En av anledningarna till varför jag kallar mig feminist…

…är bland annat för att jag vill tydligt tillhöra samma rörelse och stå bakom allt det feminismen har gjort för världen. Hur feminister runt om på jorden har drivit en modig kamp för kvinnor ska ha precis lika stor rätt till världen som män.

Abortlagar, sexualupplysning, rätten till preventivmedel, våldtäktslagar, rätt till arbete, högre lön, föräldraledighet för pappor, lagen om kvinnofridskränkning, barnomsorg och rösträtt är bara några av de stora frågor som feminister i åratal kämpade för innan jag kom till världen. Det har varit Sugragetter, rödstrumpor och grupp 8. Det har varit modiga människor som trots att de så tydligt blivit behandlade som andra gradens medborgare inte själva sett sig så.

Att tänka på allt ”kvinnorättsrörelsen” (som det ofta kallades då) gjort för oss och samtidigt se den oviljan som finns mot feminismen idag gör mig så himla
ledsen. Precis som arbetarrörelsen borde feminismen hyllas, ställas upp på piedestal och finnas med i varenda historiebok.

Istället får fördomarna fäste i allmänhetens hjärnor. All retorik som antifeminismen använder sig av som ”manshatare”, ”fula kvinnor som behöver kul” eller klassiska argument om att det EGENTLIGEN är männen som är förtryckta eftersom de måste gå ut i krig, jobba med industri osv. osv. får spridning i det offentliga samtalet och plötsligt har världen glömt varför vi ens kan stå där vi står.

Det finns en paradox i att en jämställdhetsminister inte vill ta i begreppet feminism, när hen så tydligt aldrig skulle kunna ha posten utan just den feministiska kampen som drivit jämställdhetsfrågan i över hundra år.

elin w

Det här är Elin Wägner. Året är 1914 och bredvid henne har hon staplat upp de 351 454 signaturer som kräver att kvinnor i Sverige ska få rösträtt. Det skulle dröja ytterligare fem år innan lagen ändrades. Tror ni att detta var något som skedde automatiskt? Nej, ett jämställt samhälle är inget som bara plötsligt händer. Det kräver modiga och handlingskraftiga människor. Människor som vägrar förlika sig med tanken att det vi har mellan benen ska bestämma resten av våra liv. Människor som driver frågan i smått och stort, som riskerar allt de har och även sina liv för tron på rättvisa. Människor som bland andra Elin Wägner.

Eller Susan B Anthony. Som år 1872 blev nedslagen och arresterad för att som kvinna ha registrerat sig till röstningen. Hon fick senare en böter på 100 dollar, något hon givetvis vägrade att betala.

susan

Låt oss aldrig glömma vad feminismen gjort för oss. Låt oss istället påminnas och förstå hur annorlunda det skulle varit utan den. Utan kvinnorna som gick emot allt vad den tidens normer sa och faktiskt riskerade sina liv för tron på ett jämställt samhälle. Även om rösträtten för oss känns så självklar, är det bara tre generationer tillbaka. För runt fyrtio år sedan fick en man våldta den kvinna han var gift med utan att det kallades våldtäkt. Pappaledighet fanns inte innan 1974 och att tänka sig kvinnor i bolagsstyrelser var skrattretande.

Saker blir bättre. Feminister i Sverige och runt om i världen fortsätter driva frågorna och skapa diskussionen TROTS att det många gånger innebär fördomar, öknamn, förlöjligande, hot och våld. Kampen fortsätter, för än är vi inte där, inte ens i ”världens mest jämställda land” är människor fria från en könsmaktsordning som ger oss olika förutsättningar och möjligheter till liv, beroende på våra kön.

Men när kampen känns tung och motståndet starkt, så tänker jag på människor som Elin Wägner eller Susan B Anthony.

45 kommentarer
 1. Esther skriver: juli 17, 201311:07 f m

  Du skriver jättebra och är en bra motpol till alla blondinbellor. Jag uppskattar din blogg och du ger mig positiva influenser i en annars mörk tillvaro för mig då alltså.

 2. Åsa skriver: juli 17, 201311:19 f m

  Kick-ass-HanaPee!
  Jag delar direkt detta excellenta inlägg på min Fajsbok!

