Ja, det är fel, men det sker ändå – varför?

Det är fel att kvinnor tjänar mindre än män för samma arbete.

Det är fel att män slår kvinnor.

Det är fel att män våldtar kvinnor.

…Om vi skulle fråga större delen av Sveriges befolkning skulle nog de flesta skriva under på ovanstående påståenden. I diskussioner om just feminism och jämställdhet får jag t.ex. ofta höra ”jag tycker absolut att kvinnor och män ska tjäna lika mycket för samma jobb” från personer som i övrigt är skeptiska till feminismen.

Ja, det är ju fint att man insett människors lika värde. Men det är samtidigt ett lika självklart statement som att slå fast att ”jag gillar inte krig” eller ”jag tycker inte att barn ska svälta”. Frågor som en istället bör ställa sig själv när en konstaterat att ovan påståenden är fel är:

Varför tjänar kvinnor mindre än män för samma arbete?

Varför är mäns våld mot kvinnor i nära relationer ett utbrett samhällsproblem?

Varför var offren i de 16900 anmälda sexualbrotten i Sverige 2012 96% kvinnor?

 

Här är det plötsligt som att inga svar finns. Som att varje slag eller våldtäkt mot en kvinna är en enskild händelse som inte kan ses ur ett större perspektiv. Som att kvinnors låga löner eller bristen på maktpositioner är något som kommit av slumpen, eller är en ”tråkig kvarleva från 1800-talet”, men samtidigt inte något som säger något om den värld vi lever i idag.

Tyvärr är det ju inte så. Låga löner och bristen på maktpositioner säger i allra högsta grad något om världen i lever i. Det går inte att se mäns våld och sexuellt våld mot kvinnor som enskilda händelser med en förklarlig bakgrund. Siffror från BRÅ pekar nämligen på att det är ett stort och utbrett samhällsproblem.

Istället för att bara konstatera att det är ”fel” med att kvinnor tjänar mindre, våldtas och slås, borde den allmänna reaktionen vara att fundera på varför det ändå sker? Men då feminister gör detta genom att bl.a. ifrågasätta sexism i t.ex. reklam, populärkultur, mediebilder etc. är den allmänna reaktionen istället att ifrågasätta själva feminismen? Plötsligt är feministerna överkänsliga, vill hitta fel, kan aldrig nöja sig och är problemsökande.

Inget gör mig mer arg och ledsen som detta blundande för könsmaktsordningen/patriarkatet/manskulturen. Det är så extremt arrogant mot alla de kvinnor som är lågavlönade, som blir slagna eller våldtagna att bara konstatera att det är ”fel” men samtidigt sakna intresset att förstå varför det sker. Att inte vilja erkänna att det är något som sker systematiskt och som faktiskt är en otrolig mörk, sorglig och stor del av vår kultur.

Kvinnohat och kvinnoförtryck är inget inbillat eller påhittat – det är svaret på frågan varför kvinnor tjänar mindre, varför män slår och våldtar kvinnor.

Genom att förstå och se detta kan en också förstå och se vilka komponenter som upprätthåller denna skrämmande kultur. Det är då en kan förstå varför ett begrepp som ”hen” behövs, varför Mannerströms uttalanden om ”nakna vackra kvinnor” provocerar, varför American Appareal -reklamen upprör, varför det är fel att ständigt kommentera flickors utseenden, varför individuell föräldraförsäkring behövs, varför bechdeltestet behövs osv.

 

Allt hör ihop. Och även om kvinnoförtrycket inte är en ihoparbetad tydlig konspiration gjord av ett hemligt sällskap för att förgöra kvinnan – så är det trots allt minst lika effektivt. Om inte mer effektivt, eftersom kvinnoförtrycket ofta ses som just ”enskilda” händelser blir det svårare att ta på och bevisa. Men vågar en ställa frågan ”varför?” när en kvinna våldtas, slås eller tjänar mindre än sin manliga kollega kommer vi en bit på vägen.

32 kommentarer
 1. Tove skriver: september 1, 20132:31 e m

  Du är så himla bra! Tror verkligen att texter som denna kan hjälpa till att få folk som inte riktigt förstår vad feminism innebär att bli lite klokare. Jag hoppas att du alltid kommer vilja/orka fortsätta skriva om genus.

 2. Anna skriver: september 1, 20132:40 e m

  Herregud vilket bra inlägg Hanna. Du är så klok! Tack för att du delar med dig av dina tankar och åsikter.

 3. Caroline skriver: september 1, 20132:59 e m

  Har inte kommenterar förut, men läst din blogg ett tag. Tycker du är så grym på att verkligen beskriva sånt här på ett konkret och ”spot on” sätt! Det är nästan så jag ska tvinga min pappa att läsa din blogg så han fattar vad det hela handlar om. Häromdagen blev jag anklagad för att vara rabiat kvinnosakskvinna a la grupp 8 bara för att jag i ett samtal kring orättvisor i samhället tog upp kvinnorna (igen) som grupp. Det behövs fler som dig i mediavärlden, som vågar skriva och berätta om sånt här och som gör det på ett lättillgängligt och lättförståeligt sätt! :)

 4. Malin skriver: september 1, 20133:01 e m

  Tycker detta är så himla bra, det är enkelt att förstå, konkret och, tycker jag, viktigast av allt: inte bara ilska. Jag hade en diskussion med en vän om feminism för ett par dagar sedan som gick ut på att hen tyckte alla feminister bara är arga och ”ångar på med sitt pk-snack” och att diskussionerna aldrig blir något vettigt. ska länka detta till denna person. Kram på dig HP!!

