Svarstund nr 1.

Therese: Nu vet inte jag hur mycket du har pysslat med reklaminlägg/sponsring osv, men jag undrar vilken den sämsta ”dealen” du har gjort är. Tänker mig liksom för några år sedan innan bloggare visste sitt eget värde. Typ: ”Skriv ett inlägg om vår produkt så får du ett paket tuggummi.” eller om du i alla fall har fått några sådana erbjudanden? PuSs OcH kRaM

Haha vilken jävulskt bra fråga! När jag bloggade på ”Katrins Goodiebag” (Katrin Zytomierskas fd. sajt) fick jag betalt i goodiebags som innehöll typ schampon, hårvax, lotion, klockor i plast…… osv. Inte en skitbra deal kanske nej.

Anna: Hej! Använder du hen och en när du pratar till vardags också, eller mest när du skriver? Jag tycker att det är ”enklare” att få in det när jag skriver, förmodligen för att det är så fruktansvärt inarbetat hur man talar (vilket också gör språket så viktigt när det gäller attitydförändringar!), men har börjat använda åtminstone hen allt oftare även i tal. Hur är det för dig? Kramiz

Hej Anna! Tycker också det är lättre i skrift men använder en del till vardags också. Typ om jag pratar om djur… vilket händer. Eller när en man satt i en bar för nån dag sen och jag frågade om jag kunde låna stolen bredvid och han sa ”ja, men jag väntar på sällskap” då sa jag ”bra, då lånar jag den till hen kommer”. SCORE!!!!!!

 

Alexandra: Hur bemöter man människor som vägrar identifiera sig som feminister? Som tror att alla feminister är extremister och vill ha mer makt än män? Som har missförstått ordet totalt? Är det viktigt att få folk att förstå ordets innebörd eller är det ok så länge de är för jämställdhet? Mvh feminist som gråter av frustration

Jag kan tycka att det är störigt att det i diskussioner om t.ex. slutshaming eller annan feministisk fråga ofta börjar handla huruvida en kallar sig feminist eller inte. Då hamnar ju diskussionen någon helt annanstans. Samtidigt så tycker jag att personer som är ”för jämställdhet” egentligen inte förstår vad jämställdhet innebär om de inte ser att vi idag lever i en könsmaktsordning/patriarkat/manskultur. Och om en förstår att vi lever i en könsmaktsordning och vill förändra detta så är en ju per automatik feminist.

 

Sara: Hej Hanna! Kul att du börjar komma tillbaka till oss lite mer. 

Du skriver mycket om genusvetenskap som du pluggat innan, feminisms och specifika orättvisor mellan män och kvinnor (så som i inlägget innan), vilket jag för övrigt tycker är välskrivna och alltid intressanta. Men om man läser kring till skillnaderna mellan vad män och kvinnor tjänar, våldtäkts statistik eller kvinnohat så tycker i alla fall jag att det är lätt att komma på mig tycka illa om det män som finns i min omgivning. Hur separerar du på det två? Blir du ibland less på Anton när du tänker på sexualbrott eller manskulturen?

Tack min vän! Jo, det är klart att jag kan bli less på Anton och andra män i min omgivning när jag tänker på vilka privilegier de har men på eget bevåg inte pratar om lika mycket som jag tycker att de bör. På samma sätt kan jag bli less på mig själv när jag känner min insnöad på mitt vita synsätt på världen och hur jag ibland utgår från min medelklassbakgrund osv. Om ”målet” är att alla människor ska få såpass värdiga och rättvisa liv som möjligt är ju en otrolig viktig ingrediens i den kampen att kunna förstå sin egen del i orättvisorna.

 

Mella: Jag orkar inte läsa de andras frågor så jag ber om ursäkt för eventuell upprepning.
1. Hur länge ska du jobba med ”För det vidare” och vad planerar du att göra sen?
2. Kommer du och Martin att göra fler podcasts?
Tack för världens bästa och viktigaste blogg!

1. December. Planen sedan är lite oklar, men jag har en del saker i ”pipen” (ok spydde nu). Vet att jag vill skriva mer. Och bli bättre på engelska. Och bo utomlands ett tag.

2. I dagsläget, nej. Det har skurit sig lite mellan oss. Vill inte prata mer om det.

Hahahahah nej. Älskar Martin. Vi får se! Så jobbigt att KLIPPA podden. Plus att jag värnar mer om min ”integritet” nu för tiden (ok spydde igen).

 

Malin: Är inne i tankar på universitet och hur jag ska göra för att komma in på min drömutbildning osv osv. Så jag undrar kort och gott hur du kom in på universitet? Räckte dina betyg till eller skrev du högskoleprovet? Love u 4ever, master

Mina betyg räckte. På högskoleprovet har jag 0,0 i poäng.

…Kanske ska tillägga att jag började grina och gick hem efter första delen.

 

Sara: Hej Hanna! Jag är från Stockholm men är oerhört trött på stressen och miljön i stan, så jag funderar på att börja plugga i Sundsvall eftersom att jag har hört gott om programmet jag vill läsa där. Kan du rekommendera att flytta dit?