 3. ida li skriver: juli 17, 201311:29 f m

  Hurra! Detta var det bästa jag läst på länge. Mådde bra i maggropen av detta.

 4. Isa skriver: juli 17, 201311:30 f m

  Nu gjorde du mig pepp och glad. Är gärna så att jag blir förbannad och arg när jag läser nyheter/bloggar på morgonen och sätter morgonkaffet i halsen, men idag tänker jag bara vara glad och tänka på allt vad kvinnorna i Sverige gjort hittills. <3 puss.

 5. Vilde skriver: juli 17, 201311:55 f m

  Hanna! Jeg synes du skriver så mye bra. Hadde satt pris på om du kunne lese denne artikkelen og kommentere: http://www.dn.no/privatokonomi/article2647727.ece

  Synes det er interessant det som står, at kvinner roper etter likelønn, men fremdeles forventer å bli spandert på.
  Jeg er selv feminist, men synes det finnes kritikkverdige forhold fra kvinners side i kampen om likestilling, ikke bare fra mennenes side.

 6. jennifer skriver: juli 17, 201312:15 e m

  SÅ bra. Heja dig, och heja alla som orkar kämpa trots motgångar!!

 7. Nilo skriver: juli 17, 201312:19 e m

  Master, jag älskar dig. Du är anledningen till att jag är feminist.

 8. Izze skriver: juli 17, 201312:40 e m

  Ryyser!

 9. E skriver: juli 17, 201312:57 e m

  Föga imponerad dessvärre.

  Svar: Ju större motståndet blir, desto tydligare blir det att den feministiska kampen behövs <3

 10. Filippa skriver: juli 17, 20131:23 e m

  Så jäkla bra inlägg! <3

 11. kajsa skriver: juli 17, 20131:39 e m

  skitbra inlägg som vanligt.<3<3
  "fula kvinnor som behöver kul" var en felskrivning (?) som blev en svinigt bra beskrivning av vad kvinnokampen handlar om. obs vet att inte fula kvinnor BEHÖVER kul det har de ändå osv meeen vet inte hur jag ska beskriva hur bra jag tycker om den meningen
  är så jävla gärna en ful kvinna som behöver kul. typ GE MIG KUL ERA JÄVLAR

 12. manda da manda skriver: juli 17, 20131:43 e m

  JA, hanna, vad bra!

 13. J skriver: juli 17, 20131:48 e m

  Tack Hanna för att du sprider kunskapen och insikten. För mig är alla dessa saker du skriver löjligt självklara, men uppenbarligen behövs väldigt lättillgängliga och tydliga texter för att nå ut och jag är så otroligt glad och lättad över att du orkar göra det och på ett så grymt sätt!

  Jag håller med de som kommenterar i tidigare inlägg att det inte får bli en kamp mellan könen, det är direkt kontraproduktivt och inte alls vår mening att hetsa könen mot varandra, men jag tycker Hanna ofta är väldigt bra på att ta upp feminismens strävan om en icke normstyrd värld för ALLA människor. Vi förstår gott och väl att det inte alltid är så roligt att födas som pojke in i det här samhället heller, där de inte får gråta, ska vara muskulösa, manliga och så vidare. Men det är ju därför det är så viktigt att inse att normen styr och ger nackdelar och en del fördelar till båda könen, men att allt skulle vara så mycket bättre om vi bara fick vara individer och leva fritt allihop.

  Sen blir jag så grymt irriterad på de som säger att debatten är onödig eftersom att vi redan nått ett tillräckligt jämställt samhälle i och med att kvinnor här har fått utrymme att ta den plats de vill. Men det är så sjukt egoistiskt att såga en av historiens viktigaste rörelser bara för att vi har det bra i Sverige, när kvinnor i resten av världen blir våldtagna i tusenfaldig högre utsträckning, inte har rätt att arbeta, rösta, ta körkort, gå i skolan, välja sin partner, avsluta en graviditet eller knappt finnas till. Det är ju lätt för oss och t ex Isabella Löwengrip att säga att det handlar om att kvinnor måste ta för sig mer – men 1) ja det är ju det vi gör bl a med hjälp av feminismen!!! 2) Det kanske inte är så himmelens lätt i ett land där en har 0 rättigheter enligt lagstiftningen.

