Låt inte stereotypt ”tokigt” gå före vad som är vettigt

Något som gör mig ledsen och upprörd är det som framgår i den HÄR artikeln.

Det är alltså Tunaskolan i Luleå som bestämt sig för att ha en liten ”tokig” väggmålning i form av en bild på en ”mansfigur” som klättrar över en vägg för att spana ner på en ”kvinnofigur”. Så här ser bilden ut:

1

 

Några av er som läser det här och ser bilden tänker kanske att det inte alls är farligt. Kanske tycker ni att man måste kunna ta saker med en ”klackspark” så att säga. Jag är fullt med på den linjen, men när det kommer till den här typen av stereotyper tycker jag inte att det är roligt någonstans. Låt oss se den här bilden för vad den faktiskt ÄR; en mansfigur som spanar på en kvinnofigur över vad som förstås som ett toalettbås (med tanke på texten ”TOILET” och de typiska toalettfigurerna).

Det är en bild som alltså visar att det här med att spana på ”tjejerna” på toan är lite tokigt. Sånt som ”grabbhalvor” gör. Men jag funderar på för vem det är kul när det faktiskt händer? Den trettonåriga pojken som faktiskt GÖR detta på en tjej som sitter på toaletten och urinerar, byter mensskydd, eller bajsar – vad ska lärarna säga till honom? De har ju satt upp en bild som speglar just den handlingen på väggen!

Det är inte kul eller ens lite ”tokigt” att trivialisera den här typen av sexuellt ofredande som det faktiskt är. För varför skulle killfiguren vilja spana på tjejfiguren? Jo, med all sannolikhet för att få en skymt av hennes vagina. Hennes hemliga vulva!

Att ha en sådan här bild utanför en skoltoalett är ett sätt att sätta tjejer och killar i tröttsamma könsroller. Som ett sätt att säga att ”killar är sådana som inte kan hålla sin sexualitet i styr” att de aktivt jobbar för att få syn på nakna tjejer. Det är ett sätt att säga att tjejer är passiva objekt som bara sitter där. Som ska ta killarnas handling. Ska tjejerna på skolan vara beredda på att detta kan hända när de går på toaletten? Även om skolan inte skulle råka ha just toalettbås, är principen densamma. Kanske låser någon upp från utsidan? Kanske slutar det inte med en ”tjuvtitt”, kanske slutar det med att någon rör dig? Tar en bild? Eller kanske slutar det som toalettvåldtäkten i Bjästa.

 

Men det tar inte slut här. Efter att världens klokaste fjortonåring Astrid reagerat på bilden på sin skola och uttryck missnöje, passade en lärare på skolan att göra en liten undersökning när Astrid var sjuk. En undersökning som under namnet ”elevdemokrati” sattes upp på en vägg i skolan:

2

Det här gör mig nästan mest ledsen. Hur man missbrukar ”elevdemokrati” på det här sättet. Det är väl helt SJÄLVKLART att högstadieeleverna fyller i ett ”nej” på frågan om du ”mår dåligt av bilden”. Hur många högstadieelever är beredda att kunna göra en sådan analys jag gjort ovan? Astrid är förvisso en av dem, men personligen tror jag att jag själv aldrig hade kunnat tänka så långt i högstadiet.

Det är lärarna som bör göra analysen. Som bör tänka två steg längre och fundera över vad en sån här typ av bild är en del av. Se bortom det stereotypiskt ”tokiga” och kanske fundera på vad bilden faktiskt säger eleverna. Sen är det också intressant hur de helt förbisett den 0,9 % av eleverna som faktiskt fyllt i att de mår dåligt av bilden och ändå låtit bilden vara kvar.

46 kommentarer
 1. Sanna skriver: januari 29, 20136:19 e m

  Herregud det här var bland de värre saker jag sett idag. Hur många gånger har man inte som tjej (har endast egna och kvinnliga vänners erfarenheter att gå på) inte vågat gå på toaletten på skolan av rädsla/oro över just en sån här sak; att någon ska titta/låsa upp utifrån/ta kort osv. Jag förstår inte hur man på en skola kan sätta upp en sådan här skylt och inte inse var det är fel. Och sen som du sa använda ordet elevdemokrati.. Jag vet inte vad jag ska säga riktigt. Varför försöker skolan poängtera något som redan är ett problem med att göra det värre? Jag blir irriterad på att vi fortfarande 2013 har detta problem med att tjejer som får utstå så mycket annat skit i skolan inte ens ska kunna få vara ifred på toa!