Stor kram!

Hej Sara! Största anledningen till varför jag älskar Sundsvall är ju för att min familj bor där. Plus att jag har tillgång till bil, kan stan utantill, känner mig trygg, får bo mitt på landet nära naturen och få va en av de coolare i stan….

Som studentstad är Sundsvall inte jätteparty och händelserik, men väldigt mysigt! Och väldigt lite stress. Det finns massa fina badplatser och naturupplevelser bara ngn kilometer utanför stenstan osv. De senaste åren har det även dykt upp en del bra restauranger och barer som du kan hänga på i stan! Jag tror att helt enkelt att det (som med typ allt annat) blir lite vad man gör det till. Men fika på norra berget och åka slalom på södra berget eller sidjön är ju att rekommendera.

 

Sofie: Vad ska en göra om en vill engagera sig mer i feministiska frågor?
Liksom mer än bara hålla på och länka och dela webbsidor och (dina) blogginlägg fram och tillbaka?
Vad är bäst? Vad är enklast? Vad rekommenderar du? Gärna i punktform.
Du är grym! Pöss!

1. Läs på. Läs böcker som Under det rosa täcket av Nina Björk. Boken Kvinnopolitiska nyckeltexter samlar massa feministiska texter från 1800-talet och framåt. Flickan och Skulden, för att förstå våldtäktskulturen vi lever i. F-ordet har också samlat massa intressanta och nyare texter om feminism. Hatet av Maria Sveland ger dig större förståelse för kvinnohatet och motreaktionerna mot feminsmen. Genom att läsa på om feminism får du *kött på benen* och också svar på frågor där du tvivlar eller inte förstår fullt ut. De kunskaperna ger dig också otroligt bra grund när du argumenterar kring dina åsikter, vilket du som feminist ofta behöver göra.

2. Skriv själv. Hur tänker du? Vad upprör dig? Ett bra sätt är att själv försöka formulera sina upplevelser och tankar kring ämnen och sedan skriva ner dem. Skicka in till lokaltidningen eller starta en blogg. Diskutera med vänner och familj.

3. Gå med i en organisation. Unga feminister är en organisation som finns lite hör och var i Sverige, om de inte finns i din stad – starta det! Ta kontakt med organisationen och ordna möten. Kontakta lokaltidningen och berätta vad du tänker göra, sök efter andra feminister i din stad genom fb eller bekanta. Även Feministiskt Intiativ har möten för medlemmar (kostar minst 50kr att bli medlem).

4. Starta ”digital grupp”. En behöver ju inte heller gå vägen från en stor organisation, starta en mindre grupp på facebook där ni diskuterar aktuella ämnen etc. finns även en del sådana grupper idag som är intressanta att delta i.

TACK PUSS!

20 kommentarer
 1. Ellinor skriver: september 2, 20132:58 e m

  Haha, högskoleprovet! Själv fick jag 0,1 sist jag skrev. Trodde det gick skitbra, men tydligen inte då?Som tur var behövdes inte mer för att ta sig in på min utbildning (fett jävla bra då det var den enda utbildningen av alla 1000 000 000 utbildningar som jag faktiskt Ville läsa).

 2. Fridas Djurblogg skriver: september 2, 20133:00 e m

  Herrejösses vad du skrämde mig när du skrev att det ”skurit sig” mellan dig och Martin!!!! Men vilken lättnad att läsa meningen efter. Vilken chock, du får inte luras sååå!! :D

 3. N.A unga feminister skriver: september 2, 20133:45 e m

  Kom på uppstartsmöte i Gbg den 8/9 (se ungafeminister.se för mer info) eller ”workshop” den 15/9 (en söndag) i Sthlm, lokal Sputnik i Skarpnäck, typ 200 m från t-banan!

 4. Cornelia skriver: september 2, 20133:47 e m

  Blev nästan lika lurad av det du skrev om dig och Martin, som att den rosa kjolen i dina gamla outfittor var från Acne och kostade 3200. SOM jag ville ha den!
  Några månader senare scrollade jag ner. Gina tricot 299:-. MMmh. okej. You got me.
  (Blev ingen kjol. Fanns ej kvar…)

  Sedan dess har jag läst jättenoggrant för att inte bli lurad igen. Funkat bra. Tills idag. Högg till i magen i ca 2 sek, värt det dock pga blev superlättad när jag läste nästa rad.

 5. ida skriver: september 2, 20133:56 e m

  eh okej, stelnade till omotiverat mycket när jag läste att det skurit sig mellan martin och dig. bryr mig nog lite för mycket om ditt liv. plus att han verkar störtskön.

 6. Bella skriver: september 2, 20134:35 e m

  blev livrädd när jag läste meningen om martin….. //tjejen utan ett eget liv

  men vad gör det när du och martin och alla andra ni umgås med är så fina och smarta och bra??

  ingeeeeeet :D

 7. anna skriver: september 2, 20134:40 e m

  En fråga lite försenat:
  Du känner ingen i Stockholm som skulle vilja byta/bytlåna lägenhet med mig? Har en central etta i Göteborg .
  (I krig och lägenhetsjakt är allt tillåtet!)