  Att feminismen inte behövs är så långt ifrån sanningen man kan komma, men jag blir glad om jag får uppleva en dag då den inte längre gör det.

 14. v skriver: juli 17, 20132:19 e m

  Åsikter om norskan som anmälde en våldtäkt i dubai men fick fängelse i 1 år & 4 månader för sex utanför äktenskap?
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17149828.ab

 15. Johanna skriver: juli 17, 20132:35 e m

  Fantastiskt inlägg!! Sitter och purrar inombords för att du verkligen sätter pricken över i:et!

 16. Maja skriver: juli 17, 20132:43 e m

  Åh underbara du!

 17. Rocky skriver: juli 17, 20132:54 e m

  TACK! Det är så sjukt skönt att få en tillbakablick, och se att det HAR faktiskt hänt saker i historien, till skillnaden från vardagen när man bara trampar och trampar på och känner att det typ händer ingenting, att det fortfarande är helt skamligt att vara en som kämpar för jämnställdhet…
  FEMINISM<3

 18. Amanda skriver: juli 17, 20132:55 e m

  Tack, Hanna, tack!

 19. Oskar skriver: juli 17, 20133:28 e m

  Väldigt bra inlägg. Det är först när vi är världens mest jämställda värld vi kan vara nöjda. Ingen är fri förrän alla är fria. Oskar

 20. C skriver: juli 17, 20134:33 e m

  Jag ser på bilden av Susan B Anthony och gråter floder. Herregud. HE-RRE GUU-D.

 21. Anton S. skriver: juli 17, 20134:49 e m

  Mycket bra skrivet Hanna! Sjukt inspirerande och gav mig mer perspektiv. Verkligen sa sant att forandring inte bara hander per automatik. Det ar kanske det manga missar och dar med bara tar for givet de rattigheter som vi faktiskt har lyckats astakomma idag.

 22. Sofia skriver: juli 17, 20135:36 e m

  BRA inlägg hanna! jag kan inte sådan här historia så bra, älskar att du berättar!

 23. wigwag skriver: juli 17, 20136:08 e m

  Starkt och bra feministinlägg Hanna. Kom ihåg också att de flesta av den gamla stammens feministkämpar var fullblodsliberaler. Kampen stod mot de konservativa och feministerna elda på sina liberala politiker som ofta var för undfallande och fega. Kanske nåt att tänka på för dagens alla modevänster-”feminister” som egentligen inte fattat ett skit om feminismens ursprung och vad den egentligen handlar om. Individens frihet att utvecklas optimalt utifrån sina personliga förutsättningar. Vilket är en liberal grundtanke.

  Svar: Tack så mycket! Jo, jag har läst feministsik historia, och förr skrivit om just feminismens grund i liberalismen. Det där med ”modevänsterfeminister” tror jag handlar mer om fördomar från dig än om en sanning.

 24. Linnea skriver: juli 17, 20136:18 e m

  Jag har faktiskt varit en sådan tjej som inte velat kalla mig feminist för jag är ju ingen ”manshatare” osv. Och hävdat att jag ändå är för jämställdhet. Det är väl ingenting jag är direkt stolt över men jag fokuserar hellre på nuet och framtiden och jag är så glad och tacksam för att bl.a bloggar som din och Lady Dahmers har fått mig att öppna ögonen och förstå vad det verkligen handlar om. Jag är en ung tjej som jobbar inom ett väldigt mansdominerat yrke och jag stöter dagligen på fördomar och annat som i grund och botten enbart handlar om att jag är tjej. Och det är i världens mest jämställda land. Idag är jag en stolt feminist och oerhört tacksam för alla som har kämpat och fortfarande kämpar för att jag ska få ha de rättigheter jag har idag.

