”Alla män är potentiella våldtäktsmän”

 

hej

 

 

Åh gud. Läste de här orden någon gång under gymnasiet och ryser lika mycket nu som då. Så otroligt jävla välformulerat av Maria-Pia Boëthius. Läs det gärna fler än en gång.

För er som frågar efter lättsam och mer konkret litteratur kring feminism och jämställdhet kan jag verkligen rekommendera er att köpa boken Flickan och skulden av Katarina Wennstam. Om ni inte var förbannade på samhället innan kommer ni vara det efteråt. Det är en smärtsam läsning om hur olika vi (och hela rättsväsendet) ser på kvinnor och mäns sexualitet. Det gör fysiskt ont att läsa om hon som våldtas av en krycka. Kryckhoran, som hon kallas i skolan efter våldtäkten.

58 kommentarer
 1. emma b skriver: maj 2, 20132:57 e m

  Ååh… Sista stycket av Boethius. Bland det bästa jag läst. Varför är det inte jag som skrivit detta för?

 2. Malin skriver: maj 2, 20133:25 e m

  åh jag läste den för jättelängesen, måste läsa om! obs dock att hon heter Wennstam.

 3. Larsa skriver: maj 2, 20134:02 e m

  Det finns en sak som är värre än ett manschauvinistiskt svin, nämligen en kvinna som inte lyder.

  Svar: Försöker du vara rolig?

 4. Lovisa skriver: maj 2, 20134:08 e m

  Guuuu så bra. Måste läsa bums!

 5. Larsa skriver: maj 2, 20134:45 e m

  Nej, jag försöker inte vara rolig, men tycker dock att det underlägsna könet ska tystas och veta sin plats.

  Svar: <3 önskar dig kärlek och lycka i livet.

 6. k.d skriver: maj 2, 20134:54 e m

  Bra!! Måste dock tillägga, ”Larsa”- gå hem..

 7. Petra skriver: maj 2, 20135:13 e m

  Klockrent! :D Helt överflödig kommentar men var ju bara tvungen att säga nåt haha.

 8. V skriver: maj 2, 20135:14 e m

  Åh du underbara Hanna! Jag läste precis om Flickan och Skulden (den nya upplagan), det var dags, hade inte läst den på flera månader, det är min bibel, läser den regelbundet. Och jag blev så arg igen och igen och igen och varje gång jag läser den! Det svenska rättssystemet gör mig illamående och alla gubbar i den! Varför ändra lagarna när MÄNNISKORNA inte ändrar sitt tankesätt? grr.

  Och Larsa, ta hand om dig. Som Hanna gör önskar jag dig mycket lycka och kärlek i livet, jag tror att du då inte kommer känna behovet att skriva liknande saker. Puss på dig <3

 9. *Victoria- Alla Förjänar Att Leva skriver: maj 2, 20135:15 e m

  Åh du underbara Hanna! Jag läste precis om Flickan och Skulden (den nya upplagan), det var dags, hade inte läst den på flera månader, det är min bibel, läser den regelbundet. Och jag blev så arg igen och igen och igen och varje gång jag läser den! Det svenska rättssystemet gör mig illamående och alla gubbar i den! Varför ändra lagarna när MÄNNISKORNA inte ändrar sitt tankesätt? grr.

  Och Larsa, ta hand om dig. Som Hanna gör önskar jag dig mycket lycka och kärlek i livet, jag tror att du då inte kommer känna behovet att skriva liknande saker. Puss på dig <3

 10. Rebecca skriver: maj 2, 20135:32 e m

  I sånna fall bör väl du om någon hålla käften, Larsa.

 11. Malin skriver: maj 2, 20137:16 e m

  Älskar när du tipsar om bra litteratur! Ska läsa bums. Dock ska jag LÅNA boken från biblioteket, eftersom man faktiskt inte alltid behöver KÖPA allting i detta konsumtionshetssamhälle. Älskar din blogg för övrigt master, detta är spännande och häpnadsväckande nog min första kommentar :O.

