Ett enkelt inlägg om genus, feminism och jämställdhet

Älskade läsare,

 

Eftersom jag får en del frågor om feminism, jämställdhet, ordet ”hen” osv. så tänkte jag på ett enkelt sätt(!) försöka förklara om min inställning till det här. Varför jag brinner för jämställdhet, varför jag använder ordet hen och varför jag tycker det är så viktigt att sprida den här kunskapen. Jag vill också poängtera att jag är medveten om all utgrening som finns inom feminismen (särartsfeminsim, likhetsfeminsim, liberalfeminsim, marixstisk socialfeminism osv.) och hur komplicerad flera av de här frågorna faktiskt är, men med det här inlägget svarar jag på era funderingar varför feminism i stort är viktigt för mig. Utan att för den delen placera mig in i en utgrening. Och ja, det må vara SJÄLVKLARHETER för många. Men kanske är det bra och sunt att få ner det svart på vitt. Att gå tillbaka till när det känns jöbbigt osv.

Och fan. Det skulle bli kort, men det blev rätt långt. Jag hoppas med hela min kröpp att ni har orken att ta er igenom detta. För som sagt, det är viktigt.

 

”Ok, att *gilla* jämställdhet men varför kallar man sig för feminist och inte typ humanist eller jämställdist?” Ja, här får man väl göra precis som man vill, tänker jag (såklart, det får man väl göra med det mesta!) När det kommer till kritan är det allra viktigaste att man strävar efter jämställdhet (samma förutsättningar) mellan kvinnor och män. Men! Jag har så svårt att se vad som är så negativt med att kalla sig feminist förutom att just de människorna som säger att det har en ”negativ klang” skapar en negativ klang?

Genom att kalla mig feminist känner jag att jag är en del av (och framförallt stöttar) en grupp som i århundrade kämpat för att lika rättigheter och förutsättningar mellan kvinnor och män. Begreppet feminism kommer från en tid då kvinnor var underordnad mannen. En tid där feminismen växte ur att kvinnor inte hade rösträtt, inte rätten till sin egen kropp/sexualitet (och bl.a. fick våldtas i äktenskap), ej blev myndiga och inte var ”arbetsföra” utanför hemmet.

Att jag kan rösta idag, att jag är myndig, får utbilda mig och att till och med Sveriges jämställdhetsminister Nyamko Sabuni ens kan säga att ”jag kallar mig inte feminist” ÄR just, paradoxalt nog, feministernas förtjänst. Feminismen har gjort, och gör, mer än för Sverige än vad väldigt många förstår eller tagit till sig.

 

Men behövs då feminismen idag? Ja, tyvärr. På många sätt har situationen för kvinnor, framförallt i Sverige, blivit miljoner gånger bättre. På många plan är vi idag jämställda, men på väldigt många andra bär vi på ett historiskt arv som FORTFARANDE gör oss underordnad mannen.

Det är inget ”hittepå” att kvinnor tjänar mindre än män, inte ens för exakt samma arbete. Sen är de arbeten där kvinnor florerar i majoritet mindre betalda än de yrken där män i majoritet rör sig. Läraryrket är ett gammalt, men väldigt tydligt exempel, på ett yrke som tappade både social och ekonomisk status efter att kvinnor började arbeta som lärare.

Kvinnor är också den ”grupp” som fortfarande tar ut över 80 procent av den gemensamma föräldrarledigheten. Detta säkert delvis på grund av att det är ”smidigast” eftersom mannen oftast tjänar mer på att stanna på sitt arbete, men också för att kvinnor generellt sätt FORTFARANDE har huvudansvaret för familj och hemmet. Och jag och många i min generation är uppväxta med att ”hjälpa MAMMA med städningen” eller att pappa HJÄLPER mamma i hemmet. Vafan, bor vi inte alla här eller? Jo, men historiskt arv tar lång tid att sudda ut. Kanske är det här och nu i vår generation mycket händer på just den här punkten? Jag håller tummarna.

…Samtidigt behövs feminismen nu mer än någonsin när det kommer till det utbredda kvinnohatet i sociala medier. En snabb titt på aftonbladets kommentarsfält eller i bloggarna som skrivs av kvinnor med åsikter utanför den accepterade könsramen får en att konstatera att det fortfarande finns ett enormt hat mot… ja, kvinnor. Fitta, hora, äcklig jävla slampa som förtjänas att våldtas osv. är kommentarer från verkliga människor, vid verkliga datorer och med verkliga åsikter. Det finns en utbredd slags rasism mot kvinnor idag som är fruktansvärd vidrig att se.

Kvinnor är också den grupp som är otroligt utsatta när det kommer till sexuellt våld eller våld inom relationer. Bara i SVERIGE dödas i snitt TVÅ kvinnor i MÅNADEN av sina ex-män eller män. Av de kvinnor som ännu inte blivit ihjälslagna eller mördade på annat vis, lever de i relationer där våld är en vardag. Kvinnomisshandel är till och med en punkt i brottsbalken (för att skydda just kvinnor) och det finns idag tusentals kvinnor i Sverige som lever i relationer med våld. Våldtäkt är en annan vidrig femma som drabbar just kvinnor. Att som kvinna tvingas till sex i olika sammanhang hände femtusenfyrahundrafyrtiosex gånger år 2008 (antalet anmälningar för våltäkt). Av dessa tusentals anmälningar är det en låg procent våldtäktsmän som blir fällda.

 

Förutom allt detta är jag också övertygad om att feminismen behövs för att analysera och problematisera könsroller/genus. Problemet med genus är inte att så enkelt som att ”det är fel att tjejer gillar rosa och killar blått”. Det är inget fel i att gilla rosa och vara tjej. Problemet ligger i att födas i ett visst kön automatiskt innebär en färdig mall du på olika sätt tvingas in i. I mallen finns egenskaper som dessutom värderas olika. Det här innebär att du pga ditt kön får förväntningar på dig och bemöts på ett visst sätt.

Jag har hört många mammor i min närhet utbristaJa, men det här genustjafset är ju lite knäppt ändå, vi har ju gett Linnea massa traktorer och bilar men hen vill bara leka med dockor”. Om det vore så enkelt. Dagis, kompisar, sina föräldrars könsroller (om mamma, som har puppa som mig står vid spisen varje dag vill jag också ha en spis att leka med osv.). Det är viktigt att komma ihåg att rosa prinsessklänningar och traktorer inte fanns på stenåldern (där våra hjärnor kommer ifrån!).

”Men vadå, vi HAR ju olika kön?” Ja, och det är det inget fel i. Anton sitter ju där med bättre förutsättningar att bygga muskler och en penis. Här sitter jag med större bröst och puppa. Så ÄR det ju. Men behöver det betyda så himla mycket mer? Behöver det innebära att hen har större chans att sitta i en styrelse än jag? Behöver det betyda att jag är bättre lämpad att laga mat, inte vill ha sex lika ofta, att jag bajsar rosor och är sämre på teknik?

Behöver det betyda att hans utövande av fotboll kallas just ”fotboll” och mitt ”damfotboll”. Om hen startar ett band måste mitt då heta ”tjejband” ?

Problemet uppstår inte att vi föds som kvinnor och män, problemet uppstår när vi föds in i färdiga mallar om vad kvinnor och män ÄR och SKA vara. När mallarna gör att kvinnor får sämre maktpositioner, män känner sig kvävda i sin roll och när hela samhällen tapetseras i bilder på 90 procent nakna kvinnokroppar som ska locka till någon form av konsumtion. Problemet är också att det män gör och alltid har gjort är normen och kvinnor undantaget. Många reagerar över att begreppet ”feminism” låter som något för enbart kvinnor, men vad säger då ordet ”människa” ?

 

Slutligen. Det råder inget krig mellan kvinnor och män, tvärtom! Jag är övertygad om att vi alla förnuftiga människor VILL ha jämställdhet. Men ändå är det inte jämställt – varför kan man ju fråga sig?

Jag tror på att våga öppna ögonen för orättvisorna och ta på sig genusglasögonen. Att göra saker annorlunda. Att våga ifrågasätta allt den här skiten som vårt historiska arv burit med sig.

 

 

…OCH SÅ EN LITEN SNABBFÖRKLARING AV ORDET ”HEN”:

Att använda sig av ordet ”hen” innebär inte att man vill ta bort ”hon” och ”han” och skapa ett samhälle med gulklädda barn med rastafrisyr och plyschoverall. Det är ett ord som, helt på riktigt, berikar det svenska språket i situationer där man inte vet könet på en person, eller könet är helt oväsentligt. Hen fungerar bra istället för att skriva ”han/hon” eller i situationer som denna:

– Jag var hos läkaren idag!