 5. Matilda skriver: september 1, 20133:01 e m

  Jättebra skrivet!! slår huvet på spiken. så himla bra med en påminnelse till mig om varför detta är så viktigt, och att det inte får förbises!

 6. Hmm skriver: september 1, 20133:21 e m

  Hepp och Pepp!

 7. Lisa skriver: september 1, 20133:27 e m

  Tack Hanna. Tack för att du skriver så bra och tydligt. Tack för att du påminner mig om hur viktig den feministiska kampen är och får mig att vilja fortsätta kämpa. Tack för att du har skapat en så fin liten del av internet, och tack för att du finner styrkan till att skriva såna här viktiga inlägg.

 8. Linnéa skriver: september 1, 20133:39 e m

  Tack.

 9. Oskar skriver: september 1, 20134:03 e m

  Sant att allt hör ihop. Verkligen bra skrivet!

 10. malin skriver: september 1, 20134:24 e m

  Så jävla bra. Alla borde läsa det här

 11. Emelie skriver: september 1, 20135:17 e m

  Tack! Detta var precis vad jag behövde läsa idag. Har själv så svårt att uttrycka mig kring allt det här och blir emellanåt så förtvivlad när jag känner mig missförstådd, vill säga så mycket men har inte riktigt verktygen – och då är det är så skönt att läsa ett sånt här välskrivet ”spot on” (som någon här ovan tidigare skrev) inlägg med sakliga argument.

 12. Jessica skriver: september 1, 20135:49 e m

  Du är den bästa bästa bästa bloggaren jag vet!

 13. Johanna skriver: september 1, 20136:30 e m

  Word up!

 14. Linn skriver: september 1, 20136:38 e m

  <333<3<333<33

 15. Jennie skriver: september 1, 20137:37 e m

  Tack för en bra blogg.

 16. Mli skriver: september 1, 20138:06 e m

  Du är grym!

 17. Lisa skriver: september 1, 20139:15 e m

  Så sjukt bra formulerat, tack!!!

 18. Ali skriver: september 1, 201310:17 e m

  Ja, det här borde alla läsa! Hemska saker händer. Till och med en själv. Och man bara låter livet få gå vidare. Men fler borde våga ifrågasätta! Högt! Det här behövde jag läsa idag. Tack.

 19. Malin skriver: september 1, 201311:37 e m

  Så himla bra skrivet! En sån här smart och tydlig text borde verkligen alla läsa och ta till sig. Kämpa på Hanna, du är bäst!!

 20. Maja skriver: september 2, 20138:27 f m

  Alltså tack för att du finns Hanna!

 21. Johanna skriver: september 2, 20139:53 f m

  Du är så himla bra! Jag blir så stärkt av att klicka in mig på din blogg och läsa dina texter! Du sätter ord på det som är svårt att förklara och gör det på ett sånt extremt lysande sätt! Älskar att kunna länka vidare dina inlägg till ex min underbara med oförstående pojkvän som ofta tycker jag överreagerar och gärna gillar att tysta ner mig när jag försöker ha en vettig diskussion om precis just allt det här! Herregud Hanna du är helt grym!

 22. [...] Hela inlägget finns att läsa här. [...]

 23. Caroline skriver: september 2, 201312:03 e m

  Jag har också läst din blogg i flera år nu och vill bara säga att detta inlägg var det mest självklara du hittills skrivit. Du är den person som öppnat mina ögon för feminism. Tack vare dig har jag kunnat ge bra argument om varför feminismen finns och har fått med mig många som tidigare varit skeptiska. Jag tror på din idé om att ”vi och dom” inte fungerar som tillvägagångssätt för att ändra en struktur. För att kunna ändra en värld måste man förstå den och samarbeta med den. Hat och ilska leder ingenstans. TACK TACK TACK TACK för allt.

 24. K skriver: september 2, 20134:35 e m

  Feminism and the Disposable Male: http://youtu.be/vp8tToFv-bA
  Dina tankar, Hanna?

 25. Agnes skriver: september 2, 20134:36 e m

  Ååååh så bra, huvudet på spiken!! Har alltid fastnat i ”men jag är också för lika lön, men jag är inte feminist” när jag försöker förklara begreppet feminism. Tack för att du gjorde det så enkelt helt plötsligt!

 26. Bertil skriver: september 2, 20135:52 e m

  Bra skrivet och fint formulerat!

  Det jag har svårt att förstå är att vi alltid ska ställa frågan ”varför” när jag tror att ett effektivare sätt att angripa problemen är genom att formulera sig med ”hur kan” eller liknande.