 25. Linda Roininen skriver: juli 17, 20137:03 e m

  <3

 26. Lorena skriver: juli 17, 20137:05 e m

  Hej,
  Jag brukar inte läsa bloggar men din blogg har jag fastnat för; Riktigt genuin med intressanta och tänkvärda ämnen samtidigt som du alltid kan får mig på bra humör. TACK

  Just nu pågår en tävling mellan http://www.cuponation.se och http://www.gaybloggen.com där vinsten är två veckobiljetter till årets Pride. Tävlingen går ut på att rekommendera bra bloggar. Jag har självklart rekommenderat din blogg och hoppas du blir med så att jag kan rösta på dig :) Du kommer säkert lätt vinna om du är med.

  http://www.gaybloggen.com/vinn-tva-veckopass-till-pride/

  Återigen; TACK FÖR EN GRYM BLOGG OCH HA DET BÄST!

 27. Y skriver: juli 17, 20137:11 e m

  Gud så mycket jag älskar din blogg! När jag läser inlägg som dessa gjorda av master vill jag bara stiga upp och skrika högljutt av glädje. Du får en att känna en så stark, detta är värt att kämpa för! Och man blir varm i hjärtat av alla dessa starka kvinnor, heja!

 28. Elin skriver: juli 17, 20137:17 e m

  Amen sistah. Du är ju så djävulskt bra. Tyckte förr att du var lite dryg som kallade dig för master men nu förstår jag ju verkligen varför!

 29. ellin☮r skriver: juli 17, 20138:03 e m

  vill typ skriva ut det här inlägget och hänga upp på kammarn

 30. Emma skriver: juli 17, 20138:16 e m

  You go girl!! Du är så otroligt bra!!
  Har du förresten läst detta?? http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17149828.ab

 31. den rabiata orakade flat-feministen Fany skriver: juli 17, 201310:19 e m

  Det jag tycker är värst är dock när dåtidens feminister hyllas för att ”då var alla kvinnor med på tåget” eller liknande. Alltså NEJ. Feminismen var precis lika stigmatiserad då som den är nu och den har aldrig haft med alla kvinnor på tåget, det fanns för bövelen kvinnor som kämpade emot kvinnlig rösträtt. Idag tar vi framstegen från dåtiden för givna så vi kan inte tänka oss att någon någonsin varit emot kvinnlig rösträtt till exempel.

  Däremot tycker jag inte att arbetarrörelsen sätts på någon piedistal. I så fall bara för att smutskasta dagens arbetarrörelse, eftersom den är sämre/mer extrem/whatever i jämförelse.

  Svar: Exakt, motståndet var enormt.

  Hm, inte alls den bild jag har av arbetarrörelsen, MEN jag tror det kan ha mycket att jag är född och uppvuxen i Sundsvall som är enrom sosseort<3 och gammal industristad.

 32. Alexandra skriver: juli 17, 201311:37 e m

  Du är så bra! Och till alla er kloka som kämpar, fortsätt med det ni gör för ni behövs verkligen!!

 33. Agnes skriver: juli 18, 20139:13 f m

  Toppenbra! Fast vår jämställdhetsminister Maria Arnholm kallar sig för feminist. Det var Nyamko Sambuni som inte gjorde det.. Ha en bra dag!

  Svar: Ja, det vet jag, därför jag inte skriver ”vår jämställdhetsminister”, gillar för övrigt Arnholm.

 34. Rebecca skriver: juli 18, 201311:34 f m

  Här är en länk till hur sexismen ser ut i spelvärlden: http://www.notinthekitchenanymore.com/

  Var faktiskt min pojkvän som berättade för mig att det var på detta sättet. Samtidigt som jag inte är förvånad så kan jag fortfarande inte förstå det.

 35. Terese (stolt megafeminist) skriver: juli 18, 20133:08 e m

  Hallå Hanna, power i detta inlägget, jag blir så glaaad. Känns så jävla fantiastiskt att vara feminst och känna i varje droppe blod i kroppen att man har rätt. Men kom över en hemnsida ( http://susannaives.com/wordpress/2012/11/lest-we-forget-emmeline-pankhurst-ada-wright-and-black-friday/ ) och det är en kvinna vid namn Ada Wright på bilden som är från Black Friday 1910!! Menar inte att klaga som en liten tjatråtta men vill länka hemsidan för den är fin att läsa. Även om den givetvis är hemsk så får den mig att känna mig STOLT som kvinna, vilka kvinnor vi haft i århundraden som stått upp för oss och hjälp oss komma dit vi är idag (vilken inte är hela vägen men en bra bit). Där var även män på black friday som blev arresterade för att ha beskyddat kvinnorna, vilka självsäkra och riktiga karlar!!! När jag hör eller läser negativa saker om feminism så gör verkligen dessa kvinnor att jag ändå inte tappar gnistan.