– Ja, vad sa hen då?

På många sätt är det just ORDEN och språket som skapar vår verklighet och samhörighet. I vårt språk finns värderingar och normer, därför är det viktigt att vi hela tiden analyserar och värdesätter vårt språk. Vad betyder allt det vi säger? Och vad säger det om vårt samhälle då vi har närmare att kalla människor/djur/ting med ”HAN” …? Det tåls att tänka på, och det tycker jag är vår skyldighet att faktiskt göra.

 

Tack. Love you.
138 kommentarer
 1. Sandra skriver: september 10, 201210:03 e m

  Kloka, kloka Hanna! Det här är SÅNA SJÄLVKLARHETER (men jag älskar att du uttalar dig om det), varför kan inte alla vara lika kloka som du (och jag)?

 2. emma skriver: september 10, 201210:05 e m

  Halloj! Tänkte kommentera på det riktiga inlägget, men var så sjukt många kommentarer där så för att du ska se detta tänkte jag att jag kommenterar det här istället. Vart har du köpt ditt wishbone halsband? :)

 3. Johannan skriver: september 10, 201210:05 e m

  Fysatan va bra skrivet! Blir helt till mig av allt bra du skriver, fortsätt så!

 4. Lady Dahmer // postpatriarkal feministfitta skriver: september 10, 201210:07 e m

  Fy fan vilket fint inlägg. Feminism 101.

 5. Alitzel skriver: september 10, 201210:11 e m

  Åh så bra inlägg!!

 6. Linnea skriver: september 10, 201210:15 e m

  Härligt Hanna!

  Jag läste någonstans att om en skulle byta ut ordet ”kvinnor” mot en etnisk grupp i ett påstående så inser man hur utbrett och accepterat förtrycket av kvinnor är. Vi reagerar knappt på diskriminering av kvinnor, den är en så självklar del av vår vardag.

 7. Malin skriver: september 10, 201210:20 e m

  Bra skrivet! Skrev min C-uppsats om maskulinitet och sång, så jag är också rätt insatt på området. Och det kan aldrig tas upp för mycket, så fortsätt med det!

 8. sonicjess skriver: september 10, 201210:23 e m

  Bra skrivet master! Hanapee for president!

 9. Tove skriver: september 10, 201210:25 e m

  Aaaaaaah, vad bra du är!!

 10. Felicia skriver: september 10, 201210:26 e m

  Tack Hanna, tack! Det här behövs! Hoppas det öppnar ögonen på några som läser detta!!
  PS. http://www.svt.se/kultur/dn-forbjuder-hen

  Svar: Läste det där, så himla tråkigt och ja…. förjävligt.

 11. Ketchupmamman skriver: september 10, 201210:26 e m

  Heja Hanna! En fantastisk och tydlig förklaring!

 12. Anna skriver: september 10, 201210:28 e m

  DU FÖRSTÖR JU ORDET HEN NÄR DU INTE ENS KAN SKRIVA HAN ELLER HON!!!!
  åååååhhhh, så irriterande.

  Svar: men lugn ditt lilla psykfall, kopierade från min hengenerator. ändrat nu.

 13. Stina skriver: september 10, 201210:30 e m

  Du borde lyssna på det senaste ”Folke” där tar dom upp fenomenet ”queerpolska”. Jämställd polskedans. Du kanske inte är så intresserad av just polska men det finns även ”Queersalsa” och fler danser. Lyssna, det är intressant.
  http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=2487

 14. sofia skriver: september 10, 201210:31 e m

  PRAISE THE LORD! tack hanna. så jävla rätt och bra inlägg en gång för alla. kan alla i hela mänskligheten bara fatta detta alltså.

 15. Jessica skriver: september 10, 201210:32 e m

  Väldigt bra skrivit, kunde inte instämma mer!

 16. Tyra skriver: september 10, 201210:33 e m

  Hej Hanna! Om jag inte minns fel skrev du ganska nyligen att den svordom du använder dig mest av är kukis. Då undrar jag varför det är mer okej att använda det än fitta/fittis som svordom? Försvarar absolut inte dom som säger fitta i var och varannan mening för det tycker jag är vidrigt men jag skulle gärna vilja höra dina tankar kring detta!

  Svar: Handlar väl mest om en dålig ovana. Att jag ofta säger ”satan” eller ”fan” innebär inte att jag är satanist.

 17. Emelie skriver: september 10, 201210:34 e m

  Åh, så himla himla bra! Du skriver ju precis det man tänker :)

 18. Nobbe skriver: september 10, 201210:35 e m

  Håller med i en del av vad som påstås men jag tycker att ta fokus på kvinnofrågor driver det bort ifrån individperspektivet. Så som feministerna en gång kämpade för sin ärovörda jämställdhet benämns flera politiska åtgärder och livsmöjligheter som kvinnofrågor inte som individfrågor. För mig är det en väldigt stor och viktig skillnad.

  Som det exemplet du tar med att kvinnor blir mördade av sina män och att det försegår en kvinnomisshandel i landet som är oacceptabel. Ja det är sant, men att göra detta till en kvinnofråga är att förneka alla män som blir slagna av sina kvinnor, alla män som blir slagna av sina män eller kvinnor som blir slagna av sina kvinnor (om du applicerar könsmaktsordningen i denna genusteori) rätten till att bli sedda och hjälpta. Att sedan forskning visar på att fängelse och hårda straff inte hjälper utan parterapi är det största hjälpet för att få slut på partnervåld finns också bevisat ifrån andra länder.

  Det jag vänder mig mot i debatten i Sverige är att det tyvärr handlar om kvinnofrågor som borde handla om individers rättigheter i Sverige. Säg att det skulle vara ett faktum att 95 % av alla som misshandlas i ett förhållande är kvinnor så ska vi inte blunda för 5 %. ALLA ska ha lika rätt att bli hjälpt ifrån det helvete som det innebär, därför kan vi inte ta avstamp i att det är en kvinnofråga utan det är en människofråga.

  Sedan kan jag kommentera hen, enligt mig går det utmärkt att använda hen vid oklart könsanspråk om man så vill. Däremot blir det motstridigt om du träffar en tjej som är säker på sin kvinnlighet eller en man som vill vara man och definierar dessa som hen. Det vore som att definiera en hen som hen eller hen, därför anser jag att man ska vara sparsam med att trycka på sina föreställningar på andra, det blir lite som med religion. Något man har respekt för men inte vill få upptryckt i ansiktet.

  Det ska också tilläggas att jag personligen ser HEN-debatten lite totalt oklar på grund av att just det ordet verkar grunda sig på språkrelativism och det tror jag inte kommer förändra någonting alls.

  Hoppas mina åsikter respekteras precis som jag respekterar dina Hanna! =)

  Svar: Självklart repsekterar jag dina åsikter Fredrik. Det som blir så fruktansvärt tröttsamt i denna debatt är alla dessa argument om ”men allt annat dåååååå”. Är det inte fattiga barnen i Afrika, så är det kvinnorna i Asien. Engagerar jag mig i bröstcancer får jag frågor om varför jag inte engagerar mig i prostatacancer OCH SÅ VIDARE. Precis som du skriver är 5% OCKSÅ viktigt. Men om du nu uppmärksammat detta – varför inte själv engagera dig i de 5 procenten? Jag kan inte göra allt, men tillsammans kan vi nå och få tag i många svåra diskurser och problem.

  Ha det grymt!

 19. Hen? Feminist? Vadå? | annibal skriver: september 10, 201210:38 e m

  [...] jämställdhet. Jag har himla svårt att formulera mig bra i de här frågorna, så det var tur att Hanapee precis gjorde det åt mig. Jag ber er att läsa igenom hennes inlägg om genus, feminist och jämställdhet, för jag tycker [...]

 20. amanda skriver: september 10, 201210:40 e m

  så jädrans bra hörru! sen det där kvinnor och män ÄR olika. MAN BA: NO SHIT. men remember kids: ALLA MÄNNISKOR ÄR OLIKA! ALLA ÄR LIKA!

 21. Linnea Dalstad skriver: september 10, 201210:43 e m

  Så sjukt bra skrivet, om ett sjukt viktigt ämne. Jag tycker att det är tråkigt att så många totaldissar ”hen”, utan att sätta sig in i varför det faktiskt används. Som du säger; det ersätter inte ”hon” och ”han”.

  Tack för en underbar blogg med ständigt roande inlägg!

 22. Jonna skriver: september 10, 201210:44 e m

  I Finland finns inte han eller hon där använder man ”hän” det har… Alltid varit så?

 23. Hanna skriver: september 10, 201210:45 e m

  Underbart skrivet, skriver under på allt, tack!