 8. julia skriver: september 2, 20135:11 e m

  Vi är ett gäng som har hjärta för musik och har precis släppt en låt med 3 stycken svenska/engelska rappare! Lyssna gärna och ge respons vad du tycker. Stor kram :)

  http://www.youtube.com/watch?v=DIioME2GVTE

  http://www.youtube.com/watch?v=CPBKY83XYKs&feature=youtu.be

 9. :D skriver: september 2, 20135:57 e m

  Här har du :)) Parodi på Thicke och Parells smått sexistiska video: http://www.youtube.com/watch?v=tC1XtnLRLPM

 10. Louise skriver: september 2, 20136:11 e m

  HAHAHAHA jag blev jätteledsen först och var beredd att googla (oklart på vad jag skulle söka på?) för att få fram mer info? Sjukt.
  Klipp inte podden? :D Skönt häng med kvinns saknas (tyvärr) i min podvärld. Det blir fler och fler men oftast för uppstyltat för min smak? TIPSA GÄRNA

 11. Karin skriver: september 2, 20137:16 e m

  Något för dig Hanna! Tre tjejer i USA gjorde en parodi på Blurred Lines men den togs sedan ner eftersom
  ”YouTube claimed the video violated its terms and conditions by displaying sexually explicit contet”

  http://news.ninemsn.com.au/entertainment/2013/09/02/17/31/kiwi-parody-of-blurred-lines-shut-down

  Men när det är halvnakna tjejer är det självklart okej!?

  Urgh.

 12. Elisabeth skriver: september 2, 20139:41 e m

  Alltså nääää taskigt! Läste att det hade ”skurit sig lite” mellan dig och Martin och blev jätteledsen. Satt i säkert en minut och tänkte vad som hade kunnat hänt innan jag läste vidare….

 13. Anna skriver: september 2, 20139:49 e m

  Läste ”Kommer du och Martin göra flera podcasts” och gick snabt över till ” nej. Det har skurit sig lite mellan oss” och hörde det mest omänskliga ljud någonsin utkomma från mig själv. Ren lycka när jag läste någon rad till och såg att du skämtade, hade kunnat dött HP.

 14. Lova skriver: september 2, 201310:10 e m

  HAHA vad kul att så många andra också reagerade så STARKT på ”det har skurit sig mellan mig och Martin” haha jag fick kalla kårar som när en får värsta chockbeskedet!

 15. Om Sara skulle läsa här så måste jag svara henne också! Själva grejen med feminism och genusvetenskap är ju att inte skuldbelägga eller lägga så stor vikt vid individen utan att se strukturer. Om man tror att män begår alla de där våldtäkterna och vålsbrotten för att det ligger i deras natur eller för att de är onda (såsom liberaler/icke-feminister resonerar, lite krasst) så hamnar man ju lätt i ett manshatar-tänk. Om man däremot ser det som en norm och en struktur så behöver man inte tycka illa om män som individer.

  Läs gärna mina två blogginlägg om detta:
  http://kickanwicksell.wordpress.com/2013/04/26/man-ar-djur-vems-asikt-ar-det-egentligen/
  http://kickanwicksell.wordpress.com/2013/08/29/politik-som-overlevnadsstrategi/

 16. Johanna skriver: september 2, 201311:23 e m

  Gud så bra frågor du fått!
  Mitt största problem är också att jag blir så jävla arg att jag ens behöver ‘kött på benen’ och försvara min position som feminist!!?? Fattar liksom inte hur man INTE kan vara feminist?
  Men ja.. Läre väl läsa böckerna då så att jag blir ‘påläst’ och ‘kunnig’ om feminism så att jag har ‘rätt’ att vara feminist….

 17. sofie skriver: september 3, 20132:18 f m

  Haha, ja verkligen hugg i magen om martin-kommentaren! Och andra tanken: men Martin är ju så konflikträdd?! (Som att jag verkligen vet hur er relation funkar..)

 18. michelle skriver: september 3, 20139:59 e m

  Nu har jag svarat på ditt mail! Blir så glad att du talar gott om Unga Feminister här på bloggen <3<3<3<3

 19. Emilia skriver: september 3, 201310:18 e m

  Jag missade frågestunden, får jag ställa en fråga såhär i efterhand?

  I så fall, jag har funderat på detta med att byta efternamn när en gifter sig. Gifter jag mig någon gång med en person som har ett finare efternamn än vad jag tycker att jag har så vill jag nog byta till det, men jag känner mig som en så dålig feminist då? När jag läser bröllopssidorna i lokaltidningen så blir jag så upprörd över att det nästan alltid är kvinnan som byter efternamn, jag vill inte själv falla i den gropen. Hur tänker du?

 20. Emma skriver: september 3, 201310:51 e m

  Haha, Hanna och alla andra, skönt att se att jag inte var ensam om att känna sorgen efter svaret med Martin. Likt en del andra satt jag liksom lite vemodigt och sörjde en minut eller så innan jag såg att det faktiskt var ett påhitt! Och som vanligt – tack för bästa bloggen!

Skriv en kommentar