 2. Stephi skriver: januari 29, 20136:34 e m

  LÄste de där. Blev sjuukt irriterad. Men mest blev jag irriterad på hur KRÄNKANDE hela jävla grejen är mot den stackars tjej som vågade säga nått. Hur de satte upp en jävla vägg med massa skit bredvid som var kritik till den här tjejen. Istället för acceptans mot tjejens åsikter så trycker de ner henne. Om det hade hänt mig när jag var i den åldern hade INTE jag varit lika stark utan hade nog känt mig värdelös och ifrågasatt min åsikt. Och hela grejen, röstningen och allt är ju helt sjuk! Verkligen att typ bjuda in alla att mobba den här stackars tjejen.. Dessutom som du säger om 0.9% mår dåligt av den så ska väl inte de ignoreras…

 3. Caroline skriver: januari 29, 20136:37 e m

  Jag blev jätteledsen när jag läste det här och precis som du reagerade jag nog allra mest på det här med ”elevdemokratin”. Har delat den här artikeln och fått svar som att ”humor håller tydligen på att dö ut”. Jättetröttsamt.

 4. Emelie skriver: januari 29, 20137:33 e m

  Alltså finaste bästaste modigaste Astrid?! Jävla idiotlärare, jävla idiotrektor och jävla idiotstrukturer.

 5. Ronja skriver: januari 29, 20137:34 e m

  MYCKET klokt skrivet!

 6. Susanna skriver: januari 29, 20137:35 e m

  Heja Astrid!

 7. jh skriver: januari 29, 20137:42 e m

  Sjukt och frustrerande och HEJA GRYMMA ASTRID!! Modigt gjort.

 8. nadja skriver: januari 29, 20137:45 e m

  fyfan. du har så rätt hanna, än en gång. och astrid som var så klok. mindre klok var läraren som gjorde ”elevdemokrati” grejen. kränkande, japp!

 9. Malin skriver: januari 29, 20137:46 e m

  Verkligen bra skrivet! Och heja kloka Astrid, det behövs flera som kan tänka som hon!

 10. Linnea skriver: januari 29, 20137:47 e m

  Världens bästa Astrid!!! Önskar att 14åriga jag hade varit lika cool som henne!

 11. Beatrice - hon med Herbariumet. skriver: januari 29, 20137:54 e m

  Mest irriterad av allt blir jag på att den här undersökningen alltså gjordes när Astrid, modiga Astrid, var sjuk? Och sen sätts den här lappen upp som ett enda stort hån mot den antagligen enda intelligenta ungdomen eller ens människan på hela skolan?
  Hade den suttit på min gamla skola för något år sen, hade den bara spätt på rädslan jag redan hade för att killar skulle komma in när man satt på toa. Kanske extra mycket för att det hade hänt när jag var liten, och redan i 7års-åldern, så var killarna såna som bilden visar.
  Knappast för att de är såna av naturen, utan för att de lärt sig att så ska de ju vara, såklart!

  Nej, fyfan för den där skolan, och HEJA ASTRID!

 12. Jeanette (Meanie Mischievous) skriver: januari 29, 20137:56 e m

  Jag lär mig något varje gång jag tittar in här. Och denne Astrid verkar vara en otroligt smart och medveten ung person!

 13. Lady Dahmer | Postpatriarkal Feministfitta skriver: januari 29, 20138:04 e m

  Hanna, om du eller nån annan här skulle vilja maila fantastiska Astrid och berätta hur fantastiskt BRA och MODIG och KLOK hon är så kan man göra det på den här adressen: astridjohansson@live.se

  Tycker man att det här är humor så är det inte långt till ”jamen han MENADE ju ingenting” eller ”ta det inte så hårt, det var ju på skoj” (boys will be boys höhöhö) och diverse andra jävla ursäkter som tjejer över hela sverige dagligen får höra när nån kille i skolan betett sig som ett jävla as. DET HÄR ÄR ETT VERKLIGT PROBLEM.