 24. Felicia skriver: september 10, 201210:46 e m

  Hanna, master. Du är ett geni.

 25. isabelle skriver: september 10, 201210:47 e m

  bra skrivet master Hanna, som vanligt då asså. kram

 26. Evelin skriver: september 10, 201210:47 e m

  Väldigt, väldigt bra skrivet. Tack Hanna!

 27. ebba skriver: september 10, 201210:48 e m

  men nobbe, att göra ”att män misshandlar kvinnor” till en kvinnofråga är INTE (LÄS IGEN: INTE) att förneka att andra slags missandel försigår i sverige. det är det faktum att i nästan alla aspekter av kvinnans liv blir hon nedvärderad bara för att hon har fitta, hon får sämre lön, blir oftare misshandlad i en relation, har svårare att få jobb t.ex. just därför har det faktum att män slår kvinnor fått genomslag som kvinnofråga. sedan, ang hen, så tycker jag det är roligt att du använder orden ”trycka sina föreställnigar på andra” ganska roligt, då du med största sannolikhet kommer anta att jag är hon, när jag helst kallas för hen. dessutom kommer du troligtvis tro att jag är hetero. det är jag inte. jag ha respekt för dina föreställningar om mig, men vill inte ha de upptryckta i mitt ansikte.

 28. Hanna skriver: september 10, 201210:48 e m

  Om någon frågar mig en gång till varför vi behöver feminism i dagens samhälle så tänker jag läsa upp den här texten. Tänk att du satt ord på mina tankar precis!

 29. Fanny skriver: september 10, 201210:49 e m

  HURRA!

 30. Maja skriver: september 10, 201210:50 e m

  Heja!

 31. Saga, ALLT OM SIMS skriver: september 10, 201210:51 e m

  Otroligt bra skriver Hanna! Håller med dig i hela texten! Och tänk om bara fler människor kunde fatta det där med hen.. Och inte göra en DN :(

 32. Sabina skriver: september 10, 201211:02 e m

  BÄST BARA BÄST ÄLSKAR DIG

 33. Kristin skriver: september 10, 201211:05 e m

  JätteINTRESSANT inlägg, verkligen sånt jag vill läsa om! Jag är ganska ny inom det här med jämställdhet osv. och tänker väldigt mycket på sånt. Ser gärna fler liknade inlägg med tankar och åsikter, väldigt bra, och sätter igång huvudet! :):):)

 34. josefin skriver: september 10, 201211:07 e m

  Man får inte glömma att förr i tiden niade man människor som befann sig i en högre klass, och i takt med att klassklyftorna minskade minskade också användningen av ni och folk duades istället. Det snabbade liksom på processen och man kan väl hoppas att könsklyftorna minskar i takt med att hen används mer och mer!

 35. cilla skriver: september 10, 201211:09 e m

  Fyfan vad bäst du är, Hanna! Jag är typ ordlös för jag tyckte det var så grymt bra.
  Och kontringen ”men vad säger då ordet ”människa” ?” lånar jag kanske från dig, om det behövs någon gång. Så jävla bra kommentar ;)

  Stay awesome master!

 36. Jossi skriver: september 10, 201211:13 e m

  OTROLIGT bra skrivet! Sjukt viktigt att folk förstår vad feminism faktiskt handlar om..

 37. Mimmi&Benjy&Urax skriver: september 10, 201211:15 e m

  superbra skrivet!

 38. lina skriver: september 10, 201211:18 e m

  du är vis och jag hoppas precis som du att vår generation inte kommer vara så blinda som de som styr världen idag. läste för övrig en bra tweet angående hen idag som jag tror förklarar det enkelt för de som inte fattar. mamma, pappa, föräldrar. syster,bror, syskon. flicka, pojke, barn. hon, han, hen.

 39. Lisa skriver: september 10, 201211:20 e m

  Bra skrivet HP! Kallar mig också feminist och får alltid frågan ”varför”, och då ska jag hänvisa till ditt inlägg! Så slipper jag förklara allt själv, för du gör det så bra master!
  Puss

 40. Ida skriver: september 10, 201211:21 e m

  Om alla människor ändå tyckte som du (och jag!) så skulle den här världen vara så himla mycket mer uthärdlig! Jag dör lite av ilska när jag tänker på att det finns folk som inte förstår att det är så här man ska tycka! (bla bla, dö för din rätt att utrycka din åsikt, MEN VISSA VILL JU UTTRYCKA SIG FEL OCH DÅ BLIR JAG ARG!!!!!)

 41. Hanna skriver: september 10, 201211:26 e m

  Så OTROLIGT, fantastiskt, perfekt & klokt skrivet! Blir på riktigt rörd av dina ord och din vishet. Det är SYND att inte fler människor i denna värld tänker som du, och än mer; gör handling av tanken! Jag tycker det är fruktansvärt att många människor (inkl. jag) på något sätt har upplevt att man är mindre värd som kvinna. BARA för att man ÄR KVINNA(?). Hoppas innerligt att ditt budskap når ut till många, du borde dela på Facebook osv. och länka det här inlägget många gånger.

  Ser verkligen upp till dig Hanna, du är skitbra.

 42. Alice skriver: september 10, 201211:28 e m

  älskade det här inlägget du äger Hanna!!!!

 43. isa skriver: september 10, 201211:29 e m

  Master. DU ÄR BÄST. Förstå. Punkt.

 44. Nobbe skriver: september 10, 201211:52 e m

  Tack Hanna!

  Var inte egentligen dig som jag vände mig till utan andra som ibland kan ha lite svårare att diskutera. Jag är inte så bekant med dina followers så =P

  Absolut! Det jobbiga med att engagera sig för den dolda sidan, som faktiskt taget verkar vara 50% och inte 5 % är att de statliga åtgärderna begränsas till halva befolkningen vilket är kvinnan. Som sagt så dödas ungefär 14 kvinnor per år men även 7 män per år dödas av sin partner, medan misshandeln tenderar att vara lika utbredd mellan kvinnor och män. Detta påstående stöds också av forskning gällande våld i homosexuella relationer. Varför jag påpekar detta är just därför att det inte är 5 % utan det är verkligen en individfråga och att slåss mot kvinnovåldet som har precis samma mönster som våldet mot andra i en nära relation blir fel. Alla har rätt till det fredade livet precis som du skriver. Jag kommer försöka fortsätta jobba på att uppmärksamma lagstiftare, debattörer och vanliga människor på problemet att inte se till forskning!

  Senare till Ebba: Hur du definerar dig, som tjej, kille, hen, fågel eller fisk bryr jag mig inte om det minsta. Du är fri att definiera dig själv så länge du inte tvingar på mig din definition. Jag kan lära, förstå och ta in av din världsbild och respektera den men det betyder inte att jag kommer göra den till min.

  Dock gällande kvinnofråga och kvinnomisshandel, det är partnermisshandel vi ska tala om då, vad jag skulle påstå, omfattande forskning utomlands och studier i sverige visar på att våld inom parrelationer är mer jämställt än vad folk i allmänhet tror. Dessutom är det mer accepterat att tjejer får ge sina karlar en käftsmäll, bitchslap eller form av fysisk bestraffning.

  Däremot vill jag nog invända lite i att alla kvinnor alltid genom alla aspekter blir nedvärderad för att hon har fitta. Det beror lite helt på hur man ser på saker och ting. Kvinnor fick allmän rösträtt 1921, men fick allmän rösträtt 1925 och inte 1917 som det påstås. Män var nämligen tvungna att göra militärtjänstgöring för att tillgodogöra sig sitt medborgarskap. Det finns en massa sådana här skeenden som man missar om man gör det enkelt för sig och säger att kvinnan alltid varit förtryckt av patriarkatet. Jag förnekar inte alls att kvinnor haft en lång och jobbig kamp för att kunna tillgodogöra sig ett jämlikt samhällsliv och att det fortfarande saknas kvinnor på områden idag. Däremot handlar det också om egna livsval som man gör som kvinna. Det är dessa valda livsval som kvinnor måste veta konsekvenserna av, t.ex. att stanna hemma med barnen längre ger en lägre pension.

  Dock ser jag ingen koppling till varför att kvinnomisshandel som kvinnofråga har gjort att kvinnor har svårare att få anställning? Jag tror inte heller den tesen håller vid närmare granskning.

  Samt avslutningsvis, jag har inte tryckt upp några föreställningar om dig i ditt ansikte. Jag har gott och väl kunnat gått den tankeväg som du beskriver på grund av din pseudonym ”ebba”, men eftersom jag inte känner dig kan jag inte göra några faktiska antaganden. Men om du vill upplysa mig om vem du egentligen är så är du välkommen. Jag kanske inte är så intresserad eller bryr mig så mycket men jag kan respektera hur du själv väljer att definiera dig om du respekterar min. Vilket blir ganska komiskt för att det känns rätt bra som att du själv definierat mig som heterosexuell man som har något emot feminism, kvinnokamp eller jämställdhet. Det är också en rolig reflektion att göra.