 12. Lady Dahmer | Postpatriarkal Feministfitta skriver: maj 2, 20137:42 e m

  Jag tar mig friheten att kopiera in ett helt långt inlägg här där jag skrivit om samma frågor:

  Feminister anklagas ofta för att vara manshatare men jag tänker att de som verkligen hatar män är alla de som påstår att det är naturligt för män att slåss och vara otrogna och de som påstår att män är på ett visst sätt just för att de är män. De som hänvisar till biologi och testosteron varje gång män begår våldsbrott eller sexuella övergepp.

  När Valerie Solanas SCUM-manifest sätts upp på Turteatern blir jag inte ett dugg förvånad över diskussionen som drar igång eller känslorna det väcker, för så fort man sätter en man i samma position som kvinnan traditionellt sitter i så blir det plötsligt väldigt tydligt. Solanas samlar ihop allt som sagts om kvinnor genom tiderna och vänder det mot mannen, men istället för kvinnosynen som genomsyrar vår tid så kommer debatten felaktigt att handla om manshat.

  Vi är nämligen så vana vid kvinnor som stympas, våldtas och straffas att vi inte upplever det som kränkande. Våldet mot kvinnor har normaliserat och vi reagerar inte över det förakt som varje dag spys ut i radio, tv’n och litteraturen. ”Kvinnan är liten och dum och duger enbart som slida” säger Strindberg och vi applåderar. Kvinnohat är nämligen kultur. Ingen blir arg när 50 cent sjunger om horor, när Marquis de Sade tolkas i skolorna eller när våldtäkt och mord glorifieras på biograferna, men när en skådespelare tolkar en text om män skriven av en arg kvinna så blir det ramaskri.

  När jag läser SCUM så tänker jag alltid på könsroller och samhällets syn på manligt och män. Det finns en norm som säger att män ska vara kapabla att utöva våld och att de är brutala av naturen.

  Solanas skriver om Mannen, om mansrollen, om vår kultur och de normer som råder. Vi lever nämligen i ett samhälle där mannen ses som ett djur som styrs av sina lustar och där män systematiskt idiotförklaras och kvinnornas roll är att ta ansvar för mäns sexualitet och ilska.

  En kvinna som blir våldtagen eller misshandlad får ofta bära ansvar för det som hände; hennes kjol var för kort, hon var för full, hon flirtade, hon provocerade, hon följde med hem. Hon ”borde veta bättre” även om hon snarare borde anta att mannen hon följer med inte vill henne illa.

  Oavsett om det är kvinnor eller män som rättfärdigar våldet så handlar det alltid om att män inte kan kontrollera sig. Då är det inte så konstigt att man till slut är tvungen att se varje man som potentiell fara. Inte för att de faktiskt är det utan för att synen på män tvingar oss till det.

  Att Valerie Solanas till slut kunde konstatera att mannen bara är en vandrande, empatilös dildo är för att hon fick det bekräftat om och om igen, inte av männen som kränkte henne under hela hennes liv, utan av samhället som förklarar mäns våld med biologi.

  http://ladydahmer.alltforforaldrar.se/2011/december/att-valerie-solanas-kunde-konstatera-att-mann.html

 13. jenny skriver: maj 2, 20139:51 e m

  åh. vad tårarna strömmar när jag läser den här texten, så otroligt fantastiskt och välformulerat. jag har själv levt i tystnad och känt skam de senaste fyra åren – sedan jag blev våldtagen. alla tankar som har gått är: ”ja, men du följde ju med honom hem” och ”du sa att du tyckte om att träffa honom”. jag har knappt berättar för någon, bara min pojkvän om detta, just för att jag skäms så otroligt mycket och jag tycker att det känns som att det är mitt fel. jag tror jag måste ta och läsa den boken, för den velar helt otrolig.

  tack för att DU är helt otrolig master. vi behöver fler modiga, starka och självständiga kvinnor som dig.