 36. Hanna skriver: juli 18, 20136:34 e m

  Hej Hanna. Sedan jag såg dokumentären om näthatet mot kvinnor (när var det nu igen?) så öppnades mina ögon fullständigt för feminismen och insåg hur viktigt det är.

  Jag har sedan dess (och mycket tack vare din blogg) växt mycket som person. I höstas när jag skulle hem från jobbet så stod jag länge och väntade på bussen. Då den väl kom så sa busschauffören ”bussen går bara två hållplatser till och inte in till stan” (dit jag skulle). Förstå hur surt det kändes, då man stått i en evighet och väntat. ”Näe, är du seriös?” frågade jag varpå chauffören EXPLODERAR. Han skriker rakt i mitt ansikte att han inte tänker ta skit bakom ratten och att han inte har tid att slösa tid på ”sånt här”. Han avslutar med ”JÄVLA FRUNTIMMER!!” och åker iväg. Kvar står jag och skakar av chock. Min pojkvän var i telefonen och hörde allt och han vart alldeles tyst.

  Sen kom gråten. Blev så fruktansvärt ledsen och arg och tyckte hela situationen var så kränkande. Jag frågade ju bara, kände jag. Min pojkvän, omtänksam och snäll som han är, ringde till kontoret och var rosenrasande på hur busschauffören hade agerat. Jag har inte sett den där chauffören sedan dess.

  Fram till häromveckan. Jag skulle åka till mina föräldrar och det var han som körde. Jag skulle av på sista hållplatsen, där chaufförerna även har rast en stund. Jag satt hela färden och byggde upp ett mod att konfrontera honom. Och jag gjorde det! Det är nog första gången jag verkligen… vågat stå upp för mig själv.
  Ungefär såhär såg det ut efter bussen stannat:

  Jag: Hej, jag vet inte om du känner igen mig men du skällde ut mig rätt ordentligt i höstas!
  Busschauffören: Isåfall hade du gjort dig förtjänt av det! Jag skäller inte ut någon utan anledning!
  Jag (berättar hela händelsen som inträffade och tillägger): Du kallade mig jävla fruntimmer och man säger inte så.
  B: Men jag sitter inte och tar skit bakom ratten!
  J: Men jag gav dig ju inte skit? Jag frågade om du var seriös. Jag antar att du inte tänker säga förlåt men jag vill bara säga att man säger inte så, man kan inte säga vad som helst.
  B: Du hade gjort dig förtjänt av det!
  J: Fast jag tycker inte det, jag frågade bara. Vi anmälde dig iallafall till kontoret.
  B (hotfull): Jasåå, tänker du anmäla mig nu också eller? Va, va, va?
  J (börjar gå iväg från bussen): Ja, kanske det. Jag har dig på film nu iallafall (spelade in i smyg).

  Busschauffören blev knäpptyst. Och jag fick säga det jag ville få sagt. Jag vill tacka dig för att du omedvetet byggt upp mitt mod och skrivit så sjukt bra inlägg om feminism och dess information. Du har verkligen hjälpt mig ska du veta. Jag hade aldrig vågat för ett år sedan. Tack, tack, tack och tack.

 37. Maria skriver: juli 19, 201312:40 f m

  Tack Hanna för denna text! Jag blev tårögd när jag läste den när man tänker på hur mycket människor har kämpat för det vi idag tar för givet. Jag brukar ofta tänka på historien utan att tänka på vad individer gör och det känns som att feminismen var en naturlig del av den utvecklingen samhället hade tagit. Även om det vore ska man aldrig glömma hur mycket individer faktist uppoffrade för att de förändringarna skulle ske.

  För ett tag sen så såg jag bilder från för längesedan som skulle håna sufragetterna. Det som är så slående för mig är att de hånades på samma sätt som folk hånar feminster idag, det är samma typ av ”fula kvinnor”, ”behöve kuk”, ”arga” osv som man hör idag. Det är tragiskt att inget har förändrats på den fronten.