 45. Åsa skriver: september 10, 201211:55 e m

  Riktigt bra inlägg Hanna! Du skriver på ett sätt som gör att man förstår att du faktiskt är inläst i ämnet och kommer inte bara med kommentarer som ”men vi tjejer då, tänk hur synd det är om oss” som jag tyvärr ibland tycker tar över inlägg av den här sorten. Du är klok och det är (för att återknyta till din fråga om varför man läser din blogg) därför jag klickar mig in på din blogg allt oftare!

  Men jag måste också påpeka en sak till. Du skriver i ditt inlägg att våldtäkt är en sådan grej som drabbar just kvinnor och den meningen kan jag inte låta bli att reagera på. Jag minns sjukt tydligt hur min biologilärare i högstadiet starkt höll fast vid att män minsann inte kunde bli våldtagna, det var tydligen inte fysiskt möjligt enligt henne. Jag blev så arg då och blir fortfarande så arg när någon försöker hävda det. Hur som tror, och hoppas, jag inte att det var så du menade, som sagt, jag ser ju dig som klok;).

  Och apropå en helt annan sak, mest på grund av att jag inte orkar göra en till separat kommentar, kan inte du och Yrsa göra en webb-tv-show, alternativt en återkommande podcast tillsammans. Ni gör livechattarna väldigt bra, ni är ett bra team liksom:).

 46. N skriver: september 11, 201212:05 f m

  Om du använderhen så ofta så bör du också tänka på att säga ‘en’ istället för ‘man’. Tex en kan tycka att…

  Svar: Har inte det med dialekt att göra? ”Man” har dessutom inte den direkta maskulina betydelsen som ”han” eller ”honom”.

 47. elin skriver: september 11, 201212:05 f m

  Vad tycker du om det här med hen och hum? Antar att du har läst om det? Annars står det lite här http://www.helagotland.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=7922693

 48. Frida skriver: september 11, 201212:16 f m

  Asbra. Asasbra. Mer kön, genus, feminism och jämställdhet. Det behövs.

 49. C skriver: september 11, 201212:18 f m

  Jag har absolut ingenting emot att folk säger/skriver ”hen”, för jag tycker att alla får göra som de vill. Det jag har något emot är att det är så himla många som försöker tvinga andra att också använda det och man blir kallad idiot osv för att man inte använder det. Jag använder det inte, för mig känns det lättare att säga ”han eller hon”.

  ”Kvinnor är också den ”grupp” som fortfarande tar ut över 80 procent av den gemensamma föräldrarledigheten. Detta säkert delvis på grund av att det är ”smidigast” eftersom mannen oftast tjänar mer på att stanna på sitt arbete, men också för att kvinnor generellt sätt FORTFARANDE har huvudansvaret för familj och hemmet”.
  De flesta jag känner som har barn (mammorna) har tagit ut föräldrarledigheten just för att de VILL. Och i sådana frågor kan jag tycka att man bara ska låta folk göra som de vill, istället för att på något sätt påtvinga en förändring där förändringen kanske inte behövs.
  Såklart att jag är för jämställdhet och vill att alla ska ha samma villkor och förutsättningar, det är självklart för mig, men bara just det där med att vissa ibland ungefär vill ha en förändring för förändringens skull gillar jag inte riktigt (säger inte att just DU vill det, men att vissa kan ha lite konstiga argument ibland, och det gäller i princip allt)

 50. Elin skriver: september 11, 201212:30 f m

  Ååh kära Hanna! det är personer som DU som ska ha en blogg, du är inte bara rolig och snygg utan så sjukt smart och medveten och en SÅ BRA FÖREBILD FÖR ALLA OSS ANDRA! Tänkte skriva ungdomar men finns ju en hel del vuxna som beter sig förjävligt så låt oss säga att du är en förebild för alla och du påverkar så många med dina kloka ord.
  Du gör världen till en bättre plats!
  Kraaam till dig <3

 51. C skriver: september 11, 201212:52 f m

  Detta är det absolut bästa du någonsin har skrivit. Kan även vara det bästa jag läst om feminism. Viktigtviktigtviktigt! Denna text kommer sparas i min dator för underlag till framtida diskussioner.

 52. Matilda skriver: september 11, 20121:12 f m

  AMEN.

  Satt bara och nickade och och utbröt i högljudda ”MEN JA!” medan jag läste.
  Så underbart att du sätter ord och förklaringar på feminism och hen, något som många bara uppfattar som skumt och ”en fas”.

  TACK TACK TACK!

 53. KK skriver: september 11, 20121:53 f m

  Du är så klok, jag älskar det du skriver!!

 54. sandra skriver: september 11, 20126:25 f m

  Tack för det här inlägget, kan va nåt av det bästa du skrivit!

 55. alva skriver: september 11, 20126:53 f m

  Du är så klok Master.

 56. Madeleine skriver: september 11, 20127:01 f m

  Väldigt bra skrivet! Jag är riktigt imponerad av din retorik och dina åsikter. Du sätter liksom fingret på det rätta stället om du förstår vad jag menar!

 57. Anna skriver: september 11, 20127:07 f m

  Tack fina master för att du förklarar något så självklart och jätteviktigt så bra och lättsmält!

 58. Helena skriver: september 11, 20127:35 f m

  Bra skrivet! Gillar det där med att se oss som människa och att hen är ett ord som äntligen fått komma in i vårt vokabulär. Skrev ju min uppsats om män som utsätts för våld i nära relations och ser väl lite av ett problem med att lagen just riktar sig till kvinnor, det gör mig lite frustrerad eftersom jag vet tanken bakom att just rikta den lagen mot kvinnor (det behövs ju!!). Hemskt att det ska behöva bli ett sådant läge (ett dilemma som det så fint kallas) att man behöver lyfta en viss grupp på det sättet i lagtext, för det medför ju också att en annan grupp inte syns alls. Behövs så mycket mer arbete för jämställdhet mellan alla kön (för kan man verkligen säga att det bara finns två kön idag? Det beror ju så klart på om du väljer att fokusera på biologiskt, psykologiskt eller socialt)! Du gör ett bra jobb med ditt engagemang kring denna fråga!! :) Kram på dig!

 59. aliciasivert skriver: september 11, 20127:37 f m

  ”Att använda sig av ordet ”hen” innebär inte att man vill ta bort ”hon” och ”han” och skapa ett samhälle med gulklädda barn med rastafrisyr och plyschoverall.” var min favorit.

  Välskrivet, underhållande och gravallvarligt. Hoppas bara några av de som inte brukar läsa läser. Heja!

 60. caro skriver: september 11, 20127:58 f m

  Du sammanfattar det hela så fantastiskt bra, jag tycker om att du skriver om viktiga saker och sprider kunskap. Heja dig!

  Vad det gäller att säga ”en” istället för ”man” så kan det dels handla om dialekt och för många är det även en uttryck som är lite gammaldags. Men, det handlar fortfarande om att mannen är så pass överordnad kvinnan att det är en del av svenska språket – det är inte en individ som gör något utan det är en man. Så ja, det är viktigt att ha i åtanke och jag försöker främst skriva och ibland även säga ”en” istället för ”man”. Det är sådan enkel skillnad och båda är grammatiskt rätt.

  Heja dig!

 61. regina skriver: september 11, 20128:02 f m

  bra skrivet Hanna, intressant verkligen!
  … jag säger hellre ”vad sa läkaren då?” eller ”jag hörde att du var på intervju, hur var arbetsgivaren?” eftersom jag ogillar ordet ”hen”. det får mig att tänka på hönor, och det vill jag inte kalla någon. japp, over n out, tack o hej!

 62. Rebecka skriver: september 11, 20128:05 f m

  Awesomeness <3. Det är verkligen modigt att sammanfatta jämställdhet och feminism, just eftersom det finns så många grenar och -ismer. Jag kan själv ha svårt att sammanfatta enkelt eller förklara, i rädsla att trampa alla förgreningar på fötterna. Du kan skriva pedagogiskt och i ett språk som folk förstår – vilken styrka! Fab, helt fab. Love to you from en genusvetare en och en halv termin från sin kandidat!

 63. Johanna skriver: september 11, 20128:27 f m

  Detta var det bästa jag läst på länge, du slår verkligen huvudet på spiken och det känns så konstigt att något som är så självklart ska vara så svårt. Kör på bara, du är bäst!