 14. Det har skrivits ganska mycket bra om det här men ja, jag håller med om att Maria-Pia är fantastisk (det är hon alltid).
  Skrev själv ett liknande inlägg för ett par dagar sedan bara: http://kickanwicksell.wordpress.com/2013/04/26/man-ar-djur-vems-asikt-ar-det-egentligen/

 15. Moralfjant - ung & uppkäftig genushäxa skriver: maj 2, 201311:06 e m

  Jag håller med om att det är sjukt att leverera moraliska pekpinnar till en kvinna som blivit våldtagen. Men jag tänker att dom som beskyller kvinnan kanske faktiskt tror att det på nåt sätt är möjligt att skilja ut våldtäktsmän från ”vanliga män” (för som jag förstått det tror också många att våldtäktsmän är helt jävla crazy och inte vanlig nånstans vilket är helt fel).

  Så att folk säger att kvinnor ska anpassa sin klädsel m.m behöver inte va mansfientligt eller samma som att säga att alla män är potentiella våldtäktsmän. Såhär menar jag: http://moralfjant.blogg.se/2013/february/alla-man-kanske-inte-ar-potentiella-valdtaktsman.html

  Fast det är ju fortfarande jävligt idiotiskt, fel och allmänt onajs att göra det.

 16. i skriver: maj 2, 201311:25 e m

  jenny: <3

 17. Sofia skriver: maj 2, 201311:40 e m

  Jag har aldrig varit en person som läser bloggar. Men efter många pushar från mina vänner, tog jag mig till slut hit till din blogg. Och jag är glad att jag hittat hit! Jag gillar din syn saker och ting! Detta inlägget fick mig att rysa till, så som många andra inlägg du har gjort!

  Tack!

  Och till Jenny: <3

 18. Hanna - Ord och ord skriver: maj 3, 20139:36 f m

  Ett citat som perfekt ringar in motsättningen i att upprepa för kvinnor att vara försiktiga runt främmande män, och sedan bli upprörd över att man ser män som potentiell fara. Samma sak när man går hem en sen kväll; inte fan borde jag bli rädd för mannen som går bakom mig från tunnelbanan. Logiskt sett så är det en helt vanlig snubbe som är på väg hem till sig och aldrig skulle drömma om att våldta en kvinna (som de allra flesta män!), men blir jag de facto våldtagen så kommer jag att få höra att jag skulle ha tagit en taxi, eller gått hem med en vän; eftersom jag borde förstått att natten är farlig för där finns det män = våldtäktsmän. Skrev lite spretigt om det här för några veckor sedan:
  http://ordochord.wordpress.com/2013/04/22/den-oresonliga-radslan-och-den-missriktade-valviljan/

  Det är så frustrerande när feminister anklagas för att utmåla män som gärningsmän trots att det är samhället i stort som gör just det, och feminister snarare säger att män är mer än så.

  Tack! Jag lånar nog bilden, men länkar till din blogg :)
  Kram

 19. Frida skriver: maj 3, 201310:13 f m

  Jenny, jag vet precis hur det är! Jag var själv med om det, för sju år sedan. Det var min allra bästa killkompis, och jag har i många år förnekat det, anklagat mig själv och framförallt förminskat mig själv. ”Det var nog inte ett sexuellt övergrepp, han var ju full, vi har ju haft sex förr, han missuppfattade nog bara mitt nej, han höll fast för att han var full”, och så vidare. Har kämpat dagligen för skammen och förnekandet. Idag går det bättre, och även fast skammen finns kvar och är stor, har jag åtminstone lärt mig att inse och acceptera att det faktiskt har hänt, och att det fan inte var mitt fel. Lycka till med allt Jenny, och vet du, trots klyschan, så blir det faktiskt lite lättare med tiden <3

 20. Tina skriver: maj 3, 201310:15 f m

  Väldigt bra text.

 21. Hanna skriver: maj 3, 201311:14 f m

  Hej Hanna! Jag vill säga hur glad & liksom rörd jag är över att du engagerar dig i jämställdhetsfrågor och andra rättviserörelser, och använder din plattform för att förmedla något gott. Jag tror att du gör världen till en lite finare plats.