 38. Vonlinnea skriver: juli 19, 20137:46 e m

  Jättebra skrivet! Åh, jag får rysningar. Läste för ett tag sedan Elin Wägners ”Pennskaftet”, en bok från 1910 om kvinnorättsrörelsens kamp för rösträtt. Lite skrämmande att se hur lite som förändrats i den motsträviga attityden mot feminism, men samtidigt kul att se hur mycket kvinnorättsrörelsen faktiskt åstadkommit!
  Jag gissar att ”fula kvinnor som behöver kul” ska vara ”behöver kuk”? Lite rolig felskrivning i så fall, haha. Kram!

 39. Emelie skriver: juli 23, 201312:20 e m

  Tack för ett välskrivet inlägg!

 40. Linda skriver: juli 24, 201310:10 f m

  Så fint skrivet!

  Som en nyss fylld 18-årig flicka är det många gånger svårt att stå upp för det faktum att ”jag är feminist.” Jag har många (kvinnliga och manliga) vänner som uttryckligen säger ”Alltså, jag är verkligen inte feminist eller så men…” och det gör mig så fly förbannad att jag bara vill ta din blogg och köra upp i röva på dem. Eller något sånt. När jag försöker förstå varför de inte vill definieras som just ”feminister” så får jag ofta höra att ”men jag odlar ju inte hår under armarna och jag vill kunna ha på mig sexiga klackar om jag vill”. Då kan jag bli så trött. För är det inte min generation som ska vara nytänkande och framåtsträvande? Som ska vara öppna och accepterande, nyfikna rent utav? Jag försöker och försöker och försöker förklara att feminism inte innebär unisexkläder och att leva i celibat med skogar under armhålorna- det innebär att man anser att män och kvinnor är lika mycket värda och att man förstår att vi lever i ett patriarkat och att det finns mycket orättvisor. Men när jag har mina utläggningar möts jag ofta av skratt eller slutna öron, ingen vill lyssna på mig som 18-årig flicka. Och det gör mig ledsen, för om jag hade varit en kille i samma position hade många fler velat lyssna på mig, det är jag säker på.
  Jag har grälat med min pappa om (dam)fotbolls-EM, jag har krigat med många av mina killkompisar när de vräker ur sig okänsliga skämt eller förminskar problematiken i dessa, jag har diskuterat genus otaliga gånger i klassrummet och möts ändå ofta av ett ”feministfitta” eller att klasskamraterna tar upp mobiltelefonerna och försvinner in i någon slags dvala, de har hört den här diskussionen många gånger förut. Det sorgliga i det hela är att de aldrig har LYSSNAT på den.

  Jag vet inte vad jag vill säga med den här kommentaren- Kanske att du och din fina blogg ger mig kraft att fortsätta försöka när jag ständigt möts av så mycket motstånd. Så snälla sluta aldrig med det du gör, för vi behöver dig! Tusen tack för att du finns!

 41. Emilie skriver: juli 24, 201310:51 e m

  Du är så braaaaaa<3!!!!!!!!!!!

 42. C skriver: juli 24, 201310:57 e m

  Jag är själv liberal/klassisk feminist, och kämpar för allas lika rättigheter utan tvång. Samtidigt tycker jag det är väldigt bra att det finns de som kämpar från andra håll, även om jag inte delar deras åsikter. Tyvärr händer det allt för ofta att mer radikala feminister påpekar att jag är en idiot som tror att den liberala vägen är den rätta. Det är synd att vi inte kan hålla ihop mer och kämpa mot samma mål från olika håll.

 43. Elin skriver: december 15, 20133:18 f m

  Jag skriver bara: Word!!!

 44. db skriver: januari 23, 20142:04 e m

  Ja visst är det tårdrypande? Och det är just det som är problemet; att ni inte har något existensberättigande IDAG! Men istället för att inse detta och vara nöjda likt normala människor så börjar ny yra om ”patriarkat”, ”glastak” och andra jävla konspirationsteorier som inte har något som bevis för sig.

 45. Line skriver: mars 26, 20178:01 e m

  heja heja heja! Bästa texten nånsin!!!!!!!!!!!!!!

Skriv en kommentar