 64. tovesb skriver: september 11, 20128:41 f m

  Jag jublar, JUBLAR! Underbart att läsa, bästaste hanna!

 65. Ronja skriver: september 11, 20128:55 f m

  Bra att det finns endel coola, medvetna och fantastiskt smarta bloggare där ute i sfären bland all yta :) Tack!

 66. Fanny skriver: september 11, 20129:27 f m

  Du är fan bäst

 67. Elin skriver: september 11, 20129:27 f m

  En sak som du glömde att nämna: även om någon skulle påstå att ”Men Sverige är ju redan jämställt, varför är du feminist?” så har det absolut ingen relevans… för visst, Sverige är väl RELATIVT jämställt, men hur stor del av världen är Sverige? Och i hur stor del av världen behandlas kvinnor fortfarande som betydligt lägre stående varelser? Som våldtas, omyndigförklaras, inte får tala i offentliga sammanhang, inte får gå ut utan sällskap av en man, könsstympas, gifts bort vid tolv års ålder, får ansiktet förstört av syra…….. när världen ser ut så, är det endast en idiot som kan fråga sig varför man ska kalla sig för feminist.

 68. Linda skriver: september 11, 20129:32 f m

  Vad bra du är! En smart sammanfattning av feminism. Ordet hen ÄR smart! Vi väger (omedvetet) in så många förväntningar och värderingar i orden han och hon. Och det är så himla sorgligt. Och NEJ, detta ord kommer inte på något magiskt vis fixa jämställdhet mellan könen, det är inte en trolleriformel à la Harry Potter. Det är ett verktyg som kan leda till att vi förändrar vårt tankesätt kring kön. Att det inte finns ”två olika”. Att det finns annat som definierar vem man är. Hen kan som mest funka som ett av många trollspö, men själva magin, den feministiska magin, den måste vi stå för själva. Vi måste kämpa!

 69. Terese skriver: september 11, 20129:43 f m

  C (den översta om föräldraledighet), men är det då inte jävligt (ursäkta språket) konstigt att papporna inte VILL ha hälften av föräldraledigheten? och vars kommer det ifrån? Allt hör ihop i denna diskussion. Dom är lika inpräntade i sina könsroller som vi är.

  Och tycker förövrigt synd om dig som verkar umgås i så lustiga kretsar att man tvingar på andra saker som man tycker är korrekt. Jag använder ordet hen, inte i tal ännu, men i skrift just för att skriva ”hon/han”, alltså när jag inte vet könet på personen jag skriver om. Skulle jag få för mig att tvinga på någon annan detta ord? Nej. Lika lite som mina kompisar tvingar på mig religion eller för den delen andra ord som de kanske använder som jag ej gör. DÄREMOT så förklarar jag gärna för folk som tror att man använder ordet hen för att sudda ut han och hon. Alla blir ej en könlös massa, tror helt bestämt att alla har kvar sina könsorgan i finland (bara ett av måååååååååååånga länder som använder denna typ av pronomen). :-)

  Skitbra inlägg förövrigt, master! Varför är inte alla lika klocka dom du (och jag)!??!?!

 70. Stina skriver: september 11, 201210:00 f m

  Finns många saker man inte ens lägger märket till men som ändå är rotad från vårt arv att allt kretsar runt mannen. History.. Eller var det ”His (s)tory” ??

 71. Emelie skriver: september 11, 201210:02 f m

  Härligt att du engagerar dig, tar ställning och kämpar för jämställdhet! Det är så otroligt viktigt att folk får ta del av kunskap och insikt om feminism och dess historia som betytt och betyder mycket för att vi kvinnor i Sverige blivit så fria som vi är. Gillar också skarpt att du använder ”hen”! Vill tipsa om att använda ”en” istället för ”man” också, t.ex. : ”När en inte kan sova kan en läsa bok istället…”.

  Vill också slå ett slag för den mansforskning som är i utvecklings-/etableringsstadiet! Viktig del av jämställdhetsarbetet. För vår moderna samhälle ställer otroliga krav på både kvinnor och män. Och t.ex. så lyfter mansforskningen hur mannen och mansidealet har förändrats och så vidare. I genusforskning är det viktigt att lyfta båda (eller alla?!) kön. Och queerpersperspektivet är också en viktig och kritisk del i kampen för jämställdhet, människors lika rättigheter och skyldigheter!

  /Emelie

 72. ulrika skriver: september 11, 201210:14 f m

  Bra skrivet. Får en verkligen att börja fundera och vilja ifrågasätta!

 73. frida skriver: september 11, 201210:52 f m

  Fyfasen vilket bra inlägg. Love it. Puss.

 74. Jeanette skriver: september 11, 201210:56 f m

  Det här var ett sånt jävla bra och förklarande inlägg HANNA! Tack, detta inlägg ska jag dela med mig av och sprida.

 75. P skriver: september 11, 201211:00 f m

  Jag orkar inte riktigt läsa igenom alla kommentarer för att se om någon redan har skrivit det här, så jag skriver det bara ändå.

  Jag tycker att det är fantastiskt att du, som har väldigt många läsare och kan betraktas fungera som en förebild för väldigt många människor, skriver om de här frågorna. Go go go you! Ett litet tillägg till förklaringen av begreppet ”hen” är att många transpersoner har detta pronomen som det de föredrar angående hur andra pratar om dem. Precis som att biologiskt kön kan beskrivas som en skala (eftersom det är ungefär lika vanligt att barn föds med någon typ av intersexualism som att barn är rödhåriga eller har en tvilling) kan också mentalt kön ses som en skala, där väldigt många människor befinner sig någonstans i mitten eller helt enkelt helt bortom skalan. Många av dessa människor har aldrig känt sig bekväma med vare sig ”han” eller ”hon”, ”man” eller ”kvinna” och har hittat en efterlängtad bit av sig själva i det här (relativt) nya begreppet ”hen”. Detta är givetvis bara en aspekt av användningen av begreppet, men en som jag tycker inte belyses ofta nog. Det du har skrivit tycker jag också är otroligt viktigt, eftersom det vanligaste argumentet emot hen (jag förstår dock inte hur en kan vara EMOT ett ord, det är helt sjukt) är att det skulle komma att ersätta han och hon, vilket jag tror att de flesta som är för införandet av begreppet inte vill. Dock är det ju en annan läsare som påpekar att exempelvis Finland redan har enbart ett könsneutralt pronomen, och att detta faktiskt inte verkar medföra någon utökad psykisk ohälsa eller könspanik hos befolkningen. Jag personligen tycker att det är viktigt att skapa utrymme för mångfald gällande könsidentitet och därmed pronomen, och vet att många många människor har kämpat hårt för att bli omnämnda med ett visst pronomen eftersom de känner att detta är rätt för dem även om deras genitalier kanske inte matchar helt med detta pronomen. Ja, det är mycket som är intressant i den här diskussionen. Ville bara tillägga lite.

  Åter igen, BRA SKRIVET. Även jag önskar fler inlägg av den här typen. Kom ihåg hur många som tycker att du är klok och värd att lyssna på.

 76. Josefin skriver: september 11, 201211:23 f m

  Till C (om föräldraledighet):

  Varken min bror, eller pappa, har haft möjligheten att ta ut särskilt mycket föräldraledighet, trots att de har velat. Det beror på att familjerna helt enkelt inte har haft råd. Min pappa och min bror tjänar mycket mer än min mamma och min svägerska och därför har det passat ekonomiskt bättre om mödrarna har varit föräldralediga istället för fäderna. Däremot tror jag fullt ut att om min mamma och min svägerska hade haft samma inkomst som min pappa och bror hade det sett ut på ett helt annat sätt.

  Det du skrev om att dina vänner som fått barn vill vara mammalediga litar jag till hundra procent på, (vem vill inte spendera så mycket tid det bara går med sina barn?) men jag tror den ekonomiska delen sätter en del käppar i hjulet, för vilken pappa vill inte vara pappaledig?
  Alltså, hade män och kvinnor idag tjänat lika mycket för lika arbete hade nog delen med föräldraledighet sett annorlunda ut.

 77. H. skriver: september 11, 201211:34 f m

  Tokbra inlägg!

 78. Erika skriver: september 11, 201211:37 f m

  Åh.. du är klok, så klok! Tack för att du just satt ord på mina tankar, som jag så ofta måste försvara (?! mig över i diskussioner. tack master.

 79. Ida skriver: september 11, 201211:44 f m

  Brukar inte orka läsa texter om det här då det aldrig intresserat mig. Satt dock i tvättstugan och väntade på maskinen och besökt då din blogg. Började läsa din text här ovan och helt seriöst, du har fått mig intresserad av det här. Din text var verkligen bindande. Tack HP!