 22. Fia skriver: maj 3, 201311:23 f m

  Larsa! Jag kissade nästan ner mig av skratt när jag läste dina kommentarer. Stackars dig, lilla människa….

 23. Yate skriver: maj 3, 201312:46 e m

  Det fick mig tänka på den här meningen: ”Don’t tell your daughters to not step out in the night. Instead, teach you sons better.”
  (Har själv blivit uttsatt för ett sexuellt övergrepp förra året och skrivit mina tanker kring detta här: http://schreibereien.wordpress.com/2013/04/27/one-day-baby/ (det är dock på tyska! ;))

 24. Linda skriver: maj 3, 201312:54 e m

  Kan även rekommendera ”En riktig våldtäktsman: en bok om samhällets syn på våldtäkt”, av samma författare. Mycket bra bok med fokus på våldtäktsmannen och hur jurister, poliser och samhället i övrigt ser på våldtäkt.

 25. Louise - Bitter dalkulla skriver: maj 3, 20139:26 e m

  <3

 26. Fala skriver: maj 4, 201310:35 f m

  Det måste vara trevligt att vara feminist och kunna slänga ur sig en massa påståenden utan att behöva belägga dem på något sätt. ”Det är inte män, det är samhället, så är det, ser du”. ”Män och kvinnor är egentligen helt lika, alla skilnader beror på samhället. Vadå biologi? Har jag aldrig studerat, tror jag inte på. Lyssna på mig i stället.” ”Det är patriarkatets fel, exakt samma sak i Afghanistan som i Sverige. Vadå kultur? Lyssna på mig, säger jag!” ”Jovisst har jag belägg. Läs bara den här boken, och den här, författarna säger ju att det är så.”

  Svar: Hur menar du Fala? Utveckla gärna :-)

 27. Fala skriver: maj 4, 201311:16 f m

  Vad var det du inte förstod?

 28. C skriver: maj 4, 201312:16 e m

  Självklart är det idioterna som utför handlingens fel. Jag kan däremot inte påstå, hur mycket jag än skulle vilja göra det, att tjejerna i många fall inte hade kunnat påverka utfallet av kvällen. Det finns alltid risker i det vi gör. Tjejen som liftar med den okända svarttaxin med killen hon precis träffat på krogen lider också en större risk än den som valde att ta bussen hem. Än mindre risk löpte den som åkte med föräldrarna hem.
  Nu är jag inte den som påstår att alla killar är potentiella våldtäktsmän, men inte fan är det speciellt klyftigt att ta onödiga risker. Vi vet att det finns idioter, gör det då inte så lätt för dem. ”Tillfället gör tjuven” brukar man säga. Jag tror det ordspråket kan appliceras på mer än bara stölder.

 29. D skriver: maj 4, 201312:44 e m

  Den här bloggen är ett praktexempel på varför jämställdhetsdebatten aldrig kommer att passera barnsligt och poänglöst fingerpekande.

  Svar: Ord och inga visor! Heja!

 30. Tobbe skriver: maj 4, 201312:46 e m

  gött att du går och blir sur på samhället pga en fiktiv berättelse. woman logic.

  Svar: Vad är det som är en fiktiv berättelse? Kryckhoran är hämtat från en rättegång 1998. Kram!

 31. Mikaela skriver: maj 4, 20133:52 e m

  HAHAHA, älskar dina svar till alla ”provokatörer”. Ord och inga visor, hahahaha, dör

 32. Filippa skriver: maj 6, 20136:58 e m

  Några dagar efter min våldtäkt frågade min psykolog om jag hade svårt att prata eller lita på män efter handlingen. Jag blev helt chockad och ba ”-Nä, varför det? Det är inte män som som våldtar kvinnor det är idioter.”

 33. Filippa skriver: maj 6, 20137:02 e m

  och juste hanapee har du lust att ge mig larsas ip nummer eller? Han kan behöva ett besök från en stark kvinna ;)

 34. Torsten skriver: maj 7, 20139:29 f m

  Boëthius har varit i gemet länge. Efter (den katastrofala) sexualbrottsutredningen -76 gav hon ut boken Skylla sig själv där hon sågade den vid fotknölarna. Läs den, upprörande men mycket intressant!