  Att män tar sig friheter på kvinnors bekostnad är ett verkligt problem och det börjar i skolorna. Det är där vi sätter tonen för vad som är acceptabelt, både för vad flickor ska kunna utstå och vad pojkar får göra, och enkäten de genomfört bevisar ju bara hur otroligt blinda vi är för strukturer redan så tidigt.

 14. Louise skriver: januari 29, 20138:15 e m

  jag vet inte om jag inte tänkt på det innan men på senare tid har det varit mycket om toalettvåldtäkter! två stycken i min hemstad på kort tid, en på tjej och en på kille, när de varit på krogen. ska man inte kunna gå på toaletten själv?! måste man ha med en kompis som kan passa, vare sig det handlar om våldtäkt eller bara att någon kikar. vad är detta?!?!
  utnyttjande av människor som kanske har varit lite för berusade för att kunna stå emot, som inte får hjälp av de runtomkring, som blir inknuffade på en toalett. blir så jävulskt förbannad, vad är det för svinigt beteende? vad är det för FEL på folk?! kan sitta och diskutera detta i evigheter, men vad är det som måste krävas? vakter på toaletterna? kameror?

 15. Emma skriver: januari 29, 20138:42 e m

  Ska 0,9 % behöva må dåligt för att resten av eleverna ska få fnissa lite? Usch, jag mår dåligt av det här… Bilden visar att en kille som sneekpeekar på en tjej på toaletten bara utför ett ”pojkstreck”, som om det inte vore någon stor grej. Jag skulle känna mig oerhört kränkt om detta hände mig så varför ska det porträtteras som något roligt?

  Bra skrivet Hanapee!

 16. - skriver: januari 29, 20138:49 e m

  Jag gick på Tunaskolan i 6 år, och det var precis samma konstiga attityd hos lärarna då. Ofantligt mycket mobbning, förtryck, sexism – bland elever och från lärare till elev. Sorgligt att se att ingenting har förändrats. Kärlek till Astrid, heja!

 17. peachbeast skriver: januari 29, 20138:51 e m

  Kul som skämtbild i rätt sammanhang. Inte passande i ett offentligt sådant som en skola faktiskt är. Man hade ALDRIG vågat ha kvar en uppembart rasistisk bild så varför inte ta bort denna också? Konstigt tänk av lärarna. Starkt av astrid att reagera!

 18. fanny skriver: januari 29, 20138:51 e m

  det här har egentligen ingenting med just det här inlägget, men jag ville bara visa dig den här bilden:
  http://24.media.tumblr.com/4024c0012bd8a64e2d2317c5ddeba42d/tumblr_mgk825Mstx1qb3n4do1_1280.jpg

  Som en liten parentes på det du skrev om The Hobbit

 19. Bella skriver: januari 29, 20139:01 e m

  Hanna, du är så jävla bra! Funderat på att bli debattkrönikör på någon tidning? Du skriver så sjukt bra!

 20. Lovisa skriver: januari 29, 20139:03 e m

  Gud, tror jag sprängs innfrån av ilska mot ”överheten”. Varför inte sätta upp en skylt där det står ”No entrance for dyslektiker” utanför svenskaklassrummen också? Lite skojigt sådär!

 21. Elin skriver: januari 29, 201310:12 e m

  Alltså, du sätter alltid alltid huvudet på spiken!!

 22. isa skriver: januari 29, 201310:24 e m

  Nu är jag jättearg. Många ungdomar i den åldern har inte förmåga att göra denna bedömning om det är rätt eller fel! Är ju förtusan i denna åldern som man mognar och börjar få egna synsätt på saker och ting – kanske även sexualitet och könsnormer för vissa.

  ÅHHHH. alltså hur kan man ställa den ‘undersökningen’ till 14-åringar? Det är som att stämpla att man ska tycka det är okej. De är ju på en skola så antagligen tycker de som lärarna som satt upp bilden………..

  Orkar ej.