 80. Sara skriver: september 11, 201211:54 f m

  Yey! Pricken över i:et. Precis så jag känner med. Utan att diskutera om själva diskussionen leder till orättvisor el ev upprätthållande av olikheterna osv. Och utan att glida in i alla olika grenar. Feminism är enkelt och det ska vara enkelt. Känner nästan att den hära känslan om feminism som något krångligt, djupt och JÄTTEVIKTIGT bara försvårar förändringen av strukturerna =) Att förändra olikheter mellan män och kvinnor är ENKELT. TIllexempel lika enkelt som att använda HEN. Tack

 81. ebba skriver: september 11, 201211:59 f m

  Okej, som svar till det första du skrev där, nobbe: jag tvingar inte på någon min definition, men faktum är att min definition av mig själv bemöts med mer hat och avsmak än din definition som heterosexuell kille. förstå detta: när du säger att du definierar dig som heterosexuell kille är det ingen som känner sig påtvingade din definition. men när jag säger att jag definierar mig som queer känner sig folk som du ”påtvingade mig definition”.
  Jag skulle jättegärna vilja se en källa på det där med jämställt våld inom parrelationer, tack. jag tror inte en endaste sekund på det. även om jag faktisk VET att det finns tjejer som slår sina killar etc.

  Du skrev alltså två år som kvinnor fick allmän rösträtt. vad jag förstått. ”Kvinnor fick allmän rösträtt 1921, men fick allmän rösträtt 1925 och inte 1917 som det påstås.” what? förstår ej.

  Jag vet att inte alla män har haft rösträtt genom tiderna, förstår inte heller hur detta hänger ihop med kvinnokampen. kvinnor har under historien som en kollektiv grupp inte fått rösta osv (medan rika, mäktiga, vita män alltid fått göra det i stort sett). det finns många ställen där kvinnan och mannen har blivit förtryckt på samma sätt, men det har alltid,ALLTID,missunnat kvinnan mest. hon har varit dubbelt förtryckt. och låt oss inte ens börja prata om icke-vita kvinnor i arbetarklassen, där har du trippelt förtryck.

  Och att du ens vågar snacka om ”livsval”… hur ska kvinnor sluta stanna hemma med barnen när det oftast är pappan i en heterosexuell relation som tjänar mest? och när kvinnan oftast bara har deltidsjobb? jag blir så himla arg.

  jag säger inte att kvinnomisshandel som kvinnofråga har gett kvinnor svårare att få anställning jag säger att du måste se den röda tråden, du måste se hur patriarkatet alltid försvårar kvinnans position.

  avslutningsvis förstår jag inte riktigt din avslutning i ditt långa inlägg. jag antar att du är heterosexuell man för att du inte ser hur systematiskt kvinnor och t.ex homosexuella blir nedvärderade. sedan föreslår jag att du läser en bok om genus, feminism och jämställdhet, jag har lite exempel:
  Lena Gemzöe: Feminism
  Nina Björk: Under det rosa täcket

  Väldigt bra böcker som kommer öppna ditt sinne och någon dag kommer du kanske förstå vad jag skrivit.

  Tack för mig

 82. Christina skriver: september 11, 201212:02 e m

  Bra inlägg Hanna, jag läste varenda ord. Mer feminism och peppande tjejer (OCH KILLAR) till folket!!!!

 83. Mella skriver: september 11, 201212:06 e m

  Grymt bra inlägg! Du är verkligen värdefull i bloggvärlden, mer HP åt folket!

 84. Anna T - Nörd och Filmskapare skriver: september 11, 201212:17 e m

  Helt fucking fantastiskt!
  Detta är nog det bästa inlägget jag läst om jämställdhet! Så sjukt välskrivet, lättförståeligt och helt sjukt bra helt enkelt

 85. Vanessa skriver: september 11, 20121:01 e m

  Man bara *bugasigochkyssamaaastersfjunigatår*.

  Fast när det kommer till hen, så kan jag ändå inte bestämma mig. Min spontana känsla är att jag inte gillar ordet hen. Men kanske för att det är så hypeat
  Kanske håller jag på att bli gammal och sträv. Jag tycker att språk är jätte-jätte-intressant.
  Kanske måste jag bara researcha lite på de alla språk om hur de är uppbyggda, för jag är ju mer van vid maskulinum, femininum och neutrum och reale och that shit.
  Engelskan har ju ett bra ord, One som på svenska blir man.
  Men så kanske jag stör mig lite på att det är så laddat? Med könen i språk. Tycker jag kanske att det är en överanalys. JAG VET INTE.
  På franska finns det flera ”kvinnliga” ord som ändå böjs i maskulinum. Eller hur jag nu ska förklara.
  .
  Men språk måste ju utvecklas, för människan gör det.
  Kanske ska jag bara hålla käften, men jag köper det inte så lätt

 86. Malin skriver: september 11, 20121:15 e m

  Tycker det ät väldigt vettiga åsikter du har, kallar mig inte feminist eftersom jag tycker att ordet har en klang dom säger att det ska vara kvinnor som har ”övertaget” istället gör män, har förstått att så inte är fallet men men. En sak måste jag fick säga om mamma ledighet, att mammor ämnar barnen spelar väldigt stor roll i det och att det ska vara helt jämnställt tror jag aldrig kommer hända :)

 87. Anna skriver: september 11, 20122:11 e m

  Mycket bra inlägg, Hanna! Skrivet så enkelt att alla borde fatta.

 88. Hanna skriver: september 11, 20122:19 e m

  För mig är det så sjukt att inte alla tänker så här. Att det finns folk som är EMOT jämställdhet??? Hoppas att du med såna här inlägg kanske får några att inse hur det verkligen är och att feminism är bra och hen inte är något farligt.

 89. Lisa skriver: september 11, 20122:39 e m

  Jättejättejättebra inlägg. Sjukt bra förklarat!

 90. Charlotte skriver: september 11, 20123:08 e m

  Jag håller med många talare i detta forum. För mig känns hen relativt komplicerat och jag är inte säker på att jag har förstått sammanhanget helt korrekt. Som exemplet ovan med läkaren, där säger man ju oftast ”vad sa han då”, men ofta säger jag ”vad sa den då”. Den är ju alltså hen. Det hör jag många använda, istället för att säga han om läkaren eller hon om klockan så blir det den. Så där erkänner jag mig lite lost.

  Sen har jag en annan sak som gör mig förrvirrad just för att det är så många skeva åsikter som flyter runt kring denna diskussion. Jag, som kvinna, har inget emot att vara hemmafru. Min sambo kommer tjäna mycket mer än mig, vi pratar om väldigt stora summor. Så i min värld är det självklart att han ska försörja mig, många jag pratar med tycker detta är helt sjukt och att jag är fast i en gammal förlegad tid. Att jag utbildat mig i 6 år men inte känner behovet att att göra karriär. För mig är ju inte det nödvändigt, jag nöjer mig att vara medioker på ett sätt. Tjäna en okej lön men kanske inte avancera så mycket inom min yrkesroll. Det är okej att vara mainstream, alla kan inte vara chef för Nationalmuseum eller VD för en bank. Men tydligen är detta ändå inte okej, just för att jag är kvinna är det så JÄVLA fel att jag kan tänka mig att stanna hemma med barn och inte vill skicka dem till dagis då de är två år. För att jag har möjligheten att skapa ett oberoende liv och göra karriär, därför känner jag mig väldigt piskad utav detta och ”menlös” som inte vill leva för mitt jobb. Sedan, om jag skulle vara hemma mer än min man, innebär det inte att jag kommer sitta med middagen på bordet när min man kommer hem och massera hans fötter eller ligga när han vill ha sex som en livegen träl. Eller är jag så starkt påverkad av den negativa kvinnosynen att jag på något sätt accepterat att låta min kille gå föra mig då? Att jag inte har ambitionen att skapa en karriär för att jag är inpräntad med att tänka att jag inte kan och inte ”borde”? Att jag ursäktar det genom att han kommer tjäna så mkt bättre än mig och kunna ge oss ett ekonomiskt oberoende liv? Samt att jag älskar att vara kvinnlig, jag framhäver det väldigt mycket. Är det också något som utvecklats genom vår samhällssyn att jag känner så? Att jag är stolt över att vara kvinna med min kropp och klä mig kvinnligt, ha så kallade ”kvinnliga” intressen och att jag tycker om könsrollerna i min relation med att min kille betalar när vi går ut osv osv osv. Är det att jag blivit så hjärntvättad eller är det JAG som helt enkelt är så som människa?

  MKT intressant diskussion!

 91. Silje skriver: september 11, 20123:26 e m

  Kloka ord Hanna :))

 92. Emelie skriver: september 11, 20123:26 e m

  grymt skrivet!!

