ord på mina tankar!

 84. Cecilia skriver: augusti 11, 20132:21 e m

  Heja, heja!! Tack för ett superbra inlägg!! Det är så viktigt att man säger till och att man säger ”nej, det är inte okej!”… förstår inte att det ens går att fota en bild på det sättet och sen försöka försvara sig med att det inte är sexistisk!! Du är så bra Hanna!! Kör på! Jag är med dig!

 85. L skriver: augusti 11, 20133:47 e m

  Du är så bra. Tack.

 86. Johanna skriver: augusti 11, 20134:51 e m

  Du säger allt så bra och lyckas alltid formulera vad vi andra känner men inte riktigt kan förklara. Tack för att du orkar och vill kämpa!

 87. Ella skriver: augusti 11, 20139:24 e m

  Tack Hanna för att du existerar! Du är min förebild!

 88. Saga skriver: augusti 12, 201311:14 f m

  Fan, hur kan de ge Manneström mediautrymme i denna fråga? hur kan de inte intervjua en feminist uteslutande eller iaf en feminst också?

 89. Moa skriver: augusti 12, 20131:26 e m

  Så bra skrivet Hanna!

 90. Aida skriver: augusti 12, 20134:32 e m

  DU ÄR BÄST, så klok och smart!

 91. Malin skriver: augusti 12, 20139:34 e m

  Bra skrivet, återigen! Jag kan liksom inte förstå hur man inte kan reagera på den här bilden? :S

 92. erika larsson skriver: augusti 12, 201311:31 e m

  hej master! jag är en snubba på femton år och vill bara säga hur otroligt mycket din blogg har hjälpt mig, och vill tacka för att du stått upp genom all skit som kastas. du är min stora förebild och allt du skriver gör så att så mycket klarnar för mig. jag förstår att du bara är människa och att det är väldigt jobbigt med allt hat och så vidare i det personliga. jag ville bara säga att varken du väljer att blogga som dagbok eller i genus+antirasism osv så har du gjort skillnad. kram och ta hand om dig / förevigt din

 93. Pedram den coola skriver: augusti 21, 201312:26 f m

  Jag hoppas ni alla inser att detta är ett PR-trick och att ni just nu stödjer reklamkampanjen. Feminism i all ära men jag tycker detta är rätt komiskt, det är ju trots allt medveten och (förhoppningsvis) högst parodierad sexism.

  Svar: Men guuud vad intelligent du är som kan SE IGENOM detta smakfulla *pr-trick*.

 94. Stella skriver: augusti 28, 201312:42 e m

  Fy fan vad du är bra Hanna!

 95. Bokrea Here i Come | dunkrok skriver: februari 25, 20149:00 f m

  [...] jag inte finner någon riktigt bra kokbok om fisk. Mannerströms bok om skaldjur blir det INTE. Mannerströms uttalande om sexism inom restaurangbranschen gillar jag [...]

 96. keeperscosplay.us skriver: september 2, 201810:48 e m

  It’s amazing designed for me to have a website, which is beneficial for my knowledge.
  thanks admin

 97. mackage canada skriver: november 20, 20181:49 f m

  Nä du Mannerström | HanaPee
  mackage canada http://www.cscst.ca/index_htm_files/mackage.htm

 98. promokodOa skriver: januari 25, 20196:02 e m

  Какое абстрактное мышление
  Тема рульная, Шекспир наверное …….

  _________________________________________________________________________
  http://www.orion-project.ru/communication/forum/user/8386/
  http://xn—-7sbb8aildd5ck.xn--p1ai/forum/user/44589/
  http://pokrovdok.ru/about/forum/user/10698/

Skriv en kommentar