 23. yrsa skriver: januari 29, 201310:26 e m

  På Tunaskolan skulle de behöva titta närmare på skollagen, diskrimineringslagen och den lilla publikationen som skolverket gett ut om arbetet mot diskriminering och kränkande behandling. I den senare kan man till exempel läsa

  ”Förbud mot diskriminering och kränkande behandling
  Det är förbjudet för huvudmannen och personalen att diskriminera ett barn eller en elev. Huvudmannen eller personalen får inte heller utsätta ett barn eller en elev för kränkande behandling. Om huvudmannen eller personalen bryter mot förbuden mot diskriminering och kränkande behandling, eller inte uppfyller skyldigheterna att utreda och vidta åtgärder mot trakasserier eller kränkande behandling, kan huvudmannen för verksamheten bli skyldig att betala diskrimineringsersättning eller skadestånd till den som kränkts.”

  Och vad är då kränkande behandling enligt denna? Jo:
  ”Kränkande behandling är ett uppträdande som, utan att vara diskriminering enligt diskrimineringslagen, kränker barns eller elevers värdighet.” Och så hänvisas det här till skollagen.

  JAG BLIR SÅ TRÖTT PÅ DENNA HEMSKA MÄNNISKOSYN SOM FINNS OCH FÖRMEDLAS VARJE DAG I SKOLOR RUNT OM I LANDET!!!

 24. Uppsalasfinest skriver: januari 29, 201310:31 e m

  Önskar att fler människor hade ro att reflektera över saker som detta. Du borde länka detta inlägg i ett mail till rektorn på skolan. Så de inser att det finns några procent i världen utanför som inte tycker att detta är ok.

 25. Johanna skriver: januari 29, 201310:54 e m

  Seriöst dålig stil av läraren/lärarna som har en omröstning och skriver att det är ”elevdemokrati”. Så om Nisse i 7A blir mobbad av hela skolan och man ställer frågan ”stör det dig att Nisse blir mobbad” och 99% svarar nej, betyder det då att det är okej och att man inte ska göra nåt åt det? Puckat!

 26. Denise skriver: januari 29, 201311:16 e m

  Så jävla bra Hanna! Du är en sån enorm inspiratör för mig och många andra. Du är så himla bra ska du veta! Alla borde ha din hjärna och ditt hjärta.

 27. Jag blir så trött · Tack som fan skriver: januari 29, 201311:25 e m

  [...] såg på Hannas blogg att hon skrivit om en väggmålning som finns på en skola i Luleå kommun. Målningen är utanför en toalett och föreställer en [...]

 28. Karin skriver: januari 30, 20135:09 f m

  Den där bilden speglar hela min tid på högstadiet (år 6-9). Jag var alltid livrädd för att någon skulle rycka upp dörren så därför gick jag helt enkelt inte på toaletten. Jag höll mig i ca 8 timmar varje dag… När mensen kom smög jag bort till kuratorns toalett som låg en bit bort och hade ibland en kompis som vakt utanför. MEN den här bilden visar inte bara själva toalett-problematiken eller streotypa könsroller utan egentligen hur jag KÄNDE mig hela högstadiet. Att man alltid var iakttagen i allt man gjorde. Hur man såg ut, hur man betedde sig etc. Och det ska man väl också arbeta bort ifrån? Inte uppmuntra med en ”knasig” bild…?
  Och jag tycker att det är hemskt att man totalt bortser från de 0,9% som ju MÅR DÅLIGT av bilden. Elevdemokrati ska inte ha någonting med det här att göra.
  Tack för allt du skriver Hanna, och för att du får mig att orka engagera mig i saker som den här. Kärlek till dig!

 29. sofie skriver: januari 30, 20137:37 f m

  skitbra hanna!!!

 30. Mli skriver: januari 30, 20139:20 f m

  Alltså, AJ LÖV JO. Tack!

 31. Frida in Thailand skriver: januari 30, 20139:48 f m

  Kan väl tänka mig också att det är mer än 0,9% som mår dåligt. Kanske inte just precis av bilden men av rädslan för att gå på toaletten och jag vet själv att jag aldrig skulle sagt att jag mådde dåligt av bilden även fast jag inte alls tyckte om att gå på toaletten i skolan, just för att någon skulle rycka upp dörren men det hade jag ju aldrig erkänt då.

  Man ville ju inte framstå som töntig liksom………..