  Du är för övrigt en enastående människa!

 35. Torsten skriver: maj 7, 20139:32 f m

  Ps. Röda bönor – Sången om sexualmyterna. Finns på Spotify.

 36. Moa skriver: maj 7, 20138:50 e m

  Åh! Läste flickan och skulden i högstadiet. Boken hjälpe mig att formulera min feminism, var liksom mitt uppvaknande. Grymt bra bok, jag var aldig densamma efter att ha läst den.

 37. Linnsey skriver: maj 9, 201311:02 e m

  Har du läst detta?

  http://nojesguiden.se/blogg/kakan/varfor-ar-kvinnors-verklighet-aldrig-en-riktig-verklighet

  Hanna Hellquist som skrivit en sjukt bra krönika om kvinnors rätt till jämställdhet, men hon får ta såna fruktansvärda kommentarer från arga läsare. Helt sinnes!

 38. Män och våldtäkt | hultans skriver: maj 11, 201310:43 e m

  [...] I alla fall. Läser runt på lite bloggar, däribland sköna Hana Pee. Hittar ett inlägg som känns extra klokt. En text om uttrycket ”alla man är potentiella våldtäktsmän”, med poängen att uttrycket egentligen kommer från samhällets moral snarare än gruppen kvinnor. Samhällets moral som säger att tjejer får skylla sig själva när de följer med någon hem/hånglar/släpper in någon. Bra och klokt! Läs här. [...]

 39. [...] uttrycket ”alla män är potentiella våldtäktsmän” har jag skrivit om detta HÄR. Vidare finns det många inlägg i min Genus-kategori som svarar på en hel del av det [...]

 40. Att läsa lite för snabbt… | HanaPee skriver: juni 5, 201311:51 e m

  [...] en är upprörd, arg och ledsen som Blondinbellas fästman Odd säger sig blev då han läste det HÄR inlägget. Jag förstår det, verkligen. För om en inte läser eller faktiskt förstår texten så [...]

 41. Petra skriver: juni 6, 20139:02 f m

  Det sista stycket. Bästa jag läst.

 42. Anna skriver: juni 6, 201310:37 f m

  Hej Hanna,
  jag tog bilden med citatet och la som omslagsbild på min FB-profil. Först efteråt insåg jag att det är en bild som du själv har gjort i ordning, eller hur? Jag tänkte först att det var en bild du också lånat någonstans ifrån. Min fråga är därför om det är ok att jag har den som omslagsbild?

 43. [...] blir så himla bra när Spångberg hjälper till i Genusdebatten. Lovely Hanapee skrev ett inlägg, som då hade ett urklipp på sidan, nämligen [...]

 44. Respelion skriver: juni 8, 20131:13 e m

  Alla människor är potentiella … … … … … … … … … … … … … . (fyll det valfri gärningsmanskategori).

  Om det inte förhöll sig på det viset, så skulle man redan från födseln kunna utesluta vissa människor från framtida brottsmisstankar, men såvitt jag vet kan man inte garantera att någon aldrig skulle begå något brott.

 45. Sofie skriver: juni 13, 20133:27 e m

  Till Fala, och alla andra som säger ”läs en biologibok” så fort det kommer till såna här frågor:

  Sedan jag börjat studera biologi har jag bara blivit MER övertygad om att samhället faktiskt påverkar oss sjukt mycket, något jag inte var så medveten om tidigare. Ett ganska bra exempel tycker jag är barn som av någon anledning växt upp tillsammans med djur: de här barnen lär sig aldrig att skratta, gråta eller kommunicera med andra människor.

  Så om en så grundläggande sak som att kunna tala är nånting vi lär oss av samhället – vad lär vi oss inte då om könsroller? (och rasism och annat skit)

  /en som läst en och annan biologibok

 46. [...] refererar också till fantastiska HanaPee som i detta inlägg diskuterar just synen på män och våldtäkt. Väl värt att [...]