 93. [...] Tack Hanapee! Share this:TwitterFacebookGillaGillaBe the first to like this. [...]

 94. Ebba skriver: september 11, 20124:30 e m

  Superbt skrivet som vanligt!
  Har du läst boken Egalias döttrar? En bok om ett samhälle som är helt upp och ner vänt, alla ”mansord” som man, människa osv är utbytta till dam och kvinnska osv. Skriven med underbar humor och ord som sätter igång lillhjärnan! Tror du hade gillat den.

 95. Anais skriver: september 11, 20124:49 e m

  Heja du är bäst!

 96. Elisabet skriver: september 11, 20125:29 e m

  Du är så bra Hanna! Så kloka tankar och du skriver så bra. Inspirerande och en ögonöppnare. Och man blir lite ledsen, särskilt i avsnittet om läraryrket, för det känns som att det är så svårt att få fram förändringar, men om fler tänker som du och uppmärksammar problemen för oss andra så kanske det kan hända något ändå. Hoppas!

 97. Amanda skriver: september 11, 20125:34 e m

  Du är bäst! En riktig jävla förebild!

 98. Tesso skriver: september 11, 20125:40 e m

  Huvudet på spiken! Kan inte hela Sverige bara läsa och förstå detta? MYCKET BRA SKRIVET, Hanna!

 99. Fridah skriver: september 11, 20125:59 e m

  Hanna du är bara ett sånt geni med ord. PUSS på dig!

 100. jasmine skriver: september 11, 20126:40 e m

  tack Hanna för en asbra förklaring!! Jag hatar att sådant här behövs så himla himla mycket. Denna information borde alla få från och med den dagen man föds.

 101. Bodil ☮ skriver: september 11, 20126:45 e m

  Grymt Hanna! Bäst!

 102. Cecilia skriver: september 11, 20126:53 e m

  Skrev också ett inlägg om jämställdhet för inte alls längesedan, och som du säger så är det här så viktigt! http://ceciliaa.devote.se/blogs/21795903/det-minsta-vi-kan-goera-aer-att-oeppna-oegonen-foer-ojaemlikheten-i-vaart-samhaelle.htm#WriteComment

  Skulle bara vilja tipsa om boken Tusen gånger starkare, skriven av Christina Herrström, som är en skönlitterär bok som bl.a. tar upp jämställdhetsfrågor. Så läs den, den visar det hela så tydligt och öppnade verkligen mina ögon för detta problem.

  Kramis!

 103. Hanna skriver: september 11, 20126:56 e m

  BÄSTA HANAPEE! Tack för att du upplyser världen om detta. Kan inte nog påpekas hur viktigt feminism är och en utläggning om vad HEN står för behöver tydligen vissa tyvärr höra en miljon gånger innan det går upp för dom vad det EGENTLIGEN betyder. TACK

 104. Terese skriver: september 11, 20127:58 e m

  Åh vad kul att få höra vad du har att säga om det här. Har undrat länge och ville så mycket att du skulle skriva om det. Och som de flesta ovan håller jag med dig.
  Och för att avsluta – en lite passande video :)

  http://www.youtube.com/watch?v=ZBn8SqsmfCU&feature=share

 105. Roger Svensson skriver: september 11, 20128:27 e m

  En ideologi som bygger på att man delar in människor i kollektiv och hävdar att det finns en över- och underordning av dessa kollektiv är i grunden rutten. Vad de flesta feminister i grunden gör är ju att hävda att det är ett ”problem” och ”orättvist” om ett kollektiv, i proportion till sin storlek, har det bättre (har större makt, ekonomiska resurser, inflytande osv) än något annat kollektiv. För att förstå hur obehagligt detta kollektivistiska tänkande är det bara att använda det på t.ex. kollektiven judar/ickejudar …

  När det gäller ordet ”hen” så må det kanske vara praktiskt i vissa sammanhang. Men eftersom det associeras med, och nästan enbart används av, feminister/vänsterfolk (grupper jag inte vill sammankopplas med) så skulle jag aldrig drömma om att använda det.

  Svar: Ha ha sista stycket! apropå ”dela upp människor i kollektiv”.

 106. Maria skriver: september 11, 20128:32 e m

  Grymt skrivet! Inte riktigt förstått mig vad det innebär, men nu har jag som kommit in lite i bilden! TACK HP!

 107. Johanna skriver: september 11, 20128:42 e m

  Bra Hanna, tack för detta kompetenta och sakliga inlägg.

 108. Lilla Sara skriver: september 11, 20129:22 e m

  BRA SKRIVET MASTER! Ursäkta för capsexplosionen men måste uttrycka min glädje för ett bra och sakligt inlägg om feminism och genus som man kan visa för folk som inte förstår!

 109. Nike skriver: september 11, 20129:43 e m

  SÅ BRA SKRIVET!! Lättförståeligt och intressant. Och smart. Gillade att det liksom att det inte var en arg åsikt, att du egentligen inte försökte övertyga, att det bara var en saklig och icke-värderande förklaring för hur du tycker och varför du gör det. Man behöver sånt ibland. Såna här inlägg förgyller din blogg till tusen, fortsätt och skriva dem lite då och då!

 110. Tilda skriver: september 11, 20129:50 e m

  Tack Hanna, du är en av de klokaste människor som finns just nu. Du bara växer och växer i mina ögon för varje ord du skriver (speciellt ”bajs”……ha-ha). OM ALLA I VÄRLDEN ÄNDÅ VAR LIKA SMARTA SOM MAJORITETEN I KOMMENTARSFÄLTET!!!

 111. Emilia skriver: september 11, 20129:56 e m

  Älskar dig!
  Du skulle nog tycka att dagens ämne hos Morgonpasset i P3 var intressant, det var en idrottsprofessor som var där och pratade om vad som händer när man delar in pojkar och flickor i olika sportkategorier.

 112. Igge skriver: september 11, 201210:02 e m

  Åh så bra!!! HP for the win

 113. Helene skriver: september 11, 201210:13 e m

  Visste ni att det i det finska språket inte existerar maskulint han eller feminint hon. I finskan finns bara ”hän” som kan liknas vid hen! Så, jag tycker verkligen inte att hen är en big deal. Jag är van vid det. Har nemas problemas med att läsa det, höra det, eller använda det! Skrev också ett inlägg om det idag – tankeöverföööring?
  Heja Hanna!

 114. Signe skriver: september 11, 201211:37 e m

  HANNA PERSSON, JAG ÄLSKAR DIG SÅ MYCKET!!!!!!! Du är bäst!!! KRAM! /Signe

 115. Signe skriver: september 11, 201211:44 e m

  Tänk om alla fina, kloka människor som hyllar dig och detta fantastiska inlägg kunde samlas och starta en rörelse!!!! Kittlande fin tanke! Kärlek!

 116. Astrid skriver: september 12, 20122:36 f m

  Amen sistah! Men du, kom till USA och predika. Komsi komsi. Kom och forelas. Det behovs har. OK? Kram.

 117. Hypokrati skriver: september 12, 201210:06 f m

  ”Kön är ett social påhitt.”
  ”DÖD TILL PATRIARKATET!”
  Det här är internet, och alla har rätt att säga/tycka vad de vill anonymt, men då det för mig som man som läser det här känner att nästan bara kvinnor verkar ha kommenterat så vill jag bryta mönstret.
  Stor cred till Roger Svensson, som vågar kritisera, och faktiskt för fram fungerande argument; Hen används till väldigt stor del av extremsocialister och -feminister, grupper som i vårt samhälle idag (självklart beroende på i vilka kretsar du befinner dig) inte är sedda på med stor respekt.
  Sverige är ett demokratiskt land, Svett svin, om en kvinna tafsar på en man är hon åtråvärd och ingen bryr sig.
  Jag ser inte mig själv som högre stående än någrige är ett vänsterpolitiskt land. Under de senaste åren har Sverige däremot tagit några steg åt att privatisera mer och mer av vårat sammhälle, som i många fall har gjort det bättre.
  Jag vet att det är fel att generalisera, men då ”ni” verkar göra det om ”oss män” så tänker jag göra det likaså. Många feminister vad jag vet har lätt att hacka ner på män när de tar något som en självklarhet, men hur ofta tar ni själva fram plånboken och bjuder på middagen till exempel?
  Ett annat exempel på denna ”jämställdhet” är hur folk ser på våldet mellan kön, om en man slår en kvinna är han ett svin, däremot om en kvinna skulle slå en man är hon stark.
  Om en man tafsar på en kvinna är han eon annan människa, men människor är olika och vi är olika bra på olika saker, det är lätt att blindas av att ”alla är lika” men vi föds olika och vi växer upp olika.Ta det lugnt, ha det bra och lycka till med jämställdheten, jag är på vår sida. :)
  Till sist vill jag bara påminna alla fullfjädrade feminister här med taggarna utåt, att alla de ”stora ändringar” som skett historiskt sett för kvinnors rättigheter har tagit åratal av slit för att driva igenom.