 32. Daniela skriver: januari 30, 201310:13 f m

  Nyligen åkte jag ett nattåg när jag reste runt i Indonesien. Till slut lyckades jag hitta toaletten på tåget, som då hade ett fönster öppet utåt. Det var ingenting jag reagerade på, fönstret satt rätt högt upp. Men när jag sedan ställer mig upp så ser jag ett ansikte i ögonvrån och kastar mig ut från toaletten. Då var det en kille som hade hängt sig ut genom dörren, mitt i natten medan tåget åkte med full fart – endast för att titta in i fönstret!?!? Det va länge sen jag blev så arg, sprang efter honom och stod och skrek så folk vaknade, och han bara ”What? I here, you there”. Åh, blir sjukt arg bara jag tänker på det. Bilden här fick mig att tänka på det, ingen ska behöva vara orolig när de går på toa!

 33. vanessa skriver: januari 30, 201312:12 e m

  Hej Hanna, jag har läst din blogg länge och tycker du är grym. På denna synpunkt känner jag dock inte att jag håller med.
  Jag tycker aldrig att den där bilden skulle behöva vara där, nu är den dock det. Tycker iof inte att man ska döma ”14 åriga pojkar” att ta efter bilden, där blir det också fel..då tar man för givet att grabbarna i den skolan inte har vett nog att förstå bättre… det är ju fruktansvärt också. Man ska väl då isf diskutera om den pågående debatten i skolan, och tydligt framföra att det självklart inte är ok att kika på folk (oavsett kön). Oavsett om bilden är där eller inte så kommer det alltid finnas de steorotypa bilder/skämt/tv serier osv som säger att man kan göra allt möjligt. Tror att vikten i förändring lígger att diskutera och inte att ”förbjuda” eller försöka ”sudda bort” sånt som det finns en risk att det kan trigga vissa beteenden.

  Tycker det är skitkul att du tar upp dessa exempel. Debatten borde alltid finnas! :)

 34. Anna skriver: januari 30, 201312:30 e m

  Jättebra inlägg Hanna!!
  Läser själv till lärare och blir SÅ JÄVLA FÖRBANNAD över hur den där läraren, och alla andra som blundar, inte lever upp till rollerna där lärare ska införliva RIKTIG demokrati och framför allt GENUSTÄNK!!!
  Antagligen har den läraren några år på nacken eftersom lärarutbildningen nu för tiden är FULL av genus i ALLA kurser. Blir både arg och rädd. Rädd för jag vet att risken att man får sånna där ägg till kollegor i framtiden inte alls är så liten som man skulle hoppas…
  Fy fa-an vad synd jag tycker om Astrid! Förhoppningsvis har hon stöd från ett eller flera andra håll….. <3

 35. Emilia skriver: januari 30, 20131:18 e m

  http://www.kuriren.nu/nyheter/

  Där kan man rösta på om det är rätt eller fel att väggmålningen nu ska tas bort. Står 50 / 50 just nu, så in och rösta för att stötta Astrid!

 36. Emelie skriver: januari 30, 20136:35 e m

  Nu har de i alla fall målat över den eftersom det finns de som tagit/tar illa upp. Bra!

 37. Emilie skriver: januari 30, 20139:34 e m

  Hej Hanna! Valde att starta upp en disskussion på jobbet om detta ämne då vi är mestandels kvinnor på jobbet, blev förvånad över den reaktionen jag fick (dvs INGEN) men efter en del snack fram och tillbaka fick vi igång en rejäl diskussion, alla höll visserligen inte med mig att det var något att ”haka upp sig på” men efter fått prata av mig kring detta så kände jag mig STARK, redo att ta mig an vad som helst! Är så tacksam för din blogg, den öppnar ögonen för orättvisor som man ibland bara accepterar. TACK för att du är så cool och smart!

  Kram /E

 38. Emilie skriver: januari 30, 20139:34 e m

  Hej Hanna! Valde att starta upp en disskussion på jobbet om detta ämne då vi är mestandels kvinnor på jobbet, blev förvånad över den reaktionen jag fick (dvs INGEN) men efter en del snack fram och tillbaka fick vi igång en rejäl diskussion, alla höll visserligen inte med mig att det var något att ”haka upp sig på” men efter fått prata av mig kring detta så kände jag mig STARK, redo att ta mig an vad som helst! Är så tacksam för din blogg, den öppnar ögonen för orättvisor som man ibland bara accepterar. TACK för att du är så cool och smart!