 47. jessica skriver: juni 18, 201311:35 f m

  bäst.

 48. ulrika skriver: juni 24, 20137:27 e m

  Sjukt bra citat, så himla sant!

 49. [...] Jag blir så trött och faktiskt ganska ledsen av att läsa dynga i den här klassen. [...]

 50. [...] Men till frukosten i morse satt jag och läste igenom lite blogginlägg, och jag ramlade över det här. Eftersom de flesta som följer min blogg med största sannolikhet tycker att samma ämnen som jag [...]

 51. M. skriver: augusti 2, 20136:27 e m

  Alla är potentiella brottslingar. Oavsett kön. Våldtäktsmän, mördare, tjuvar…

  Svar: Så du menar att i brottsmål om mord eller stöld så anklagas offren för att ha litat på förövaren pga hen var potenitell brottsling…..? Tror du missar poängen lite :-)

 52. FredrikT skriver: januari 31, 20148:41 e m

  Väldigt bra skrivet!

 53. Linnea skriver: mars 10, 20147:07 e m

  Du är så bra Hanna. Jag har aldrig läst detta stycket innan men kommer definitivt att sprida det vidare. Love <3

 54. skriver: mars 23, 20141:19 e m

  Nej, det är ingen bra eller tänkvärd text eftersom 1) om det är någon som säger, uttryckligen, att alla män är potentiella våldtäktsmän så är det sannolikt en feminist. Jag tror dock det är ytterst få feminister som bär på denna föreställning. 2) Det är fullt möjligt att påpeka brister i en kvinnas skyddstänk i en specifik situation utan att för den sakens skull utgå från att alla män är potentiella våldtäktsmän. Vanligtvis är det inte skyddstänket som ifrågasätts, dock, utan bevisningen.

  Det vore fint om folk kunde sluta skriva ”ååååååååh, vad bra skrivet! <3 <3" under texter och resonemang som inte förtjänar det. Använd era huvuden.

 55. telefonväxel skriver: september 20, 201512:40 f m

  Goddagens, jag har tittat igenom din webbsida en smula och anser att ni
  skriver riktigt riktigt bra. Dina artiklar är gott uppbyggda i såväl disposition som inom tungomål.

  Letar efter författare som är jämbördigt duktiga såsom du är gällande att
  skriva artiklar. Jag har ett team på fem människor vilka producerar
  artiklar till flera skilda webbplatser.

  Skule gärna komma i förbindelse med dig bakom bloggen här, men kan inte finna din mailadress alternativt uppgifter.

  Trevliga hälsningar.

 56. Lenore skriver: september 20, 201510:41 e m

  Hejsan därborta, kom in på din härliga webblogg av en slump och tittat runt en aning.
  Artiklarna du författar är informativa och har
  en mycket bra struktur alltmedan som det verkar som du gjort din efterforskning.

  Söker efter författare som är jämbördigt talangfulla som du är på att författa artiklar.

  Har ett lag på sju människor nu och vi författar bloggposter till
  ungefär 20 hemsidor.

  Har en smula besvär med att hitta dina kontaktuppgifter på bloggen,
  skulle gärna komma i kontakt med dej.

  Ha en riktigt förträfflig dag!

 57. www.nature.com skriver: september 20, 201510:51 e m

  Hejsan därborta, kom in på din härliga heemsida utav en oförutsedd händelse och tittat runt
  lite. Dina bloggposter är inte dåligt uppbyggda inom
  såväl uppställning såsom i språk.
  Vi söker skribenter vilka kan tänka sig att skriva om liknande saker såsom du brukar göra.

  Sysslar med att sammansätta ett lag med författare vilka ämnar skriva grejer till viktiga webbplatser.

  Vill gärna komma i kontakt med dig bakom hemsidan här, men kan dock icke
  lokalisera din epostadress alternativt uppgifter.

  Skrivande hälsningar.

Skriv en kommentar