  ”Hur kan vi göra för att kvinnor och män får lika lön för lika arbete?”

  Givetvis måste vi fråga oss hur saker och ting kan komma sig men enligt mig tar detta fokus på vad vi egentligen ska göra och hur vi ska agera i olika situationer. Genom att tänka varför i alla situationer gör åtminstone mig bara irriterad och trött. Försöker jag istället tänka ” hur kan jag göra” när jag hamnar i situationer där man säger sin sak.

  Tack för dina initiativ och ditt kämpande!

  / en gammal gubbe

  Svar: Tack för din kommentar. Självklart är ”hur kan” en bra frågeställning när det gäller att hitta en lösning, men ”varför” ger ju svaret på varför feminismen behövs, dvs. DÄRFÖR att det finns en könsmaktsordning/manskultur i samhället :-)

 27. Petra N skriver: september 3, 201310:26 f m

  ”Varför var offren i de 16900 anmälda sexualbrotten i Sverige 2012 96% kvinnor?”

  Svaret på denna är la kanske att bara ~5% av alla män är homosexuella.

  Svar: Oj vad du missar poängen. Varför våldtar män?

 28. Petra N skriver: september 3, 201312:39 e m

  Svar: Oftast pga alcohol osv. antar jag väl. Man är inte helt klar i huvudet när man är berusad. Och för att det är för svårt att bevisa så jag tror att många gör det för att de antar att de kommer undan med det. Sorgligt men sant.

  Om du menade ”varför våldtar män mer än kvinnor” så beror det på att män är starkare fysiskt och har starkare sexlust. Även om en ‘vidrig’ kvinna som VILL våldta en man hon ser en mörk natt så kan hon antagligen inte för de allra flesta män är starkare än de flesta kvinnor.

  Sedan tror jag att vi kvinnor är mer sympatiska generellt. Tester har gjorts som visar att barn födda med ovanligt mycket testosteron har större lässvårigheter, mer bråkiga och våldsamma osv.. Och män har ju mycket mer testosteron än kvinnor i alla åldrar, så det är också en anledning.

  Det finns självklart inga ursäkter för våldtäkt, det ska inte få hända. Däremot finns det en massa anledningar till varför det sker.

  Svar: Tack! Du bevisade precis med dina generaliseringar och fördomar min poäng. Tror du på rasbiologi också?

 29. Broder Björn-Maria skriver: september 6, 201310:08 e m

  Förlåt att jag hamnat här men, det finns ett antal pedagoger, varav jag r en, som undra över hur det påverkar pojkar att från födseln till kanske klass 5 eller i sexan bara haft mest med kvinnor att göra. Mödravården, förskolan, fritids, lågstadiet och ibland hela mellanstadiet, innan det får kontakt med en man som lärare och allt vad det kan föra med sig. Hemma är det mamman som har den största kontakten. Först måste man nog kanske inse att vi inte är exakt lika och olika förebilder på fritiden. Men det är förebilder som de aldrig kommer att träffa utan finns mest på bild. Hur skulle det se ut om det vore tvärtom? Eller är det så att pojkarna fostras till våldtäktsmän etc. av alla kvinnor under sina första 10 -13 år? Jag tror att det är viktigt att barnen från dag 1 får kontakt med män lika mycket som kvinnor och vice versa för flickorna. Samhället består ju av en blandning. Jag har arbetat med barn från 6 månaders ålder till 13-åringar, På dagis, fritids, skolan som lärare. Men jag har inget bra svar, bara min erfarenhet och den säger att det spelar roll. Generellt har pojkar/unga män en kantigare moral och dålig kunskap om hur en flicka tänker då kommunikationen färgas mycket tidigt av samhällets könsroller som de presenteras i Min häst, Julia och starka män, hjältar för pojkarna och en snedvridning blir total för bägge grupperna. ps. 30 år med barn betyder att jag haft en majoritet av kvinnor som arbetskamrater ds.
  bara som en tanke av en numera Katolsk munk och 3-barnsfar

 30. Farliga färger? | Cecilias bikt @ Spotlife skriver: september 13, 20131:08 e m

  [...] bli tröttsamma så kanske världens bästa Hanna (Hanapee) kan förklara det bättre än mig.  HÄR, HÄR, HÄR och HÄR  tycker jag hon säger det extra [...]

 31. hjartesmil skriver: september 24, 20133:42 e m

  [...] – stop female death in advertising – hanapee – killing us softly – killing us softly 2 – norsk nettmagasin, under arbeid – på instagram: [...]

 32. Felicia skriver: oktober 17, 20136:43 e m

  hej jag har läst några inlägg där du skriver om feminism och du skriver ju ungefär något i stil med att kvinnan ska ta mer plats och bli behandlade som män. men varför är det så att män ses som det rätta idealet, jag tycker inte kvinnor behöver ta för sig mer o bli som mannen, snarare att mannen kliver ner och kvinnan tar för sig lite mer så det blir jämställt för varför handlar alltid feminism om att kvinnan ska bli som mannen och inte att mannen ska bli lite mer som kvinnan?

Skriv en kommentar