  Kram /E

 39. hanna skriver: januari 30, 20139:39 e m

  Du är så bra och klok Hanna!!
  Har sett artikeln delad på facebook från någon ”skämtsida” med kommentaren ”Redan som ung är det dags att gnälla och känna sig ”kränkt” över småsaker som dom flesta ser som humor” av en gammal klasskamrat från högstadiet som tycker att ”haha, vilket skämt! Skaffa lite humor flicka lilla…”. Behöver jag säga att jag blev så arg att jag höll på att gå i taket, fick stänga ner fliken och andas. FÖRSTÅR inte hur man kan smutskasta någon som så självklart står upp för sig själv inför flera vuxna. Det handlar ju om så mycket mer än att inte tåla ett ”skämt”. ‘
  Önskar att jag var lika cool när jag var fjorton, vill skapa en hyllningsgrupp på fejjan :’)

 40. Ida skriver: januari 30, 201310:21 e m

  Hej master! Tänkte inte kommentera angående inlägget, men det hör ändå till ämnet. Häromdagen kom jag och min pappa in på ämnet könsroller och stereotyper, på grund av att jag sa att jag ville ha mer muskler. Då kom han med kommentaren ”tjejer ska inte ha muskler, det är inte snyggt.” Då blev jag fruktansvärt upprörd och när samtalet hade nått en vänskaplig nivå igen så sa jag ”kvinnan är alltid underordnad mannen” varpå han svarade ”men sånt där gäller ju bara när det passar. Ibland är kvinnan otroligt undergiven men ibland, till exempel angående mammaledighet, finns det ingen fråga om att kvinnan ska dela med sig. Då är det kvinnans rättighet.”

  Varför skriver jag detta då? JO, i sådana lägen vet jag inte vad jag svara. (och jag önskar verkligen att jag kunde) Har du haft någon minnesvärd diskussion om ämnet? Hur tacklade du svåra frågor och påståenden? Tack!

 41. Johanna skriver: januari 30, 201310:48 e m

  Hanna! Du går från klarhet till klarhet. Hur idiotisk kan en lärare bli? Mitt förslag är att du skickar in ditt inlägg till tidningen på orten där detta hände, tyvärr läser säkerligen inte alla som skulle behöva ta emot ditt budskap din fina blogg.

 42. alev skriver: januari 30, 201311:38 e m

  helt sjukt, mailade skolområdeschefen en önskan om att vidarebefodra ett meddelande till Astrid om hur grym hon är!!!!!!!!!

 43. Samira skriver: januari 31, 20133:24 f m

  Riktigt bra inlägg. Tycker du ska satsa på att föreläsa om sånt här. Vardagsfeminism för tonåringar. :)

 44. Malin Michea skriver: januari 31, 20131:05 e m

  Tack för ett jättebra inlägg och stödet för Astrid (ni som har kommenterat ovan också)! Det är underbart att se så många kloka människor höja sina röster. Ingen ska behöva stå ensam när de helt rimligt ifrågasätter sexistiska stereotyper i sin vardagsmiljö.

  Det finns oändligt mycket att göra i den här frågan, men jag hoppas och tror att arbetet och den allmänna debatten kommer fortsätta långt efter att målningen är bortglömd. Där kan vi alla hjälpas åt med att uppmärksamma sexism när vi ser den, och backa upp andra som gör samma sak.

  Tack igen. :)

 45. Heja! | När du inte orkar ringa en vän skriver: februari 2, 20138:06 f m

  [...] tycker att Hana Pee borde få något slags [...]

 46. Karin skriver: februari 2, 201312:06 e m

  Fyfan, jag blir så arg! Som sagt tidigare, det värsta är den efterföljande ”elevdemokratin” – så ÄCKLIGT gjort av läraren att indirekt förlöjliga den här tjejen som vågade protestera! Känns bara tröttsamt bakåtsträvande.

Skriv en kommentar