Hur gör man en podcast?

Har fått OTALIGA kommentarer och mejl från *kreativa* läsare som också vill göra en podcast men undrar hur det egentligen går till? Jag tänkte nu guida er igenom detta skapande utifrån mina erfarenheter. Det går såklart att spela in en podcast på hundra olika sätt, men det här är mitt sätt:

 

1. Bestämmer ämne på podden. Vad ska jag prata om? Hur? När? Med vem? Vad vill jag säga med den här podden?

2. Köper en mic. Jag köpte min för 800 spänn på en musikaffär på Folkungagatan. Vet att många har dyrare och bättre mickar men jag tycker att min funkar bra.

3. Kopplar in micken till datorn.

4. Öppna Garageband (som finns på alla Mac-datorer, annars får ni ladda ner det eller annat inspelningsprogram). I Garageband finns kategorin ”podcast” – välj den. Sedan väljer du ett ljudfilter på det spår där du spelar in. Jag brukar köra ”female radio” under podcastkategorin. Det finns ett hjälpavsnitt för garageband.

5. Spelar in. Jag och Martin brukar komma upp i runt 1 timme och 20 minuter som jag sedan klipper ner till runt en timme. Ofta tar vi små pauser i inspelningen så att jag slipper få lågt blodsocker och bli aggressiv. OBS! tänk på att sitta i ett rum med mycket textilier där det inte ekar.

6. Klipper den. Detta är det jobbigaste. Förut klippte min kompis Tomas, men nu klipper jag själv. Det brukar ta runt 4 timmar att klippa podden. Jag klipper bort störiga ”eh” och ”liksom” och Martins extremt långa andningspauser. När jag klippt klart exporterar jag den som ”musikpodcast” för bäst ljud.

7. Skaffa konto på libsyn.com. Denna ”server” använder de flesta bloggare. Jag betalar runt en hundring i månaden för att få bra utrymme och direktpublicering på iTunes och appar. Det finns olika typer av konton på libsyn beroende på utrymme och om du vill ha direktpublicering. Här publicerar du också den bild du vill ska representera din podcast dvs. den bild som senare syns i appar eller på iTunes. Samt döper hela din podcast.

8. Publicera podcasten på Libsyn. I samband med att du publicerar podcasten kan du också döpa själva avsnittet. Vänta några minuter så kommer avsnittet snart upp i iTunes osv. (om du har direktpubliceringskonto).

9. FÄRDIGT! Låt världen ta del av din fantastiska stämma!

 

7 kommentarer
 1. Rebecka. skriver: december 3, 20128:40 e m

  Lyssnar på det senaste avsnittet just NU. Tycker du och martin funkar asssbraaaaa ihop, älskar att lyssna på er. Speciellt när ni talar engelska…… :”’-))))

 2. bodil skriver: december 3, 20129:43 e m

  Åh älskar senaste podcasten! Hur bra som helst! :))

 3. Sara Sjöström skriver: december 3, 201210:08 e m

  Bra guide! Kanske testar på det där någon gång, jag har ju Garageband och funderar på att skaffa mig en mick. Gillar verkligen era podcast, ni gör det bra! Förstår att det är riktigt drygt att sitta och klippa i timmar men med tanke på all fin respons ni får kan jag tänka mig att det är värt allt jobb i slutändan :)

 4. Sanna skriver: december 3, 201210:14 e m

  Har inte lyssnat särskilt mycket på din podcast, men idag på väg till jobbet tog jag tag i att lyssna på din senaste. Jag kanske är lite av en tekniknörd, men jag tyckte det var lite halvdan kvalitet på ljudet, just för att ni inte sitter i ett mer isolerat rum. Men det var även väldig variation på ljudnivån, när du pratade fick jag sänka för att sedan höja när din norrländska bisittare pratade. Det är ngt som jag tycker du kan fila lite på… :) När jag har spelat in ljud själv har jag ibland suttit inklämd i en garderob, bara för att få det att låta så bra som möjligt. Kanske inte är möjligt för dig/er, men jag tycker absolut att kvaliteten på ljudet är ngt du bör ha i åtanke ju mer podcasten växer. :D

  Lycka till och bra jobbat annars – jag ska fortsätta lyssna mer!

 5. Anna skriver: december 4, 20123:54 f m

  Ska lyssna så fort det blir lite anständigare tid!

  Och ÄLSKAR radion… vi hade en sådan i sommarstugan när jag var liten, undrar var den tog vägen, de är ju sååå snygga.

 6. Ninas modeblogg, utan mode skriver: december 4, 20123:33 e m

  Någon som vet ett bra program för PC? HAHA SOM ATT JAG SKULLE HA NÅGOT VETTIGT ATT SÄGA?!

 7. ottilia skriver: december 5, 201212:48 e m

  åh tack HP! mitt projektarbete är en podcast så denna guiden blir perf! älskar din pod btw.

  Svar: tack fina du!!!

Skriv en kommentar