 118. Sonja skriver: september 12, 201211:57 f m

  Du är så jävla bra Hanna!

 119. kajsa skriver: september 12, 20121:02 e m

  blir helt jävla tårögd, du är bäst

 120. Elin skriver: september 12, 20124:00 e m

  Du är så bra! Delar detta på facebook och ber för att folk ska läsa det..

 121. Linkan skriver: september 12, 20124:17 e m

  Du personifierar idioti, idiot.

  Svar: Och du personifierar precis det jag skriver om, och nej jag vill inte suga din kuk som din mejladress antyder :-)

 122. frida skriver: september 12, 20126:53 e m

  Roligt att du skriver detta så alla de som inte redan är medveten om strukturer blir det!

 123. Ellen skriver: september 12, 20127:41 e m

  Vad är det för trams ”Linkan” säger?! Du är BÄST Hanna, fantastiskt bra skrivit. Mycket värt att tänka på!

 124. Sara skriver: september 13, 201212:36 e m

  Fantastiskt bra skrivet! Tycker du borde bli inbjuden till Radio1 och prata med Cissi Wallin.
  VARFÖR finns det ingen FB-dela-knapp på varje inlägg?! JAG VILL DELA DINA KLOKA ORD! (Eller så finns det det, men jag är för blind för att se den. Och för lat för att kopiera länken.)

  Svar: JA det finns ju en knapp?!?! puss

 125. Why feminism? « Cata's Corner skriver: september 13, 20128:05 e m

  [...] labels, their interpretations of what that means varies widely. A couple of days ago I came across this on a Swedish blog that pretty much describes exactly what I want to say. So I though I’d put it down, but in [...]

 126. Alexandra skriver: september 14, 201210:25 f m

  Fantastiskt intressant att få höra dina tankar kring detta! Feminismen som helhet har alltid varit lite otydligt för mig, man blir så påverkad av vad majoriteten av sina medmänniskor kring sig tänker och tycker.
  ”feminister är bara orakade butchflator eller hipsters som vägrar ge sin dotter dockor”, det är den feminismen okunniga människor ser, men du öppnade upp mina ögon och då jag håller med i varje ord du skrivit kan jag inte annat än säga… jag är feminist!

 127. Elin skriver: september 14, 20122:09 e m

  Vilket bra inlägg Hanna! Du är en helt fantastisk bloggare och alltid lika inspirerande, vare sig du pratar om genus, ångest eller bara är allmänt skön och rolig!

  En sak som slog mig när jag läste det här inlägget är en föreläsning jag var på i veckan. Jag pluggar till socionom och läser just nu utbildningens andra juridikkurs. Och för ett par dagar sedan hade vi en föreläsning som hette ”Kön och juridik”, som i princip innebär ett genusperspektiv på lagen. Och jag kan säga att jag blev både arg och väldigt chockad (även om såna här idiotiska grejer kanske inte ens borde chocka längre), men i Sverige idag, kan en tonårstjej tvångsomhändertas p.g.a. att hon ”lever ut sin sexualitet”. Vilket inte kan drabba en tonårskille. Hur förjävligt är inte det? Som att flickor skadas av sin egen sexualitet medan pojkar ”bara har lite roligt” ungefär.

 128. Tips på bra grejer jag sett och läst « Sawiz skriver: september 17, 20126:07 e m

  [...] när vi ändå är inne på hen tycker jag man ska läsa detta superba inlägg av HanaPee: “Ett enkelt inlägg om genus, feminism och jämställdhet” där hon skriver lite om detta omdiskuterade begrepp men framför allt om mycket annat bra [...]

 129. [...] att ni köper den HÄR boken om ni vill ha koll på feminismen i stort och alla utgreningar osv. HÄR är ett inlägg där jag på ett lättsamt sätt förklarar varför jag är feminist. Sen är [...]

 130. josefin skriver: oktober 21, 20128:52 e m

  detta är något av det klokaste jag läst på länge. tack för inspiration bästa, bästa master!!!

 131. Josefin Holmstedt skriver: december 21, 201212:35 e m

  Underbart bra blogg! !! Tack för fantastiskt bra texter och argument och synvinklar, jag har skrivit ut en del som jag ska bära med mig, är så offantligt trött på den kvinnosyn som många har, spyr på den snart.. ”Duktig du är som körde helt själv till stan med släpet” sade en släkting till in tjejkompis som kört en del med släp innan dessuto m och haft körkort i tio år. Skulle han aldrig sagt till den tjejens kille, som inte haft körkort länge och aldrig kört ett släp, nej för han är ju man och dom som har snopp dom kan ju köra alla fordon från födseln..

  Har själv provat hur det är att bryta mot normer.. började jobba halvtid då vår bebis var en månad och har gjort så hela tiden för att vår bebis ska få samma anknytning till båda sina föräldrar och för att spara på föräldradagarna länge, inget dagis föränn bebis är 2, 5 år tidigast alltså.. Min man hyllas som en hjälte, fast många undrara hur han ”klarar av det”, att vara hemma alltså, de två dgaar per vecka som jag jobbar, ”men hur går det markus??!” ”jättebra” svarar han, men folk ger sig inte: ”gör det verkligen det?!?” .. Jag är den som det pratas skit om, hur man kan välja att jobba istället för att va hemma.. En manlig kollega till mig jobbar också bara två dagar i veckan och han hyllas som en ”ledig pappa” som prioriterar sitt barn. Mig frågar dom när jag ska va föräldraledig.. tack för kanonsida! god jul!

 132. Louise skriver: januari 15, 201310:18 e m

  Du är så brutalt bra hanna!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 133. lisa skriver: november 13, 201310:24 e m

  så OTROLIGT BRA skrivet hanna! älskar din blogg

 134. Rasism? skriver: augusti 24, 201412:24 f m

  Nu har ju visserligen inte rasism något med någons kön att göra, men visst.

 135. Paulina Andersson skriver: december 4, 20145:38 e m

  Hej Hanna! Läste precis ditt inlägg om feminism och genus. Otroligt intressant läsning! Anledningen till att jag kom in på detta ca två år gamla inlägg är för att jag läser sociologi och är inne på min sista uppgift (woho) innan slut examination. Och den handlar som du kanske kan gissa nu, om: Argumentation Genus.

  MEN, jag känner jag har fastnat. Uppgiften lyder såhär: Du ska skriva en argumenterande text kring genus i vilken du förhåller dig till- och värderar socialkonstruktivism, intersektionalitet och feminism. Även sociologiska termer och teorier som är relevanta för din diskussion kan så klart användas i din text. Din text ska belysa följande frågor: Vad är manligt respektive kvinnligt (exempel)? Hur skiljer sig dessa uppfattningar åt i olika samhällen och i olika tider? Hur har dessa olika föreställningar kring på vad som är manligt respektive kvinnligt formats? Vilken slags ojämlikhet finns det i våra samhällen idag? Finns det ojämlikheter som är motiverade? Hur kommer man till rätsida med strukturell orättvisa?

  Och hoppla hej, jag står helt stilla. Har glott på skärmen nu i snart två timmar. Detta är ett ämne jag i vanliga fall har lätt att diskutera, men nu… nothing. Har en lärobok att vända mig till men känner att jag inte bara vill ”skriva av”. Så hittade jag ditt otroliga inlägg och ville höra om du har någon bra input? Hur kan jag börja? Det är det svåra tycker jag. Den första meningen, inledningen. Kanske har min hjärna börjat haverera efter en hel termin av sociologi haha. Any thoughts på uppgiften! Tack på förhand grymma Hanna!

 136. Gidget skriver: juli 14, 201510:27 e m

  His collie or Australian shepherd mix makes him a herder, not a retriever, I guess.
  You can begin your quest for knowledge by reading this article
  for some gardening advice. So what really makes one domain name more valuable than another.

 137. making forex methods skriver: december 9, 20158:38 e m

  Quality articles or reviews is the crucial to
  invite the people to go to see the site, that’s what this site is providing.

 138. Kris Lu skriver: september 28, 20185:49 f m

  Hejsan! Jag bara måste tipsa dig om jordens erbjudande,
  Du kan hämta upp till 500.000kr i bonusar direkt utan problem.

  Spela med bank ID och få dina vinster utbetalda inom 5 minuter, testa själv!

  http://www.dumbocasino.se

Skriv en kommentar